Keskustelut Harrastukset HIRVITUHO EI OLE LUONNONTUHO!

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 175)
  • HIRVITUHO EI OLE LUONNONTUHO!

    Joskus 1970-luvun lopulla tai aivan 1980-luvun alussa oli Suomen hirvipolitiikasta vastaavilla tahoilla (MMM, Metla, MKJ ym.) käyty kovaa vääntöä siitä, onko hirvituho luonnontuho. Tämän väännön tuloksena hirvituho päätettiin luokitella luonnontuhoksi, eli se rinnastettiin esim. myrskyn tai metsäpalon aiheuttamiin luonnontuhoihin. Tulikohan tehtyä typerä päätös metsänomistajilta enempää kyselemättä?

    Suomessa hirvet aiheuttavat vuosittain suoranaista vahinkoa ehkä 100 000 metsähehtaarilla, syömälla tai muuten tärvelemällä metsätaimikoita tai nuoria kasvatusmetsiä. Mitä enemmän hirviä pidetään, sitä enemmän vahinkoa syntyy. Käytännössä talvelle jäävän ja silloin suurimmat vahingot tekevän hirvikannan koon määräävät metsästäjät vuosittain anomiensa ja saamiensa pyyntilupien mahdollistamalla metsästyksellä.

    Tässä ruletissa MMM on päässyt vetäytymään Suomen riistakeskuksen selän taakse. Riistakeskus on siirtänyt vastuunsa vahingoista alueellisille riistakeskuksille, jotka antavat pyyntilupien kiintiöt alaspäin. Näin metsästysseurat pääsevät vetäytymään vastuustaan, kun pyyntiluvat ovat olleet pienet ja johtaneet korvaamattomiin vahinkoihin.

    Vähänkin tervettä maalaisjärkeä omaava kansalainen ymmärtää edellisestä, että hirvituho on ihmisen tai ihmisryhmän aiheuttama tuottamuksellinen metsätuho. Pyyntiluvilla säädelty hirvikanta ja sen aiheuttamat tuhot ja turmat täyttävät rikoksen tunnusmerkit, mutta kukaan ei ryhdy siitä käymään oikeutta. Toimimaton korvausjärjestelmä on hämäämässä.

    Mielestäni tämä menneen ajan onneton päätös pitäisi saada viimeistään nyt metsiemme jatkuvan kuusettumisen estämiseksi uudelleen käsittelyyn. Vapaa hirvien metsästys niiden pyyntiaikana tekisi mahdollisesta hirvituhosta myrskytuhoon rinnastuvan luonnontuhon.

  • jees h-valta

    Tästäkin on jatkuvasti ristiriitaista juttua että kuka niitä lupia sitten hakee kunkakin paljon ja kuka myöntää. Olen muutaman kerran soittanut Riistakeskuksen tutulle miehelle ja aina sieltä tulee sama vastaus. Kaikki mitä on teille sinne kulmille anottu on myös myönnetty. Silti minulle viime syksynkin roiman hirvimäärän jälkeen taas eräs hirviseurueen napa sanoi ettei heille myönnetty lupia niin paljon kun haettiin. Näistä sitten ota selvää pirukaan kuka valehtelee!

    Gla Gla

    Varmaan kyse on monenlaisista tilanteista, jolloin tilanteeseen sopiva vastaus on aina olemassa. Mielestäni tuollaiseen jutusteluun onkin turha takertua, kun tavoitteet on asetettu muualla.

    jees h-valta

    Minulla on kyllä selkeä käsitys ja se on muodostunut kyllä kokemuspohjalta että kaikki lähtee metsästäjistä. Jos siellä on vastuunsa tuntevaa sakia he hakevat lupia senverran reilusti että kanta pysyy vahinkoa aiheuttamattomalla tasolla. Jos hirviä ei ole riittämiin ei niitä varmasti voi lupamäärää silloin ampua. Mutta jos on ei kannan lasku alueittain ja paikallistasolta lähtevänä varmasti kunnioita mitään ylhäältä laadittua tavoitekantaa. Silti ei tehdä mitään laitonta. Jos kanta laskee alle suositusten on varmasti mahdollista että suosituskantaa rukataan.

    Gla Gla

    Tavoitekanta ohjaa lupien myöntämistä ja siksi liikojen lupien haku on turhaa. Jos yhtenä vuonna lupia myönnetään liikaa, korjausliike tehdään seuraavana vuonna eli metsätalouden kannalta yhtä tyhjän kanssa.

    Suorittava & co varmaan vahvistaa tai oikaisee tämän käsitykseni.

    jees h-valta

    Jos palataan sinne ”juurile” eli mistäs se tämä lähti ja mistä tähän kummalliseen ”tavoitekantaan” johkaannuttiin. Jos metsästäjät olisivat pitäneet ryhtiä menneet vuosikymmenet pitäen kannan vahinkoa aiheuttamattomalla tasolla ei tätä keskustelua edes tarvitsisi nyt käydä. Ja jos joku tavoitekanta olisi nyt sitten jonkun päähän pälkähtänytkin (jota en usko) se olisi taatusti sillä paikkeilla mitä sen tason metsästys olisi kannaksi vakiinnuttanut. Mutta tällaisen tavoitekannan lukitseminenhan on seurausta vain Riistahallinnon huolesta käydystä keskustelusta ja paineesta joka heihin on julkisuudessa kohdistettu. Eihän toki menetetä mielellään saavutettuja etuja. Siksi nyt ollaan tässä.

    MJO

    Jessen kanssa samaa mieltä. Virkamiehet ja riistakeskuksen heput jakavat luvat määritellyn kannan mukaan. Silti en ole kuullut, ettei haettuja lupia olisi myönnetty.

    Kummasta johtuu lupien ”vähäinen” määrä? Haettujen lupamäärien vähyydestä vaiko myönnettyjä lupia olisi vähennetty.

    Veikkaan, ettei lupia haeta, niin paljoa kuin niitä myönnettäisi.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Kummasta johtuu lupien ”vähäinen” määrä? Haettujen lupamäärien vähyydestä vaiko myönnettyjä lupia olisi vähennetty.”#

    Lupien määrään vaikuttaa pääasiassa metsästäjien havainokortteihin kirjaama havaintojen määrä , käytettyjen lupien käyttöaste ja hirvien aiheuttamat vahingot . Aineistoa on kerätty kattavasti jo yli 20 vuotta .
    Taulukoista ja käppyröistä käy varsin selvästi ilmi kehityksen suunta hirvirintamalla .

    Maakuntatason esimerkkinä Keski-Suomi

    Vuonna 1985 kaadettiin 1153 hirveä . Kaatomäärät kasvoivat vuoteen 1994 saakka (2219 hirveä)
    Vuonna 1997 kaadettiin enää vain 1207 hirveä . Muutaman laihan vuoden jälkeen vuonna 2003 kaadettiin 3678 eläintä !
    Viime vuonna enää 1593 hirveä .
    Vaihteluväli on huima . Kannan arviointi ja metsästyspaineen sopivana pitäminen on varsin haastavaa .

    1990-luvun loppupuolen hirvikannan räjähdykseen on useita syitä.
    Yksi vähemmän käsitelty , mutta merkittävä , oli riistahallinnon vastuun siirtäminen maakuntiin . Se ei sujunut ongelmitta .
    Kun tieto ei kulkenut , eikä luottamusta ollut , tehtiin koko joukko virheratkaisuja . Laman varjolla vähennettiin valtion varoja riistahallinolta ja tutkimuksesta ja samaan aikaan siirrettiin päätösvaltaa kentälle , joka ei suinkaan ollut vielä valmis vastuuta kantamaan . Nyt tilanne alkaa olla hallinnassa , mutta oppirahat olivat mittavat .
    Hankalimmalle jaksolle sattui edellisen lisäksi metsien voimakkaan uudistamisen kausi -veroleimikkobuumi . Hirvikannan kasvulle oli luotu ennenäkemättömän suotuisat olosuhteet .

    jees h-valta

    Suorittavan suotuisat olosuhteet hirvikannan kasvulle eivät siis enää saaneetkaan hirvestäjiä pudottamaan kantaa takaisin aikaan ennen Riistahallinnon ”kaaosta”. Eli käytitte häikäilemättä hyväksi tuotakin mahdollisuutta kasvattaa kantaa metsänomistajien kustannuksella.
    Vastuullinen hirviporukka olisi alkanut hakea lupia reilusti enemmän mutta kas, olikin mukava ammuskella autoon nojaillen helppoja keskenkasvuisia rääppiä ja leikkiä suurta metsästäjää pienten kustannuksella.

    jees h-valta

    Mutta ei aivan kummaa kun juuri kuuntelin suurta hirvi-iltaa jossa ei juuri ääneen kielteistä kantaa hirviin taaskaan päästetty. Mutta ne hienot hirvikohtaamiset jossa kerrostalomulli kohtasi metsäntuhoojamullin oli kyllä pitkän kaavan mukaan hymisteltävää.

    Metsuri motokuski

    On aika ”sairasta” kirjoittelua jesse. Olet niin ”pihala” kuin olla voi. Mutta varmaan siellä on hyvä olla.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 175)