Keskustelut Harrastukset HIRVITUHO EI OLE LUONNONTUHO!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 175)
  • HIRVITUHO EI OLE LUONNONTUHO!

    Joskus 1970-luvun lopulla tai aivan 1980-luvun alussa oli Suomen hirvipolitiikasta vastaavilla tahoilla (MMM, Metla, MKJ ym.) käyty kovaa vääntöä siitä, onko hirvituho luonnontuho. Tämän väännön tuloksena hirvituho päätettiin luokitella luonnontuhoksi, eli se rinnastettiin esim. myrskyn tai metsäpalon aiheuttamiin luonnontuhoihin. Tulikohan tehtyä typerä päätös metsänomistajilta enempää kyselemättä?

    Suomessa hirvet aiheuttavat vuosittain suoranaista vahinkoa ehkä 100 000 metsähehtaarilla, syömälla tai muuten tärvelemällä metsätaimikoita tai nuoria kasvatusmetsiä. Mitä enemmän hirviä pidetään, sitä enemmän vahinkoa syntyy. Käytännössä talvelle jäävän ja silloin suurimmat vahingot tekevän hirvikannan koon määräävät metsästäjät vuosittain anomiensa ja saamiensa pyyntilupien mahdollistamalla metsästyksellä.

    Tässä ruletissa MMM on päässyt vetäytymään Suomen riistakeskuksen selän taakse. Riistakeskus on siirtänyt vastuunsa vahingoista alueellisille riistakeskuksille, jotka antavat pyyntilupien kiintiöt alaspäin. Näin metsästysseurat pääsevät vetäytymään vastuustaan, kun pyyntiluvat ovat olleet pienet ja johtaneet korvaamattomiin vahinkoihin.

    Vähänkin tervettä maalaisjärkeä omaava kansalainen ymmärtää edellisestä, että hirvituho on ihmisen tai ihmisryhmän aiheuttama tuottamuksellinen metsätuho. Pyyntiluvilla säädelty hirvikanta ja sen aiheuttamat tuhot ja turmat täyttävät rikoksen tunnusmerkit, mutta kukaan ei ryhdy siitä käymään oikeutta. Toimimaton korvausjärjestelmä on hämäämässä.

    Mielestäni tämä menneen ajan onneton päätös pitäisi saada viimeistään nyt metsiemme jatkuvan kuusettumisen estämiseksi uudelleen käsittelyyn. Vapaa hirvien metsästys niiden pyyntiaikana tekisi mahdollisesta hirvituhosta myrskytuhoon rinnastuvan luonnontuhon.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Voi hyvät hyssykät kun on mennyt Suoriitavalla lukutaito huonoksi.
    Ei se ole kenenkään kunnosta kiinni että valkoperseet lisääntyy.
    Ne lisääntyvät siksi että seurat rajoittavat pyyntiä alueillaan!!
    Innokkaita hyväkuntoisia ampujia kyllä riittäisi.
    Tarkoituksena on kannan kasvattaminen.

    Lue tämä viesti ensin neljä kertaa ennenkuin taas möläytät jotain ettei jollakin ole kuntoa ampua.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo Visakallo

    Suorittavalle on valitettavasti käynyt täällä palstalla niin, että näissä metsästysasioissa on luottamus mennyt ja sitä ei voi menettää kuin kerran.
    Metsänhoidollisissa asioissa homma pelittää sen sijaan paljon paremmin.

    pitkät neulaset pitkät neulaset

    Peurathan liikkuu tokissa. Kerran mennessäni harvennukselle tuli kolmisenkymmentä palstalle johtavalla metsätiellä vastaan.
    Vasomaan olivat suuntaamassa keväällä.
    Hirvas mullisteli minulle ja kelkalle asettuen tokkaa suojaamaan.
    Pysäytin ja sammutin kelkan ihastellen tokan etenemistä.

    Gla Gla

    Suorittava: ”Virkamiesten päätösten tueksi tarvitaan mustaa valkoisella ja selkeitä lukuja vahinkojen määrästä . Virkamiehet eivät rupea arvailemaan tilannetta kuulopuheiden ja luettujen voivottelujen perusteella .”

    Onko useiden tuhansien määrissä laskettavat kolarit tilastoitu mielestäsi liian puutteellisesti vai pidetäänkö tällaista määrää varsin kohtuullisena, kun kantoja, edes valkohäntäpeuran (vieraslaji) osalta, ei haluta pudottaa?

    Miksi pitäisi liittyä metsästysseuraan, jos haluaa valkohäntäpeuroja metsästää?

    Timppa

    Hirvistä huolestuneiden ei tarvinne ikuisuuteen asti odottaa. Pysytte vain hengissä muutaman kymmenen vuotta, niin sitten helpottanee. Tänään Hesari uutisoi, että Norjan hirvistä on tavattu hullun lehmän taudin kaltaista hirvieläinten tautia, joka rappeuttaa ja lopulta tappaa eläimen. Epäiltiin, että tauti on tullut Norjaan USA:sta houkutustarkoituksiin tuodun virtsan mukana.

    Vähän aikaa kestänee toki ennen kuin tauti on päässyt leviämään Ruotsin yli Tornionjokilaaksoon. Sitten on kyllä peli Suomen puolella selvä. Uutinen kertoi, että hirvet liikkuvat usein joen yli Suomen puolelle (Huom. Anneli). Ja Suomen puolella tauti etenee nopeasti, sillä Iijokilaakson hirviä on tavattu jopa Kemijärvellä. Ja kuten tuolla kerran aiemmin kirjoitin Pohjanlahden pohjoisosan rannikon hirviä myös Kemijokilaaksossa.

    Tosin tässä taitaisi samalla koko Suomen porokantakin joutua ongelmiin, mistä siitäkin monet täällä kirjoittavat olisivat tosionnellisia.

    MJO

    Kysymys Suorittavalle oma riista -palvelusta.

    Olen kirjannut tänä syksynä riista havaintoja. (kiitos vain vihjeestä) Tutustuin palveluun vähän syvemmin ja löysin alla oleva kysymyksen ja vastauksen.

    Kuka voi nähdä Oma riista -palveluun kirjaamia tietoja?

    Vastaus:
    Riistalokiin kirjaamasi tiedot, saaliit ja havainnot näkyvät lähtökohtaisesti yksityiskohtaisesti vain ja ainoastaan sinulle. Niitä ei voi tarkastella kukaan muu.

    Eli miten tällaista voidaan käyttää riistakannan arviointiin, ellei tietoa edes voi kukaan nähdä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä kysymys, MJO. Riistakeskus voisi vastata tai ken tietää.

    Nisäkkäät sitten vaihtavat sujuvasti maata: hirvet, myyrät ja supikoirat kulkevat sujuvasti länsirajamme ylitse, ainakin sen aikaa kun Tornionjoki on jäässä.

    Hyvä että tietoisuus zoonooseista eli eläinvälitteisistä taudeista on kasvamaan päin. Hirvieläin- ja porokantaa kannattaisi jo ennakoivasti vähentää rajan pinnassa Suomen puolella, ainakin jos näivetystautia esiintyy jo Pohjois-Ruotsissa.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Kuka voi nähdä Oma riista -palveluun kirjaamia tietoja?”

    Yksityishenkilön kännykkään ladatun ”oma riista” – ohjelman tiedot näkyvät vain asianomaiselle ja riistakeskuksen tilastonikkareille .
    Esim. ampumasi teeren tapahtuma -aika ja paikka näkyvät edellämainituille . Ei naapurin Kallelle eikä Villelle .

    Kun rekisteröidytään oma riista .fi seurueosastolle ja käytetään kyseistä palvelua , tiedot näkyvät edellisten lisäksi metsästyksenjohtajille .
    Tänne kirjattu riistahavainto tai kaato on metsästyksenjohtajan tarkistettava ja hyväsyttävä omalla laitteellaan erikseen.
    Havaintotiedot näkyvät vain lupaviranomaisilla ja ilmoituksen tehneen metsästysseuran omalla kartalla . Merkintöjä voidaan tehdä vain metsästyspäivinä eli on avattava ohjelman ”metsästyspäivä” ennen kirjaamista (johtajan tehtäviä).
    Tiedot saaliseläimen katopaikasta ja ominaisuuksista tulevat näkyviin seurueen ja mahdolisen yhteislupa-alueen metsästyksenjohtajlle . Ampujan tiedot (metsästäjänumero )näkyvät vain ampujalle itselleen . Havaintotiedot jäävät ainoastaan lupaviranomaisen ja metsästysseuran tietoon .

    ”Oma riistassa” on siis kaksi eri osaa , henkilökohtainen ja seura /seurat osa . Jotta seuraosaa voidaan käyttää , on metsästäjän ilmoitettava metsästäjänumeronsa seuran yhteyshenkilölle , jotta hän voi kutsua uuden jäsenen palvelun piiriin . Tämän jälkeen uusi jäsen saa käyttöönsä seuran sähköisen aluekartan ja voi ilmoittaa omista havainnoistaan ja saaliistaan (sorkkaeläimet ) tietoja seuran yhteyshenkilön hyväksyttäväksi .

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Eli siis kyse on METSÄSTÄJIEN oma riista palvelusta johon muilla ei ole asiaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Juuri niin , Taneli . Vähintään metsästyskortti tarvitaan . Tietoa saa ja voi ilmoittaa laajemmin liittymällä metsästysseuraan .
    …ja mitäpä ne omat riista-asiat ulkopuolisille kuuluu . Ne ovat kuitenkin nähtävissä valtakunnallisissa tilastoissa .

    Hirviporukan johtajalle ”oma riista ” on loistava uudistus . Samoin viranomaisille . Havainnot ja metsästyksen kehittyminen on nähtävissä kokonaisuutena sähköisistä havaintokorteista korkeintaan päivän viiveellä . Tähän asti tieto on saatu vasta metsästyskauden päätteeksi , jolloin vaikuttamsimahdollisuudet jahdin saalispainotuksiin ja -määriin ovat olleet olemattomat .

    Nyt minäkin näen kartalta pitäjän (=yhteislupa-alueen) jokaisen kaadon sijainnin , kaadon ajankohdan ja saaliin ”tekniset ” tiedot . Kun metsästetään valikoiden , ovat em. tiedot oiva tuki metsästystä suunniteltaessa .
    PS. Tänä vuonna saalis näyttää koostuvan hyvin nuorista yksilöistä ja uros- /naarassuhde on kohdallaan . Vasojakin on kaadettu yli puolet pääluvusta . Toiseen ketjuun lähettämäni saalistiedot ovat peräisin havaintokorttien yhdistelmästä .

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 175)