Keskustelut Harrastukset HIRVITUHO EI OLE LUONNONTUHO!

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 175)
  • HIRVITUHO EI OLE LUONNONTUHO!

    Joskus 1970-luvun lopulla tai aivan 1980-luvun alussa oli Suomen hirvipolitiikasta vastaavilla tahoilla (MMM, Metla, MKJ ym.) käyty kovaa vääntöä siitä, onko hirvituho luonnontuho. Tämän väännön tuloksena hirvituho päätettiin luokitella luonnontuhoksi, eli se rinnastettiin esim. myrskyn tai metsäpalon aiheuttamiin luonnontuhoihin. Tulikohan tehtyä typerä päätös metsänomistajilta enempää kyselemättä?

    Suomessa hirvet aiheuttavat vuosittain suoranaista vahinkoa ehkä 100 000 metsähehtaarilla, syömälla tai muuten tärvelemällä metsätaimikoita tai nuoria kasvatusmetsiä. Mitä enemmän hirviä pidetään, sitä enemmän vahinkoa syntyy. Käytännössä talvelle jäävän ja silloin suurimmat vahingot tekevän hirvikannan koon määräävät metsästäjät vuosittain anomiensa ja saamiensa pyyntilupien mahdollistamalla metsästyksellä.

    Tässä ruletissa MMM on päässyt vetäytymään Suomen riistakeskuksen selän taakse. Riistakeskus on siirtänyt vastuunsa vahingoista alueellisille riistakeskuksille, jotka antavat pyyntilupien kiintiöt alaspäin. Näin metsästysseurat pääsevät vetäytymään vastuustaan, kun pyyntiluvat ovat olleet pienet ja johtaneet korvaamattomiin vahinkoihin.

    Vähänkin tervettä maalaisjärkeä omaava kansalainen ymmärtää edellisestä, että hirvituho on ihmisen tai ihmisryhmän aiheuttama tuottamuksellinen metsätuho. Pyyntiluvilla säädelty hirvikanta ja sen aiheuttamat tuhot ja turmat täyttävät rikoksen tunnusmerkit, mutta kukaan ei ryhdy siitä käymään oikeutta. Toimimaton korvausjärjestelmä on hämäämässä.

    Mielestäni tämä menneen ajan onneton päätös pitäisi saada viimeistään nyt metsiemme jatkuvan kuusettumisen estämiseksi uudelleen käsittelyyn. Vapaa hirvien metsästys niiden pyyntiaikana tekisi mahdollisesta hirvituhosta myrskytuhoon rinnastuvan luonnontuhon.

  • Metsuri motokuski

    Nyt AC taas vähän oikoo. Puun laadusta ei ole Suomen vientimäärät kiinni. Tällä hetkellä vientiin menevä puu on laadullisesti ihan kelvollista ja sitä on riittävästi saatavilla. Se että hirvet tapetaan niin se ei tarkoita sitä että vientimäärät kaksin kertaistuisivat sen vuoksi.

    Siinä olen samaa mieltä että jokainen puulaji pitäisi voida istuttaa sellaiseen maaperään mihinkä se parhaiten soveltuu. Uskon että pääosin Suomessa näin voidaan tehdä. Mutta tiedän että joillakin alueilla näin tilanne ei ole. Jospa tuo hirvikannan hoitosuunnitelma ja realiaikainen kannan arviointi ja verotus tuovat tähän asiaan sopivat lääkkeet. Se nähdään muutaman vuoden päästä kuinka homma toimii.

    MJO

    Hirvituhot ovat kuitenkin sen verran ”uusi ilmiö”, ettei suuret hirvituhot ajat ole vielä saavuttaneet sahapuu mittoja. Varmasti tullaan huomaamaan suuriakin laatuvikoja sahattavissa tukeissa ja paljon menee hylkyyn kuitupuuna..

    jees h-valta

    Ajattelin kyllä jousiasetta seuraavaksi torjuntavälineeksi enkä oikein luota että pääsisin raivaussahalla ajamaan hirven kurkkua auki. Joten noista torjuntakonsteista luotan kyllä sähkiseen aitaan eniten ja varmaa kokemusta omaksuneena. Nytkin illan lenkki pimeässä haavikossa otsalampun hyvässä valossa johti minut hiukan uusille reiteille (kun pimeällä tasalaatuinen haavikko näyttää aika samankaltaiselta joka suunnalla). Sekana kyllä muutakin puuta mutta aika samankaltaista valolla katsellen. Niinpä tulin notkelmaan jossa olikin hieskoivu hiukan vallannut asemia haapojen alla ja raivausta tuli fundeerailtua samalla poltinpuun teko mielessä. Yhtään hirvien raiskaamaa ei nuoressa koivikossa ollut eikä myöskään makuu-eikä paskakasoja. Kun se ala on aidan sisäpuolella torjunta oli onnistunut ilman raivaussahaa ja nyt saan tehtyä siitä moottorisahalla siistin lehtipuunotkelman johon jätän parempia koivuja kasvuun haapojen väleihin. Siinä on jokunen rauduskin mutta en toki hiestäkään kaikkia kaada. Tuo turhan raivauksen nyhvääminen vain hirviä torjuakseen ei oikein minulle ainakaan maistu.

    suorittava porras suorittava porras

    #”…. yhtään yksityisen puolen puuntuottajan edustajaa ei listassa ollut.”#

    Olisiko Tiirolan Mikko , metsävaltuuskunnan pj , jäänyt jotenkin Gla:n
    sokeaan pisteeseen . Mikolla oli suhteellisen karvaita kokemuksia hirvituhoista itselläänkin . Ei ole jäänyt vielä sanattomaksi , jos ongelmia on ilmennyt . On yleensä vienyt määrätietoisesti eteenpäin hankkeita tehtävissään , joihin on valittu . Lisäksi hän torjuu aktiivisesti hirvituhoja tiloillaan metsästyksen ohella muillakin keinoilla , mm. raivaussahalla .

    …mutta annetaan ajan kulua ja katsotaan ensin kärsivällisesti, mihin hirvikannan hoitosuunnitelman avulla päästään . Kokemuksia alkaa tulla vasta tämän syksyn jälkeen . 5 vuoden kuluttua olemme viisaampia . Sitä ennen ei ole syytä suurempiin hysteerisiin purkauksiin : )

    Visakallo Visakallo

    Suorittava voisi jo lopettaa nuo loukkaavat kommenttinsa ”hirvituhot ovat sosiaalisten taitojen puutetta”, ”hysteeriset purkaukset”, jne.
    Kyllä omaisuutta kohdannut tuho on aina omistajalleen taloudellinen menetys ja muutenkin ikävä asia, oli sitten omaisuus missä muodossa hyvänsä.
    Ei se kovin hyvältä suorittavastakaan tuntuisi, jos joku kiertäisi auton ympäri puukonterän piirtäessä viirua jokaiseen peltipintaan, tai joku spreijaisi talon seinät sillä välin kun isäntä olisi motohommissa.
    Olisiko sekin vain ”sosiaalisten taitojen puutetta” tai ”hysteeristä purkausta”, jos kertoisit asiasta jollekin?
    Entä miltä tuntuisi, kun hakisit korvauksia ja joutuisit siitä maksamaan, ja jos sattuisit kaikkien omavastuiden ja korvausrajojen jälkeen toteamaan, että sait 5-10% korvauksen todellisesta vahingosta.
    Korvauksesta maksaisit vielä kolmasosan veroa.

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”Olisiko Tiirolan Mikko , metsävaltuuskunnan pj , jäänyt jotenkin Gla:n sokeaan pisteeseen .”

    Kuten jo kolme kertaa ollaan todettu, hirvisuunitelman työryhmään ei MTK ollut kelvannut. Rooliksi kelpuutettiin sama kuin minulle eli kuulluksi tuleminen. Minun näkemykseni tosin hukkui kyselyssä luultavasti tuhansien muiden vastaajien joukkoon, MTK jätti omat kommenttinsa. Sillä ei kuitenkaan ollut vaikutusta, koska tavoitteellinen hirvikanta on suunnitelmassa kaksinkertainen Tiirolan näkemykseen verrattuna.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Planter”:
    ”Tässä taimikossa pääasiallisia syyllisiä oli kolme. Ne parkkeerasivat taimikkoon pari vuotta sitten syksyllä ja viettivät siellä talven. Olivat siellä joka kerta, kun kävin. Syksyllä ilmoitin asiasta metsästysseuralle ja pyysin poistamaan. Ei ollut kuulemma lupia, sinne jäivät.

    Lupasysteemi pitäisi olla metsänomistajlähtöinen. Metsänomistja, joka on vuokrannut maat metsästysseuralle päättäisi, mihin paikkoihin kohdennetaan metsästys. Voisin rakentaa ampumatornit taimikoihin, tehdä mönkijäreitit, ilmoittaa hirvien liikkeet, antaa ruhot ja maksaa tapporahaa 200€/ruho, tarjota kahvit ja kossut. ”

    Tässä on mielestäni oikeansuuntainen tapa lähestyä hirviongelmaa .
    Asia on hoidettu mo:n suunnalta viimeisen päälle , mutta metsästäjistä ei ole ollut apua tällä kertaa .

    Miksi ?
    Onko alueen seura toiminut itsenäisenä , eikä esim yhteslupakäytäntöä ole voinut tässä tapauksessa käyttää ? Eväät ainakin olisi ollut olemassa mikäli yhteislupa-alueella olisi ollut vielä lupia jäljellä . Jos ei paikallinen , niin joku toinen seurue olisi voinut hoitaa asian maanomistajan toivomalla tavalla .
    Viranomaisilla voisi olla muutama lupa varattuna kiireisiä tietoon tulleita ongelmatapauksia varten . Tällöin joko paikallinen seura tai
    erikseen nimetty seura tai ryhmä voisivat hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä .

    Maanomistajien ja metsästäjien välistä yhteistyötä olisi syytä kehittää.
    Monesti ongelmat olisi hoidettavissa , jos asioista keskusteltaisiin ajoissa ja toiminta olisi jatkuvaa . Varsin vähällä vaivalla metsästysolosuhteitakin voisi parantaa yhteisen suunnittelun avulla .
    Esim . passipaikkojen raivaus olisi metsästäjien tehtäviä , mikäli siihen saadaan lupa . Metsänomistaja voisi informoida seuraa hirvien oleskelualueista . Paikallisella asujalla on varmasti parempi tietämys hirvien liikkeistä , kun kenties ulkopaikkakuntalaisella metsästäjällä . Kyseisen tiedon puuttumien voi olla syynä siihen , että joku tiheänkin hirviesiintymän alue jää koskematta .

    Gla Gla

    EI se tuosta ainakaan täällä ole kiinni. Olen ilmoittanut havainnoistani seuralle ja ainakin viime vuosina he ovat maillani myös metsästäneet. Joskus kaato on tehty minun puolella, joskus naapurin puolella. Pahoja raivausrästejä ei ole ja ajourat helpottavat kulkemista. Kuitenkin alueen hirvi(eläin)kanta on liian suuri ja tässä kyse on käsittääkseni vain ja ainoastaan siitä, että maanomistajan ja riistahallinnon näkemykset sopivasta määrästä poikkeaa liian paljon. En tiedä, miten hirvikanta kehittyisi, jos kaatolupakäytännöstä luovuttaisiin, enkä tuollaista muutosta kaipaakaan. Tärkein asia olisi muuttaa tavoitekanta nykyisestä 2-4 yksilöstä esim. 1-3 yksilöön ja nimenomaan niin, ettei pyritä vaihteluvälin ylärajalle.

    Valkohäntäpeuran osalta kaatoluvista luopuminen ja tehopyyntiin kannustaminen voisi olla paikallaan varsinkin, kun metsäpeuraa aletaan levittää uusille tai oikeastaan vanhoille alueille. Mutta se ei ole tämän keskustelun aihe, joten ei siitä nyt enempää.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Entä miltä tuntuisi, kun hakisit korvauksia ja joutuisit siitä maksamaan, ja jos sattuisit kaikkien omavastuiden ja korvausrajojen jälkeen toteamaan, että sait 5-10% korvauksen todellisesta vahingosta. ”#

    Et varmaan ole sattunut lukemaan jossakin vaiheessa , että olen kokenut hirvituhoja itsekin . Metsässä , viljapellolla ja laitumilla .
    Ei ne ajatukset , kovin positiiviset olleet , kun rakentelin hirvien särkemää aitaa kuntoon tuon tuosta ja kalastelin karanneita nautoja pitkin metsiä . Myös peltojen periltä ei tarvinnut viljaa korjata . Hirvet olivat hoitaneet sen puolen . Taimikoissakin esiintyi tuhoja , jotka lautakunnan toimhenkilö kylmästi mitätöi . Maataloussihteeri ei lämmennyt myöskään korvaushakemuksiin pellon osalta . Kehotti vain ampumaan hirvet pois .

    Ei ole ollut tapana jäädä tuleen makaamaan . Pellot salaojitettiin ja pajukot hävitettiin peltojen ympäriltä . Männyn taimikot perattiin ja lehtipuuta jätin vain kuusikko-osuuksille . Viljelin muutaman vuoden ajan pieniä määriä ruista . Rukiin oras oli erinomainen syötti , jonka avulla pyydystin toiselle kymmenelle yltäneen määrän peltohirviä .
    Seuruemetsästyksen tulokset olivat kuitenkin monta luokkaa suuremmat .

    Maanviljelyksestä luopumisen seurauksena olin luopumassa metsästyksestäkin , mutta palasin aktiivisemmin riviin takaisin
    antaakseni oman panokseni ylisuureksi paisuneen hirvikannan harventamiseksi 2 000 – luvun alussa. Liikenteen kasvanut hirvikolaririski oli kimmokkeena päätökseen .

    mehänpoika mehänpoika

    suorittava porras:
    ””Maanviljelyksestä luopumisen seurauksena olin luopumassa myös metsästyksestäkin mutta palasin aktiivisemmin riviin takaisin antaakseni oman panokseni ylisuureksi paisuneen hirvikannan harventamiseksi 2 000 -luvun alussa. Liikenteen kasvanut hirvikolaririski oli kimmokkeena päätökseen.””

    – Nyt kun jo useana vuonna peräkkäin hirvikanta ja hirvikolarien määrä on ollut selvässä kasvussa, niin ihmetyttää ko. nimimerkin jääräpäisyys pyyntiluvallisen hirvenmetsästyksen puolustamisessa, minkä avulla saadaan hirvikanta pidettyä suuria vahinkoja ja turmia aiheuttavalla tasolla. Samalla hän itsekin omalta osaltaan syyllistyy hirvivahinkojen aiheuttajaksi. Luonto ei niitä silloin aiheuta, jos ihminen on keksinyt hirvenmetsästykseen rajoituksia.

    Pyyntiluvat joutavat historiaan. Sen jäleen hirvien aiheuttamat vahingot olisivat luonnon aiheuttamia. Nykyjärjestelmässä ne ovat hirviporukoiden aiheuttamia, johtuen liian pienien pyyntilupamäärien anomisesta, käyttämättömistä pankkiluvista ja ties mistä muusta heidän keksimästään rajoituksesta.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 175)