Keskustelut Metsänhoito Hirvittävä hies

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)
  • Hirvittävä hies

    Kävin taimikoiden tarkastuskierroksella tänään. Hyvässä kasvussa ja hyvissä voimissa sinänsä, mutta kyllä rehevimmässä nurkassa hiukan hirvitti. Ala on uudistettu 2000, perattu 2005 ja 2010. Ensimmäinen perkaus olisi pitänyt hieskoivuvesakon takia tehdä ainakin vuotta aikaisemmin, siksi kuusentaimet ovat vasta noin kolmemetrisiä.

    Mutta kauhistuttavaa oli se, että kun 2010 keväällä niitin vesakon maan tasalle niin nyt se on taas mennyt heittämällä kuusista ohi eli koivunhujoppien latvat keikkuvat jo 3-4 metrissä! Mietin että pitäisiköhän vielä ensi vuonna kerran perata ennen varsinaista taimikonhoitoa. Työmäärä tuntuu hurjalta, mutta toisaalta tuossa jamassa olevaa taimikkoa ei sentään ole hehtaariakaan…

  • Puun takaa

    Olen kasvattanut puhtaita hieskoivikoita , ja nyt ne alkavat olla tukkimitoissa. Hieskoivikon kasvatuksessa on aivan samat periaatteet kuin muillakin puilla: Oikea maaperä ja oikea-aikainen hoito. Hieskoivu on saanut turhan huonon maineen juuri siksi, ettei sille ole järjestetty kunnollisia kasvuedellytyksiä. Hieskoivu häviää kasvussa jonkinverran raudukselle, mutta ei läheskään niin paljon kuin monesti luullaan.

    jees h-valta

    Tuo suorittavan skeptisyys kumpuaa varmasti hänenkin työllistäjän Metsä-Groupin (ent.Metsäliitto) linjan mukaan.
    Siellähän poukkoilu on mitä kummempi sovellus muutaman vuoden välein tapahtuvaa linjan muutosta. Ja hinta poukkii samassa tahdissa mukana.
    Mutta onneksi on energia-erikoistuneita metsätoimijoita jotka ovat systemaattisia linjassaan ja lopulta korjaavat koko potin.
    Valitettavasti, tältä alkaa näyttää.

    vänkäri

    No nyt uskallan minäkin tunnustaa jättäneeni suokkoa kasvamaan kun Puun takaakin sen tunnusti. Alavissa rantametsissä ja kosteissa notkoissa hieskoivu pärjää hyvin. Iässähän se ei kuuselle pärjää, 50-60 vuotta alkaa olla maksimi. Tällöin sen pitäisi sopivassa harvuudessa sekametsässäkin olla kahden, parhaimmillaan jopa kolmen tukin puuta. Ja suokkohan kelpaa erikoistyveksi ja sahakoivuksi siinä missä rauduskin. Paksuudessa se kyllä raudukselle häviää selvästi, liian sakeassa kasvatettuna tukkipuuta saa hakea. En nyt kumminkaan hiestä ole istutellut vaikka aikoinaan turvepeltojen metsityksessä se mielessä kävi. Kuusi on niissä lähtenyt hyvin kun vielä vähän tuhkalla autteli. Luontaista hiestä en kuitenkaan sille sopivissa oloissa aina automaattisesti vedä nurin.

    korpikuusi

    Hieskoivu toimii kosteissa kasvupaikoissa vesipumpun lailla, eli kuivattaa tehokkaasti maata. Tällaisissa paikoissa teen yleensä reikäperkauksen havupuun taimille ja jätän hieskoivikon muuten perkausvaiheessa koskematta. Kantovesat vetelen tietysti aina matalaksi. Taimikonhoidossa havupuiden lisäksi raudukset ja parhaat hieskoivut jätetään sitten kasvamaan. Muutenkin jätän aina hieskoivun kasvamaan jos se vaan paikalleen sopii. En toki suosi sitä, mutta tyhjää parempi se kuitenkin on.

    Itäsuomen Antti

    Minä oisin aika pitkälle samoilla linjoilla kuin korpikuusikin tuossa käsittelyssä. Varsinkin jos tahtoo kasvattaa sitä sahapuuta niistä kuusista niin hyvä vesitasapaino pitäisi oikeastaan saada säilymään. Mitä tasaisempi ja kosteampi paikka, niin sitä enemmän lehtipuuta on syytä säilyttää. Voi olla että kuusienkin ikä on rajoitettu jos vesi pääsee valtaamaan kuusikon pohjat myöhemmällä iällä.

    Jos hies kasvaa kerta sillä paikalla niin hyvin niin minä suojelisin vaan niitä kuusia reikäperkauksella ja sitten raudukset merkkaisin kanssa erikseen kasvatettavaks. Sitten loput ”risukot” jättäsin perattavaks tai raivattaks sillä edellytyksellä ”jos vaan intoa riittää” Sitten ensimmäisen harvennuksen teettäsin yhdistelmäkorjuuna ja ottasin kuidut ja energian talteen.

    Tottakai paras korjuutulos tulisi tietenkin jos vaan jaksaisi raivata ja perata, mutta on aivan ymmärrettävää että se hieksen torjuminen on sellaista via dolorosaa.

    korpikuusi

    Perkausten ajoituksesta vielä sen verran, että ei se lopulta niin vaikeaa ole. Oikea ajankohta selviää parhaiten kasvatettavien taimien tilasta, ei välttämättä siitä miltä pusikko nopeasti vilkaistuna näyttää. Oikein ajoitetun perkauksenkin voi joutua kasvuolosuhteista riippuen uusimaan. Väärin ajoitetun taas joutuu uusimaan useamman kerran.

    Perkauksen ajoituksen kanssa ei pidä olla malttamaton. Itse vältän viimeiseen asti turhan aikaista perkausta. Odotan ajankohtaa jossa perkauksen vaikutus on mahdollisimman tehokas, mutta en kasvatettavien taimien elinvoiman kustannuksella. Säädän ajoitusta tarvittaessa mm. latvomalla etukasvuisia koivuja taimikontarkastuksien yhteydessä. Mielestäni latvominen on toimiva tapa perkauksen viivyttämisessä ja männyntaimikoilla toimii ennaltaehkäisevästi myös hirvituhoja ajatellen.

    Ylihoitamista pitäisi välttää. Metsä voi silloin paremmin. Kuvion jokaista kolkkaa tai kohtaa ei yleensä pidä tai tarvitse perata. Kaikki toimet, jotka eivät lisää kasvatettavien taimien elivoimaa, ovat turhia. Metsäpohjan ei tarvitse olla trimmatun näköinen, eli jokaista varpua ei tarvitsee poistaa.

    Gla

    Korpikuusi: ”Hieskoivu toimii kosteissa kasvupaikoissa vesipumpun lailla, eli kuivattaa tehokkaasti maata. Tällaisissa paikoissa teen yleensä reikäperkauksen havupuun taimille ja jätän hieskoivikon muuten perkausvaiheessa koskematta.”

    Metlan mukaan puustoa pitää olla n. 100 m3/ha, ennenkuin sen kuivattavalla vaikutuksella alkaa olla merkitystä. Taimikon vedenkulutus on siis niin pientä, ettei hieskoivu tässä suhteessa käytännössä mitään vaikuta. Ja ennenkuin puuta on niin paljon, että se alkaa kuivattaa, on kulunut pitkä aika ja tuolla menetelmällä kasvutappioita syntynyt.

    Puustolla on siis minun mielestäni mahdollista kuivattaa maata kasvatusmetsävaiheessa, mutta ei taimikossa.

    korpikuusi

    Gla:”Metlan mukaan puustoa pitää olla n. 100 m3/ha…”

    On eri asia ryhtyä kuivattamaan puustolla kokonaista ojittamatonta turvemaata, muutaman aarin kokoisen kostean painanteen sijaan. Lehvästö ja neulaset haihduttavat, ei kuutiot. Koivu haihduttaa huomattavasti tehokkaammin kuin kuusi tai mänty. Tiheässä hieskoivun taimikossa lehvästöä on hyvinkin runsaasti. Kun näistä vielä jätetään osa kasvamaan rauduskoivujen ja kuusten lisäksi niin uskon että vaikutusta on siinä vaiheessa kun sillä alkaa olla merkitystä.

    Gla

    Jos kuusia on 1800 kpl/ha ja niille tehdään reikäperkaus metrin säteellä, jää hieskoivulle noin 50% pinta-alasta.

    Kun kuuset alkavat lähestyä 02-vaihetta, pitää koivut käytännössä olla poistettu, jotta kuusilla on tilaa kasvaa eikä kasvu taannu ylitiheyden takia. Kuusen aukkopaikat on tietysti asia erikseen.

    Tutkimuksessa ”Laine, J. 1986. Kuivatustekniikan, kuivatussyvyyden ja puuston kasvun välisiä vuorosuhteita 25 vuotta vanhoilla rämeojitusalueilla” selvitettiin asiaa. Nuoren kasvatusmetsän tilavuuksilla ei puusto juurikaan kuivatussyvyyteen vaikuttanut. Sen sijaan kun määrä tuosta kasvoi n. 100 m3/ha, kuivatussyvyys parani 20 cm. Kirjassa Suot ja suometsät on aiheesta juttua, itse tutkimusta ei taida netistä löytyä. Lisäksi aiheesta on muistaakseni uudempikin tutkimus, jossa saatiin samankaltaisia tuloksia.

    Toki koivu haihduttaa havupuuta tehokkaammin, mutta puuston määrä lienee silti merkittävin selittävä tekijä. Tässä tapauksessa hieskoivun määrä ei missään vaiheessa nouse kuutioissa mitattuna merkittäväksi, joten tuskin se vettäkään merkittävästi haihduttaa. Kuivatustehohan perustuu kahteen tekijään, lehvästön sitomaan ja siitä suoraan haihduttavaan vaikutukseen (sadanta tavallaan vähenee) ja varsinaisen puun veden kulutukseen. Vaikka T1…T2-kokoisia hieskoivuja olisi suurikin määrä sillä 50% alalla, joka niiden käyttöön jää, on haihduttava pinta ja puun virtaukset isommassa, esim. 100-litraisessa rungossa ihan eri suuruusluokkaa kuin taimivaiheessa olevassa puussa.

    Tämä ei tarkoita sitä, etteikö hieskoivujen säästäminen taimivaiheessa tai kosteassa painanteessa jopa pelkän hieskoivun kasvattaminen olisi järkevää. Ainakaan minä en kuitenkaan pysty itselleni asiaa perustelemaan kuivatuksella, vaan muilla tekijöillä. Syytä, miksi pienessä painanteessa hieskoivun taimet kuivattaisivat tehokkaammin kuin isommalla suolla, en keksi.

    korpikuusi

    Mielestäni turvesuon kuivattaminen havupuulla on kuitenkin hieman eri asia kuin paikallisen painanteen kuivattaminen tiheällä lehtipuusekoituksella. Molemmat käy läpi samat vaiheet t1,t2, nuori kasvatusmetsikkö jne. joten siinä ei ole eroa. Suosin hyvää rauduskoivua huonon kuusen sijaan ja reikäperatulla kostealla painanteella puulajisuhde saattaa hyvinkin jäädä taimikonhoidon jälkeen lehtipuuvoittoiseksi. Tällöin kuivattava vaikutus on jopa tehokkaampi kuin Metlan tutkimuksessa. Jäljelle jäänet havupuut hyötyvät maaperän kuivumisesta ja niistä tulee toivon mukaan joskus tulevaisuudessa laadukasta sahatavaraa.

    Eikä tuo kuivatus itsellänikään se aivan perimmäinen ajatus ole. Suosin näissä pienialaisissa paikoissa yleensä puuta, joka viihtyy paikassa hyvin. Samalla uskon saavani lehtipuista kuivatushyötyä havupuun kasvatukselle. Mene tiedä, mutta näillä mennään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)