Keskustelut Harrastukset Hirvilupa systeemi ei ota paikallisia asioita huomioon.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)
  • Hirvilupa systeemi ei ota paikallisia asioita huomioon.

    Vaimolle tulee kotialueensa paikallislehti Rantapohja.
    Lehden 31.3 päivätyssä numerossa oli kirjoitus kuivaniemen hirvitilanteesta. Luken virallisen tilaston mukaan alueella on hirviä 2,5/1000ha. Paikallinen metsästysseura on ollut jo muutaman vuoden ollut eri mieltä asiasta. Heitä ei ole kuitenkaan kuunneltu, niinpä he järjestivät aleelleen oman lentolaslennan.
    Laskennan tulos oli 12,9/1000ha, eli kanta oli reilusti viisinkertainen.
    Kysymys ei siis ole mistään satunnaisesta ilmiöstä, tilanne on jatkunut jo monta vuotta, mutta laskennat on tehty harvemman tiheyden alueilta, ei seuraa ole kuunneltu asiassa. Kuultu tosin on, mutta ei ole kuunneltu.

    Nyt kun tilanne on tälläinen ettei edes metsästysseuran sanaan uskota, niin mitä se kertoo hirvilupajärjestelmästä kokonaisuutena?
    Kuuluuko siellä sitten metsänomistajien ääni kun ei metsästysseuraakaankuunnella?

    Tästä päästään vain siihen johtopäätökseen että nykyinen lupajärjestelmä on tullut tiensä päähän.
    Riistakeskuksen miehet työttönmyyskortistoon ja seurakohtaisesti seurat ja metsänomistajat neuvottelevat lupien määrän. Tulee ainakin alueellisuus toteutettua.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jokusen hirven voisi jättää susia varten.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Sudet saattavat kyllä hirvikannan nopeasti sekä ekologisesti että ekonomisesti sopivalle tasolle (5/10000ha). Susi ravintopyramidin huipulta säätää itse oman kantansa (tappavat ihan itse liiat yksilöt).

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ei susille mitään tartte jättää kaikki hirvet vain roikkumaan. Susille samatuomio.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Hirvet pois niin ei ole susiakaan. Siinä on se yhtälö. Ja toimii.

    MJO

    Alla olevassa seuraavassa kommentissa. Oma seura ei ole saanut kaadettua vuosiin edes myönnettyjä lupia.

    Suorittava kirjoitti edellisessä kommentissa. Seurat jotka käyttivät eniten aikaa myönnettyihin lupiin anovat eniten lupia.

    Viime vuotisissa keskusteluissa luvat suorittava & co ovat saaneet kaikki luvat käytettyä.

    Suorittava kirjoittelee tuubaa, joka sopii siihen tilanteeseen. Vaikka se poikkeaa edellisistä kirjoituksistaan täysin.

    Suorittava;
    Aina on anottu enemmän , kun saatu saalista . Viime vuosina kaato% on keikkunut 80%:n tuntumassa , useita vuosia jopa alle .
    Niitä lupia ei todellakaan haeta millään mutu-tuntumalla . Edellisvuoden havainnot ovat pohjana . Tilannetta peilataan myös rajanaapureihin ja tilanteeseen koko hirvitalousalueen sisällä .

    suorittava porras suorittava porras

    MJO:lle on muodostunut hiukan vino kuva kirjoituksistani .
    Oman seuran kohdalta totean , että kahtena viime vuotena pyyntiluvat pankkihirviä lukuunottamatta on käytetty . Kolme vuotta sitten seuramme käytti vain 70% luvista , kun hirviä oli niukemmin .
    Kaksi vuotta sitten ”onnistuimme” ampumaan lähes kaikki alueemme hirvet (tiheyteen 0,78/ 1000 ha).

    Pitäjän yhteisluvan (45 000ha) alueella kaato% on liikkunut viime vuosina 80%:n kahden puolen . Pankkilupia ei ole käytetty , kun niiden käytölle ei ole edellytyksiä . Jäävä kanta jahdin jälkeen (2015) oli 2,7 hirveä / 1000 ha . Edellisenä vuotena (2014) 2,08 yksilöä / 1000 ha )
    Meidän seurueemme aluella vuoden 2014 jäävä kanta oli
    0, 78 yksilöä / 1000ha . Korkein tiheys yhteisluvan alueella oli 4,22 hirveä / 1000 ha , alin 0,24 , ka 2,08 )
    Mikäli yhteislupaa ei olisi ollut , emme olisi metsästäneet viime syksynä lainkaan oman alueemme alhaisen hirvitiheyden vuoksi . Laajaan yhteislupaan kuuluminen antoi myös meille mahdollisuuden metsästää .
    Vuonna 2015 hirviä oli tasaisemmin yhteisluvan alueella . Seuruekohtaiset suurimmat tiheydet olivat laskeneet ja alimmat hieman nousseet . Se on kuitenkin nähtävissä ,että hirvet siirtyvät sinne , missä on parhaat ruokamaat .

    Naaraita on tällä hetkellä yhteisluvan alueella 2,36 kappaletta yhtä urosta kohden .
    Tavoiteluku olisi 2 , mieluummin 1,5 . Tämän vuoksi kaadettavien urosten määrää tulevalla jahtikaudella on rajoitettu lukuun 1 / seurue puolivälin palaveriin saakka .

    Yhteislupa-alue haki tulevalle jahtikaudelle kaikkiaan 64
    pyyntilupaa , joka on 6 kappaletta laskennallista suositusta enemmän . Pankkiin jätettiin 10 lupaa . Lähdetään siis liikkeelle määrästä (54) , joka viime jahtikaudella kaadettiin . Pankille mennään , jos metsästettävää riittää .

    Gla Gla

    Kyllä jossain on vikaa, kun hirvien määrä ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

    suorittava porras suorittava porras

    Se on vain matematiikkaa . Yksittäisen seurueen alueella desimaaleilla on olematon merkitys . Pitäjätasolla kymmenyskin tarkoittaa jo useita hirviä . Niin kauan , kun todettujen hirvien määrä jaetaan alueen pinta-alalla , päädytään desimaalilukuihin .

    jees h-valta

    Jättäkää vähän edes kyläkeskuksia ja isompia peltoaukeita pois niin ei taida desimaaleja tarvita. Niissä hirvien kasvatus ja kaato ontuu joten eiköhän metsäalueet riitä.

    suorittava porras suorittava porras

    Palataanpa vielä tuohon avaukseen ….

    Ongelman ydin ei ole siinä , että paikalliseen metsästysseuraan ei uskota , vaan siinä , että hirvien määrä lasketaan eri aikoihin .
    Jos kyseessä on talvehtimisalue , sinne kerääntyvät muualla jo kertaalleen lasketut eläimet . Monesti hirviä vaeltaa talvilaitumille useankin eri pitäjän alueelta . On selvää , että tiheys voi olla talvilaidunalueella paikallisesti Tanelin esittämää luokkaa -jopa enemmän – , kun laskenta tehdään kuukausia myöhemmin . Muualla sitävastoin ei tuohon aikaan ole yhtään elukkaa .

    Pyyntilupien määrään vaikuttaa hirvien määrä koko hirvitalousalueella .
    Lupamäärät jaetaan seurueille/ yhteislupa-alueille edellisen vuoden jääneen kannan perusteella ensisijaisesti suhteutettuna alueen pinta-alaan .
    Seuruekohtaisesti lupamääriä lisää tai vähentää kyseiselle alueelle merkitty jäävä kanta , havaintojen määrä/päivä , jahtiin käytetty aika(henkilötyöpäiviä) ja kaato% . Myös rajanaapureiden vastaavat luvut vaikuttavat tilanteeseen . Esim. jos yksittäinen seurue ei onnistu katamaan alueeltaan kaikkia lupahirviä ja naapureissa riistaa on runsaammin , voi jahti jatkua seuraavanakin vuonna samalla voimakkuudella . Päinvastaisessa tilanteessa tahtia hillitään . Jos siis esim 5%:n pinta-alalla on suurikin tihentymä , se ei nosta kokonaislupamäärää tilantessa , jossa 95%:n pinta-alalla liikutaan suositusten alarajoilla . Tilannetta voidaan korjailla antamalla ongelma-alueelle lupa tai pari enemmän vuositasolla .
    Muitakin tapoja löytyy hoitaa ongelmia talvehtimisalueilla . Runsaat harvennushakkuut ja tehokkaat taimikoiden perkaukset ovat tyhjentäneet muutaman talvehtimisalueen lähes tyystin sorkkaeläimistä . Hirvet siirtyvät muualle ravinnon perässä .
    Seurue A ja seurue B pyytelivät jokunen vuosi aktiivisesti lisälupia , mutta eivät enää . Heidän maillaan sijaitsevien talvehtimispaikkojen voimakkaat hakkuut ovat karkottaneet hirvet muualle ja myönnettyjäkin lupia on jäänyt tämän vuoksi käyttämättä .

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)