Keskustelut Metsänhoito Hirvikolarit lisääntyvät!

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 296)
  • Hirvikolarit lisääntyvät!

    Näin kerrottiin uutisissa. Ei tosin kerrottu että tämä tapahtuu samaan aikaan kun päätiet on saatu aidattua hirviaidoilla, eli kolareitten olisi pitänyt laskea rajusti.

    Tilanne on saatu tälle mallille tietoisesti lisäämällä hirvikantaa, vähentämällä kaatolupia ja jättämällä niitä käyttämättä.

    olisi nyt viimeinkin syytä puuttua asiaan. Ratkaisuna kaatolupapelleilyn poistaminen. Sitä on nyt harrastettu vuosikymmeniä ja tässä on sen lopputulos.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • suorittava porras

    Kuinkahan moni kommentoijista on ollut henkilökohtaisesti tekemässä havaintoilmoituksia ja jättämässä lupahakemuksia ? Perustuvatko kriittiset ulkopuolisten  kommentit keskusteluihin lupahakemuksia henkilökohtaisesti jättäneiden kanssa ? Oletteko vaivautuneet tarkistamaan perusteet , joilla lupia myönnetään ja vertailleet , paljonko lupia on haettu ja lopulta myönnetty ?

    Oma kokemukseni on , että pyyntiluvat on jaettu sen tiedon perusteella , mitä metsästäjät ovat ilmoittaneet ja niitä on useinmiten tarkistettu ylöspäin arvion tarkennuttua seuraavien jahtikausien tulosten  ja hirvivahinkomäärien perusteella . Sitten 70- luvun ei pyyntilupia ole ylemmältä taholta panttailtu . Jos lupamäärät ovat pudonneet , se on perustunut alentuneeseen lupien käytyöasteeseen ja niukkoihin havaintoihin .

    Niillä seuduilla , missä pyyntilupien määrä ei ole kasvanut ,kannattaa tarkistaa viime syksyn lupien käyttöaste ja metsästyspäivää kohden kertyneet havainnot .  Jos lupien käyttöaste on alle 80% , on tuskin perusteita kasvattaa merkittävästi lupamääriä .

    Edellä mainittiin Lappi . Siellä pyyntiluvat lisääntyivät 40%vuoteen 2016 verratuna .

    …ja Tanelille tiedoksi , että alueesi hirvikannan tavoitehaarukka on 2,5- 4 hirveä / 1000ha . Ei 5 . Löytyy osoitteesta riista.fi/pyyntiluvat alueittain .

    Berza

    Antonille tiedoksi, Metlalta löytyy tutkimus hirvenmesäästäjien koostumuksesta, jossa maanomistajia on noin 60 % metsästäjistä ja myös tilakoko oli keskimääräistä suurempi. Samoin muutama viikko sitten linkitin jonnekkin hirvikeskusteluun  riistahallinnon maanomistajien osuuden, jossa se oli myös enemmistönä.

    Metsätäjillä valtaosin on jonkunlainen side maaseutuun, joten on ymmärrettävcää, että heidän joukossaan myös maanomistajien osuus on suuri.

    En tällä tarkoita, etteikö hirvikantaa saisi leikata enemmänkin. Omalla kohdallani hirvituhot on tullut koettua katkerasti, mutta en minä niistä metsästäjiä syytä. Hirvien käyttäytymiseen ja talvilaitumille siirtymiseen ei paljon metsästyksellä vaikuteta, ellei kanta ajeta ihan nollille. Ihan muutama hirvi voi tehdä talvehtimisalueellaan valtavan vahingon yhden talven aikana, itselläni tuhosivat täysin nollille useamman hehtaarin taimikon. Ei ensimmäistäkään ehjää männyntainta kuviolta enää löydy.

    Mielenkiintoista on tuo Ruotsin hirvitilanne 300000-400000 hirveä ja pahinpanana vuotena 2010 yli 7000 hirvikolaria, kunse Suomessa on alle 2000. Miten helkkarissa ne voivat tuon kanssa elää ?

    Metsä_Tyyppi

    Vastaan Suorittavan Portaan kysymyksiin:

    1. Kuinkahan moni kommentoijista on ollut henkilökohtaisesti tekemässä havaintoilmoituksia?

    En, koska olen ”vain” metsänomistaja. Ymmärtääkseni riistahallinnossa ei ole mitään lomaketta/palvelua, jolla voisin omat hirvihavaintoni ilmoittaa. Ilmoittaisin mielelläni, jos se vain olisi mahdollista.

    2. ja jättämässä lupahakemuksia ?

    En ole ollut mukana jättämässä lupahakemuksia. Jos yksityinen metsänomistaja (alle 1000 ha omistava) voisi lupia hakea, olisin varmaan hakenut ja myynyt luvat, halukkaita metsästäjiä etelä-Suomessa tuntuu riittävän.

    3. Perustuvatko kriittiset ulkopuolisten kommentit keskusteluihin lupahakemuksia henkilökohtaisesti jättäneiden kanssa ?

    Aina, kun kysyn maani vuokranneelta porukalta asiasta, he sanovat minulle, että kyllä ottaisivat lisää lupia, mutta kun ei anneta. Kun soitan riistapäällikölle, hän kumoaa tämän tiedon, ja sanoo, että kyllä annetaan. En tiedä, ketä uskoa. En ole saanut mistään tietoa, miten seurakohtaisesti lupia myönnetään. Rhy-taso tullee aikanaan nettiin.

    4. Oletteko vaivautuneet tarkistamaan perusteet , joilla lupia myönnetään ja vertailleet , paljonko lupia on haettu ja lopulta myönnetty ?

    Lupia myönnetään niin, että hirvikanta säilyy Hirvimafian päättämällä liki viiden hirven tasolla. Liikenneonnettomuudet, taimikkotuhot mainitaan sivulauseessa, mutta oleellista on se, että kantaa ei päästetä maanomistajien toivomalle 2,5/1000 ha tasolle. Lupien käyttöaste oli viime jahtikaudella tasan 100 (metsästysseurataso).

     

    MJO

    Siinäpä se suorittava kertoikin. Pyyntiluvat ovat jaettu sen tiedon perusteella. Mitä metsästäjät ovat ilmoittaneet.

    Silti joka vuosi kanta vain nousee, vaikka TIETO tulee metsästäjiltä?

    Gla

    Berzan maininta maanomistamisesta ei ole kiinnostava. Onhan todettu, että omistajilla on erilaisia intressejä. Osittain tämän monipuoistumisen jopa metsälaki uusittiin.

    Kiinnostavaa on se, moniko hirvimies harjoittaa metsätaloutta kestävästi. Juurikääpäisen metsän kasvattamista en sellaiseksi laske.

    suorittava porras

    Metsä_Tyypille…

    Meilläkin oli alunperin käytössä 4,5 pyyntilupaa hakemustietojen mukaisesti . Metsästyksen kuluessa haimme 1,5 lupaa lisää pankista kohonneiden havaintomäärien perusteella . Käytimme luvat kahteen aikuiseen ja 8 vasaan eli yhteensä 10 yksilöä saatiin kuuden pyyntiluvan avulla nurin . Toinen seura käytti vastaavaan päälukuun 8,5 pyyntilupaa . Tästä huolimatta  lupien käyttöaste pitäjän alueella jäi 94:ään.

    Hirvien määrä voi vaihdella paljonkin yhden pienen pitäjän alueella , suuremmista puhumattakaan.

    Suomessa mennään hyvää vauhtia Ruotsin hirvitiheyksiä kohti . Vanhat sodankäyneet jermut osasivat organisoidun aseellisen toiminnan ja hirvikanta pysyi kurissa . Nyt ollaan siirtymässä aikaan , jolloin metsästys ei ole arvostettua eikä kiinnostavaa . Tulokset tulevat olemaan sen mukaiset . ”Jonkun” pitäisi asiat hoitaa , mutta missä se ”joku ” luuraa ?

    Vielä ykköskohtaan… Ota yhteyttä metsästysseurasi siihen yhteyshenkilöön , joka kirjaa tietoja omariista-palveluun. Sieltä löytyy havaintojen kohdalta merkintä ja osio ”syönnös”. Kyseinen paikka on merkittävissä havaintokarttaan ja lisätietoihin on mahdollista lisätä alueen koko , muita tarkentavia tietoja ja jopa valokuva vahingoista. Ilmoitettu tieto etenee tässä muodossa seurueesi käyttöön . Siitä on apua sekä lupahakuprosessissa että aktiivisessa metsästystoiminnassa. …eikä maksa , kun ilmoittamisen vaivan. Metsästyskortin omaava voi tehdä vastaavan homman omatoimisesti ja siirtää tiedot sähköisesti seuran yhteyshenkilön avulla laajempaan käyttöön .

    Berza

    Mielenkiintoinen havainto erään Itä_Suomalaisen rhy.n alueelta. Vuosikausia  erään reheväalueisen hirvirikkaan alueen maanomistaja-metsästäjät ovat pitäneet meteliä luvistaan ja ehken syystäkin.

    Koskaan niitä ei ole heidän mielestä tarpeeksi myönnetty ja syyttävä sormi on osoittanut rhy.tä ja riistakeskusta.

    Tänä vuoinna lupajärjestelmän menettelyn muuttuessa, heillä olisi ollut mahdollisuus anoa tosi reippaasti, mutta yllätys, yllätys eipä anomukset olleet lähelläkään sitä tasoa, mikä olisi ollut mahdollista.

    Mitähän tästä voisi ajatelle ?

     

    Metsä_Tyyppi

    Kiitos ”Suorittava Porras”, kun jaksat käydä keskustelua kanssani. En kyllä yhtään ymmärtänyt, mitä halusit kertoa minulle noiden lupaesimerkkiesi avulla. OLitteko te nyt sitten parempia vai huonompia, kun käytitte 6 lupaa ja toiset käytti 8,5??

    OLEELLISTA METSÄNOMISTAJAN KANNALTA ON ALUEELLE JÄÄVÄ HIRVIEN MÄÄRÄ.

    Niin kauan kuin hirvien määrätavoite on liki 5/1000 ha, se on liikaa.

    Olen kanssasi aivan eri mieltä metsästyksen kiinnostavuudesta ja arvostuksesta. Metsästys kiinnostaa ja metsästäjiä arvostetaan. Tiedän, että nuoria ja keski-ikäisiä metsästäjiä haluaisi liittyä porukoihin, mutta pääsevät korkeintaan koejäseneksi eivätkä välttämättä lainkaan hirvi- tai peurajahteihin. ”Pitää aloittaa riistanhoidolla ja kolmiolaskennoilla” hokevat vanhat jermut ja käytännössä estävät porukan nuorentumisen.

    Vyörytät vastuuta ”jonkun” harteille. Se on ihan turhaa. Vastuunkantajat Varsinais-Suomessa löytyvät siitä porukasta, joka kaikkien muiden ryhmien mielipiteestä huolimatta junttasi tavoitteen aivan liian korkealle. Kun tavoite lasketaan hyväksyttävälle tasolle, metsästys ja metsänhoito pystytään tekemään samalla alueella. Toista kunnioittaen. Ihan just nyt tuntuu siltä, että minua metsänomistajana eivät metsästäjät pidä kuin jonakin välttämättömänä pahana.

     

    Metsä_Tyyppi

    Suorittava porras olikin ehtinyt vielä täydentää vastaustaan hirvihavainnoista.  Kiitos neuvosta. En ole tiennyt tällaisen ilmoittamisen olevan mahdollista.

    suorittava porras

    Metsästyskortin lunastanut ja omariista- palveluun kirjautunut voi kirjata havaitotiedon kohtaan hirvi ja laittaa” täpän”havaintotavan sarakkeeseen kohtaan syönnös . Täydentävät tiedot seuraavalle riville teksteineen ja kuvineen . Täplää kohtaan ”metsästyksen yhteydessä ”ei laiteta ellei jahti ole käynnissä .

    Kun käy paikantavan kännykän kanssa / omariista-ohjelma päällä ”rikospaikalla”, tulee sijaintikin kirjattua oikeaan kohtaan kartalle.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 296)