Keskustelut Harrastukset Hirvikanta ei ole puolittunut!

  • Tämä aihe sisältää 114 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten PlanterPlanter toimesta.
Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 114)
  • Hirvikanta ei ole puolittunut!

    Merkitty: 

    Hirvikannan suuruudesta uutisoitaessa tai keskusteltaessa esiin otetaan aina, että tilanne on nyt hyvä, koska hirvikanta on puolittunut. Tällöin vertailukohdaksi otetaan aina 20-vuoden takainen tilanne. Tälläkin keskustelupalstalla niin tapahtuu aina pomminvarmasti. 2000-luvun taitteessa kanta pääsi paikoin ryöstäytymään käsistä, hirvikolareissa kuoli vuosittain noin 10 henkilöä ja kaikki vahingot olivat kestämättömiä. Ei tämä ole normaalitilanne, johon vertailu kuuluu tehdä.

    Miksi vertailu pyritään tekemään aina lyhyeen poikkeukselliseen ”piikkiin” hirvikantakäyrässä? Kanta ei ole puolittunut vaan viisinkertaistunut Luken käyrän mukaan siitä, kun enemmistö keskustelupalstalle kirjoittavista näki ensimmäisen hirvensä.

    Ei näin tehdä missään muussa yhteydessä. Esimerkiksi Nokia Oy:n pörssikurssissa oli aivan samanlainen lyhyt piikki samaan aikaan, yli 60€. Miltä tuntuisi jos talousuutisissa asiantuntija kertoisi vuonna 2022, että Nokia kurssi on noussut 10%, 6€:n tasolle, mutta myyntiä ei missään nimessä kannata harkita, sillä vuoden 2000-luvun taitteessa kurssi oli kymmenkertainen.

    ”Hirvipörsissä” tämä on ihan normaali vakiintunut käytäntö, verrata historiallisen korkeaan yksittäiseen piikkiin. Vertailukohta on naulattu paikalleen vaikka vuodet vierivät.
    Lisäksi jätetään kertomatta se tosiasia, että männyn uudistusala on samassa ajassa likimain puolittunut, katso Luken käyrästä. Laidunnuspaine talvisin ei ole oleelliseti pienentynyt, koska tärkein talviravintoresurssi on vähentynyt samassa suhteessa kuin hirvet.

    Matala1

    Luke:
    ”Kannanarvioinnissa yhdistetään useamman vuoden tietoja. Peräkkäisten vuosien kantojen täytyy olla biologisesti yhteensopivia. Kunkin vuoden kannan täytyy olla riittänyt tuottamaan seuraavien vuosien hirvisaaliit. Kun aineistojen yhteensopivuus maksimoidaan yli tutkimusjakson vuosien (2000–nykyhetki), saadaan tuloksena jono todennäköisyysjakaumia (kuva 8), joiden odotusarvojen voidaan ajatella olevan paras arvio hirvikannasta, joka on tuottanut kaikki analyysissa mukana olleet hirvihavainnot.

    Uusin tieto on tietysti kiinnostavin, mutta valitettavasti vähiten varma, koska sen tuottamista tulevaisuuden havainnoista ei ole vielä tietoa. Kun uutta aineistoa saadaan, mallin arviot muuttuvat koko aikasarjan ajalta – joskus enemmän, joskus vähemmän.”

    Uutisointia voisi kehittää kohti nykypäivää. Reaaliaikaista tilannetta kuvaa parhaiten liikennesuoritteeseen suhteutettu hirvi/hirvieläinkolarien kehitys.

    Luke toteaa jokakeväisen uusimman kanta-arvion olevan vähiten varma. Historian valossa se on lisäksi aina ollut aliarvio, jopa 20%.

    Parempi kuin vertailu 2000-luvun taitteen piikkiin tai pelkästään viimeisin ja epävarmin arvio, voisi olla kannan kehityksen esittäminen liukuvana keskiarvona. Sopiva aikajänne voisi olla viisi vuotta. Pariton määrä vuosia, jotta keskiarvo kohdistuu keskimmäiselle arviovuodelle.

    Viisi vuotta tai seitsemän olisi sopiva, koska Luken takaisinlaskenta on siinä ajassa käytännössä tarkentanut vanhimmankin arvion niin tarkaksi kuin se on mahdollista. Näin takaisinlaskennan vaikutus olisi aina mukana arviokäyrässä.

    Liukuva keskiarvo tarkoittaa, että joka vuosi vanhin vuosiarvio putoaa laskennasta pois ja tilalle tulee uusin.

    Primitiivisen yksinkertaisen liukuvan keskiarvon (SMA) lasketa ei ole vaikeaa, mutta hirvikannan hoitajilla siihen on tuskin intressiä, vaikka virheet ovat tiedossa.

    Luke ja/tai Metsälehti voisivat pohtia uutisointiasiaa, koska niillä on havaittavissa taipumusta esittää asiat niin kuin ne ovat. Vastuullinen journalismikin velvoittaa.

    ***************************************************

    Lisäys 3.1.2022

    Luke:
    ”Uusin tieto on tietysti kiinnostavin, mutta valitettavasti vähiten varma, koska sen tuottamista tulevaisuuden havainnoista ei ole vielä tietoa.”

    Tätä uusinta, viimeisen vuoden, vähinten varmaa ja historian valossa aina aliarvioita kuitenkin käytetään, kun lasketaan verotussuositukset.

    Olisiko verostussuosituksissa ainakin hirvitiheyden laskemiseen viisasta käyttää viimeisen vuoden arvion sijasta lyhyttä kolmen viimeisen vuoden liukuvaa keskiarvoa. Tällöin viimeisen arvion epätarkkuus laimenisi kahden edellisen vuoden tarkennetuilla arvioilla.

    Arviokäyrä tasoittuisi ja vältettäisiin keskusteluketjussa ”Hirvieläinkannan säätelyjärjestelmän sorkkiminen” käsitelty paniikkinappulan painaminen, kun hirvitiheys menee viimeisen epävarmimman arvion mukaan 0,1 hirveä tavoitehaarukan sisään. Maakunnan keskiarvo ei vielä ollut tavoitehaarukan sisällä.

    Paniikkinappulan painaminen taas johtaa keskusteluketjussa ”Pankkiluvat ei ole ylimääräisiä pyyntilupia” mukaiseen käytettävissä olevien, tavoitteen saavuttamiseksi suunniteltujen, pyyntilupien vähenemiseen. Tällöin säätelyjärjestelmä ei enää toimi toivotulla tavalla.

  • MJO

    Hirvenmetsästyksestä sen verran, että monet porukat eivät ole oivaltaneet hirvien talvimuuttoa, jolloin metsästysalueelta voi kadota kaikki hirvet moneksi viikoksi. Yleensä tämä tyhjiö täyttyy kuitenkin osittain ja metsästystä voidaan jatkaa normaalisti. Alkukaudesta pitää ampua mahdollisimman paljon lupamääristä.

    Nämä päivänselvyydet on ko. alueen pyytäjille paremmin tiedossa, kuin tämän palstan kirjoittajille.

    jees h-valta

    Eipä näytä olevan. Paluumuuttohirvistä lie varmasti olla kyse myös omassa taimikossa tuhoa tehneessä. Ei tuollaisia aiemmin ole näkynyt ja jahtihalutkin on porukoilta aikaa jo loppuneet.

    Gla Gla

    Puuki: ”Eikös tuo hirvitiheys/ mä-ja koivikot olis parempi määritellä  tiheys/ mä-ko:lle  sopivilla kasvupaikoilla ko alueella.”

    Aika vähiin jää alueet, joille ei jompi kumpi puulaji sovellu.

    jees h-valta

    Istutin silloin harvaan mätästykseen ajatuksella että niistä tulisi juuri voimakasoksaisia ja mahdollisimman huonosti hirville maistuvia. Noh, niistä tulikin ja kasvu todella voimallista ja neulasetkin todella karkeat ja vahvat. Valitettavasti ei mitään vaikutusta hirvien tuhoamisvimmaan. Se mäki ei ruoki edes koivuvesoja että niistäkään ei ongelmaa. Jotenkin karkeahko maaperä ja voimakas heinäkasvillisuus. Oikein korvaavaa puulajia ei voi ajatella kun siihen ei sovi kuin mänty. Kuusi tulee sinnetänne luonnostaan mutta erittäin hitaasti kun alikasvos ei oikein päästä kasvuun.

    Planter Planter

    Tuolla edellisellä sivulla linkitetyssä Luken Nikulan esityksessä suositeltiin muistaakseni 6000-10 000 taimen tiheyttä. Jos on heinittyvä ja joutuu istuttamaan ja vielä ylitiheäksi niin käy lompsan päälle. Istutetaan 4000-8000 heille syötäväksi ja toivotaan, että itselle jäisi 2000.

    kim1

    Siinä olisikin sitten peuroille syötävää kerrakseen…

    suorittava porras suorittava porras

    Onkohan kukaan tullut ajatelleeksi ylitiheyden vaikutusta taimien maistuvuuteen. Pystyykö kovan kasvukisan kurimuksessa kamppaileva taimi tuottamaan maistuvuutta heikentäviä vasta-aineita? Kasvu on muutoinkin hitaampaa ,joten taimikko on pidemmän aikaa alttiina hirvien vierailuille.

    Laatupuuta tuottavia aihioita tarvitaan vain 500-600 kpl/ ha. Yli menevä osa päätyy kuitenkin mitä todennäköisemmin selluksi.

    Planter Planter

    Kyllä minä tiedän maistuvuuden, mutta riistakeskus ja Luke suosittelevat lähteistä riippuen 3000-10 000 tiheyttä kunnes hirvi ei yllä, samoin ruottalaiset, koska pienemmällä määrällä ne aihiotkin häviävät.

    jees h-valta

    Suorittava ei kyllä nyt ymmärtänyt tai ei haluakkaan ymmärtää että juuri kerroin harvaan istuttamani mäntytaimikon tuhosta. Todellakin, siihen vajaan ha:n mäkeen istutin 600 männyn 1-vuotista mättäisiin ja nyt voi sanoa että täysin virheettömiä kolmen viimeisen vuoden osalta en ainakaan enää muista nähneeni. Eli sellupuuta tulee kaikista.

    suorittava porras suorittava porras

    En kirjoittanut ,että vain 600 tainta pitäisi istuttaa. Vertasin korkeimpia lukuja suositustiheyteen ja se ei ole 600.

    Jos vaivautuu istuttamaan vain 600 tainta lehtipuuvesakon sekaan haavikon lähistölle , ei syödyksi tuleminen ole ihme. Ihme olisi ,jos ei syötäisi.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 114)