- Tämä aihe sisältää 80 vastausta, 18 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, 11 kuukautta sitten toimesta.
-
Hirvikannan säätelyn periaatteet
Hirven metsästyksen säätelyssä on jotain pahasti pielessä. Ainakin keskustelu asiasta on tässä lehdessä ollut hajanaista ja yksipuolista.
Mielestäni asia jakaantuu ainakin seuraaviin osakokonaisuuksiin:
– Tavoitteellisen talvikannan määrääminen
– Eri alueiden talvikannan määrääminen
– Olemassa olevan hirvikannan toteaminen sekä alueittain että koko maassa
– Pyyntimäärien (kaatolupien)laskeminen tavoitteisiin pääsemiseksi erikseen uroksille, naaraille ja vasoille.
– Kaatojen toteaminen ja luontaiset tappiot.
– Toimenpiteet, joilla varmistetaan suunnitellun kaatomäärän toteutuminen
– Vähän pidemmällä tahtäimellä systeemin toimivuuden tarkistelu lähestytäänkö haluttu talvikantaa.
Toivoisin kustakin osatekijästä oman keskustelun, jossa syvennyttäisiin juuri sen ongelmiin. Oma asiantuntemukseni kysymyksestä on varsin puutteellista, joten pyydän etukäteen anteeksi mahdoillisia ”lapsellisia” kysymyksiäni. Mielestäni kysymys kokonaisuudessaan on ,metsänomistajalle ja myös Suomen metsätaloudelle varsin tärkeä, joten toivoisin loogista keskustelua asiasta.
Aloittaisin säätelyn tavoitteista ja pyrkimyksistä sekä suorittajista.
Koko säätelyn tavoite vaikuttaa epäselvältä. Hirvikanta ei varmaankaan ole Suomessa uhattuna. Uskoisin pyrittävän tasapainoiseen kompromissiin metsästäjien, metsänomistajien, liikennevahinkojen, petoeläinten ravinnon ja muiden kannan suuruuden aiheuttamien seikkojen kanssa.
Kuka oikeastaan määrää Suomessa tavoitteellisen hirvimäärä? Onko Suomessa kyse koko maan arviosta vai onko maa jaettu osiin, joiden tavoite määritellään erikseen? Miten tavoite määritellään? Miten sen määräämiseen ovat eriHirvikannan osapuolet voineet vaikuttaa? Kuka edustaa metsänomistajia kyseisessä elimessä? Onko demokraattisella päätöksentekojärjestelmällä jotain valtaa asiassa, vai onko kyse EU:n päätäntävaltaan tai suomalaisten virkamiesten päätäntävaltaan kuuluvasta asiasta?
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään