Keskustelut Harrastukset Hirvieläinkannan säätelyjärjestelmän sorkkiminen

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 598)
  • Hirvieläinkannan säätelyjärjestelmän sorkkiminen

    Jotenkin tuntuu, ettei juuri kukaan tunnu vieläkään ymmärtävän, miten hirvikannan säätelyjärjestelmän pitäisi toimia. Sitä kuitenkin halutaan sorkkia eri tasoilla ja siten pilata mahdollisuudet, että se voisi toimia.

    Viimeinen episodi oli Keski-Suomen hirvipomojen sorkkaisu:

    https://www.sisasuomenlehti.fi/paakirjoitus-mielipide/4317427

    Palautetaan mieliin karkea periaate miten säätelyjärjestelmän pitäisi toimia:
    -Alueelliset riistaneuvostot päättävät hirvitalousalueille tavoitetasot hirvitiheydelle

    -Luonnonvarakeskus laskee hirvitalousalueille arviot hirvitiheydestä sekä ikä- ja sukupuolirakenteesta

    -Edellisten perusteella Luke laskee riistahoitoyhdistyksille verotussuositukset, joita noudattamalla päästäisiin alueellisen riistaneuvoston asettamaan hirvitiheystavoitteeseen

    -Riistakeskus myöntää seuroille yleensä lupia sen määrän, jolla Luken laskelmien perusteella alueellisten riistaneuvostojen asettamat tavoitteet täyttyisivät ja päästäisiin tavoitehaarukkaan.

    Miksi tämä ei toimi?
    1. Luken kanta-arvio perustuu metsästäjiltä kerättyyn tietoon, jossa on aivan ymmärrettävistä syistä ”varovaisuutta”, eli reaaliaikainen kanta-arvio on aina aliarvio. Takaisinlaskennalla, jossa tarkastellaan jälkikäteen minkälaisesta edellisten vuosien hirvikannasta saatu saalis on mahdollinen, hirvikanta-arvio on aina korjaantunut selvästi ylöspäin.

    2. Lupia ”vedetään välistä”, osa myönnetyistä luvista otetaan harkinnanvaraisiksi ”pankkiin”, eli voidaan jättää käyttämättäkin, jos paikallisesti ollaan sitä mieltä, että omat ”laskelmat” ovat luotettavampia luin Luken.

    3. Sovitaan, ettei käytetä edes kaikkia jäljelle jääneitä myönnettyjä lupia. Nyt jopa julkisesti vedotaan, etteivät metsästäjät käyttäisi kaikkia pyyntilupia. Jotkut Keski-Suomen suunnalla ovat sitä mieltä, että hirvet ovat liian vähissä.

    Kun hirvikannan säätelyjärjestelmän päälle on leivottu siihen kuulumattomat hirvikantaa nostavat kohdat 1-3, ei tarvitse ihmetellä, miksi teoriassa hieno uusi järjestelmä ei ole koskaan lähtenyt toimimaan.

    Hirvipomot toteavat vetoomuksessaan ”Viime vuosina riistahallinto on myöntänyt kaikki haetut pyyntiluvat.”

    Lupia on silloin viime vuosina haettu liian vähän. Riistaneuvoston asettamaan tavoitteeseen pääsemiseksi olisi pitänyt hakea ja saanut enemmän. Kun osa haetuista luvista jää myöntämättä, se tarkoittaa, että niitä on anottu enemmän kuin Luken laskemaan tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan ja myönnetty silloin juuri oikea määrä.

    Hirvipomot näyttäisivät ajattelevan, että kun kaikki anotut luvat on myönnetty, lupia on silloin ylenmäärin. Tilanne on kuitenkin juuri päinvastoin, silloin niitä on anottu liian vähän.

  • Planter

    Saatetaan puunhalaaja torpata seurasta, vaikka hän ei olekaan epäsosiaalinen mulukku, kuten kaikki tiedämme.

    Saattaa olla intressiristiriita. Puunhalaajan motiivi seuraan liittymiseen olisi todennäköisesti valkohäntäpeurojen merkittävä vähentäminen mailtaan, ehkä jopa niiden hävittäminen kokonaan haitallisena vieraslajina.

    Seuran tavoite on todennäköisesti ruokinta ja kannan hoitaminen. Puunhalaajan tavoite ruokinnan lopettaminen ja peurojen hoitaminen pois päiviltä.

    Seura voi hyvinkin katsoa, ettei tuollaista tyyppiä oteta seuran jäseneksi.

    Puunhalaajalta on riisuttu kaikki oikeudet vaikuttaa maillaan riehuvaan hailtallisen vieraslajipopulaatioon. Haitallinen vieraslaji jättipalsami tai lupiini hänet on velvoitettu hävittämään mailtaan, mutta ”häkki heilahtaa” jos yrittää poistaa valkohäntäpeuran.

    Ola_Pallonivel

    On melkoinen himmeli tehty metsästykseen. Tuo oikeudellinen puoli kannattaisi testata. Ei ole tätä päivää ei.

    Ola_Pallonivel

    Jos vertaa vaikka kalastukseen.

    A.Jalkanen

    Pitäisi olla niin pieni metsäpalsta että sen voisi kokonaan aidata. Olisiko se laillinen tapa pitää vhp:t ulkona metsästään?

    Ola_Pallonivel

    Ei kai mikään estä aitaamaan omaa maata, kuin raha. Siihen rahaan taisi lopulta kaatua Trumpin hankekin.

    Planter

    On konstit vähissä, jos kannattavan metsätalouden harjoittaminen edellyttää metsäpinta-alan pudottamista pieneksi (2 ha?) ja sen aitaamista. Aidalla ei saa estää jokamiehenoikeuksien toteutumista, joten portteja pitää rakentaa tiheään. Eikun toimeksi!

    Ola_Pallonivel

    Ei ole olemassa lakia jokamiehenoikeuksista. Mutta on lakeja ja määräyksiä, mitä ei saa tehdä. Aitaaminen ei kuulu niihin.

    puunhalaaja

    Jottei tämä mene vallan puunhalaajasta puhumiseksi, vaan päästään yleiselle tasolle, avaan nopeasti oman tilanteen.

    Minulla on juuri tuollainen pieni hankala tila jota Suorittava kuvaili. Se rajoittuu kahden seuran maihin. Toiseen olen soittanut vuosia sitten, ja kun mitään ei tapahtunut, niin sitten soittelin ja pistin s-postia toiselle seuralle. Tarjosin maita (ilmaiseksi tietenkin) peurojen ammuskeluun ja olen kummallekin sanonut, että saa ampua joka tapauksessa 150 metriä lähempänä taloa. Uskon, että jos vaan jatkaisin niiden pommittamista, niin luultavasti joku toisi pihaan paperin allekirjoitettavaksi. Ihan vaan siksi, että saisivat rauhan.

    Ymmärrän myös sen, miksi niillä ei ole kauheaa tarvetta mun hikisille hehtaareille. Lähin ruokintapaikka ja koppi on 500 metrin päässä mun sohvasta. Seuraava 700 metrin päässä ja sitten seuraavaan on peräti 800 metriä. Niin ja 200 metrin päässä on vielä joku lava puussa. Kaikki eri suunnissa, joten voitte kuvitella mikä trafiikki on kun peurat vaeltaa paikasta toiseen ja syö mennessään pikkuvaimon pelakuut. Tyypeillä on metsästysinfra valmiina, peuraa rutosti tarjolla, kelpaa niitä ammuttaa vaikka sitten ulkopuolisilla maksua vastaan. Se, että minä haluaisin peurat hemmettiin mun pihasta, on niille ihan turhaa piipitystä.

    Mutta mennään tosiaan yleiselle tasolle. Entäs jos mulla olisikin maata enemmän ja tarkoitus ihan saada jotain rahaakin? Tilanne on nyt ilmeisesti se, että millään seuralla ei ole velvollisuutta ottaa mua jäseneksi, tai edes ottaa mun maita metsästykseen. Maanomistajalla on vain nimellinen oikeus metsästykseen ja vahinkoeläinten (peuran) hävittämiseen, käytännössä hän on riippuvainen seuroista. Ne saa ihan vapaasti päättää, että jos olen mulkku, äänestän vasemmistoliittoa tai omaan väärän näkemyksen riistasta, ei mun maita tarvitse ottaa metsästykseen.

    Yritän kehittää loppuun oikean räikeän esimerkin, jotta saisin verenkeittimenne kiehumaan. Kuvitellaanpa tilanne, että maanomistajalla on oikeus myydä puuta metsästään. Mutta, valtio säätää, että puuta myydäkseen pitää kuulua Luontoliittoon, Greenpeaceen tai vastaavaan järjestöön. Tai vähintään olla kannatusjäsen. Mutta nämä yhdistykset saavat kuitenkin päättää, että voiko maanomistaja olla jäsen tai edes kannatusjäsen. Siellä Liimataisen Matti lukee jäsenhakemuksia ja huomaa, että Rane hakee kannatusjäsenyyttä. ”Ei pentele, tämä äijähän koetti kaataa mun päälle puun Portinhoikan metsätaistelussa, tälle mulkulle ei mitään jäsenyyttä suoda. Jää äijältä puut myymättä!”

    Kuulostaako reilulta järjestelmältä?

    Visakallo

    No, onhan mm. metsän sertifiointi ollut käytössä jo kolmattakymmentä vuotta, ja nyt EU:n komissio on järjestämässä vielä omansa, eikä niissä metsänomistajilta kysytä yhtään mitään. Asioista päättää ja niitä hoitaa aivan muut tahot. Niissä asioissa metsänomista on äänetön yhtiömies ja lisäksi vielä kustantaakin koko lystin.

    puunhalaaja

    Ero esim. Fsc-sertiin on se, että toinen on markkinatalouteen kuuluva asia, mutta tämä pohjautuu lakiin.

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 598)