Keskustelut Harrastukset Hirvieläinkannan säätelyjärjestelmän sorkkiminen

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 598)
  • Hirvieläinkannan säätelyjärjestelmän sorkkiminen

    Jotenkin tuntuu, ettei juuri kukaan tunnu vieläkään ymmärtävän, miten hirvikannan säätelyjärjestelmän pitäisi toimia. Sitä kuitenkin halutaan sorkkia eri tasoilla ja siten pilata mahdollisuudet, että se voisi toimia.

    Viimeinen episodi oli Keski-Suomen hirvipomojen sorkkaisu:

    https://www.sisasuomenlehti.fi/paakirjoitus-mielipide/4317427

    Palautetaan mieliin karkea periaate miten säätelyjärjestelmän pitäisi toimia:
    -Alueelliset riistaneuvostot päättävät hirvitalousalueille tavoitetasot hirvitiheydelle

    -Luonnonvarakeskus laskee hirvitalousalueille arviot hirvitiheydestä sekä ikä- ja sukupuolirakenteesta

    -Edellisten perusteella Luke laskee riistahoitoyhdistyksille verotussuositukset, joita noudattamalla päästäisiin alueellisen riistaneuvoston asettamaan hirvitiheystavoitteeseen

    -Riistakeskus myöntää seuroille yleensä lupia sen määrän, jolla Luken laskelmien perusteella alueellisten riistaneuvostojen asettamat tavoitteet täyttyisivät ja päästäisiin tavoitehaarukkaan.

    Miksi tämä ei toimi?
    1. Luken kanta-arvio perustuu metsästäjiltä kerättyyn tietoon, jossa on aivan ymmärrettävistä syistä ”varovaisuutta”, eli reaaliaikainen kanta-arvio on aina aliarvio. Takaisinlaskennalla, jossa tarkastellaan jälkikäteen minkälaisesta edellisten vuosien hirvikannasta saatu saalis on mahdollinen, hirvikanta-arvio on aina korjaantunut selvästi ylöspäin.

    2. Lupia ”vedetään välistä”, osa myönnetyistä luvista otetaan harkinnanvaraisiksi ”pankkiin”, eli voidaan jättää käyttämättäkin, jos paikallisesti ollaan sitä mieltä, että omat ”laskelmat” ovat luotettavampia luin Luken.

    3. Sovitaan, ettei käytetä edes kaikkia jäljelle jääneitä myönnettyjä lupia. Nyt jopa julkisesti vedotaan, etteivät metsästäjät käyttäisi kaikkia pyyntilupia. Jotkut Keski-Suomen suunnalla ovat sitä mieltä, että hirvet ovat liian vähissä.

    Kun hirvikannan säätelyjärjestelmän päälle on leivottu siihen kuulumattomat hirvikantaa nostavat kohdat 1-3, ei tarvitse ihmetellä, miksi teoriassa hieno uusi järjestelmä ei ole koskaan lähtenyt toimimaan.

    Hirvipomot toteavat vetoomuksessaan ”Viime vuosina riistahallinto on myöntänyt kaikki haetut pyyntiluvat.”

    Lupia on silloin viime vuosina haettu liian vähän. Riistaneuvoston asettamaan tavoitteeseen pääsemiseksi olisi pitänyt hakea ja saanut enemmän. Kun osa haetuista luvista jää myöntämättä, se tarkoittaa, että niitä on anottu enemmän kuin Luken laskemaan tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan ja myönnetty silloin juuri oikea määrä.

    Hirvipomot näyttäisivät ajattelevan, että kun kaikki anotut luvat on myönnetty, lupia on silloin ylenmäärin. Tilanne on kuitenkin juuri päinvastoin, silloin niitä on anottu liian vähän.

  • suorittava porras suorittava porras

    Lainaus artikkelista

    ”Tänä syksynä metsästäjiltä vaaditaan erityistä malttia. Maakunnan kolmesta hirvitalousalueesta kaksi on jo ahtaassa tiheystavoitehaarukassa 2,5–3,0 hirveä tuhannella hehtaarilla. Kolmaskin alue on enää hieman yli tavoitteen.

    Kestävän riistatalouden periaatteen mukaisesti kahdella tavoitteen saavuttaneella hirvitalousalueella voidaan metsästää pelkkä tuotto, pääomaan ei ole järkeä kajota. Mahdolliset tihentymät on syytä purkaa alueista riippumatta.

    Keski-Suomen hirvikanta on pienentynyt vuodesta 2016 lähtien. Metsästäjien omat arviot, Luonnonvarakeskuksen laskelmat sekä metsä- ja liikennevahinkojen vähentyminen kertovat kiistatta kehityksen suunnan.”

    Mikä tekee kirjoituksesta huonon ja sopimattoman tähän aikaan?

    Edellisen sivun tilastolainaukset osoittavat kirjoittajien olleen hyvin ajan tasalla Keski-Suomen tilanteesta. Kausi ei ole edes puolessa , mutta monin paikoin ihmetellään jo nyt hirvien vähyyttä.

    Gla Gla

    Turhauttavaa toistella, mutta kertaus on kyllästymisen äiti.

    Luvat on myönnetty niin, että haarukassa pysytään. Jos lupia ei käytetä, kanta kasvaa ja tavoitehaarukka saattaa jopa ylittyä.

    Planter Planter

    ”Keski-Suomen hirvikanta on pienentynyt vuodesta 2016 lähtien. Metsästäjien omat arviot, Luonnonvarakeskuksen laskelmat sekä metsä- ja liikennevahinkojen vähentyminen kertovat kiistatta kehityksen suunnan.”

    ”Mikä tekee kirjoituksesta huonon ja sopimattoman tähän aikaan?”

    Ei tätä kukaan ole kiistänytkään, myönnän, on kiistatonta, että kanta on pienentynyt. Kaikissa kolmessa Keski-Suomen hirvitalousalueessa oli 2016 hirvitiheys yli 4 / 1000 ha. Tietysti silloin pitää kantaa pienentää, jos tavoite on 2,5 – 3,0. Oli myös oikein, että metsästäjiä kannustettiin käyttämään kaikki luvat, koska tavoite oli noin kaukana.

    Jos tavoite luiskahtaisi  vastaavan määrän tavoitehaarukan alapuolelle eli alle 1,5 / 1000ha tiheyteen, silloin hirvipomojen parkaisu olisi ymmärrettävää, mutta ei nyt.

    Käytettävissä oleva lupamäärä on kuitenkin kahden viime vuoden aikana pudonnut 15%. Tämä on Luken laskema ennakoiva ”jarru”, jolla estetään se ettei tiheys putoaisi alle 2,5. Nyt hirvipomojen lisäjarru on vaarassa tehdä sen, ettei tavoitehaarukkaan päästä pysyvästi vaan kurvataan haarukan yläreunalta ylös.

    Jos muistetaan miten kävi kymmenen vuotta sitten. Oli kova kohu, että hirvet loppuvat ja lupamäärää leikattiin rajusti ja lisäksi metsästäjät pelkäsivät, että uskaltaako edes myönnettyjä lupia käyttää. Silloin koko maan tavoite oli luokkaa 76 000 hirveä ja uutisoitiin, että hirviä oli 70 000. Myöhemmin ilmeni takaisinlaskennalla, että määrä kävi minimissään 85 000:ssa. Lupien leikkaus nosti kannan kolmessa vuodessa yli 105 000:een.

    Uskoisin, että esimerkiksi Tiirola pelkää saman toistuvan ja yllättäen tarttui kaverien sooloiluun.

    suorittava porras suorittava porras

    Planter autuaasi unohtaa ,mikä tapporalli käytiin välillä 2000-2011 ja mikä oli lähtötaso silloin.

    Jahdin tuloksena seurannut kannan vinoutuminen antoi harhaan johtavan signaalin. Vasatuotto oli romahtanut ,mutta metsissä vaelteli tuottamatonta nuorta karjaa riittävästi aiheuttaakseen muutaman vuoden sisällä pienen spurtin kannan kasvuun. Kasvu taitettiin varsin nopeasti ,kun toimintaan saatiin suunnitelmallisuutta.

    Vielä kymmenen vuotta sitten ei ollut kannan hoitosuunnitelmaa . Lisäksi metsästyskaudella kerätty tieto päätyi käytettäväksi luotettavassa muodossa vasta parin vuoden viiveellä. Nyt tilanteeseen on mahdollista reagoida jo metsästyskauden kuluessa. Lupapolitiikkaakin on rukattu kehottamalla metsästäjiä hakemaan reilusti lupia. Yleiseksi käytännöksi on muodostunut , että lupamäärä muodostuu 10-20 suuremmaksi laskennalliseen tarpeeseen verrattuna. On metsästäjien havaintojen ja omantunnon varassa, paljonko lupia käytetään.

    Viime metsästyskaudella lupien käyttöaste paikkakunnallamme oli 83%. Aikuisia hirviä kaadettiin muutama yksilö yli rhy:n laatiman suunnitelman. Vasoja jäi sitävastoin lähes 20 yksilöä kaatamatta ,jos vertailupohjana käytetään samaista suunnitelmaa. Vasatuotto oli siis laskenut arvioitua enemmän. Vasoja on tänä vuonna vielä vähemmän.

    Jos kirjoituksen asiallinen informaatio tulkitaan parahdukseksi, ollaan pahasti vanhojen asenteiden vankeja. Se parahdus on kaikunut enemmänkin piireistä ,jotka eivät ole kartalla nykytilanteesta.

     

    jees h-valta

    Kukahan mahtaakaan olla asenteidensa vanki, mielestäni vahvimmin suorittava itse. Kuten metsästäjät yleensäkin. Enpä ole vielä minään vuonna kuullut yhdenkään metsästäjän sanovan että nyt niitä hirviä on paljon. Aina sama virsi. Tänään viimeksi metsästäjä poikkesi palstallani kun siivoilin tien vartta. Parku alkoi heti ettei näillä nurkilla ole hirviä. Mitä olen nyt käynyt aika usein siinä viikonloppuisinkin ainoa puute on ollut ettei ole näkynyt hirvestäjiä. Mistä he voivat tietää ettei ole kun eivät toimi?

    suorittava porras suorittava porras

    Visakallo Visakallo

    Onkohan nykyajan hirvet muuttumassa näkymättömiksi, kun männyntaimikot on nytkin syöty, ja sorkanjälkiä ja paskaa on vähintään yhtä paljon kuin aina ennenkin.

    Tolopainen Tolopainen

    Nämä hirvihavainnot on hölynpölyä, ei mikään seura ilmoita kuin pienen osan jahtipäivän havainnoista.

    Gla Gla

    Tuskin kaikki vanhemman pään metsästäjät edes käyttää puhelinsovelluksessa toimivaa järjestelmää.

    Tolopainen Tolopainen

    En ole kuullutkaan, että joku muu kuin hirviiporukan johtaja ilmoittaisi hirvihavainnoista, joita on jahtipäivänä.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 598)