Keskustelut Harrastukset Hirvieläinkannan säätelyjärjestelmän sorkkiminen

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 598)
  • Hirvieläinkannan säätelyjärjestelmän sorkkiminen

    Jotenkin tuntuu, ettei juuri kukaan tunnu vieläkään ymmärtävän, miten hirvikannan säätelyjärjestelmän pitäisi toimia. Sitä kuitenkin halutaan sorkkia eri tasoilla ja siten pilata mahdollisuudet, että se voisi toimia.

    Viimeinen episodi oli Keski-Suomen hirvipomojen sorkkaisu:

    https://www.sisasuomenlehti.fi/paakirjoitus-mielipide/4317427

    Palautetaan mieliin karkea periaate miten säätelyjärjestelmän pitäisi toimia:
    -Alueelliset riistaneuvostot päättävät hirvitalousalueille tavoitetasot hirvitiheydelle

    -Luonnonvarakeskus laskee hirvitalousalueille arviot hirvitiheydestä sekä ikä- ja sukupuolirakenteesta

    -Edellisten perusteella Luke laskee riistahoitoyhdistyksille verotussuositukset, joita noudattamalla päästäisiin alueellisen riistaneuvoston asettamaan hirvitiheystavoitteeseen

    -Riistakeskus myöntää seuroille yleensä lupia sen määrän, jolla Luken laskelmien perusteella alueellisten riistaneuvostojen asettamat tavoitteet täyttyisivät ja päästäisiin tavoitehaarukkaan.

    Miksi tämä ei toimi?
    1. Luken kanta-arvio perustuu metsästäjiltä kerättyyn tietoon, jossa on aivan ymmärrettävistä syistä ”varovaisuutta”, eli reaaliaikainen kanta-arvio on aina aliarvio. Takaisinlaskennalla, jossa tarkastellaan jälkikäteen minkälaisesta edellisten vuosien hirvikannasta saatu saalis on mahdollinen, hirvikanta-arvio on aina korjaantunut selvästi ylöspäin.

    2. Lupia ”vedetään välistä”, osa myönnetyistä luvista otetaan harkinnanvaraisiksi ”pankkiin”, eli voidaan jättää käyttämättäkin, jos paikallisesti ollaan sitä mieltä, että omat ”laskelmat” ovat luotettavampia luin Luken.

    3. Sovitaan, ettei käytetä edes kaikkia jäljelle jääneitä myönnettyjä lupia. Nyt jopa julkisesti vedotaan, etteivät metsästäjät käyttäisi kaikkia pyyntilupia. Jotkut Keski-Suomen suunnalla ovat sitä mieltä, että hirvet ovat liian vähissä.

    Kun hirvikannan säätelyjärjestelmän päälle on leivottu siihen kuulumattomat hirvikantaa nostavat kohdat 1-3, ei tarvitse ihmetellä, miksi teoriassa hieno uusi järjestelmä ei ole koskaan lähtenyt toimimaan.

    Hirvipomot toteavat vetoomuksessaan ”Viime vuosina riistahallinto on myöntänyt kaikki haetut pyyntiluvat.”

    Lupia on silloin viime vuosina haettu liian vähän. Riistaneuvoston asettamaan tavoitteeseen pääsemiseksi olisi pitänyt hakea ja saanut enemmän. Kun osa haetuista luvista jää myöntämättä, se tarkoittaa, että niitä on anottu enemmän kuin Luken laskemaan tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan ja myönnetty silloin juuri oikea määrä.

    Hirvipomot näyttäisivät ajattelevan, että kun kaikki anotut luvat on myönnetty, lupia on silloin ylenmäärin. Tilanne on kuitenkin juuri päinvastoin, silloin niitä on anottu liian vähän.

  • Planter

    ”..kannattaisi tehdä jonkinlainen eroakirkosta.fi:n tyyppinen automaatti, jolla olisi nykyistä helpompi ilmoittaa vahingoista… Näistä lievistä tapauksista ohjelma lähettäisi kerran vuodessa datan Metsäkeskukselle, Riistakeskukseen, yliopistoihin ja tutkimuslaitoksille ”nice to know”-meiningillä…”

    Työkalu on olemassa, se pitäisi tuunata vaan sellaiseksi, että se lähettäisi kaiken datan, myös ne tapaukset, joissa korvauskynnys ei ylity.

    https://tapio.fi/laskurit/laskuri-hirvivahinkojen-arviointiin/

    Jean S

    Tarkoitan vielä käyttäjäystävällisempää. Sellaista jossa mennään seisomaan taimikkoon, painetaan kuvaa video ja pyöritään ympyrä. Käyttäjä ja sijainti tunnistetaan automaattisesti ja kuvasta päätellään tuhomäärät.

    suorittava porras

    Olisi helposti liitettävissä omariistaan ja samalla tieto etenisi myös paikallisille metsästäjille.

    Planter

    Takaisin aloituksen aiheeseen.

    Hirvikannan säätelyjärjestelmässä on kaksi isoa käyttäjistä johtuvaa ongelmaa.

    1. Alueelliset riistaneuvostot asettavat sidosryhmistä piittaamatta liian suuria tavoitetiheyksiä (yli 3,5 /1000 ha). Näin ainakin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

    2. Alueelliset riistaneuvostot asettavat tolkulliset tavoitteet, mutta tavoitteisiin ei päästä tai niissä ei pysytä.

    Vaikka Keski-Suomen tilanne ei itseäni koske, niin otin tämän riistapomojen vetoomuksen esimerkiksi siitä, miksi tavoitteisiin pääsy on niin vaikeaa. Yleensä tällaiset himmailu-vetoomukset tehdään organisaation sisällä omia tiedotuskanavia pitkin. Nyt kuitenkin tultiin julkisuuteen maakuntalehteen ja asia tuli kaikille selväksi: säätöjärjestelmää halutaan sorkkia niin, että pysytään tavoitehaarukan yläpuolella.

    Kun mennään 0,1 hirveä haarukan sisään, se jo aiheuttaa paniikkia. Täysin tasaista viivaa ei hirvitiheydestä mitenkään saa, mutta heilunta tavoitteen ympärillä pitäisi tapahtua yhtä usein tavoitteen alapuolelle kuin yläpuolellekin.

    Kaikki hirvipomojen vetoomuksessa mainitut tekijät: metsästäjien omat arviot,  metsä- ja liikennevahingot on otettu huomioon Luonnonvarakeskuksen viime kevään kanta-arvioissa, joiden perusteella luvat on myönnetty. Mitään luotettavaa koottua dataa ei ole käytettävissä Luken kevään kanta-arvion julkaisemisen ja uuden seuruejahdin alkamisen välillä. Tähän väliin kuitenkin hirvipomot sorkkaisivat oman säätösilmukkansa.

    Järjestelmän sorkkiminen siihen kuulumattomalla tavalla ei ole sallittua.

    A.Jalkanen

    Tulisiko tavoitteisiin tarvittava parannus, jos päätöksenteko menisi kuten ehdotin: sidosryhmiltä tulisi esitys jonka riistaneuvosto sitten hyväksyy?

    Tuolla aiemmin tähän suhtauduttiin epäillen että se vähentää metsästäjien kannalta järjestelmän kannustavuutta ellei tavoitteita saa itse määritellä, mutta on myös huomioitava että haitoissa on kyse  omaisuusriskeistä.

    Planter

    Enpä ole parannuksia juurikaan miettinyt, koska ei ole parantajan oikeuksia, olen vaan osoitellut epäkohtia, jos vaikka parantaja Leppä käärisi hihat ja korjaisi epäkohdat.

    Tätä piti vielä kommentoida, koska se nousee toistuvasti esiin:

    ”Kyllä reilusti suurin enemmistö hirven metsästäjistä on metsänomistajia.”

    Tämä kai tarkoittaa, että kyllä metsänomistajat suurimpana metsästäjäryhmänä voisivat itse hoitaa hirvikannan itselleen sopivaksi, jos halua olisi.

    ”Metsänomistaja” on vaan kovin laaja käsite. Jos ryhmästä poimitaan metsätalouden harjoittajat, joille puunmyyntitulo on tärkeä tulonlähde ja joillekin jopa ainoa, niin siitä ryhmästä varmasti melkein kaikki haluavat maltillisempaa hirvikantaa.

    Otetaan esimerkki toisenlaisesta metsänomistajasta, joka ei halua maltillisempaa hirvikantaa, vaan maltillisempaa metsästystä. Tämän keskusteluketjun aloituksen linkistä alueellisen riistaneuvoston puheenjohtajistosta Reijo Vesterinen. Hänkin on metsänomistaja, ollut pitkään Mhy:n valtuustossa, vaikka jättäytyikin pois viime vaaleissa, kun siirtyi boomeriksi (Annelikin oli samaan aikaan). Lisäksi hänellä on googlen mukaan puunkorjuuyritys ja Vesterisiä näkyy olevan siellä enemmänkin puunkorjuualalla. Ilmeisesti hänellä on MT:n toimittajauran aikana ollut sivubisneksenä, tai sen jälkeen, puunkorjuuhommaakin.

    Istui siis ilmeisesti ”kolmella jakkaralla”. Voidaankin kysyä ajoiko hän Mhy:ssä metsänomistajien, koneyrittäjien vai metsästäjien asiaa.

    Vesterinen on kuin suorittavan portaan kaksoisolento, jota hän kovasti puolustaakin. Suorittava porraskin on kertonut olleensa Mhy:n valtuustossa. Ei ole kuitenkaan ollut toimittaja, koska kuten olemme huomanneet, tekstin tuottaminen on takkuista ja hidasta, toisin kuin toimittajilla. Kirjalliset tehtävät eivät taida juurikaan motokuskeja kiinnostaa.

    Hirvikannan hoitosuunnitelma: ”Hirvenmetsästyksen positiivista julkisuuskuvaa edistetään viestinnällä ja avoimella sidosryhmäyhteistyöllä.”

    A.Jalkanen

    Tapasin kyllä Reijon jossain valtuuston kokouksissa, mutta ei siellä ehdi tehdä politiikkaa. Näytin hänelle kuitenkin Metsästäjä-lehden jutun, jossa professori Henttonen kertoo hirvieläinkannan ja punkkien määrän yhteydestä.

    suorittava porras

    Nythän Anneli voisi tehdä toisenkin kysymyksen jo puolitutulle Vesteriselle. ”Mitä pojat ajoitte takaa kirjoituksellanne?”

    Luuri kouraan . Täällä odotellaan ,mitä vastaavat.

    A.Jalkanen

    Eiköpä tarkoitus siitä kirjoituksesta ilmene. Tuskin itse asia muuttuu siitä miksikään enemmällä vatvomisella. Seurataan tilanteen kehittymistä, ja korjaavia liikkeitä tulee sitten alueella aikanaan jos on tarve.

    Puuhastelija

    Ettei vain suorittaja olis itse yksi kirjoittajista? Sen verran rohkeasti laittaa soittopyyntöä vetämään.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 598)