Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 346)
  • Hirvikannan säätely metsänomistajille

    Merkitty: 

    Eläkkeellä olevat lukelaiset (metla) dosentti heikki smolander ja professori pekka niemelä kirjoittivat maaseudun tulevaisuudessa (22.01.2018):

    ”…On aika päättää, ovatko metsästäjien ja hirvikoiraharrastajien intressit painavampia kuin metsänomistajien ja autoilijoiden ja näiden kautta koko yhteiskunnan…”

    Tässä ovat vastakkain metsästäjät (100000= satatuhatta) sekundasusiharrastuksineen, metsänomistajat (740000=seitsemänsataaneljäkymmentätuhatta, joista 40000, rapia 5 prosenttia metsästää sorkkaeläimiä), autoilijat (muutamia miljoonia) ja koko yhteiskunta (nafti kuusi miljoonaa).

    ”…Luken ilmastomuutokseen sopeutumista käsittelevässä raportissa (Sopeutumisen tila 2017, Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2017) hirvivahinkojen arviona käytetään vuoden 2013 maksettuja 800000 euron hirvivahinkokorvauksia. Tämän mukaan yksi hirvi aiheuttaa metsissä vain noin kymmenen euron vahingon…”

    Edelleen: ”…Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Antti Juutinen ja erikoistutkija Jani Pellikka ovat uutisoineet näyttävästi arvioita metsästyksen yhteiskunnallisesta hyödyistä tämän lehden tiedesivuilla (MT 18.9.2017)…  …Myös jotkin artikkelin arviot hirvestyksen hyödyistä ovat mielenkiintoisia. Juutinen ja Pellikka hyödynsivät liikenneviraston soveltamia hirvionnettomuuksien korvausarvoja, kun he laskivat hirvenkaatojen synnyttämän säästön eteläsuomalaisella hirvitalousalueella. Yhden vuoden esimerkkilaskelma osoittaa, että hirvijahdit säästivät laskennallisesti noin 350000 euroa. Suomessa hirvitalousalueita on 58…”

  • Puuki

    Mä-kuusi sekaviljelyäkin on harrastettu jo ainakin 90-luvulla. Ei ole metsäyhtiöiden uusi keksintö se.   Selluyhtiöiden päämäärä metsänkasvatuksessa on tosin vähän erilainen kuin yksityisten.   Yksityisillä sellupuun kasvatus kannattaa pääosin vain luontaisten taimien avulla. Pääasiallinen tuote jota pyritään kasvattamaan  on tukkipuu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kolumnissa sanottiin vellihousuiksi. Olisiko yksi syy omistajan oikeuden käyttämättömyyteen se, että pelätään vaihtoehdon olevan vielä huonompi, eli jos aletaan irtisanoa vuokrasopimuksia joudutaan ojasta allikkoon. Yksittäisellä metsänomistajalla on vähän muita mahdollisuuksia. Vuokrasopimukseen voisi laittaa ehdon, että se irtisanotaan ellei hirvikanta pysy sovituissa raameissa, mutta määrän toteutumista tarkastellaan aina hirvitalousalueella eikä yhden omistajan mailla. Metsästäjät voivat siis aina vedota siihen että määrä on keskimäärin sopiva, vaikka jonkun mailla olisi talven jälkeen tuhoja.

    jees h-valta

    Nuori isäntä oikeassa. Nyt vain sanomaan sopimuksia irti kun tavoitteisiin ei pyritä tietoisesti. Nyt on metsänomistajan näytön paikka!

    Visakallo Visakallo

    suorittava porras: ”Hirvien aiheuttamista vahingoista ei tietoakaan ,vaikka metsän alkukehityksestä ei ole huolehdittu samalla intensiivisyydellä ,kun nykyään.”

    Et tunnu suorittava itse oikein ymmärtävän, miltä juttusi näyttävät meidän muiden silmissä. Hellitä jo! Uskottavuutensa voi menettää vain kerran.

    suorittava porras suorittava porras

    Nöytön paikka pissata housuihisa…

    Kaatotavoitteista jäätiin ,kun vasatuotto on laskenut. Metsästäjät rajoittavat jahtia näissä tilanteissa. Naaraita on myös jätetty kaatamatta samasta syystä.

    PS. Oma seurani käytti 30 %enemmän  lupia alkuperäiseen haettujen lupien määrään verrattuna ja paikkakunnan lupien käyttöaste oli yli 90%. Elettiin tilanteen mukaan. Jossakin on painettu jarrua ihan kunnolla.

    Perko

    Valtio hyötyy hirvihahingoista. Maanomistaja maksaa tarkastuksen ja mahdollisesta kosmeettisesta kourvausesta 32% veron. Tuhot saa saa jäädä hoitamatta sillä ei niin väliä!  10 vuoden peräään sama toistuu ja lopuksi puut  hangataan kuorista vialle jos mitä on jäänyt.

    Maanomistajien  pitäis tässäkin jutussa  nousta taistoon kuin Nuori-isäntä sanoo. Nyt on se hetki kun pitää panna ministeri luokalle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Valtiolle koituu hyötyä kaatolupamaksuista, joista jää rahaa hallinnon pyörittämiseen maksujen jälkeen, sekä lisäksi verotuloina metsästäjien ostamista tuotteista ja palveluista ja lihan myyntiin liittyvistä välillisistä veroista. Vahingot liikenteessä (kaikki hirvieläimet), sairauskulut, riista-aitojen rakentaminen ja ylläpito, alentuneet puun kasvut ja laadut, sekä punkkitautien lisääntymiset yhteensä ovat kyllä paljon suurempi summa.

    Planter Planter

    ”Metsästäjät rajoittavat jahtia näissä tilanteissa….Jossakin on painettu jarrua ihan kunnolla.”

    Maa-ja metsätalousministeriö ja hirvitalousministeri ovat perustelleet pyyntilupajärjestelmää näin. (esimerkiksi Annelin valtakunnalliselle riistaneuvostolle lähettämän kirjeen vastineessa):

    ”Haettu ja myönnetty pyyntilupa pidetään pitkälti velvoittavana metsästysseuroissa.”

    Nyt kuitenkin keskustelupalstan hirvenmetsästysasiantuntija sanoo, että metsästysseurat viittavaat kintaalla lupakäytännön ohjaavalle vaikutukselle ja säätävät oman mielensä mukaan. Näin varmaan on. Kyse ei ole siitä, ettei kaikkia lupia olisi pystytty käyttämään, vaan siitä ettei ole haluttu.

    Hyvä esimerkki hirvimäärän säädöstä on Lieksan tilanne. Luken tietojen mukaan alue on harvoja joissa hirvitiheys on tavoiteessa ja maan alhaisimpia. Hirvitalousministerikin on ollut huolestunut hirvien vähäisyydestä ja alueelle on lisätty  karhunkaatolupia. Kuitenkin Metsälehden uutisen mukaan Lieksassa on maksettu vuosikaudet maan suurimpia hirvituhokorvauksia taimikkovahingoista.

    Onko alueella paljon vai vähän hirviä?

    suorittava porras suorittava porras

    Visakallo puhukoon vain omasta puolestaan. Minulla sattuu olemaan jonkin verran enemmän kokemusperäistä tietoa laajemmista kokonaisuuksista. Käytännön tosiasia on ,että huonolle hoidolle jäävät metsät kiinnostavat hirviä eniten ja niitä löytyy suurin osa yksityisten mailta. Ongelmat voivat olla hyvinkin pienialaisia ,mutta keskittyvät samojen maanomistajien kohdalle vuodesta toiseen.

    —-

    Metsästysvuokrasoppareista sen verran ,että niiden päivittäminen uuden seuran nimiin on kohdallamme loppusuoralla. Noin tuhannen hehtaarin alue on viimeisen 20 vuoden aikana käynyt metsästyskelvottomaksi tiestön tai asutuksen takia. Lisäksi muutama sata hehtaaria on sellaisen omistajan hallussa ,joka ei vuokraa maitaan muista ,kuin metsästykseen liittyvistä syistä. Ei siis ihme ,jos muutama elukka säilyttää henkensä näillä suoja-alueilla.

     

    Visakallo Visakallo

    Suorittavalla portaalla tuo kokemusperäinen tieto on jo alkanut vähitellen tuottaa myös tulosta, ja se on pelkästään hyvä asia. Olemme saaneetkin jo kuulla, että myös UPM:n mailla on ollut hirvituhoja, ja että vähemmällä hoidollakaan ei ole aina aivan suoraa syy-yhteyttä hirvituhoihin. Tämä on hyvä alku! Suorittavakin voi jo nyt myöntää, että hoidon lisäksi myös olosuhteet voivat vaikuttavat hirvituhojen määrään. Yhtiön maat ovat yleensä kuviokooltaan suurempia kuin yksityisillä, metsänhoito on ollutkoko ajan ammattimaisempaa, omistajien ikääntyminen ja etääntyminen metsistään ei ole ongelmana yhtiön metsissä, jne. Suorittavan olisi syytä kuitenkin antaa tunnustus myös niille yksityisille omistajille, jotka ovat hoitaneet metsiään vähintään yhtä hyvin kuin yhtiötkin. Täälläkin noita UPM:n metsiä on kohtalaisen runsaasti ja monessa paikassa, joten vertailupohjaa löytyy täältäkin.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 346)