Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 346)
  • Hirvikannan säätely metsänomistajille

    Merkitty: 

    Eläkkeellä olevat lukelaiset (metla) dosentti heikki smolander ja professori pekka niemelä kirjoittivat maaseudun tulevaisuudessa (22.01.2018):

    ”…On aika päättää, ovatko metsästäjien ja hirvikoiraharrastajien intressit painavampia kuin metsänomistajien ja autoilijoiden ja näiden kautta koko yhteiskunnan…”

    Tässä ovat vastakkain metsästäjät (100000= satatuhatta) sekundasusiharrastuksineen, metsänomistajat (740000=seitsemänsataaneljäkymmentätuhatta, joista 40000, rapia 5 prosenttia metsästää sorkkaeläimiä), autoilijat (muutamia miljoonia) ja koko yhteiskunta (nafti kuusi miljoonaa).

    ”…Luken ilmastomuutokseen sopeutumista käsittelevässä raportissa (Sopeutumisen tila 2017, Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2017) hirvivahinkojen arviona käytetään vuoden 2013 maksettuja 800000 euron hirvivahinkokorvauksia. Tämän mukaan yksi hirvi aiheuttaa metsissä vain noin kymmenen euron vahingon…”

    Edelleen: ”…Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Antti Juutinen ja erikoistutkija Jani Pellikka ovat uutisoineet näyttävästi arvioita metsästyksen yhteiskunnallisesta hyödyistä tämän lehden tiedesivuilla (MT 18.9.2017)…  …Myös jotkin artikkelin arviot hirvestyksen hyödyistä ovat mielenkiintoisia. Juutinen ja Pellikka hyödynsivät liikenneviraston soveltamia hirvionnettomuuksien korvausarvoja, kun he laskivat hirvenkaatojen synnyttämän säästön eteläsuomalaisella hirvitalousalueella. Yhden vuoden esimerkkilaskelma osoittaa, että hirvijahdit säästivät laskennallisesti noin 350000 euroa. Suomessa hirvitalousalueita on 58…”

  • 6tukki

    En edelleenkään oikein luota noihin vuosittaisiin hirvenkantalaskelmiin, sillä tavanomaisesti ne ovat jälkikäteen osoittautuneet selvästi liian pieniksi.

    Olen tehnyt itselleni kaavan hirvituhoista tietäen, että hirvet syövät talvisin ravintoaineita n. 8 – 16 kg/vuorokausi. Kilomääriä on vaikea osoittaa edes pienellä alueella, mutta muutinkin minimituhomääräksi 10 männyntaimen latvan vuosikasvustoa/vuorokausi/hirvi ( ei pitäisi olla liioittelua). Ainakin täällä Pohjois-Suomessa männyntaimi kelpaa kuuden kuukauden ajan hirvelle merkittävänä ravinnonlähteenä. Siitäpä saadaankin helposti kaava vuosittaisille tuhotuille männyntaimille: 6 kk x 30 vrk x 10 kpl/vrk x 100 000 hirveä ja saadaan tuhotuksi taimimääräksi 180 000 000 kpl. Mäntytaimikossa on keskimäärin 2000 tainta/ha, joten tuhottujen taimikkojen hehtaarimääräksi saadaan  180 000 000/2000 eli          90 000 hehtaaria. Jos noin varovaisella laskennalla saadaan vuosittaiseksi täystuhottujen taimikoiden määräksi 90 000 hehtaaria, niin mikähän lienee osittain tuhottujen taimikkojen kokonaishehtaarimäärä.

    Epäilen, että suurinpiirtein maassamme talvisin tuhoja on tehnyt ainakin 20 vuoden ajan keskimäärin 100 000 hirven talvikanta ja jos tuona aikana tuhottujen taimikkojen kokonaismäärät lasketaan ja huomioidaan lisäksi Antonin tarkoittamien odotusarvojen romahdukset, puhumme tosiaankin miljardeista ja melkoisesta joukosta niitä.

     

    MIISU4F

    Voiko noita hirvi ja muu sorkkaeläimiä siis ehkäistä kemiallisesti?

    Tuolla kuvissa sitä jo pohdin. Lentolevityksellä jakaisi mutta olisiko sellaista joka tehoaisi vain hirvieläimiin, ei muihin nisäkkäisiin.  Tai talviruokintapaikoilla suolakivessä ehkäisyainetta. Joka tehoaa molempiin  sukupuoliin.

    suorittava porras

    Kysynpä vain , kuinka monella alla oleva ohjetta noudattaneella esiintyy hirvivahinkoja ?

    Varhaisperkauksessa havupuutaimikosta

    • Poistetaan yli 10 cm pitkät lehtipuut alle kahden metrin etäisyydeltä havupuuntaimista.
    • Poistetaan huonokuntoiset puut, ei kuitenkaan säästöpuita.
    • Tarvittaessa harvennetaan alle puolen metrin etäisyydellä toisistaan olevia havupuita niin, että jätetään kasvupaikalle paras taimi.

    Varhaisperkauksen jälkeen kuusentaimia on 1800–2000 kappaletta hehtaarilla. Jos kyseessä on luontaisesti tai kylväen perustettu mäntytaimikko, taimia on varhaisperkauksen jälkeen jäljellä 3000–4000 kappaletta hehtaarilla.

    Lehtipuita voidaan jättää aukkopaikkoihin eli yli kahden metrin etäisyydelle kasvatuskelpoisista havupuista. Jätettävien lehtipuiden tulee olla samanmittaisia tai lyhyempiä kuin kasvatettavien havupuiden. Jätettäviksi lehtipuiksi valitsemme mahdollisuuksien mukaan rauduskoivuja.
    Taimikonhoitotöiden hinnoittelu palkitsee oikea-aikaisuudesta
    Taimikon harvennuksen ja varhaisperkauksen hinnoittelussa sovelletaan neljään kantoläpimitta- ja viiteen poistumaluokkaan perustuvaa mallia. Malli palkitsee metsänomistajan oikea-aikaisuudesta. Kun taimikonhoitotyöt tehdään oikea-aikaisesti, on hintakin edullisempi: jokainen viivytelty vuosi taimikonhoidossa lisää työn kustannuksia noin 10–15 prosentilla.

    Planter

    Luuleeko joku tosissaan, että hirvet lopettavat syömisen, kun taimikkoja hoidetaan hyvän metsänhoidon ohjeiden mukaan.

    Minä, eikä kukaan muukaan valittaisi hirvituhoista, jos ne voitaisiin vältää hoitamalla taimikot annettujen ohjeiden mukaan. Valitettavasti näyttää, että hyvä hoito ja appeen vähentäminen taimikosta joissain tapauksissa johtaa jopa tuhojen lisääntymiseen.

    A.Jalkanen

    Jossain oli esitetty arvio, että kukin hirvi tarvitsee laidunta yhden hehtaarin vuodessa. Tuo luku täsmää hämmästyttävän hyvin edellä esitetyn laskelman (6tukki) kanssa. Onhan tuo iso määrä taimia ja osaltaan selittää, miksi mäntyä ei juurikaan enää tässä maassa istuteta, vain kuusta. – Vhp-laitumien määrää on vaikeampi laskea, kun ne syövät muuta rehua kuin männyn taimia.

    On hyvä ohje, suorittava, mutta eikös poistetut lehtipuut veso vielä varhaisperkauksen jälkeen, jolloin ravintotilanne on ehkä hirvien kannalta houkutteleva sekä ennen perkausta että uudelleen muutama vuosi sen jälkeen?

    suorittava porras

    Markku Remes:
    ”Taimikoita hoidetaan Suomessa reilut 150 000 hehtaaria vuosittain, vaikka vuotuinen hoitotarve olisi Valtakunnan metsien 11. inventoinnin mukaan 250 000 hehtaaria vuodessa.

    Rästissä olevaa taimikonhoitoalaa on jo 750 000 hehtaaria, mikä on yli puolet Keski-Suomen tai Pohjois-Savon maakunnan metsämaan alasta. Rästiala on kasvanut 1980-luvulta lähtien mittavasta neuvontatyöstä huolimatta.

    Miksi taimikonhoito viivästyy tai jää kokonaan tekemättä?

    Asiaa kannattaa pohtia yksityisten metsänomistajien näkökulmasta, sillä he omistavat 60 prosenttia Suomen metsäalasta ja heiltä tulee 80 prosenttia markkinoille tulevasta puusta. Metsänomistajat ilmoittavat tärkeimmäksi syyksi sen, että työ on liian kallista. Metsänhoidon kustannukset ovat kaksinkertaistuneet viimeisen 15 vuoden aikana.

    Kustannusten nousu johtuu osittain siitä noidankehästä, jonka hoitotöiden viivästyminen aiheuttaa: kolmen vuoden viivästyminen sopivasta hoitoajasta lisää kustannuksia 30-100 prosenttia.”

     

    ——-

    Taimikonhoidon myöhästyminen lisää myös hirvivahinkoriskiä , mikä on kuitenkin pientä hoitamattomuuden aihettamiin tappioihin verrattuna.

    Jos varhaisperkaus tehdään ajallaan , männyn taimet kasvavat nopeasti hirvien ulottumattomiin. Lehtipuuvesakon kantojen versonta  tuottaa  sopivasti evästä taimikossa satunnaisesti piipahtaville hirville , mutta hyväkasvuinen mänty ei väkevyytensä vuoksi kelpaa. Sivuoksat sen sijaan alkavat vähitellen maistua niiden jäädessä kasvun myötä osittain varjoon.

    Hoitamattomassa taimikossa  raivaamaton lehtipuu kasvaa hirviltä ravintomielessä nopeasti karkuun. Alaoksat karsiutuvat muutamassa vuodessa ja syötävää on enää pieni tupsu hirven ulottumattomissa latvassa . Varjossa puolestaan sinnittelee mehevötyyvä mänty , jonka neulaset ja oksat ovat ravintona hirvelle , kuin ihmiselle uunissa haudutettu puuro. Maistuu varmasti , ja siihen on tyytyminen , kun lehtipuiden oksisto on ulottumattomissa. Siinä vaiheessa , kun hitaimmat taimikonhoitajat suunnittelevat palstalle energiapuunkorjuuta , on lehtipuiden oksisto jo karsiutunut 5 metriin asti ja männyntaimet syöty.

    A.Jalkanen

    Kiitos suorittava ja Remes! Hyvä prosessikuvaus.

    Miksi taimikot jäävät hoitamatta, siinäpä kysymys. Onko taustalla joillakin se ajatus että tehdään taimikonhoito vasta kun mänty on kasvanut hirven ulottumattomiin jotta alueelle jäisi edes jotain? Varhaisperkaus kuitenkin kannattaisi joka tapauksessa tehdä, ainakin jos lehtipuita on havupuita haittaava määrä.

    A.Jalkanen

    Kiitos Planter, yhden hirven vaatima ala on suurempi: 2,5 hehtaaria. Kulutettu pinta-ala riippunee ravintoresurssin laadusta, mutta kumpi on hirvelle maukkaampaa talvella, mänty vai lehtipuu? Asiaa voisi selvittää jättämällä talvilaidunalueelle raivaamattomia osia, ja katsoisi mitä sieltä on syöty.

    Puuki

    Th:n kustannukset lisääntyy, kun hoito myöhästyy.   Mutta on muitakin syitä kustannusten nousuun.  Puun hinnat jäi ns. kelkasta suhteessa työn hintaan jo aikoja sitten.  Sitten on sekin, että lehtipuuvesakko kasvaa rehevillä paikoilla  2-3 kertaa nopeammin kuin esim. kuusen taimet. Kun kasvu on vähän parantunut aikaistuneiden keväiden takia (myös co2:n lisääntyminen ?), niin vesakkokin kasvaa sitä vauhtia, että yksi varhaisperkaus ei aina riitä.  Pitää mieluummin käydä 2:nen  kerta melko pian sen 1: en  jälkeen.   Kemeratukia pitäisi korottaa eikä pienentää kuten on tehty laittamalla se verolliseksi.   Vielä mieluummin ; metsäteollisuus saisi itsekin osallistua th:n rahoittamiseen, koska kuittaa suurimman hyödynkin siitä halvan puun takia. Nykyään se menee  juuri toisin päin, kun esim. jo varhaishoidon hinnat on jollain s-firmalla alk. 500 € /ha.

    Tunnetusti hirville maistuu alikasvokseksi jääneet mä-taimet paremmin kuin hyvin kasvavat.  Lannoitettukin taitaa maistua paremmin kuin ei-lannoitetut.  Jk:n metsä, jos joku sen saa aikaan männyillä, ei ole sekään hyvä hirvituhojen kannalta.

    Planter

    ”ROKS” taisi olla oikeassa, viestejä häviää, vaikka niissä ei ole asiattomuuksia. Anneli näki linkkini Luken dokumentiin, jossa mainittiin yhden hirven tekevän vuodessa 2,5 hehtaaria taimikkotuhoa. Nyt sitä ei enää ole. Kokeillaan iskeekö ”moderaattori” tähän heti tai vähän myöhemmin.

    https://www.nordgen.org/ngdoc/forest/Temadager/2011_Viiri.pdf

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 346)