Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 346)
  • Hirvikannan säätely metsänomistajille

    Merkitty: 

    Eläkkeellä olevat lukelaiset (metla) dosentti heikki smolander ja professori pekka niemelä kirjoittivat maaseudun tulevaisuudessa (22.01.2018):

    ”…On aika päättää, ovatko metsästäjien ja hirvikoiraharrastajien intressit painavampia kuin metsänomistajien ja autoilijoiden ja näiden kautta koko yhteiskunnan…”

    Tässä ovat vastakkain metsästäjät (100000= satatuhatta) sekundasusiharrastuksineen, metsänomistajat (740000=seitsemänsataaneljäkymmentätuhatta, joista 40000, rapia 5 prosenttia metsästää sorkkaeläimiä), autoilijat (muutamia miljoonia) ja koko yhteiskunta (nafti kuusi miljoonaa).

    ”…Luken ilmastomuutokseen sopeutumista käsittelevässä raportissa (Sopeutumisen tila 2017, Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2017) hirvivahinkojen arviona käytetään vuoden 2013 maksettuja 800000 euron hirvivahinkokorvauksia. Tämän mukaan yksi hirvi aiheuttaa metsissä vain noin kymmenen euron vahingon…”

    Edelleen: ”…Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Antti Juutinen ja erikoistutkija Jani Pellikka ovat uutisoineet näyttävästi arvioita metsästyksen yhteiskunnallisesta hyödyistä tämän lehden tiedesivuilla (MT 18.9.2017)…  …Myös jotkin artikkelin arviot hirvestyksen hyödyistä ovat mielenkiintoisia. Juutinen ja Pellikka hyödynsivät liikenneviraston soveltamia hirvionnettomuuksien korvausarvoja, kun he laskivat hirvenkaatojen synnyttämän säästön eteläsuomalaisella hirvitalousalueella. Yhden vuoden esimerkkilaskelma osoittaa, että hirvijahdit säästivät laskennallisesti noin 350000 euroa. Suomessa hirvitalousalueita on 58…”

  • Visakallo

    Kerttu ei vielä ole vastannut kysymykseeni. Nyt olisi Kertulla hyvä tilaisuus lopettaa tuo teinimäinen äyskiminen ja käyttäytyä kuin aikuiset.

    suorittava porras

    Isommista lupamääristä on lähdetty loivaan laskuun. Hirvitalousaluellasi  kaadettiin noin 7% vähemmän hirviä vuoteen 2018 verrattuna, mutta sekin määrä riittää kannan alentamiseen. Vuosi vielä , niin tavoite on saavutettu. Kertarysäyksellä ei kantaa alenneta.Lupamäärä laskee ensi kaudellekin.

    Planter

    ”Yhdellä Planterin hirvitalousaluen rajanaapurilla näyttää hirvitiheys olevan 2,3/ 1000ha. Siinä se hirvitiheys tasoittuu.”

    Aika vähän tapahtuu hirvien liikennettä Turun kaupungin ja Turku-Helsinki moottoritien riistaidan läpi. Rannikkokaistaletta pitkin toiseen n. 5 / 1000 ha hirvitiheyden alueeseen saattaa sekoittua vähän. Sisäsiittoinen kitukasvuinen kanta, joka ei pääse sekoittumaan, jota yritetään väkisin kasvattaa entisestään. Tuloksena tuhotut metsät ja tuhottu hirvikanta….tosi siistiä toimintaa MMM, molemmat tuhotaan samalla reseptillä.

    puunhalaaja

    Vihreätkään eivät ymmärrä metsästyksen (lue: hirvieläinkannan hoidon) merkitystä metsien monimuotoisuuden tai hiilinielujen ylläpidon ja kehittämisen kannalta.

    Minä en usko että kyse olisi ymmärtämättömyydestä. Veistola ja kumppanit vastailee ihmisille, että ei ole heidän asiansa kommentoida näitä hirvihommia, että muut tahot ne päättää. SLL:n kannalla ei heidän mielestä ole tässä yhteydessä merkitystä. Silti SLL antaa kauhealla vauhdilla kannanottoa aiheesta kuin aiheesta. Jos ilvekselle myönnetään poikkeuslupa, niin kannanottoa tulee (ja hyvä että tulee). Jos jonkun koppakuoriaisen elinolot käyvät ahtaaksi, niin kannanaottoa ja lausuntoa puskee mediaan.

    Luontoväen kannalta näissä sorkkaeläimissä on kahtalainen ongelma. Ensinnäkin ongelma on se, että ongelman ratkaisu on ampuminen eikä suojeleminen. Jos hirvi olisi kuolemassa sukupuuttoon, olisi luonnonsuojelijan helppo ottaa kantaa metsästystä vastaan. Nyt pitäisi argeumentoida metsästyksen puolesta, että eläimiä ammutaan. Ei ole helppo rasti.

    Toisekseen tämä liittyy laajempaan metsäkysymykseen. Jos luontoväki ylipäätään puhuu sorkkaeläimistä, on tulokulma keskusteluun se, että jaksollinen kasvatus taimikoineen pitää yllä sorkkaeläinkantoja. Ratkaisuksi tarjotaan jatkuvaa kasvatusta. Minä uskon, että Tapani Veistola ja kumppanit ajattelevat niin, että jos he tässä tilanteessa tulisivat metsänomistajien kanssa samaan kuoroon puhumaan sorkkaeläinten saatanallisuudesta, niin tämä toiminta legitimoisi jaksollisen kasvatuksen!

    Miltäs tämä teoria kuulostaa?

     

    Visakallo

    Puunhalaajan teoria vaikuttaa uskottavalta. Luontoväki on hyvin vanhoillista. Heidän maailmassaan metsänomistajat edustavat pahaa, ja pahan kanssa ei saa olla tekemisissä. Jos annat pahalle pikkusormen, se vie sinulta koko käden!

    A.Jalkanen

    Jos luontoväki haluaa lisää sorkkaeläimiä ja jatkuvaa kasvatusta niin kyllä ovat ymmärtämättömiä! Kun siitä on vain haittaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta, pl. jotkut turvemaakohteet. Monimuotoisuuden kannalta jk on eduksi jos se rajoittuu oikein valittuihin kohteisiin. Yleismenetelmäksi siitä ei ole.

    Puuki

    Ristiriitaa löytyy muissakin asioissa ns. luonnossuojelupiireistä. Metsäpeura on alkuperäislaji ja uhanalainen, silti susia pitäisi suojella vaikka juuri ne  estää metsäpeurojen menestymistä.

    Ongelma-alueilla pitäis ottaa oppia kiinalaisesta metsänuudistamisesta ; Istutettavat taimet  niin isoja, että ne on jo valmiiksi tai ainakin parin vuoden sisään karussa hirvien syönniltä.  Lisäkustannukset hirvituhovaroista. Parempi se on torjua tuhoja etukäteen kuin jälkikäteen epävarman ja mo:ille kalliiksi tulevan tarkastusmenettelyn kautta.

    Perko

    A.J.  Myönnän,  on kohteita joihin ei vapaakasvatus sovi, esim.  avokallio mutta ei siinä pärjää muukaan menetelmä.

    Kurjen kertomat Pohjoiset ongelmat ovat  hankalat mistä lie syntyneet.  Tehtävä tulee kalliiksi  ja kannattavuus on kyseenalainen. Osaavat varmaan paikanpäällä  soveltaa tuottavan ja tarpeenmukaisen menetelmän.

    A.Jalkanen

    Jatkuva kasvatus sopii joihinkin kohteisiin jonkin aikaa, mutta ei kaikkialle kaiken aikaa. Mielestäni jk-malli on parhaimmillaan kohteissa, joissa puuntuotannon lisäksi jokin muu tavoite on tärkeä. ’Vapaan kasvatuksen’ ymmärrän Timo Pukkalan malliksi, jossa on käytössä on myös avohakkuu, jota jatkuvassa mallissa vältetään.

    Ehdotus jossa kehotetaan siirtymään jk:hon koska hirvituhot johtuvat jaksollisesta mallista on suorastaan törkeä. Siinä on toisen omaisuuden ja päätösvallan kunnioitus aika alhaalla.

    Planter

    ”Ehdotus jossa kehotetaan siirtymään jk:hon koska hirvituhot johtuvat jaksollisesta mallista on suorastaan törkeä. Siinä on toisen omaisuuden ja päätösvallan kunnioitus aika alhaalla.”

    Metsänhoitoyhdistys Lounametsän jäsen-ja asiakaslehdessä 2/2019 MTK:n Metsälinjan kenttäpäällikkö Lauri Tapio kirjoittaa näin:

    ” Tiedämme, että Lounais-Suomessa on paikoin erittäin runsaat peura-ja hirvikannat, jotka käytännössä estävät männyn ja koivun uudistamisen. Erityisesti rannikon karuimmilla kasvupaikoilla on perusteltua kannattavuussyistä ja riistavahinkojen minimoimiseksi pohtia siirtymistä jatkuvaan kasvatukseen, jossa on tutkimusten perusteella  pienempi riski riistavahingoille.”

    LM

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 346)