Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 346)
  • Hirvikannan säätely metsänomistajille

    Merkitty: 

    Eläkkeellä olevat lukelaiset (metla) dosentti heikki smolander ja professori pekka niemelä kirjoittivat maaseudun tulevaisuudessa (22.01.2018):

    ”…On aika päättää, ovatko metsästäjien ja hirvikoiraharrastajien intressit painavampia kuin metsänomistajien ja autoilijoiden ja näiden kautta koko yhteiskunnan…”

    Tässä ovat vastakkain metsästäjät (100000= satatuhatta) sekundasusiharrastuksineen, metsänomistajat (740000=seitsemänsataaneljäkymmentätuhatta, joista 40000, rapia 5 prosenttia metsästää sorkkaeläimiä), autoilijat (muutamia miljoonia) ja koko yhteiskunta (nafti kuusi miljoonaa).

    ”…Luken ilmastomuutokseen sopeutumista käsittelevässä raportissa (Sopeutumisen tila 2017, Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2017) hirvivahinkojen arviona käytetään vuoden 2013 maksettuja 800000 euron hirvivahinkokorvauksia. Tämän mukaan yksi hirvi aiheuttaa metsissä vain noin kymmenen euron vahingon…”

    Edelleen: ”…Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Antti Juutinen ja erikoistutkija Jani Pellikka ovat uutisoineet näyttävästi arvioita metsästyksen yhteiskunnallisesta hyödyistä tämän lehden tiedesivuilla (MT 18.9.2017)…  …Myös jotkin artikkelin arviot hirvestyksen hyödyistä ovat mielenkiintoisia. Juutinen ja Pellikka hyödynsivät liikenneviraston soveltamia hirvionnettomuuksien korvausarvoja, kun he laskivat hirvenkaatojen synnyttämän säästön eteläsuomalaisella hirvitalousalueella. Yhden vuoden esimerkkilaskelma osoittaa, että hirvijahdit säästivät laskennallisesti noin 350000 euroa. Suomessa hirvitalousalueita on 58…”

  • A.Jalkanen

    Satakunta 1 -alueella on vielä liikaa naaraita.

    Miten pankkilupien määrä määräytyy ja kuka ne hakee? Maksetaanko kaikki luvat vasta kun kaato on varma?

    Talkoisiin lasketaan oletettavasti metsästysseuran varsinaisen toiminnan lisäksi riistanhoito, kuten pienpetojen pyynti, nuolukivien asennus ja riistaruokinnat eli riistapellot ja ruokintapaikkojen perustaminen ja hoito sekä viljelysten suoja-aitojen asentaminen. Siis kaikki paitsi itse metsästys.

     

    Visakallo

    Nuo suorittavan mainitsemat 800 000 talkoopäivää kaipaa kyllä hieman avaamista. Kenelle ne tehdään? Mitä niissä tehdään? Miten vakuutukset ja verottaja hoidetaan? Meilläpäin ei kyllä talkoopäiviä tunneta. Ei myöskään korvauksia metsästysmaista. Hirvikeitot ja normaalit lihapalat ovat aina riittäneet. Maanomistajat pyrkivät vastavuoroisesti pitämään mm. metsätiensä hyvässä kunnossa, ampumatorneihin on tarjottu tarvikkeet, yms.  jotta metsästys sujuisi jouhevasti. Kovin erilaiselta kuulostaa käytännöt suorittavan seuduilla.

    Metsuri motokuski

    Talkopäivät ovat yleensä työteko päiviä jotka yleensä edesauttavat metsästystä, riistanhoitoa tai seuratoimintaa. Pienpeto ja muu on sitten metsästystä eivätkä ole talkootoimintaa. Seuroilla on yleensä talkoovakuutukset joilla jäsenten tapaturmakorvaus hoidetaan. Verottaja hoituu sillä että että seuratoiminta joka on julkisyhteisöllistä kuuluu verottoman työn piiriin.

    Meillä päin talkoita on paljonkin ja jos niihin ei osallistuta kovaus suoritetaan rahana. Talkootoiminta antaa oikeuden myös jäsenelle metsästysoikeden.

    Meillä maanomistajien ja metsästäjien suhde toimii sillä kunnostamme myös talkoissa teitä, istutamme taimia sekä maalamme maanomistajien taloja. Joitakin mainiten.

    A.Jalkanen

    Petäjistön ja Selbyn tutkimuksen mukaan 60 prosentille metsänomistajista tärkeintä olivat puun myyntitulot, 27 prosentille metsästysmahdollisuudet ja lopuille suojeluarvot.

    http://metsatieteenaikakauskirja.fi/article/5981

    Elikkäs, onko osa ongelmaa se, että metsänomistajien tavoitteet vaihtelevat noin paljon? Jos saisimme tuon 13 prosentin ”suojelijaporukan” ymmärtämään hirvieläinkannan säätelyn tärkeyden, olisi kannan alentamisen kannalla jo 73 prosenttia maanomistajista.

    Oletettavasti metsästysmahdollisuuksiakin painottavista osa harrastaa enemmän pienriistaa ja vaikka kävisi hirvieläinjahdissa, ymmärtää asian tärkeyden kun valistetaan. Eihän tästä ole pitkääkään aikaa, kun metsästäjien ammattilehdissä kiellettiin kauriiden ja punkkien väliset yhteydet, mutta nyt ei enää, joten tiedonvälityksestä on todistettavasti hyötyä.

    Metsuri motokuski

    Minusta varmaan se ”ongelmaporukka” hirivikantojen osalta metsänomistajien joukossa on tuo 40% joukko. Yleensä on niin että ne jotka näkevät myös metsästysmahdollisuuden tärkeäksi on myös riistakannan suojelijoita koska omat intressit kohtaavat silloin parhaiten.

    Jos tuo 60 % joukko haluaa pistää ruotuun omansa niin kaiketi panostus pitäisi kohdistaa tuohon 40 % joukkoon. Olettaisin myös että mitä vähemmän metsänomistajalla on metsäpinta-alaa sen vähemmän hän on huolissaan sen tilasta. Toisaalta on myös paljon perikuntien ja yhtymien tiloja joissa kaikkien omistajien  kanta eläinten määrään , metsästykseen ja eläinten vahingollisuuteen ei ole niin selviö.

    No onneksi nyt alkaa tutkimus jossa ainakin osin näitä asioita halutaan selvittää. Mutta poistaako se ongelmaa niin se jää nähtäväksi.

    Planter

    Vieläkö jossain harrastetaan lihanpalaa metsästysvuokrana, eikö se ole jo katoavaa kansanperinnettä. Etämetsänomistajat kun asuvat  ties missä ja rahastot tuskin jakavat lihaa osuuden omistajille.

    Omaa perillistä huvitti suunnattomasti, kun kerroin, että valmistaudu auttamaan kun vuokranmaksaja tulee.

    Hän saattaa jäädä jumiin Heathrow:n lentokentän tulliin. Menee apuun, kun seuran vuokranmaksuvastaava on tullin tiskillä Turun Sanomaan kääritty  lihaklöntti virkailijoiden edesssä ja selittää ” moose meat, moose hunting hire….you know, pum, pum hire meat, no forest pig rutto…”

     

    suorittava porras

     Jesse :”Satakunnan hirvikanta on edelleen liian iso ja korvauksia metsätuhoista maksetaan taas enenevissä määrin.”

    ..ja lehti puolestaan kertoo , että vahinkokorvauksia maksettiin Satakunnassa vuonna 2018  23 000€ ja vuonna 2019  18 000 €

    suorittava porras

    800000 talkoopäivää? Mitähän niissä tapahtuu, rakennetaan omalle porukalle lahtivajaa?

    Lainasin talkoo-termiä erään nuoren metsästäjän blogikirjoituksesta . Muuan nuorehko metsästäjä tarkoitti blogissaan talkoopäivillä niitä päiviä , joina metsästäjät saalistavat kovat piipussa hirviä . Totesi olevan melkoinen kädenojennus metsänomistajille. Ilman metsästäjiä suomalainen metsänomistaja olisi lirissä. Samaa näkökulmaa olen kuullut useammankin nuoremman metsästäjän suusta. Itsestään hyvien ravintovarojen keskellä herkuttelevat hirvet eivät kuole.

    Talkoopäivien määrään oli päädytty kertomalla jahtiin osallistuvien määrä keskimääräisellä metsästäjäkohtaisella jahtipäivien määrällä .  Keskiverto metsästäjä on jahdissa kahdeksana päivänä syksyssä eli neljä kokonaista viikonloppua.Vertailun vuoksi yhteislupamme seurueet metsästivät keskimäärin 15 päivänä kukin kuluneella kaudella.

    Metsuri motokuski

    Minusta se talkoopäivä tuossa yhteydessä on väärä termi ja antaa väärän kuvan. Minusta että saan metsästää ja olla hyvien kavereiden kanssa metsällä ei ole talkootyötä.

    Jos se olisi talkootyötä niin en takuulla sitä teksisi.

    Miikkam

    En tiennytkään että harrastukset ovat nykyään talkoita? Uskomatonta pas****. Pakkohan siellä metsällä käsittääkseni ei ole käydä.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 346)