Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 346)
  • Hirvikannan säätely metsänomistajille

    Merkitty: 

    Eläkkeellä olevat lukelaiset (metla) dosentti heikki smolander ja professori pekka niemelä kirjoittivat maaseudun tulevaisuudessa (22.01.2018):

    ”…On aika päättää, ovatko metsästäjien ja hirvikoiraharrastajien intressit painavampia kuin metsänomistajien ja autoilijoiden ja näiden kautta koko yhteiskunnan…”

    Tässä ovat vastakkain metsästäjät (100000= satatuhatta) sekundasusiharrastuksineen, metsänomistajat (740000=seitsemänsataaneljäkymmentätuhatta, joista 40000, rapia 5 prosenttia metsästää sorkkaeläimiä), autoilijat (muutamia miljoonia) ja koko yhteiskunta (nafti kuusi miljoonaa).

    ”…Luken ilmastomuutokseen sopeutumista käsittelevässä raportissa (Sopeutumisen tila 2017, Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2017) hirvivahinkojen arviona käytetään vuoden 2013 maksettuja 800000 euron hirvivahinkokorvauksia. Tämän mukaan yksi hirvi aiheuttaa metsissä vain noin kymmenen euron vahingon…”

    Edelleen: ”…Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Antti Juutinen ja erikoistutkija Jani Pellikka ovat uutisoineet näyttävästi arvioita metsästyksen yhteiskunnallisesta hyödyistä tämän lehden tiedesivuilla (MT 18.9.2017)…  …Myös jotkin artikkelin arviot hirvestyksen hyödyistä ovat mielenkiintoisia. Juutinen ja Pellikka hyödynsivät liikenneviraston soveltamia hirvionnettomuuksien korvausarvoja, kun he laskivat hirvenkaatojen synnyttämän säästön eteläsuomalaisella hirvitalousalueella. Yhden vuoden esimerkkilaskelma osoittaa, että hirvijahdit säästivät laskennallisesti noin 350000 euroa. Suomessa hirvitalousalueita on 58…”

  • Perko

    A.Jalkanen, noin on.   Maaseudun tulevaisuudessa oli  juttua kuinka kalliiksi nuo eliko tulee ja päälle vainaat ja vammautuneet. Olisko rahalliset kulut olleet kahdeksan miljardia ekuroa vuodessa. Oli ehkä otsikkolla; Hirvien hoivaus tulee kalliiksi. Vaikuttaa jotta millään ei ole mitään väliä kun on ”metsän laki”. Pääasia on jotta ukot ja mummot kyykkyyn!

     

    suorittava porras

    Kiitosta annan aina ,kun on aihetta . Olen nähnyt onnistumisia yksityismetsissäkin.

    Mitä UPM:n metsiin tulee ,en erityisesti korostanut hirvivahinkoja ,vaan totesin ,että puusto on kasvanut ihan kelvollisesti runsaasta hirvikannasta huolimatta . Moni panikoi asiasta ihan turhaan. Sellainenkin yksittäistapaus mahtuu asiakaspiiriin ,jossa isäntä sai täydet korvaukset männyntaimikkoon kohdistuneesta hirvituhosta keskellä talvehtimisaluetta. Ko taimikko varttui ensiharvennusikään ja harvennettiin. Tein alueelle itse kakkosharvennuksen ,jonka jälkeen palstalle jäi laadukas täystiheä männikkö lihomaan päätehakkuuseen. Kyseiseisellä tienoolla olen harventanut satoja hehtaareita männiköitä ,joissa puusto on keskimääräistä parempaa ja puita runsaasti. Vaikka siellä on talvehtinut aikanaan kolmenumeroinen määrä hirviä /1000ha , on todellisten vahinkojen määrä vähäinen.

    MIISU4F

    Markku Remes ***Hyvällä karkotteella saadaan hirvet pois omasta taimikosta. Hirvi tarvitsee kuitenkin talvellakin ravinnokseen päivittäin vähintään 10 kiloa männynneulasia tai puiden oksia, kesällä jopa nelinkertaisen määrän kasveja talvikauteen verrattuna. Jostakin ruoka on tietenkin eläimen saatava. Metsänhoidon keinot tuhojen estämiseen ovat erittäin rajalliset. Metsäomaisuuttaan kannattaa varjella, mutta hirvikannan riittävä harventaminen lienee kokonaisuuden kannalta ainut kestävä toimintaperiaate.****

    Ai; lienee!! Loppulauseen olisin korjannut, muotoon:  * Hirvi- ja kauriskannan riittävä harventaminen on ainoa kestävä toimintaperiaate*!!

    Eihän se auta, että karkoitetaan omalta palstalta, sama määrä hirviä syö sen ruokansa jossain.

    Eikä auta kuusen istutus, koska kauris tulee ja popsii kuuset.

    Vain hirvi-ja kauriskannan radikaali vähentäminen voi enää vaikuttaa.

    JA vielä hirvieläimistä; mikä idea on lisätä metsäpeurakantaa ja siirtoistuttaa sitä uusille alueille? Kylläpä riittää kasvinsyöjiä muutoinkin. Vaikka metsäpeura on luontasesti ammoisina aikona täällä elellyt, niin nykyisillä hirvi-ja kauriskannoilla en kannata enää lisättävän yhtään kasvinsyömärieläintä minnekään.

    A.Jalkanen

    Valkohäntä pois ja metsäpeura tilalle! Vhp on pohjoisamerikkalainen vieraslaji, ja metsäpeuran osalta Suomi lienee ainut maa EU:ssa jossa sitä esiintyy, joten meillä on erityisvastuu lajista.

    Puuki

    Metsäpeuran ruokavalioon ei taida kuulua männyn oksat ja latvat.

    Jonkin verran ehkä voi siirtää hirvien syöntikohteita esim. ensiharvennusmänniköistä saataviin latvuksiin . Paikallista merkitystä  niilläkin …

    MIISU4F

    Jäkälä, ruohovartiset kasvit, lehtipuiden lehdet.

    Metsäpeura ei paljoa vahinkoa aiheuta mutta jos niitä lisätään eikä muita hirvieläimiä saada vähennettyä, niin kerrannaisvaikutuksia voi ilmetä.

    Lainaus Metsähallitus: **

    Maatalous-, tieliikenne- ja metsätalousvahingot ovat korvattavia, mutta esimerkiksi koristejäkälän syönti ja tallaus jäävät korvausten ulkopuolelle.

    Metsäpeurat käyttävät viljelmiä laituminaan, ja tällöin vahinkoja syntyy sadon syömisestä, kaivamisesta, tallaamisesta ja vähäisesti myös ulostamisesta. Peltolaidunnus ei kuitenkaan automaattisesti johda vahinkoon, vaan voi joissain tapauksissa jopa parantaa satotasoa. (!) Suomenselällä toteutetun satovahinkotutkimuksen (MTT, Etelä-Pohjanmaan tutkimusasema) mukaan metsäpeurojen laidunnus ei aiheuta merkittävää satotason laskua. ((vielä, koska ovat harvalukuisa))

    Metsäpeurojen aiheuttamat vahingot metsätaloudelle ovat samansuuntaisia porojen aiheuttamien vaikutusten kanssa. Metsäpeurat voivat esimerkiksi vaurioittaa talvisen jäkälänkaivuun yhteydessä pieniä taimia tai hangata sarviaan puihin kiima-aikana. Vahingot koskevat lähinnä yksittäisiä puita, eikä estotoimenpiteisiin ole tarvinnut ryhtyä**

     

    Valkohännän jos saisikin pois, ei siinä mitään! Niin kuuluisikin. Vähän sama, kuin kanadanmajava tai täplärapu. Tuotu laji on jyrännyt alkuperäisen.

     

    Visakallo

    Jos männyntaimikko on joutunut vakituiseksi hirvien talvilaitumeksi, se muuttuu huonolaatuiseksi hieskoivikoksi, tai alue on viljeltävä uudelleen kuusikoksi. On aivan turha täällä väittää muuta. Ainakin nykyisillä korvausperusteilla voi suorittavakin olla aivan varma, ettei kelvollista, motolla korjattavaa puustoa ilman uusintaviljelyä alueelta löydy aikojenkaan kuluttua. Suorittavan vakuuttelut on nyt täällä vakuuteltu. Uskottavuus on valitettavasti mennyt lopullisesti.

    suorittava porras

    Elämää on omien tiluksiesi ympärilläkin ,Visakallo! Edustat aika suppeaa aluetta koko Suomesta.  Se ,että omistaa maata ,ei takaa parasta tietoa metsien hoidosta ja tilasta . Jos kiertää 35 vuotta päivittäin maakuntien metsiä käsittelemässa ,takaa varmasti paremman näkemyksen metsien tilasta verrattuna siihen ,että kiertää samaa kehää omilla tiluksillaan. On tullut laadutettua ja mitattua kalikat yksinpuin useamman tuhannen hehtaarin alalta neljän eri maakunnan alueella. Samalla olen seurannut tarkalla silmällä myös taimikoiden tilaa ja kehitystä.

    Raskauttava asianhaara tietojen uskottavuuden suhteen tuntuu olevan tuo metsästysharrastus. Sekin alkaa olla hiipumaan päin , josko uskottavuus sitä myöden paranisi.Johtotehtävät ovat ensi syksystä alkaen muilla ja käyn metsällä ,kun satun kerkiämään. Ne ,joita nykyien sorkkaeläintilanne vaivaa ,astukoot remmiin. Ei se tilanne puheilla ja kirjoituksilla korjaannu. Täällä tilanne on hallinnassa.

    .

    Visakallo

    Tuolla kokemuksella olettaisi suorittavan jo ymmärtävänkin, ettei lähde väittämmään sellaista, mikä ei välttämättä päde käytännössä. Metsäkokemukseni ja näkemykseni on ehkä aika paljonkin laajempaa, mitä suorittava olettaa, mutta ei siitä sen enempää. Kuten suorittava totesikin, kaikki ei perustu omistamiseen.

    Planter

    Jokaisella metsätilallisella on tietysti hieman eri tilanne. Laajin näkemys on kuitenkin VMI:lla. 60 000 koealaa Suomessa, jotka inventoidaan säännöllisesti. Väittäisin, että sen tuottama näkemys on ehkä jopa laajempi kuin metsässä työskentelevän motokuskin, joka ei työskentele taimikoissa.

    VMI:n mukaan täydellisiä tai vakavia taimikkotuhoja on yli 100 000 hehtaarin alalla ja laatua alentavia lähes miljoonalla hehtaarilla. Kyse ei siis ole muutaman tällä keskustelupalstalla kitisevän ongelma, kuten joku yrittää vuodesta toiseen vähätellä. Ongelma on laaja ja asia vakava. Jokainen kyllä ymmärtää, ettei hirvivahingoista tällä hirvimäärällä päästäisi eroon vaikka jokainen taimikkohehtaari olisi hoidettu ohjeiden mukaan.

    ”Raskauttava asianhaara tietojen uskottavuuden suhteen tuntuu olevan tuo metsästysharrastus.”

    Ei se ole raskauttava, mutta sillä on vaikutusta. Kaikki ovat varmaan tutustuneet Ashley Selby:n tutkimuksiin, joissa metsästäjiä vietiin arvioimaan taimikkotuhoja. Taimista oli vaurioitettu 70%, kun metsästäjät vastasivat paljonko oli vaurioitettu, vastaus oli 30%. Sitä ei siis voi kiistää, etteivätkö metsästäjät katsoisi hirvivahinkoja sarvisankaisten silmälasien läpi, joissa on hirvivahinkosuodatin.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 346)