Keskustelut Metsänhoito HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 206)
  • HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

    Merkitty: 

    Ns. ”metsien monipuolinen käyttö”, erikoisesti pelkän hirviharrastuksen vuoksi liian korkealla pidetty hirvikanta moninaisinen vaikutuksineen, on aiheuttanut runsaasti hiilidioksiidi- päästöjä. Jos hirvieläinkantoja ei nyt leikata, on tulevaisuudessa odotettavissa metsien  jatkuvasta kuusettumisesta johtuvan monimuotoisuuden heikkenemisen seurauksena lajikatoa ja moninaisia seuraustuhoja, jotka lisäävät kasvihuonepäästöjä. Myös metsissä päästöt täytyy saada minimiin.

    Suomen ilmastopaneeli on juuri  päivittänyt Suomen päästötavoitteet. Sen pohjalta ilmastolakia on tarkoitus päivittää niin, että Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Siihen tarvitaan avuksi myös metsien lisäkasvun mahdollistama hiilinielu.

    Metsät ovat sekä päästölähde että puiden lisäkasvun yhteydessä tapahtuva hiilinielu. Molempiin elementteihin on hirvikannan hoitosuunnitelma pyyntilupamitoituksineen ollut vaikuttamassa negatiivisesti. Syöhän hirvi hyvin usein jalostetut männyn ja koivun taimet, jos joku niitä on uskaltanut viimeisten vuosikymmenten aikana vielä istuttaa. Harrastus on hirviasiassa ollut ohjaamassa metsien käyttöä sekä päästöjä lisäävästi että hiilinieluja heikentävästi.

    Myös kansallisen metsästrategian uusin päivitys olisi tarpeen päivittää samoilla perusteilla kuin hirvikannan hoitosuunnitelmakin.

    Pitää ottaa huomioon, että viimeisessä hirvitarkastuksessa valtiontalouden tarkastusvirasto (2005) piti hirveä yhteiskunnan kannalta vahingollisena eläimenä. Ko. virasto esitti yhdeksi vaihtoehdoksi hirviongelmaan pyyntiluvista luopumista. Se olisi viisasta myös metsänomistajien ja liikenteen kannalta.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Asiaa, mehänpoika! Olen samaa mieltä siitä, että kuusta pitää kasvattaa pääpuulajina vain sille sopivilla kasvupaikoilla (mustikkatyyppi ja sitä rehevämmät) ja lisäksi sitä voi kasvattaa männyn kanssa sekapuuna karummilla kasvupaikoilla (puolukkatyyppi ja karummat). Koivun ja muiden puulajien sekametsä onnistuu ilmeisesti paremmin, jos koivu on selvästi jäljessä tai edellä ylispuuna, mutta ei samassa latvuskerroksessa.

    Hirvikannan hoidon pitää luoda edellytykset oikealle puulajivalinnalle. Tyvilahon lisääntyminen sekä kuusikoissa että männiköissä pitäisi ottaa vakavasti, koska se rajoittaa puulajivalintaa. Ilmastonmuutos on toinen kehityskulku, joka korostaa monipuolisen puulajivalikoiman käyttöä ml. lehtipuut sekapuuna ja yksilajisina metsikköinä. Tässä yhtälössä liian korkea hirvieläinkanta on lisärasite, jota ei tarvittaisi.

    Pari kommenttia muuhun sisältöön. Asuin vuoden 1990 Kanadan Ontariossa ja ainakaan silloin hirveä ei pidetty metsätuholaisena. En tiedä jos tilanne on muuttunut sen jälkeen, mutta pitäisin Kanadan ja Venäjän metsäpalojen syynä kahta asiaa: metsissä ei tehdä tarpeeksi harvennushakkuita ja hyönteistuhot ovat yleisiä, eli palokuormaa on paljon, ja toisekseen metsäpaloja on vaikea sammuttaa kun ei ole tiestöä.

    Käsittääkseni jalostetun metsänviljelymateriaalin käyttö on koko ajan kasvussa, mutta jalostamattoman ja halvemman jalostetun siemenen sekoittaminen kylvöissä on tietenkin järkevää. Kuusikon kellari-ilmaston pääsyyllinen lienee varjostus, eli aurinko ei pääse lämmittämään maanpintaa. Kuusen pintajuuristo myös imee maan pinnasta kosteuden ja ravinteet mikä edelleen avittaa kasvittomuutta.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Edellä mainitusta johtuen kuusialuskasvosta ei kannata suosia.

    jees h-valta

    Kovasti kernaasti olisin kasvattanut aivan puhdasta mäntymetsääkin yhteen karuun mäkeen ja istutinkin vielä hiukan harvaksi että voimakas kasvu antaisi suojaa hirviä vastaan. Mutta kun nämä tämän talven nälkäiset hirvet eivät taaskaan olleet tutustuneet suorittavan hyvän kasvatuksen perusteisiin vaan söivät kyllä aivan yhtä hyvällä halulla. Jo kolmanteen kertaan. Eli kaikkina kolmena maassa olo vuotenaan. Kun pohjakin on hiukan karuhko ei ole kovin paljon muustakaan puustosta apua joten varmaan pitää harkita vanhoilla päivillään vielä uudelleen senkin alan aitaamista kun muu ei auta. Kai sitä yhden mäen sitten vielä jaksaa että saa metsän kasvuun.

    Puuki

    Koivu lisää kuusikon kasvua , jos sekametsä perustetaan ja hoidetaan oikein .   Koivu tuo syvemmällä maassa olevia ravinteita kuusien käyttöönkin syvemmällä olevan  juuristonsa avulla ja lisää metsän valoisuutta & mikroilmasto paranee.

    Talvilaidun alueilla hirviä on paikoin yleensä aina liian paljon jotta männyn tai ra-koivun kasvatus onnistuisi kunnolla.

    jees h-valta

    Niin tosiaan, rauduksista puhumattakaan. Nehän ovat jo monipuolisen näköisiä siellä alempana kun latva on taitettu ja uusia kasvujakin jo syöty. Ajatus oli hieno ja nyt ymmärrän Glatakin kun luopui rauduksen kasvatuksesta. Olisihan se ollutkin liian kaunista jos alhaalla olisi ollut kaunis koivikko ja mäkirinteissä hienosti valoa taittava männikkö. Nyt alakerta puskittuu pensaiksi ja mäkirinteissä tulee kasvamaan monivänkkyrä ja monilatvainen männikkö jos nyt yleensä edes sekään. Onneksi jätin motokuskille silloin ohjeen että jättää pienen kuusen ryhmiä sinne tänne. Ei pääse eroosio ainakaan syömään mäkeä. Kasvaa karussa kituva aukkoinen kuusikko sitten.

    oksapuu

    Eipä tulisi pieneen mieleenkään enää istuttaa mäntyä tai koivua…

    Ne oppirahat on maksettu. Järjenvastaista touhua istuttaa hirville rehua…

    mehänpoika mehänpoika

    On kohtuutonta, että metsänomistajien täytyy suojata taimikkonsa hirvieläimiltä aitaamalla alueet. Minusta olisi kohtuullisempaa, jos hirvikannan kasvattajat aitaisivat ”karjansa” omille tiluksilleen ja hävittäisivät muiden metsänomistajien mailta tuhoa kylvävän karjansa.

    Annelin esitys, että kuusentaimikkoon jätettäisi kuusta pienempiä lehtipuita, koivua, sekapuuksi. – Teoriassa hyvä, mutta turhaa työtä on saatu tehdä hirvien vuoksi muutakin. Koivuntaimet kuusentaimikossa kun menevät hirvien suihin heti perkuun jälkeen.

    jees h-vallalle esitän näkemykseni, että männyntaimikko voi mennä piloille hirvien hampaissa vielä 5-6 metriä pitkänäkin, jos kuoreen ei ole ehtinyt kehittyä kaarnan muodostusta. Aitaaminen on minusta tuhan kallista. Viisainta on nostaa kädet pystyyn, jos hirvikantaa ei saada pudotettua alle 30 000 yksilöön Suomessa. Siinäkin on periaatteessa toinen puoli liikaa kun ajatellaan myös liikenneturvallisuutta.

    Planter Planter

    Laitetaan nyt vielä kerran omia kokemuksia. Kuusikon OMT/VT päätehakkuussa oli lahon osuus 17%. Kuviota ei voinut kylvää, joten istutin VT lahopesäkkeet männylle. Ne syötiin pois ensimmäisen kahden vuoden aikana. Kysyin sekä mhy:n, että metsäyhtiön metsäasiantuntijoilta, mitä pitäisi tehdä. Molemmilta selkeä ohje, ei voi tehdä muuta kuin istuttaa kuuselle. MTK:n edustaja kirjoitti lisäksi mhy:n asiakaslehteen, että näillä rannikon hirvitiheillä alueilla olisi syytä harkita vakavasti jatkuvaan kasvatukseen siirtymistä.

    Alueella on koko 2000-luvun ollut Luken käyrien mukaan hirvitiheys yli 4 /1000 ha. Nyt maakunnan pienempien sorkkaeläinten keskimääräinen tiheys on yli 50 /1000 ha. Tihentymissä tietysti huomattavasti suurempi.

    Vika ei ole alueen metsästäjissä, he varmaan tykkäävät suurista määristä metsästettävää. Se on heille mukava harrastus. Kun ei kukaan puutu asiaan, niin nostetaan vaan tavoitteita ja kantaa vaikka kuinka paljon.

    Vika on maa-ja metsätalousministeriössä. Lain mukaan sen velvollisuus on valvoa riistakeskuksen (alueelliset riistaneuvostot kuuluvat riistakeskukseen) toimintaa ja huolehtia, etteivät hirvieliänvahingot muodostu kohtuuttomiksi.

    Ministeri(ö) voisi puhaltaa pelin poikki, mutta se on linjansa valinnut. Ei vastaa kysymyksiin. Paljon puhutaan nykyisin perusoikeuksista. Perusoikeuksiin tuntuu kuuluvan, että jokaisella tuhannella hehtaarilla on vähintään 3 hirveä, jotta jokaisella harrastajalla on mahdollisuus hirven kaatoon. Ne kun eivät jakaudu tasaisesti, niin vaatimus johtaa toisaalla aivan liian suuriin tihentymiin.  Ministerin kanta tuntuu olevan, että suurten eläinten tappamisen tuottama mielihyvä on perusoikeus, mutta  mahdollisuus harjoittaa metsätaloutta ei ole perusoikeus.

    Paikalliset metsätalouden harjoittajat ja viljelijät eivät ole tyytyväisiä tilanteeseen, mutta ministeri on linjansa valinnut ja rasvaa kiihkeästi oman puolueensa liukumäkeä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siinä meni edellisissä viesteissä terveisiä eri tahoille. Kumpi on tärkeämpää: kasvattaa laadukasta raaka-ainetta teollisuudelle vai ruokamaita hirvieläimille? Metsästyksen tuoman virkistysarvon saa ehkä nykyistä pienemmälläkin määrällä metsästyspäiviä? Samalla vapautuu tilaa muille metsien virkistyskäytön muodoille. Hirvikärpäset ja punkit poistuvat, mustikat säilyvät, puuta tulee ylen määrin, niin paljon, että sitä jää myös hiilinieluksi ja alueita voidaan jättää puuntuotannon vaarantumatta monimuotoisuuden edistämiseen.

    Timppa

     MTK:n edustaja kirjoitti lisäksi mhy:n asiakaslehteen, että näillä rannikon hirvitiheillä alueilla olisi syytä harkita vakavasti jatkuvaan kasvatukseen siirtymistä.

    Olikohan tuo vitsiksi tarkoitettu vai kaveri tosiaan täysin tietämätön?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 206)