Keskustelut Harrastukset Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 139)
  • Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

    Otsikon viesti alkaa olla täyttä totta monella kylällä. Harrastuksen alamäki vain kiihtyy. Omankin seurani kohdalla kehityksen vauhti on yllättänyt. Pienen seuran aktiivien määrä on puolittunut kuluvalla vuosikymmenellä ja toimivien koirien määrä pudonnut kolmannekseen. Seuran alueella ei  maata omista kukaan ja vain yksi asuu alueen rajojen sisäpuolella. Jos vielä peto tai liikenne poistaa koiran päiviltä, alkaa seuran toiminta olla tiensä päässä. Halukkuutta koirakannan päivittämiseen ei nykyisessä tilanteessa enää ole. Miten menee muilla?

  • Gla

    Seura saa tuloja, mutta kustannukset kohdistuvat metsästäjälle. Seuran säännöistä riippuu, paljonko metsästäjä saa itselleen vaivanpalkaksi lihaa. Kulukorvauksia tuskin yksikään seura voi jäsenilleen maksaa.

     

    A.Jalkanen

    Se nyt on vaan tyhmää maksaa liikaa? Kyllähän seuran jäsen hyötyy jos lihan myynnin tuloilla ylläpidetään vaikka yhteiset tilat ja kustannetaan juhlat. Myyntiin menevien ruhojen kaatolupia ei sentään tarvinne itse maksaa?

    Marjametsä

    Hirvenpyynti nykymuodossaan on jäänne vanhoilta ajoilta, joka pitäisi uudistaa täysin. Ei muutaman elukan kaatamiseen tarvita kokoontumisajoja. Nuoriso aktivoituisi ihan eri tavalla pyyntimuotoa vaihtamalla.

    Metsänomistajan paras ystävä on susi, se saa taimikot vapaaksi hirvistä.

    suorittava porras

    Kyllä ,mutta siihen tarvitaan 6000 sutta. Oletko valmis? Susikannan kasvattaminen  noihin määriin kestää niin kauan ,että hirvikanta on tuolloin jo kymmenkertainen nykyiseen verrattuna. Sekin on todettu ,että susi kykenee verottamaan hirvien määrää luonnontilassa maksimissan 15%:lla. Luontainen kuolleisuus ja taudit verottavat kantaa paljon enemmän.”Hyvissä”olosuhteissa hirvikanta voi kohota jopa 60:een yksilöön/1000ha.

    Itämaan ihme

    Susi saa hirvet kerääntymään laumoihin isolta alalta. Ja minne ikinä se lauma asettuu, tarvitsee se myös ravintoa.

    Esimerkiksi sonnit muodostavat isoja porukoita, viime syksynä 5-10 porukoita kun 2 susilaumaa kiersi meidän ja kahden muun seuran aluetta. Ja tämä hirvilauma siirtyi aina alueelta toiselle sen mukana.

     

    Gla

    AJ: ”Se nyt on vaan tyhmää maksaa liikaa? Kyllähän seuran jäsen hyötyy jos lihan myynnin tuloilla ylläpidetään vaikka yhteiset tilat ja kustannetaan juhlat. Myyntiin menevien ruhojen kaatolupia ei sentään tarvinne itse maksaa?”

    Jäsen toki hyötyy lihanmyyntituloista. Rahaa kuluu seuran infran pyörittämiseen, tilojen lämmitykseen, ampumaratojen ylläpitoon ja moneen muuhun asiaan. Ilman tuloja ei seura jäsenilleen tällaisia puitteita voisi tarjota. Silti metsästys aiheuttaa paljon kustannuksia, siitä ei pääse mihinkään, ja se raha on omasta kukkarosta pois.

     

    Nostokoukku

    Ei metsästysoikeutta ole pakko vuokrata.

    Rukopiikin kanssa olen samaa mieltä. Nykypäivän vanhemmilla on maaninen tarve hankkia lapsilleen hienoja harrastuksia, mitä erikoisempi, sen parempi. Ja usein kysymättä lapselta hänen mielipidettään. Viulua on vingutettava ja pianoa helskytettävä vaikka itku silmässä. Pojat on raahattava jääkiekkoharjoituksiin vaikka kymmenien kilometrien päähän. Omassa lapsuudessani aamupäivä kolattiin luistinrataa lammenjäälle, iltapäivä pelattiin. Nyt tuo ei tietenkään käy, aiheuttaisi lastensuojeluilmoituksen.

    Kuulun satajäseniseen metsästysseuran. En metsästä siinä hirviä, mutta olen tietenkin seurannut kokouksissa seuran toimintaa. Kymmenkunta seuran hirvimiestä luovuttaa joka syksy vähintään yhden aikuisen hirven myyntiin seuran hyväksi. Tuloilla kustannetaan osittain maanvuokrat, jotka ovat melkoiset, koska lähes puolet seuran metsästysmaista ovat isojen firmojen maita ja vuokramaksut sen mukaiset. 90% jäsenistä osallistuu vain maksamalla jäsenmaksun. Ilman hirvimiesten panostusta seuran talous olisi tappiollinen.

    Gla

    ”Metsänomistajan paras ystävä on susi, se saa taimikot vapaaksi hirvistä.”

    Ei toimi Lounais-Suomessa, jossa susikanta lienee jo tapissaan. Yhteiskunta tuijottaa vaan susien kokonaismäärää ja kun joku on havaintojen puutteessa päätynyt tulokseen 300 ja toisen mielestä se ei ole tarpeeksi, edes täällä ei susia saa vähentää. Ei, vaikka täkäläinen tiheys laajennettuna kattamaan koko Suomen pl. Lappi tuottaisi todennäköisesti tuhansien susien kokonaismäärän. Susien pitäisi osata tulla taajamiin syömään puudeleita, niin pääsisivät hengestään jo nykyisellä kannalla, kuten Kirkkonummen esimerkki osoittaa.

    Mutta eipä hirvijahtikeskustelussa tämän enempää susista.

    Gla

    Nostokoukku: ”Ei metsästysoikeutta ole pakko vuokrata.”

    Viittaat varmaan Annelin kommenttiin ”Heillehän se metsästysoikeus kuuluu kun se on pakko nykysääntöjen mukaan vuokrata pois jotta saa mitään metsästystä aikaiseksi.”

    Tuossa puhutaan hirven ja peuran metsästyksestä, joten Anneli on oikeassa.

     

    Nostokoukku

    Ei ole mikään pakko vuokrata. Jo kolmekymmentä vuotta on hirvistä käydyissä keskusteluissa metsästäjät leimattu syylliseksi hirvituhoihin, koska he haluavat ylläpitää ylisuurta hirvikanta ja sitä vain kasvattaa. Eihän tästä mitään tule, eikun vuokrasopimukset peruutuksen. Antaa luonnon tasapainottaa tilanne. Liikenne, pedot ja taudit huolehtikoon hirvistä. Kyllä siihen tasapaino löytyy ja ei mene kolmeakymmentä vuotta.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 139)