Keskustelut Harrastukset Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 380)
  • Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

    Otsikon viesti alkaa olla täyttä totta monella kylällä. Harrastuksen alamäki vain kiihtyy. Omankin seurani kohdalla kehityksen vauhti on yllättänyt. Pienen seuran aktiivien määrä on puolittunut kuluvalla vuosikymmenellä ja toimivien koirien määrä pudonnut kolmannekseen. Seuran alueella ei  maata omista kukaan ja vain yksi asuu alueen rajojen sisäpuolella. Jos vielä peto tai liikenne poistaa koiran päiviltä, alkaa seuran toiminta olla tiensä päässä. Halukkuutta koirakannan päivittämiseen ei nykyisessä tilanteessa enää ole. Miten menee muilla?

  • käpysonni

    Nyt on pakastimessa 6 kg hirvenlihaa, vaikka en metsästystä harrasta, ne on  metsästysseuralle vuokraamiltani mailta ammutuista hirvistä saatua ”vuokratuloa”

    Nyt vaan pitäis keksiä mitä  noista lihoista voisi valmistaa, ollaan vaimon kanssa sen verran huonoja ruuanlaittajia, ettei osata tehdä  niistä muuta kuin hirvikeittoa.

    Metsuri motokuski

    Eikös siitä voi tehdä ihan samoja kuin mistä tahansa lihasta. Viimeksi jos muuta ei keksi niin antaa koiralle.

    A.Jalkanen

    Oma äitini laittoi kuivalihaa eli uunissa leikkeleeksi paistettua lihaa jossa maut oikein tiivistyvät. Tämä ei itselläni ole onnistunut yhtä hyvin; ilmeisesti liha tulee suolata hyvin ennen kypsennystä? Lisäksi hirvi toimii hyvin karjalanpaistissa itsenään tai muiden lihojen kanssa. Kannattaa tehdä kerralla iso annos, koska siitä saa sitten helposti muunnettua lihakeiton. Edellä Metsät kunnossa antoi oikein hyvän ohjeen lihapulliin. Kanadassa tekivät hirvilihapullia tomaattikastikkeessa. Googlesta saa lisää ohjeita kun kirjoittaa sinne hirvenliha resepti tms.

    Itse otin esille hirven kulmapaistin, jonka todennäköisesti paloittelen, ruskistan ja laitan uuniin pataan lihaliemen, mausteiden ja juuresten (sipuli, valkosipuli, porkkana, punajuuri) kanssa. Sekaan sinappia, smetanaa, suolakurkkua loppuvaiheessa kypsennystä? Eli ollaan lähes Moskovan padassa. Itse muuntaisin Mysin ohjetta hieman: en laittaisi lihoihin vehnäjauhoja enkä sinihomejuustoa. Smetanan sijaan voi käyttää kermaa. Lisukkeeksi riisiä tai perunaa, jos halutaan lisää hiilihydraatteja. Perunat voi kypsentää myös padassa muiden ainesten kanssa samanaikaisesti.

    https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006032183.html

    käpysonni

    Kiitos A.J.  vinkeistä.

    Kalle Kehveli

    Mitäs ulkoistusta hirvenruhon käsittely vaatii. Eihän siinä ole arvokasta kuin fileet, takapaistit ja etulapapaistit. Yleensä porukasta löytyy pari jäsentä, jotka osaa paistit leikata luista irti. Loput lihat joutaa lihamyllyyn ja jauhelihaksi. Jos porukalla on tehokas lihamylly, yhden hirven jauhelihat hoituu tunnissa, ne pitää jauhaa kahteen kertaan.

    Juuri näin. Kun lihaa tulee toistasataa kiloa, jauhelihana sitä saa kulutettua paljon ja tuntuu siltä että filettä ja paistia on liikaa. Niitäkin pitää sitten savustaa (kylmä/kuuma), että niitä saisi jotenkin kurkusta alas.

    Nostokoukku

    Itse käytän hirvenlihaan mausteena vain suolaa ja voita. Hirvi on napsinut kesän aikana lihaansa eri luonnonyrteistä mausteita. On synti peittää riistanlihan maut kaiken maailman tököteillä. Julkkiskokkien riistaruokiin ei kannata hirvenlihaa käyttää. Sillä maustemäärällä kannattaa liha korvata vessapaperirullalla. Lopputuloksessa kun maistuu vain kitkerät mausteet. Sama se on mikä siinä on pohjana. Laitan hirvenpaistista usein routapaistia ja käristystä. Routapaisti: paisti jäisenä uuniin ritilälle, paistinpelti alle keräämään tippua neste. Uuni 70 asteeseen illalla ja paisti yön yli kypsyttyään lämpimänä kunkin mieleiseen mauste-suolaliemeen upssukkeliin muutamaksi tunniksi. Ohuita siivuja paistista. Käristys sama kuin perinteinen poronkäristys. Jäisestä paistista ohuita siivuja ja ne pataan rasvaan tirisemään. Maltilla ja hitaalla kypsytyksellä hyvää tulee.

    Tolopainen

    Se että hirvenliha olisi jotenkin puhdasta ja maukasta on kyllä hanurista. Luonnossa on paljon raskasmetalleja ja cesiumia Zernobiilin jäljiltä, niitä hirvenliha sisältää eikä sen sisäelimiä pitäisi syödä missään tapauksessa. Teollisuuden piipuista tupruttamat saasteet löytyvät luonnosta, pitkä piippu ei ongelmia poista se siirtää ne kauemmaksi laajemmalle alueelle.

    Gla

    Eipä ole Tshernobylistä ongelmaa kuin sienissä ja sekin lähinnä Pirkanmaalla, johon säteily aikanaan satoi. Cesium 137 puoliintumisaika on 30 vuotta, joten kun venäläisten pelleilystä on aikaa liki 40 vuotta, pitoisuudet on jo laskeneet merkittävästi.

     

    Gla

    Hyvä, että tuli puheeksi ruhon käsittely. Ehkä nyt kaikkein hitaimmatkin vähitellen hoksaavat, miten tuhoon tuomittu tie olisi jättää hirvikannan hoito maanomistajien harteille ja mitätöidä seurojen merkitys asiassa.

     

    jees h-valta

    Ehkä sitten ne nerokkaimmatkin ja ne vähemmän hitaat käsittävät että hirven ruhon voi jättää luontoon ilman mitään toimia. Siellä olevat ”puhdistuspartiot” niin ilmasta kuin maasta käsin kyllä kelpuuttavat ruhon ilman verenpäästöä tai muitakaan aukomistoimia. Tällaisella hirvikannan määrällä ei ole mitään kansantaloudellista merkitystä muutamien tuhansien kilojen ”haaskaus” luontoon. Se on luonnontuote eikä aiheuta mitään haittaa eliöstölle joka sen siivoaa. Eettisesti ehkä voi ampua niin ettei ruho aivan kulkuväylän tai taajamien lenkkipolkujen viereen jää. Jos tämä sallittaisiin olisi ainakin paikallinen talvehtimiskarja mahdollista saada uudelleen likkeelle ja pois mailtaan.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 380)