Keskustelut Harrastukset Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 380)
  • Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

    Otsikon viesti alkaa olla täyttä totta monella kylällä. Harrastuksen alamäki vain kiihtyy. Omankin seurani kohdalla kehityksen vauhti on yllättänyt. Pienen seuran aktiivien määrä on puolittunut kuluvalla vuosikymmenellä ja toimivien koirien määrä pudonnut kolmannekseen. Seuran alueella ei  maata omista kukaan ja vain yksi asuu alueen rajojen sisäpuolella. Jos vielä peto tai liikenne poistaa koiran päiviltä, alkaa seuran toiminta olla tiensä päässä. Halukkuutta koirakannan päivittämiseen ei nykyisessä tilanteessa enää ole. Miten menee muilla?

  • Metät kunnossa!

    Fileet ja paistit on aina hyviä, mutta ei sovi millään tavalla myöskään väheksyä hirven jauhelihasta tehtyjä pullia joissa smetanaa, Dijon-sinappia, sipulia ja koko hoito sopivasti maustettuna. Muusi ja puolukkahillo + lasillinen punkkua. Kyllä siihen nyt vähän sadekeliäkin kestää:-)!

    Nostokoukku

    Minullakin alkaa pitkä viikonloppu huomenna klo 8. Hirvi pienitään, lauantaina ja sunnuntaina taas metsälle. Luntakin on jo luvannut. Tulossa mielenkiintoinen viikonloppu vaikka hirviä ei näkisikään. En vaihtaisi Puu Hastelijan kanssa osia tulevana viikonloppuna mistään hinnasta.

    Gla

    Nostokoukku: ”Minua vituttaa se 2/3 vuotta, kun en pääse hirvijahtiin. Täytynyt keksiä sille ajalle korviketoimintaa. Näädän pyyntiä…”

    Eikö sinulla ole metsää?

    Salonpoika

    Kyselit Anneli lihankäsittelyn hintoja. Katso vaikka ”Lihamaisteri” niin näet hintatason. Käytin jokunen vuosi sitten kyseisen tekijän palveluita ja leikkuu ja pakkaus oli minusta hyvinkin edullista. Moni seurue teettää tuon työn ammattilaisella, saa helpolla hyvin laitetut lihat.

    Nostokoukku

    On metsää, ei nyt mitään suurtilallisen aloja, mutta kaksi metsäpalstaa on tullut ostettua. Taikka pieni korjaus vielä, minä olen ostanut ja vaimo maksanut.

    A.Jalkanen

    Kiitos vinkistä Salonpoika. Tuo lihan käsittelyn ulkoistus on hyvä vaihtoehto. Lankomiehen seura käyttänyt tällaista palvelua Pohjois-Karjalassa.

    Tolopainen

    Mitäs ulkoistusta hirvenruhon käsittely vaatii. Eihän siinä ole arvokasta kuin fileet, takapaistit ja etulapapaistit. Yleensä porukasta löytyy pari jäsentä, jotka osaa paistit leikata luista irti. Loput lihat joutaa lihamyllyyn ja jauhelihaksi. Jos porukalla on tehokas lihamylly, yhden hirven jauhelihat hoituu tunnissa, ne pitää jauhaa kahteen kertaan.

    Kotona pitää olla vakuumikone, jolla lihat saa tiukkoihin paketteihin, vaatii kaksi pakastuspussia ohuempi sisäpussi estää kosteuden menemisen saumaus kohtaan.

    Hirvikanta on taas kovassa kasvussa, jos näin vähillä luvilla jatketaan olemme muutaman vuoden kuluttua samassa tilanteessa kuin 80-luvulla. Jarrumiehet tekevät kaikkensa, että jaettuja lupia ei käytettäis. On naaras ja uros kiintiöitä ja piikki rajoituksia. Onneksi on susia, jotka vähentää talveksi jäävää vasakantaa. Muuten tilanne olisi täysin kestämätön.

    Nostokoukku

    Jokainen nokare hirvenruhossa on arvokasta. Ei ole tippaakaan kuvottavaa navetan löyhkää kuten lehmän lihassa aina on.

    A.Jalkanen

    Tolopaiselle sellainen huomio, että oliko se Hiittisen-Rosalan alueella kun metsästäjät sanoivat että nykyistä enempää ei kyetä metsästämään kauriita, koska ei ole kapasiteettia jatkokäsittelyyn. Toisin sanoen lihan käsittelyn ulkoistus tehostaisi metsästystä rutkasti.

    Tolopainen

    Pitääkö ne kaikki syödä, jos laittaa monttuun pääsee paljon helpommalla ja voi syödä terveellisempiä vihanneksia. Ottaisko Honkajoki vastaan kauriiden ruhoja.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 380)