Keskustelut Harrastukset Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 380)
  • Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

    Otsikon viesti alkaa olla täyttä totta monella kylällä. Harrastuksen alamäki vain kiihtyy. Omankin seurani kohdalla kehityksen vauhti on yllättänyt. Pienen seuran aktiivien määrä on puolittunut kuluvalla vuosikymmenellä ja toimivien koirien määrä pudonnut kolmannekseen. Seuran alueella ei  maata omista kukaan ja vain yksi asuu alueen rajojen sisäpuolella. Jos vielä peto tai liikenne poistaa koiran päiviltä, alkaa seuran toiminta olla tiensä päässä. Halukkuutta koirakannan päivittämiseen ei nykyisessä tilanteessa enää ole. Miten menee muilla?

  • Nostokoukku

    Vuosi sitten syksyllä meikäläisellä kuusi laukausta ja viisi hirveä. Yhtä jouduin parsimaan varulta, kun ammuin vähän ylipitkälle matkalle., kaksi reikää siitäkin löytyi. Tänä vuonna neljä laukausta hirvimerkin uusimiseen.

    Metsuri motokuski

    Hirvimerkin saaminen on kohtuuttoman helppo tehtävä. Eihän se ole kuin aseen kohdistuksen tarkistus. Pitäisi mennä taas siihen vanhaan niin alkaisi vanhat ukot putoamaan kelkasta.

    Gla

    Eihän 23 cm taulu testaa edes kohdistusta. Siihen osuu kohdistamattomallakin aseella, ellei nyt aivan pielessä ole. Mutta jos on edellisellä kaudella ampunut ja vaikka nyt vaihtaisi patruunamerkkiä, 10 cm sisään pitäisi osua ja se riittää hirvikokeessa.

    Kalle Kehveli

    Jos hirvikoe olisi vähänkään vaikeampi, puolet hirvenmetsästäjistä karsiutuisi kokonaan pois. Hirvikoe joutaisikin lopettaa, koska se vähentää metsästäjiä.

    Tikkula

    Nykyinen hirvijahti on ainakin täälläpäin aivan muuta mitä se oli 20v sitten. Koirajahtia pääasiassa, mukana tutkat ,Whatts appit ja maasturit. Ongelmaksi alkaa tulla seurojen pienet hehtaarimäärät. Se reilu tuhat ha ei riitä mihinkään, tarvittaisiin mielummin 10t ha. Nyt suurin osa ajasta menee koiran hakuun naapuriseuran puolelta, ja vastaavasti toisinpäin. Ja seurueen koko n10 miehessä, jos ovat oikeita metsämiehiä on sopiva. Jo parikymmentä ukkoa saa seurueen jakaantumaan ja suukovun alkamaan. Lisäksi 10 paikallista miestä ei vaadi johtajalta kauheasti johtamista kun paikalliset pätevät miehet/naiset tietävät jo selkäytimellään miten toimia. Maattomien kaupunkilaismetsästäjien ottaminen mukaan on usein ongelma. Eivät pääse osallistumaan jahteihin matkan takia. Välillä eivät ehdi lihanjakoonkaan. niin pitää järjestää heille kotiinkuljetus. Ja kuitenkin ovat Rhyn kokouksessa  vaatimassa hirvikannan nostoa alueelle, kun he sinä ainoana viikonloppuna kun ehtivät jahtiin  ,eivät päässeet ampumaan hirveä. Juttua vähän dramatisoitu, mutta ainakin osoittain pitää kutinsa.

     

    Nostokoukku

    Hirvimerkki saakin olla vain aseen kohdistustilaisuus. 23 senttiä on hyvinkin hirven vitaali-alueella, siihen rinkulaan osuminen kaataa varmasti hirven. Helppoa tai ei, mutta uusintoja tulee paljon ja monella merkki ammuttaa koko syksyn ja aina joiltakin jää kokonaan saamatta. Vanhan merkin suorituksessa on se vika, että hirvi tulee metsässä äärimmäisen harvoin juuri 90 asteen kulmassa ampujaan, juuri sitä vauhtia kuin radalla ja tasan merkinampuma matkalla. Porukassani oli aikoinaan, vanhan merkin aikaan, passimies, jonka alitajuntaan oli iskostunut lähtemättömästi merkinammunnassa opittu ennakko. Hän otti sanojensa mukaan aina ennakkoa ”parrankärkeen” , ampumamatkasta ja hirven vauhdista huolimatta. Sen verran hirvihorkkaa oli, että ei kyennyt sen kummemmin arvioimaan ampumatilannetta. Viiden selvästi edestä ohi menneen yrityksen jälkeen hän pisti aseen pysyvästi naulaan. Hirven ampumisessa tarvitaan muutakin kuin osata ampua tasaista vauhtia etenevään pahvihirveen lähes metrikseen rinkulaan. Niitäkin hirvimiehiä olen tavannut jotka radalla ampuvat ysiä ja kymppiä liikkuvaan tauluun, mutta kun passissa näkevätkään hirven, puheesta ei tahdo saada selvää puoleen tuntiin. Olen ampunut pitkästi yli sata hirveä, niistä suurimman osan seisontaan, yhtäkään en niin optimi vauhtiin ja hyvään kulmaan kuin ratahirvi etenee. Varmasti vanha koe tuottaisi minullekkin jo vaikeuksia vaikka se neljäkymmentä vuotta sitten oli pelkkä käynnin vaiva. Tuskin sitä ensimmäisellä kerralla läpi saisin. Mutta ainakin viime syksynä oikea hirvi kippasi vielä nöyrästi viisi kertaa.

    Metsuri motokuski

    Nykyään tämän uuden hirvikokeen voi ampua jakkaralta ja tyynytuelta. Harvoin niitäkään tilanteita jahdissa on. Ammuttaisiin edes ilman tukea jos kerta liikkuvaan ei voida ampua.

    Nostokoukku

    Hirvipassissa ovat nyt muotia erilaiset istuimet ja reppujakkarat sekä ampumatuet kolmijalkaisesta yksijalkaiseen. Mainoksia ja toimitusten testaamia tukia on erälehdet tulvillaan. Ja hyvä niin, ei kannata tehdä yksinkertaisesta asiasta ehdontahdoin liian vaikeaa. Uimahypyissä on suorituksilla vaikeusastekertoimet, ei niitä hirvipassissa tarvita.

    MJO

    Sitten on aika luopua haulikkohommista ,kun paikalta 8 ei enää kiekot hajoa. Tällä hekellä hajoaa vielä tuplatkin ko paikalta 90%:n  todennäköisyydellä ilman maan vetovoiman myötävaikutusta.

    Ihan mielenkiinnosta kysyn. Mitähän haulikkkolajia Suorittava harjoittelee, kun ampuu 8-paikan tuplia?

    Nostokoukku

    En ole enää vuosikymmeniin kiekkoja ampunut. Poikasena ei ollut 100 laukausta illassa mikään ihme. No, kokeilin hiekkamontulla pari syksyä sitten yhtä kirkkoa. Pojanpoika heitti käsilingolla kiekon. Jostain syystä pojan naama oli hämmästynyt, kun kiekko pölähti murusiksi. Kuului vain pitkä hämmästynyt huokaisu: ”Papppaaa”. Ei varmaan pääsisi metsästystrapissa ( epäilen, että suorittavan laji) täydellisiin kerroksiin kuten tuolloin. Niimpä en ole ampunut lentävää riistalintua enää vuosikausiin. Olen sitä mieltä, että kun varmistin on työnnetty eteen, siinä vaiheessa ampumapäätös on tehty ja riistalle ei enää silloin saa antaa pienintäkään mahdollisuutta. Mahdollisuuden saaneista tulee herkästi haavakkoja. Ammun vain istuvaa lintua. Jos haluan antaa riistalle mahdollisuuden, jätän aseen kotiin.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 380)