Keskustelut Harrastukset Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 391)
  • Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

    Otsikon viesti alkaa olla täyttä totta monella kylällä. Harrastuksen alamäki vain kiihtyy. Omankin seurani kohdalla kehityksen vauhti on yllättänyt. Pienen seuran aktiivien määrä on puolittunut kuluvalla vuosikymmenellä ja toimivien koirien määrä pudonnut kolmannekseen. Seuran alueella ei  maata omista kukaan ja vain yksi asuu alueen rajojen sisäpuolella. Jos vielä peto tai liikenne poistaa koiran päiviltä, alkaa seuran toiminta olla tiensä päässä. Halukkuutta koirakannan päivittämiseen ei nykyisessä tilanteessa enää ole. Miten menee muilla?

  • Makarov

    Ei tuo kehumista ollut vaan vastasin kun kysyttiin niin ei viitsinyt valehdella.

    6tukki

    Vielä hieman tuohon aiheen otsikon kysymykseen liittyen. Monen kommentoijan mielestä pääasiallisin syy hirvenmetsästyksen ”heikkoon tilaan” ja hirviporukoiden kuihtumiseen on se, ettei hirviporukoihin tahdo enää löytyä jahdista kiinnostuneita. Ukkoutumiseen tai jopa hirviporukoiden harvenemiseen löytyy varmuudella muitakin syitä.

    Tämän vuoden aikana tuttavani Pohjois-Pohjanmaalta kertoi minulle, että hän sai omalta metsästysseuraltaan kirjeen, että hänet on erotettu seurasta sen takia, että hän oli muuttanut paikkakunnalta työn perässä läheiseen kaupunkiin. Tuttavallani ei ole omaa metsää, mutta nuoren miehen erinomainen fyysinen kunto ja kiinnostus monipuoliseen metsästysharrastukseen mahdollisti seuraan liittymisen muutama vuosi aiemmin.

    Seurasta erottamista perusteltiin sillä, että heillä on seuran säännöissä kohta, jossa paikkakunnalta muutto on erottamisperuste. Seuran johtokunnan jäsenen mukaan tällä säännöllä halutaan turvata metsästysharrastus oman paikkakunnan metsää omistaville asukkaille ja olipa vielä lisännyt, että näin mahdollistetaan ja varmistetaan oman paikkakunnan metsästysperinne isältä pojalle.

    Tuttavani löysi jo paikan toisessa metsästysseurassa, harrastaa hirven- ja kanalinnun metsästystä uusilla alueilla. Lisäksi hän jatkaa vapaa-ajan harrastustuksenaan pyytäen loukuilla supia ja minkkejä.

    Olisikin mielenkiintoista tietää kuinka yleistä eri puolilla Suomea on tällainen metsästysseurojen eri syistä tapahtuva sisäänlämpiäminen, joka yleistyessään varmasti vaikuttaisi myös hirviporukoiden kuihtumiseen.

     

     

    Tolopainen Tolopainen

    Kun olen aloittanut hirven pyynnin jo 70-luvulla, hirviporukan koko on noista ajoista kolminkertaistunut, ja lupamäärä kasvanut kymmenkertaiseksi. Ainakaan meillä päin ei metsästäjät ole vähentyneet. Vanhempia on poistunut riveistä ja uusia on tullut tilalle huomattavasti enemmän. Aika tehokasta on pyynti kun yli 30 miestä lähtee jahtiin viiden koiran kanssa. Porukkaan pääsee matalalla kynnyksellä, mutta jotain sidoksia pitää olla maanomistukseen ja vuokramaihin ainakin suvulla. Etelässä ei missään tapauksessa pääse seuroihin kuin paikalliset, tai sitten heillä on metsästysoikeuksia valtion maille ja maksut sitten sen mukaan eli rahalla pääsee Suomessa aina metsästämään.

    Gla Gla
    miksuliini65 miksuliini65

    Etelässä on vaikeaa päästä Hirviporukkaan  jos ei ole maata tai paksulompuuki taskussa.itse pääsin kuin tein riistapeltoa ja olin talkoissa montavuotta 1.koejäsenksi sitten jäseneksi seuraan.

    suorittava porras suorittava porras

    Seurojen säännöt vaatisivat monin paikoin varmasti päivittämistä. Metsästysmahdollisuuden sitominen maan omistamiseen on mennyttä aikaa. Meidänkään seuran hirvijahtiin ei löytyisi enää yhtään metsästäjää, jos jäsenyyden edellytyksenä olisi, että omistaa maata seuran alueella. Toiminta olisi hiipunut jo aikoja sitten.

    Paikallisten maanomistajien 1950- luvulla muodostama hirviporukka rekisteröitiin seuraksi 1980- luvun lopulla. Toimenpide edellytti sääntöjen laatimista. Nissä ei ollut vaatimusta omistaa maata jäsenyyden ehtona. Se oli ilmeisen hyvä ratkaisu , koska maanomistajat eivät ole olleet riittävässä määrin kiinnostuneita liittymään mukaan toimintaan.

    Kolmekymmentä vuotta myöhemmin oltiin taas uuden edessä. Toiminnan osoittaessa hiipumisen merkkejä kaksi metsästysseuraa liittyi isompaan kolmanteen. Me siinä mukana. Sääntöjä virtaviivaistettiin siinäkin vaiheessa.

    Toiminta sai lisää virtaa. Tämäkään ei näytä riittäneen. Hirvijaos ,joka silloin perustettiin , on kuihtunut kooltaan puoleen muutamassa vuodessa. Harrastus on menettänyt vetovoimansa ja kohta joukkueen toimintakykykin on vaarassa.

    Jos tämä koskisi ainoastaan omaa seuraa , olisi kyse paikallisesta ongelmasta. Sama tauti vaivaa muitakin lähialueen seuroja. Siksi asiasta on keskusteltava laajemmin, varsinkin , koska ei olla ihan syrjäkylillä. Mikä on tilanne loitommalla niukemman väestöpohjan alueilla? Hirvet eivät kaadu ajatuksen voimalla. Onnistunut jahti edellyttää fyysistä läsnäoloa ja aktiivista toimintaa.

    PS. Makaroville on todettava ,että olin armeijassa kakkosluokan ampuja. Lahjattoman on pakko harjoitella ja se on tuottanut tulosta. Päivän kunto metsästystilanteessa on kuitenkin se ,joka ratkaisee.😊

    MJO

    Jaahas, taas alkaa tuloksilla kehuminen. Miten näille palstoille sina lahjakkaimmat kerääntyykin.

    Samaa mieltä. Jos hirven kaatamista vertaa liikenteeseen. Auton ajamiseen vaaditaan ajokortti ja osaa normaalisti ajaa autoa riittää. Osan mielestä siihen vaaditaisiin Kimi Räikkösen ajotaidot.

    suorittava porras suorittava porras

    Tuskin kukaan huippuosaamista on vaatimassa. Armeija-aikaiset suoritukset ovat kuitenkin vain ”paperia” metsästystilanteissa ,jos taidon ylläpito laiminlyödään. On tehtävä nöyrästi töitä ampumataidon eteen kaikissa elämänvaiheissa. Näin voidaan parantaa todennäköisyyttä sen suhteen ,että riistalaukaus onnistuu. Vanhat meriitit on nollattu sillä hetkellä , kun tulee huti tai haavakko.

    Epäonnistumisia tapahtuu kokeneillekin, mutta he pystyvät kestämään pienet takaiskutkin. Sille itseään erinomaisena pitävälle kaverille moka saattaa olla ensimmäinen ja viimeinen siinä porukassa. Saattaa loppua ja monilta on loppunutkin koko harrastus.

    MJO

    Mikä vuotuinen laukausten määrä suorittavan mielestä on riittävä ’nöyrään työhön’?

    Mulla tälle vuodelle 5 laukausta hirviaseella. Sisältää ampumakokeen ja yhden kaadon. Tuskin tuleekaan lisää tälle kaudelle. Työtilanne estää jahtiin osallistumisen.

    Haulikkoradalla kuitenkin n. 1000 kiekkoa.

    suorittava porras suorittava porras

    Riittävyys on yksilökohtaista ,mutta viisi laakia vuodessa on aivan liian vähän. Tosin ”paska duunia’ (=kuivaharjoittelua) tekemällä varmuutta voi vähä parantaa. Itselläni kuluu kiväärin patruunoita 100-200 vuodessa ja haulikon kohdalla on lisättävä nolla perään. Innostuin eläkeiän saavutetuani ampumaan savikiekkoja ja havainnut yllättäen ,että vanhemmalla iälläkin voi kehittyä. Nyt on mittarissa 70. Sitten on aika luopua haulikkohommista ,kun paikalta 8 ei enää kiekot hajoa. Tällä hekellä hajoaa vielä tuplatkin ko paikalta 90%:n  todennäköisyydellä ilman maan vetovoiman myötävaikutusta. Keskimäärin kerran viikossa tulee kesäaikaan radalla käytyä.

    Edellisestä huolimatta ohilaukaus on mahdollinen. Vähemmän harjoittelevilla todennäköisyys epäonnistumiseen on melko paljon suurempi. Pari kolme kertaa kesässä pitäisi kuitenkin jokaisen metsästäjän vierailla ampumaradalla ,jotta osaaminen säilyy. Jos taso ei säily , on lisättävä harjoittelua.

     

     

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 391)