Keskustelut Harrastukset Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 380)
  • Hirvijahti-katoavaa kansanperinnettä.

    Otsikon viesti alkaa olla täyttä totta monella kylällä. Harrastuksen alamäki vain kiihtyy. Omankin seurani kohdalla kehityksen vauhti on yllättänyt. Pienen seuran aktiivien määrä on puolittunut kuluvalla vuosikymmenellä ja toimivien koirien määrä pudonnut kolmannekseen. Seuran alueella ei  maata omista kukaan ja vain yksi asuu alueen rajojen sisäpuolella. Jos vielä peto tai liikenne poistaa koiran päiviltä, alkaa seuran toiminta olla tiensä päässä. Halukkuutta koirakannan päivittämiseen ei nykyisessä tilanteessa enää ole. Miten menee muilla?

  • Nostokoukku

    Gla on oikeassa. Sen verran kismitti tuo dronekirjoittelu, että päätin laittaa kunnolla överiksi. Myös metsästystä harrastamattomien ”asiantuntijoiden” mielipiteet hapottivat sen verran, että soitin iltapäivällä kaksi metstilaani vuokranneen metsästysseuran puheenjohtajalle. Ilmoitin, että vuokrasopimus kaipaa päivitystä. Sanoin, että korjataan näin, jos vuokraajalle käy: Vuokralle antaja ( minä) on velvollinen maksamaan vuokraajalle ( XX:n metsästysseura ) jokaisesta vuokra-alueelle kaatuneesta hirvestä kyseisen hirven ( vasa/aikuinen) kaatolupamaksun suuruisen korvauksen hirvivahinkojen ehkäisemiseksi tehdystä työstä. Puheenjohtaja lupasi tulla viikonloppuna käymään. Haastan kaikki aiheesta palstalla kirjoittavat metsänomistajat vastaavaan sopimukseen.

    Visakallo

    Olen tuota samaa ehdottanut pari vuotta sitten, mutta palstalla asia otettiin silloin vastaan syvällä hiljaisuudella. Otan ehdottomasti nyt haasteen vastaan. Joinakin vuosina se voi toki maksaa minulla enemmänkin, koska joskus on kaatunut mailtani viisikin hirveä, mutta joinain vuosina ei yhtään. Ehkä hyvin suuresta määrästä voi sitten neuvotella hieman tukkualennusta.

    suorittava porras

    Monta mielenkiintoista hommaa voisi tehdä , mikäli lait sallisivat. Lakeja ei hevillä muuteta, kun on kuunneltava EU:ta . Niinkään simppeli asia,kun suden muuttaminen uhanalaisuuden suhteen eri luokkaan , ei ole onnistunut vuosikymmenien ponnisteluista huolimatta. Valkoposketkin lentävät ja lisääntyvät vailla rajoitteita , vaikka kanta kasvaa räjähdysmäisesti ja aiheuttavat lukuisilla viljelyksillä täystuhon. Hirvi puolestaan voidaan tulkita paikoin jopa määrältään uhanalaiseksi . Suurempi huoli ihmisten mielessä saattaakin muodostua siitä , että pedoille on liian vähän syötävää , jonka johdosta metsästystä on rajoitettava. Tätä taustaa vasten metsästystä edistävien keinojen saaminen käyttöön on utopiaa. Kapuloita kyllä lyödään rattaisiin ihan kaksin käsin joka suunnasta.

    Visakallo

    Kyllähän ne lähes kaikki rajoitteet ovat ihan itse täällä Suomessa keksittyjä. EU:ta käytetään vain keppihevosena, kuin Moskovan korttia aikoinaan. Meitä lähellä olevissa muissa EU-maissa tulkitaan niitä Brysselin pykäliä aivan toisella tavalla.

    Tolopainen

    Hirvenpyyntiä hidastaa lihan käsittely, rupit pitää kuljettaa pois ja jahtivaja täyttyy nopeasti. Palominen ja pakastus vie yhden päivän ja niitä tulee muutamia. Kun 80-luvulla oli hirvikannan huippuvuodet, jotkut porukat ampuivat niitä aina tuhtikärryllisen kerralla ja se päivä oli siinä. Ne ajat eivät koskaan enää palaa. Nykyisin lupien määrä on neljäsosa verrattuna hirvikannan huippuvuosiin meillä päin. Kun on perspektiiviä tietää miten asiat ovat, ei tarvitse kuvitella. Nuoremmilla joka asiasta tietoa on vähemmän.

    Gla

    Minä nuorempana en mistään mitään tiedä, joten joudun kysymään.

    ”Myös hirvenmetsästys on kulkenut melkoisen teknisen kaaren tässä samassa ajassa. Sanokaapa yksikin pätevä peruste sille, miksi tekninen kehitys pysähtyisi metsästyksessä nykyiseen tilanteeseen?”

    Millaisen kaaren metsästys on käynyt? Tähtäimet ovat paremmat ja maasto, metsästyskaverit sekä koira näkyy puhelimen kartalla. Metsästyksen kulku lienee ennallaan, puhelimilla ei hirvet löydy, eikä kiikaritähtäin korvaa ampumataitoa tai passiketjun rakennustaitoa. Osumia toki parantaa se, että nykyään ei olla juovuksissa metsällä.

    Tekninen kehitys ei pysähdy, mutta drone ei ole ainoa teknisen kehityksen suunta. Metsästäjät ja muut haluavat säilyttää eettisyyden lajissa, vaikka tekniikka kehittyisikin mahdollistamaan muutoksia. Supikoira on eri asia kuin hirven metsästys. Tarkoitus on hävittää haitallinem vieraslaji, ei metsästää sitä eettiset tekijät huomioiden. Toki lopetus pitää olla eettinen, miten tahansa ei senkään tappaminen ole hyväksyttävää.

    Itse en näe hyötyä siinä, etä mo maksaa kaatoluvat. 120 e säästö seurueelle jaettuna ei kannusta ampumaan lisää hirviä. Kannan suuruus määritellään tavoiteasetannassa.

    Visakallo

    Glalle kerron, että hirvenmetsästyksessä on jo aikaisemmin tullut mukaan kunnon autot ja erityisesti metsätiet. Muistan vielä ajan, kun alueellamme ei käytännössä ollut vielä yhtään varsinaista metsätietä, eikä moni silloinen yksityistie ollut välttämättä autolla ajokelpoinen. Polkuja toki oli silloin enemmän kuin nyt. Ampumatorneja ei ollut juuri lainkaan. Radiopuhelimiakaan ei ollut miehillä eikä koiran kaulassa. Parista kylän lankapuhelimesta ei ollut kovin paljoa apua hirvenmetsästyksessä.

    Ammatti Raivooja

    No ei tuollaista luokkaa olevia RIISTAtiheikötä tee kuin metsästävät maanomistajat. Ei tuo ole mikään metsänhoidon ohje missään, vaan harrastajien ohje itselleen. Me tehdään suojatiheiköitä mihin eläimet menevät lisääntymään. RIISTAtiheiköihin eläimet menevät kuolemaan.

    rööri roope

    Suomessa tapahtui 2023 lähes 13000 hirvi,peura ja kauriskolaria.Melkoista eurojen haaskausta kun otetaan huomioon metsä ja liikennevahinkot.

    Ongelma poistuu osin kun maanomistajilla alueillaan vapaa hirvieläinten  metsästysoikeus.

    suorittava porras

    Täytyy jälleen todeta , että oikeasti kyvykkäät ja halukkaat hoitavat homman kuulumalla seuraan. Tällöin hirviä on mahdollista vähentää tehokkaasti myös muualla ,kun omilla mailla. Ei ole oikein luottoa ”renkaanpotkijoihin”.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 380)