Keskustelut Metsänhoito Hirvien karkoitus?

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 216)
  • Hirvien karkoitus?

    Elikkäs lähtötilanne on se että on noin 3m keskipituinen mäntytaimikko, joka on kärsinyt jo hirvituhoista. Koivut eivät vaivaa, eli päälle päässyttä koivua tai muutakaan ’vikaa’ taimikossa ei ole eikä tule olemaan. 3 vuotta sitten sain tuhokorvauksia, noin pari sataa euroa hehtaarilta, jolloin todettiin että silloisista noin 2000-2200 kpl/ha männyistä oli viottuneita (edellisen 3 vuoden aikana) noin 1000 kpl per hehtaari. Eli niistä sain korvauksia. Kuitenkin suurin osa oli jo kärsinyt aiemmin vaurioista, eli arvioiden mukaan hehtaarilla on vielä noin 600-700 kpl täysin ehjiä taimia. Paikoin on jopa noin aarin alueita joissa kasvaa ehkä 1-2 kpl kasvatuskelpoisia mäntyjä, aarilla olevat loput 1-5kpl on enemmänkin pensaita kuin puita ja sen päälle on sitten pystyyn kuivuneita kuolleita runkoja muutamia. Alta nousee kuitenkin jonkin verran koivua ja kuustakin näille paikoille täydennykseksi. Alue on kaikkiaan vajaa 9 ha, ja mielestäni vielä kuitenkin pääosin kasvatuskelpoinen jos vain saisin pysymään net hirviöt poissa alueelta vielä talven tai kaksi. Eli kertokaa mitä tehdä?

  • jees h-valta

    Suorittava, en vahdi P-Satakunnan aitoja. Siis niitä jotka ovat oikeassa käytössä. Eli suojaamassa kasvavia taimikoita. Tämä H-vallan tilanne on tullut jo selostettua etten jaksaisi toistaa taas. P-satakunnassa käyn vain akun vaihtamassa silloin kun arvelen tarvetta olevan tahi kerkiän. Aina ne ei mene yksiin joten sielläkin välillä on aitoja heikoillakin virroilla mutta ei aiheuta murheita. Kuten Riistakeskuksen Nakkilan pisteestä silloin kun aloin aitoja tilailla, kerrottiin ettei väliä vaikka välillä vähän unohtaakin. Toimii silti kun sillä hirvellä on heidän mielestään hyvä muisti toisin kuin suorittava väitti.
    Jospa kylmä heinäkuu on hiukan sekoittanut tuota kiiman alkuakin. Eläinhän ottaa merkkinsä luonnosta. Mutta suuri metsästäjä ei varmasti tätä selitystä kelpuuta.

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”Jos se aita kerran on niin varma kapine , ei pitäisi olla tarvetta vahtia sitä jatkuvasti”

    Huomattavasti varmempi kuin metsänhoidolliset toimet. Samalla kuitenkin työläs. Missä kohtaa määritelmä meni pieleen?

    Suorittava porras: ”Gla vilautti osoittavaa sormea metsästäjien suuntaan ja syyllisti yksin kyseiset harrastajat hirvikannan kasvun aiheuttajiksi .
    Kyllä suurin syy hirvikannan kovaan kasvuun on tehostuneen metsätaluden tuottama lisäravinto ja paremmat elinolosuhteet .”

    Tietysti hirvikanta kasvaa, jos sen annetaan kasvaa. Mutta ties kuinka monetta kertaa totean sinulle, että laissa vastuu hirvikannan koosta on määritetty metsästäjille. Vastuuta hirvikannan koosta ei ole määritetty metsätalouden harjoittajille, eihän niillä ole edes päätösvaltaa asian suhten. Heille on ainoastaan annettu oikeus tulla kuulluksi hirvikannan koosta päätettäessä. Oletko eri mieltä?

    Suorittava porras: ”Kysyn vain , missä oltaisiin , jos harrastajaryhmä nimeltä metsästäjät puuttuisivat maastamme kokonaan .”

    Turha spekuloida kun ei ole siihen tarvetta. Yhtä arvokasta vapaaehtoistyötä tekee suomessa satoja tuhansia ihmisiä, mm. VPK:ssä, SPR:ssä ja lukemattomissa muissa organisaatioissa.

    Suorittava porras: ”Gla voisikin antaa vinkin , kuinka voimavarat suunnataan nykyistä paremmin ?”

    Aloitetaan siitä, että sovitaan yhteisesti tavoiteltavan hirvikannan kooksi 30-50% nykyistä alempi. Katsotaan sitten, tarvitaanko uusia keinoja, vai pärjätäänkö nykyisillä. Tällä hetkellä ongelmana on nimenomaan tavoitekannan koko. Sehän on saavutettu resursseilla, joita jatkuvasti surkuttelet ja jonka tulevaisuuteen liittyy mielessäsi pelkkiä uhkakuvia silloin, kun hirvikantaa pitäisi alentaan.

    Puun takaa

    Olen pitkälti Glan linjoilla.
    Tilanne on tällä hetkellä sangen erikoinen:

    – Valtio omistaa hirvikarjan.
    – Metsästäjät päättävät karjan koosta ja pitävät lihat.
    – Metsänomistajat kustantavat rehut ja tuotantotilat.

    Menisikö vastaava läpi muilla aloilla?
    Olen täysin varma, että tähän tulee nyt muutos.
    Omistajan on kannettava täysi vastuu karjastaan.
    Jos yksityinen ei huolehdi karjastaan, saa siitä rangaistuksen ja joutuu karjanpitokieltoon.

    jees h-valta

    Asiapitoisia kommentteja Glalta ja puuntakuselta ja edelliselle sivulle senverran VIELÄ yhden täyden virheen korjaus sähköaidan toiminnasta. Vaikka se ensimmäinen hirvi katkaisee aidan langan tai jopa lankoja se ei lopeta aidan iskujen antoa. Itseasiassa jopa se joka siellä lähtee vauhkona lanka sorkassa kiinni saa jatkuvasti tärskyjä niin kauan kun se kokonaan irtoaa aidasta. Tai hirvi irtoaa. Silti muut aitaukseen pyrkivät saavat myös tärskyjä entiseen malliin jäljellä olevista aidan langoista. Jopa päiväkausia. Monesti aidan yhden kohdan rikkoa ei edes huomaa akkua vaihtaessaan kuin testerillä korkeintaan.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Aloitetaan siitä, että sovitaan yhteisesti tavoiteltavan hirvikannan kooksi 30-50% nykyistä alempi. Katsotaan sitten, tarvitaanko uusia keinoja, vai pärjätäänkö nykyisillä.”#

    On aivan sama , mitä yhteisesti sovitaan , jos jo nyt suurimmassa osassa maata ollaan mainitsemallasi tasolla tai jopa reilusti alle. Toisaalla , jossa resurssit puuttuvat , ei olla päästy nykyisiinkään tavoitteisiin . Vahingot syntyvät lähinnä juuri niillä alueilla . Jos sieltä ei löydy riittävästi väkeä hirviä kaatamaan , on siitä aivan turha yleisesti syyttää metsästäjiä . Apua on toisaalta vaikea mennä antamaan , jos sitä ei pyydetä .
    Hirvikannan tämänhetkinen kasvu on lisääntyneen ravinnon ohella lähes suoraa seurausta tyhjenevästä maaseudusta . Sen vähäiset resurssit eivät enää riitä täysipainoiseen metsästykseen . Tilanne on kärjistynyt eniten alueilla , joissa suhtautuminen maata omistamattomiin metsästäjiin on ollut kielteinen . Siellä onkin käymässä niin , että kohta ei ole kyseisen ”politiikan” tuloksena ainuttakaan jahtiin kykenevää /ehtivää henkilöä isollakaan alueella . Maat on kuitenkin vuokrattu seuralle. Seuralle , joka on kädetön.

    Vielä tuosta VPK:sta
    Järjestön toimintan kuuluu palon torjunnan ohella myös koulutus ja palojen ennaltaehkäisy . Molemmissa kehotetaan vähentämään palokuormaa riskikohteissa . Hirviasioissa tätä samaa periaatetta voidaan toteuttaa vähentämällä hirville kelpaavan ravinnon määrää taimikoissa . Hyvä metsänhoito ei liene ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa .
    PS. Varsin harvoin kuulee palokuntaa syytettävän siitä , jos rakennus palaa kivijalkaan asti tilanteessa , jossa paloturvallisuudesta( liikaa palokuormaa vert. hoitamaton taimikko ) ei ole huolehdittu . Metsän kohdalla ainoastaan niukalla kolmasaosalla asiat ovat edes jonkinlaisessa järjestyksessä – hyvin vain harvoilla : )

    jees h-valta

    Enpä kyllä liiemmin ole kuullut talon asukkaitakaan syytettävän vaikka paloturvallisuutta olisikin laiminlyöty. On vain kolmas taho eli vakuutusyhtiö joka rakentaa uuden pirtin sen palaneen tilalle. Mitä taas ei oikein taimikossa tapahdu. Jos taimikko on raiskattu hirvien syönnillä mitään täysarvokorvausta ei tipu. Se vähäinenkin osakorvattavuus roikkuu koko ajan nk. veitsen terällä EU:n arvaamattomassa byrokraattien temmellyskentässä.

    Puun takaa

    Hirvien kokonaismäärä valtakunnassa kävi jo alenpana, mutta on jälleen noussut selvästi.
    Ei metsänhoidon taso ole parissa vuodessa sentään niin paljon muuttunut, jotta se oli syy hirvikannan nousuun.
    Selityksissä on se huono puoli, ettei niihin usko välttämättä edes niiden esittäjäkään.

    suorittava porras suorittava porras

    Korjataan ilmaisua sen verran , että tähän asti vallinnut heikohko metsänhoidon taso mahdollistaa edelleen hirvikannan nopean
    kasvun . Ja se mahdollisuus realisoituu , kun metsästäjiä ei ole enää läheskään joka paikassa riittävästi luomaan tilanteen vaatimaa metsästyspainetta .

    Moniko muuten on oikeastaan näihin päiviin mennessä hoitanut taimikon biologisesti ja taloudellisesti oikealla hetkellä ? Suurin osa metsänomistajista on valitettavasti ollut armottomasti myöhässä .
    Vain ne , jotka eivät ole yltäneet ”liian aikaisen ” toiminnan seurauksena kemerakorvausten piirin , ovat olleet ajoituksen suhteen oikeilla jäljillä . Vallinneesta tilanteesta suurin hyötyjä on ollut hirvi .

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”On aivan sama , mitä yhteisesti sovitaan , jos jo nyt suurimmassa osassa maata ollaan mainitsemallasi tasolla tai jopa reilusti alle.”

    Ei ole samantekevää. Kun jokunen vuosi sitten saavutettiin suunnilleen se taso, jota on tavoiteltu, kaatolupia alettiin vähentää. Jos tuolloin oltaisiin oltu 30-50% liian suuressa kannassa, kaatolupia ei oltaisi vähennetty.

    Suorittava porras: ”Toisaalla , jossa resurssit puuttuvat , ei olla päästy nykyisiinkään tavoitteisiin .”

    On kuitenkin päästy eli resursseja on riittävästi. Ei siis jossitella kuvitteellisilla asioilla.

    Suorittava porras: ”Tilanne on kärjistynyt eniten alueilla , joissa suhtautuminen maata omistamattomiin metsästäjiin on ollut kielteinen .”

    Jos tuo on totta, se on sisäsyntyinen ongelma, jonka vain metsästäjät voivat ratkaista. Se ei ole hyvä peruste, kun pohditaan miksi hirvikolarien määrä on yli 1500 ja määrä on kasvussa. Kannattaakin pitää kirkkaana mielessä, että metsästyslaki velvoittaa kannan hoitoon, eikä siihen anneta poikkeuksia tuollaisiin syihin vedoten.

    Suorittava porras: ”PS. Varsin harvoin kuulee palokuntaa syytettävän siitä , jos rakennus palaa kivijalkaan asti tilanteessa , jossa paloturvallisuudesta( liikaa palokuormaa vert. hoitamaton taimikko ) ei ole huolehdittu .”

    Palomiesten ja metsästäjien vastuut onkin määritelty laissa aivan eri tavoin.

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”Korjataan ilmaisua sen verran , että tähän asti vallinnut heikohko metsänhoidon taso mahdollistaa edelleen hirvikannan nopean kasvun .”

    Hirvikannan kasvu on seurausta viime vuosina vähennetyistä kaatolupien määrästä, eikä tyhjenevästä maaseudusta tai metsästäjien puutteesta. Ja kaatolupiahan on vähennetty siksi, että on saavutettu metsästäjien tavoitteleman hirvikannan koko.

    Suorittava porras: ”Moniko muuten on oikeastaan näihin päiviin mennessä hoitanut taimikon biologisesti ja taloudellisesti oikealla hetkellä ?”

    Tilastoista löytyy vastaus rästien määrään, mutta edelleenkään hirvikannan tavoitekokoa ei ole suhtetettu metsän hoidon tasoon, eikä laissakaan tuollaista rinnastusta ole. Riistanhoidon tavoitteena on pitää hirvikanta mahdollisimman tuottavana, joten nyt taistelet omien joukkojesi tavoitteita vastaan, kun ravinnon määrää haluat vähentää.

    Vastaatko vielä 13.7.2015 esittämääni kysymykseen: Oletko eri mieltä?

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 216)