Keskustelut Harrastukset Hirvieläintilanteen päivitystä

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 196)
  • Hirvieläintilanteen päivitystä

    On kulunut kaksi kolmivuotiskautta, jolloin alueelliset riistaneuvostot ovat asettaneet hirvitiheystavoitteet 59:lle hirvitalousalueella. Hirvikannan hoitosuunnitelma on ollut voimassa saman ajan, kuusi vuotta ja sähköinen hirvitiedon keruujärjestelmä viisi vuotta. Aika tuntuu riittävältä uuden systeemin sisäänajoon, joten lienee sopiva kohta tarkastella saavutettuja tuloksia.

    Valtakunnallinen talvikantatavoite on ollut 76 000 ja määrän pitäminen 68 000 – 85 000 hirven välillä, hirvitiheyden vaihdellessa eri hirvitalousalueiden välillä.

    Luken riistahavainnot.fi sivuston hirvitietotaulukosta laskien alla olevasta kuvasta puuttuvan vuoden 2015 hirvimäärä on 105 000. Tämän vuoden (2020) arvio tulee maaliskuussa.

    Ensimmäisen kolmivuotiskauden (2015-2017) ajan hirvimäärä on pysytellyt. 102 000 – 105 000 haarukassa.

    Toisen kolmivuotiskauden (2018-2020) osalta ei ole vielä tarkkoja määriä saatavissa, mitään merkittävää muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Oletetaan, että Luken takaisinlaskenta tarkentaa määriä ylöspäin noin 15 000, kuten edellisellä jaksolla. Reaaliaikaiset arviot ovat olleet 86 500 vuonna 2018 ja 87 200 vuonna 2019. Suurella todennäköisyydellä hirvikanta on ollut toisella kolmivuotiskaudellakin noin 100 000.

    Keväällä alueelliset riistaneuvostot asettavat tavoitteet kolmannelle kolmivuotiskaudelle ja aloitetaan syksyn pyyntilupien hakuprosessi. Sitä odotellessa kannattaisi perehtyä taustamateriaaliin ja mitä on odotettavissa. Käytettävissä olevat luvut viittaavat siihen, että maaliskuussa saamme lukea, että tavoitehaarukkaan on päästy, eli hirvimäärä on pudonnut alle 85 000:n. Todellisuus on kuitenkin erittäin suurella todennäköisyydellä toinen.

  • Metsuri motokuski

    Tottakai jollain täytyy olla muokkausoikeus jo pelkästään ilkivallan takia. Meillä oli viimeisenä jahtipäivänä 18 hirven havainto. Vielä havainto ei ole s lähtenyt oma riistasta mihinkään. Tottakai jokainen sen käsittää että kyseessä on talvilaitumelle tullut lauma eikä alueella pysyvästi oleva hirvimäärä.

    Tottakai salaliittoteorioita voidaan viljellä niin kuin koronarokotteesta. Ihmismieli kun tahtoo olla täynnä salaliittoja.

    mehänpoika

    Olin siinä vaiheessa ihmeissäni kun kaikki MMM:n alaset tutkimuslaitokset yhdistettiin  samaksi Luke-tutkimuslaitokseksi. Metsäosaston aklainen metsäntutkimuslaitos, ent. Metla, ja Kala- ja riistaosaston alainen Riistantutkimuslaitos, ent. Rtl ovat nyt saman johdon alla, Luke.  Ajattelin yhdistämisestä tulevan haittaa metsänhoidon tutkimukselle. Mielestäni juuri näin on tapahtunut.

    Esimerkiksi hirvistä metsien hoidolle aiheutuvia vahinkoja ja menetyksiä en ole huomannut enää tutkittavan. Ainakin epäilen, että MMM myöntää tutkimusmäärärahojaan enemmän riistapainoitteisesti.

    Pidän esim. nollatutkimuksena nykyistä metsähoitotutkimusta jossa tutkitaan jalostetun männyn siemenen käyttöä männyn metsäkylvöksissä. Haiskahtaa hirvikannan suosimiselta, kun jalostettu hirville maistuva männyntaimi ei mene enemmälti kaupaksi. Helpompi olisi esim laskea hirvikanta 20 000 – 30 000:teen hirveen, mutta ei käy. MMM ohjaa määrärahat ja myötäilee hirvikannan nykyistä hoitosuunnitelmaa, mikä heikentää luonnon monimuotoisuutta.

    Planter

    ”Tottakai jollain täytyy olla muokkausoikeus jo pelkästään ilkivallan takia. Meillä oli viimeisenä jahtipäivänä 18 hirven havainto. Vielä havainto ei ole s lähtenyt oma riistasta mihinkään. Tottakai jokainen sen käsittää että kyseessä on talvilaitumelle tullut lauma eikä alueella pysyvästi oleva hirvimäärä.”

    Kiitos Metsuri motokuski. Tässä tuli yksi hyvä selvitys. Tuo 18 hirven lauma ei todennäköisesti ole päätynyt Luke:lle havaintona, koska se ei ole kenenkään ”oma”. Kun se on päätynyt sinne talvilaitumelle, on metsästys ehkä lopetettu. Kukaan lauman matkan varrella ei todennäköisesti ole halunnut omia sitä, ettei näyttäisi, että läpikulkumatkalla olevat hirvet olisivat seuran mailla vakituisesti asustavia. Tällaiset tulkinnat ainakin selittävät puuttuvia havaintoja. Isoja laumoja kukaan ei halua merkattavaksi havaintona oman seuransa maille.

    mehänpoika

    Susikannan lisääminen olisi toivottava ympäristöteko. Se vähentäisi hirvikantaa ja teoriassa sitä kautta myös kuusettumista. Se lisäisi talousmetsien monimuotoisuutta ja hiilinieluja. Se varmistaisi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista.

    Kyllä raadoilla olisi käyttöä myös muille metsän eläimille.

    suorittava porras

    Eri seurueet voivat myös lopettaa jahdin eri aikaan. Yksi suoriutuu urakasta kahdessa viikossa ja toinen voi jahtailla tammikuulle. Havainnot vähenee ,mutta kertahavainnot voivat olla laumautumisesta johtuen isoja. Kollegalla oli kysessä yhden päivän havainto ,mutta pitkin kautta koetut laihemmat päivät alentavat keskiarvon huomattavasti alemmas. Monissa laskelmissa ääriarvot saatetaan jopa poistaa aineistosta ,jos poikkeama on liian suuri ja vaikutus lopputulokseen tulosta vääristävä.

    Jos palataan tuohon epäilyyn sensuurista, on asiassa sen verran totuuden tynkää ,että rivijäsenen tekemän havainnon varmistaa metsästyksen johtaja tai seuran yhteyshenkilö ,jonka jälkeen se siirretään tietokantaan. Kysessä on siis toimenpide ,jolla varmistetaan ,että havainto pitää paikkansa.

    Ilmoitus jäävästä kannasta onkin sitten enemmän kiinni mielikuvituksesta. Katselin juuri ilmoitusten yhteenvetoa ,jossa yli kymmen seuran arvio jäävästä kannasta oli keskenään muutaman desimaalin sisällä. Yhden seuran kohdalla arvio oli kolminkertainen muihin verrattuna. Tämä luonnollisesti herättää ajatuksia moneen suuntaan. Tämä poikkeus sijaitsee muiden verrokkien keskellä. Pyyntilupiakin on haettu ja saatu kaksinkertaisesti muihin verrattuna. Metsästyspäivää kohti tehdyt havainnot ovat samaa luokkaa ,kun ympäristössä. Aika näyttää ,mihin tämä johtaa.

     

    Visakallo

    Eipä sitä sitten tarvitsekaan enää ihmetellä, miksi todellisuus ja tilasto eivät pidä yhtä, jos hirvilaumat jäävätkin pois laskuista. Yksi sellainen haamulauma oleilee parhaillaan tuoreista jäljistä päätellen meikäläisenkin mailla.

    mehänpoika

    ”Aika näyttää” on selityksenä jatkuvasti hirvieläinten kannan säätelyssä. Kun otetaan huomioon, että hirvi on hyvin monelta kantilta katsottuna selvä vahinkoeläin, eli sen ylläpito tulee kohtuuttoman kalliiksi yhteiskunnalle, niin hirvielänten pyyntilupiin perustuvassa metsästyksessä ei ole minkäänlaista järkeä. Mitä enemmän niitä kaadetaan, sen suurempi hyöty siitä koituu.

    Kun ensin metsästyksellä pudotetaan hirvikanta murto-osaan nykyisestä, niin se on myöhemmin pyyntivapaalla metsästyksellä pidettävissä siedettävänä. Laskelmat ja havaintokortit joutavat jahtinuotiolla sytykkeiksi.

    Susi sitävästoin on EU:ssa tiukasti suojeltu elän, jonka metsästyksestä koituu yhteiskunnalle ja monimuotoisuudelle suuret tappiot.

    A.Jalkanen

    Luken piti selvittää MMM:lle hirvieläinten hyödyt ja haitat mutta raportti taitaa olla leimattu salaiseksi kun sitä ei ole näkynyt eikä kuulunut.

    Planter

    Elähän hosu, projektin päättymispäiväksi on merkitty 31.12.2022.

    https://www.luke.fi/projektit/hirvielainvaikutukset/

    Metsuri motokuski

    Kuka nyt taas väittää että haamulaumoja olisi.  Eihän nuo mitään haamulaumoja ole. Nehän ovat hirviä jotka ovat kerääntyneet yhteen paikkaan eri  suunnilta talvilaitumelle. Noistakin hirvistä saattaa olla jo ties kuinka monta merkintää eri seurojen havaintoilmoituksissa omassa riistassa.

    Vai väittääkö joku todella ettei noita hirviä ole jo monta kertaa syksyn aikana nähty ja tilastoihin merkattu ? Jos meidän seuran alueella (3360 ha) on 74 hirvihavaintoa niin taitaapi olla että aika monta kertaa samat hirvet tullut merkattua syksyn aikana.

    Miten sinä mehän poika saat ne hirvet ammuttua ilman pyyntilupia kun metsästysoikeus on luovutettu vuokrasopimuksella jollekin toiselle.  Se tilannetta auta yhtään että pyyntiluvista luovutaan.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 196)