Keskustelut Metsänhoito Hirvieläimet, juurikääpä ja ilmastonmuutos

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 69)
  • Hirvieläimet, juurikääpä ja ilmastonmuutos

    Terveisiä Metsätieteen päiviltä. Teemana oli metsät ja ilmastonmuutos. Metlan Michael Müller kertoi tuloksia tutkimuksista joiden mukaan juurikääpää aiheuttavat sienet hyötyvät todennäköisesti ilmastonmuutoksesta. Roudaton korjuuaika eli tartunta-aika pitenee, sienen kasvukausi pitenee, korjuuvauriot lisääntyvät, sienet leviävät pohjoiseen. Itiölevintäisenä juurikääpä leviää tehokkaasti ilmavirtojen mukana.

    Viesti käytännön metsätaloudelle olisi, että juurikäävän torjunta kantokäsittelyllä on ulotettava pohjoisemmaksi. Lisäksi torjuntaan ja metsänuudistamiseen olisi saatava uusia ratkaisuja.

    Käytössä olevien puulajien kysymys ja uudistamistapakysymys ovat ratkaisua vailla, erityisesti männyn tyvitervastaudin kohdalla, kun karummilla kasvupaikoilla puulajivalikoima on rajallinen. Jos hirvieläimiä on liikaa, ei juurikääpäalueen puulajin vaihto eli istuttamalla onnistu.

    Kysymys kuuluu, mitä uudistamisen vaihtoehtoja meille jää jäljelle: kylvö, luontainen uudistaminen ja jatkuva kasvatus?

  • Gla Gla

    Minusta linkittämäsi kirjoituksen sanoma ei ole epäuskottava. Siltä osin en siis yhdy Tanelin kommentiin. Omituista, vaikkakin sinulle loogista sen sijaan on se, että tässä A. Jalkasen aloittamassa hirvieläimiin, juurikääpään ja ilmaston muutokseen liittyvässä keskustelussa sinä yrität kääntää hoitorästeihin vedoten huomion pois otsikon aiheesta.

    Hirvikannasta puheenollen, itse ainakin joudun keväällä pohtimaan yhden kuvion tulevaisuutta. Vaikka vesakkoa ei ollut kuin nimeksi, niin vain hirvet ovat taimia popsineet siinä määrin, että ainakaan istutustaimien varassa en voi jatkaa. Onneksi oli hyvä koivun siemenvuosi, joten ehkä luontaisella koivikolla voi yrittää jatkaa. Aika monta vuotta vain menee hukkaan, mutta hyöty/kustannussuhdetta siinä pitää tarkastella. Ja taas saa Kontro muutamaksi vuodeksi lisää taivasteltavaa hoitamattomuudesta. Vielä kun taivastelun lomassa kertoisi, mitä kuusenjuurikääpäiselle uudistusalalle pitäisi tehdä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ehkä tuo asian vierestä keskustelu kuvaa sitä että keinot ovat vähissä? Mielenkiinnolla odotan mitä ehdotuksia Tapion metsänhoitosuosituksissa aikanaan tulee olemaan.

    Ainakaan taimikoiden perustamisessa istuttamalla hirvieläinten ja myyrien syötäväksi ei ole järjen hiventäkään. Jos todella pitää paikkansa että hirvivahingot ovat vähenemässä radikaalisti, parannus näkyy kyllä pian vmi-mittauksissa ja vahinkoilmoituksissa.

    Näyttää vahvasti siltä että riskitietoisuuden kasvu metsänomistajakunnan parissa olisi tarpeen. Jotenkin tuntuisi että jos yhden eli hirvieläinriskin poistoon helppo keino olemassa, niin käytetään edes se kortti. Muita riskejä jää kannettavaksi yllin kyllin: juurikääpä, kirjanpainaja, puun hinta ja kysyntä, tuuli, korjuuolojen heikkeneminen, …

    mehänpoika mehänpoika

    Haulla ”hirven levinnäisyys” saa helposti selville, että hirven sukupuuttoon metsästäminen ei onnistu yksitään suomalaisten toimesta. Laji nimittäin kattaa lähes koko Siperian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosan.

    Suomessa joskus aiemmin vallinnut tilanne, että hirviä oli 30-100 yksilöä, ei sekään merkinnyt suikupuuttoa. Jos nyt järkisyillä pyrittäisiin metsästämällä vähentämään hirvet 20 000 yksilöön, voisi laji vielä hyvin ja metsästettävääkin vielä riittäisi. Eihän saalis ole missään tapauksessa pääasia.

    Hirvestä ei voi edes puhua hyötyeläimenä, kun huomioidaan nykyiset hirviturmissa vammautumiset ja ongelmat puuntuotannolle.

    MJO

    Moni ei näytä ymmärtävän, että lähes kaikki hirvenmetsästäjät ovat metsänomistajia.

    kisi

    Minkä verran metsänomistajissa on metsästäjiä? Siis prosenteissa kaikista metsänomistajista?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Metsänomistajista on sorkkaeläinlaiduntajia 40000, joista suurin osa vaatii hirvikannan pienentämistä reilusti; tuo määrä on 5,4% tuosta joukosta (740000).

    Der Steppenwolf

    kisi

    Entäs, minkä verran hirvenmetsästäjisssä on muita kuin metsänomistajia?

    MJO

    Älä Anton puhu paskaa. Etelä Suomessa lähes jokaiseen hirviporukkaan pääsyn ehtona on metsänomistajuus.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Riistanhoitomaksun suorittaneita on rapiat 300000 joista aktiivimetsästäjiä on 200000 joista reilu vähemmistö on maanomistajia.
    Sehän tässä juuri mättää.

    MJO

    Aktiivi metsästäjä ja hirvenmetsästäjät on täysin eri asia.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 69)