Keskustelut Metsänhoito Hirvieläimet, juurikääpä ja ilmastonmuutos

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)
  • Hirvieläimet, juurikääpä ja ilmastonmuutos

    Terveisiä Metsätieteen päiviltä. Teemana oli metsät ja ilmastonmuutos. Metlan Michael Müller kertoi tuloksia tutkimuksista joiden mukaan juurikääpää aiheuttavat sienet hyötyvät todennäköisesti ilmastonmuutoksesta. Roudaton korjuuaika eli tartunta-aika pitenee, sienen kasvukausi pitenee, korjuuvauriot lisääntyvät, sienet leviävät pohjoiseen. Itiölevintäisenä juurikääpä leviää tehokkaasti ilmavirtojen mukana.

    Viesti käytännön metsätaloudelle olisi, että juurikäävän torjunta kantokäsittelyllä on ulotettava pohjoisemmaksi. Lisäksi torjuntaan ja metsänuudistamiseen olisi saatava uusia ratkaisuja.

    Käytössä olevien puulajien kysymys ja uudistamistapakysymys ovat ratkaisua vailla, erityisesti männyn tyvitervastaudin kohdalla, kun karummilla kasvupaikoilla puulajivalikoima on rajallinen. Jos hirvieläimiä on liikaa, ei juurikääpäalueen puulajin vaihto eli istuttamalla onnistu.

    Kysymys kuuluu, mitä uudistamisen vaihtoehtoja meille jää jäljelle: kylvö, luontainen uudistaminen ja jatkuva kasvatus?

  • jees h-valta

    Ensin tanelin kysymykseen tervalepän syönnistä. En muista kun aikaaa senverran mutta katkaisuja ainakin oli joka tietysti viitaa emä/vasa yhdistelmään. Se ei ollut aivan pienen taimen vaiheessa vaan juuri siinä 2,5-3 metrin korkuisina. Siksi se tielle niin hyvin pisti silmään. Silloin oli edellinen omistaja (nykyisen omist.isä) joka sen silloin istuttikin. Hän sitä vain silloin manasi ettei se aivan täyspäinen hirvi voinut olla. Ja tuosta maastulin kirjoituksesta todella jää ”p….n” maku suuhun kun tosiaan noin härskisti ollaan kahden tahon nk. pää-äänenkannattaja.
    Ja todella jos suorittava omassa jahdissaan ei aivan karheelle pääse ampumaan niitä hirviä niin ei se kyllä tarkoita vielä yhtään mitään valtakunnan hirvikantaa ajatellen.
    Niin se taisi täälläkin mennä tämä päivä ulkoilulliseksi noilla jahtaajilla mutta hirviä kyllä piisaa sottamaan jälkiään vähän joka suunnalla jossa liikun itse. Ja jopa hiukan aina joskus harmiakin kun niitä turhaan juoksutetaan.

    Gla

    Suorittava porras: ”Hirvieläimet uhkaavat enää aniharvoilla alueilla metsätalouden harjoittamista. Ihmisten välinpitämättömyys ja lyhytnäköinen ajattelu ovat todelliset ongelmat. Ilmastonmuutoskin on uhkana kyseenalainen.”

    Milloin mahdat päästä eroon tuosta päähänpinttymästäsi? Se, että sinun kotiseudullasi on hirvityhjiö ja media uutisoi vain samanlaisia tapauksia hirviporukoiden syksystä, ei hirven vaikutusta metsätalouden harjoittamiseen muuta mihinkään. Muistathan, että meillä kuitenkin on 85000 yksilön talvikanta, joka edelleen on merkittävä vahinkoa aiheuttava tekijä taimikoissa.

    Suorittava porras: ”Mutta mitä tekevät ”energiapuunkasvattajat”?”

    Olen samaa mieltä kanssasi energiapuun korjuun järjettömyydestä monissa kohteissa.

    Suorittava porras: ”Avaajan esittämiin kysymyksiin tulee suhtautua vakavasti , mutta kannattaa kuitenkin lukea perjantain Maaseudun Tulevaisuuden (02.10.1012) metsätaloutta koskeva pääkirjoitus ja päätellä tämän jälkeen asioiden tärkeysjärjestys.”

    Ei hoitorästejä ja hirvikannan alentamista pidä laittaa tärkeysjärjestykseen. Ne eivät millään tavalla liity toisiinsa. Hirvikanta tekee tuhoja niillekin, jotka metsänsä ovat moitteettomasti hoitaneet. Tällöin hirvivahingoille ei mitään voi. Lisäksi hirvikanta aiheuttaa ylisukupolvisia vahinkoja esimerkiksi vaikeuttamalla juurikäävän torjuntaa. Hoitamattomuuden seurauksena aiheutuneet tappiot ovat kuitenkin oma valinta. Päätösvalta siinä asiassa löytyy peilistä toisinkuin hirvivahinkojen suhteen on tilanne.

    Gla

    A. Jalkanen: ”Kysymys kuuluu, mitä uudistamisen vaihtoehtoja meille jää jäljelle: kylvö, luontainen uudistaminen ja jatkuva kasvatus?”

    Tilanteessa, jossa juurikääpä on ongelma, eikä puulajin vaihto mahdollinen, tulee mieleeni yksi mahdollisuus. Se on perinteisen käsityksen mukaan vihonviimeinen tapa hoitaa metsää, mutta jos vahinko on jo tapahtunut, sen reunaehtojen mukaan pitää pelata.

    Päätehakkuun jälkeen pidetään useamman vuoden tauko ennen uudistamista. Tiedän, että periaatteessa juurikäävästä toipuminen kestää ainakin kuusella puolet ihmisiästä, joten niin kauan ei ole mahdollista odottaa. Kantojen noston vaikutusta juurikääpään selvittäneessä tutkimuksessa kuitenkin todettiin taudin vähenevän ainakin ohuemmista juurista muutamassa vuodessa merkittävästi, joten ehkä tämän tyyppisellä asialla voisi tilanteeseen vaikuttaa.

    En tiedä, kuinka juurikäävän vähenemistä ilman kantojen nostoa on tutkittu, mutta asia voisi olla selvittämisen arvoinen.

    A.Jalkanen

    Kiitos paljon hyvistä vastauksista. Käsittääkseni metsänhoidon suosituksia uudistetaan nyt metsälain uudistuksen yhteydessä, joten nämä esittämänne näkökohdat tulevat varmaan huomioiduksi siellä. Esimerkiksi kantojen nosto on avuksi juurikäävän leviämisen hidastamisessa.

    Olen nähnyt emeritustutkija Olavi Laihon tilalla uudistusalan, jossa oli taimikon annettu kehittyä todella tiheänä 2-3 m pituuteen saakka. Tulkintani oli että tiheikköä ei oltu harvennettu kolmesta syystä: tyvilahon eli kuusentaimikon estäminen, taimien oksikkuuslaatu ja hirvituhojen estäminen. En ole varma oliko tulkintani oikea.

    Jatkuva kasvatus voi toimia alueella jolla ei ole juurikääpää tai tyvitervasta. Luontainen tai kylvö onnistuessaan tuottavat tiheän taimikon jossa hirvieläinten vierailun jälkeenkin riittää taimiainesta, ja rahallinen menetys ei ole niin suuri kuin istuttaessa.

    mehänpoika

    A. Jalkaselle:
    Nykyinen hirvipolitiikka on vähentänyt ratkaisevasti metsänuudistamisen vaihtoehtoja jo 1970-luvulta lähtien. Ehkä lähes kaikki mahdollinen kokeilu on tehty, mutta tulokset ovat niissä olleet monesti hyvin huonoja. Parasta aikaa on menossa kokeilu hallanarkojen avohakkuualojen laajamittaisesta kuuselle uudistamisesta.

    Ainakin kolmena viimeisenä keväänä on keväthalla monin paikoin tehnyt pahaa jälkeä kuusen taimille, mikä jatkossa lisää taimikoiden hoidon tarvetta ja heikentää tulevan metsän laatua. Ilman hirvituhouhkaa olisi ongelma voitu ratkaista yksistään hallaa paremmin kestävän puulajin valinnalla. Valitettavasti rauduskoivu ja mänty kelpaavat hyvin hirville.

    Hirvituhouhkaa ylläpitävä ja siten metsitettävän alueen puulajivalintaan vaikuttava hirvipolitiikka perustuu hirvipolitiikan tekijöiden ja ehkä myös metsänomistajien etujärjestöjen yhteiseen sopimukseen, jonka mukaan hirvituho luokitellaan luonnontuhoksi. Hirvivahinkojen korvausjärjestelmän olemassaolo puolestaan vapauttaa luonnontuhoa tekevän hirvieläimen vahinkovastuun pois hirviporukoilta. Käytetäänhän hirvien pyyntilupamaksut lähinnä hirvien tekemien metsätaimikkotuhojen korvaamiseen.

    Samoilla periaatteilla sopien on ehkä myös hirvikolaria alettu pitää osittain autoilijan aiheuttamana, koska hirviturmatilanteessa on aina ainakin kaksi osapuolta, autoilija ja hirvi. Ainakin eräs MMM:n entinen ylijohtaja pyrki hirvikolaritilanteessa syyllistämään autoilijoita.

    Voisikohan nuo entiset sopimukset vielä ottaa uudelleen käsittelyyn, kun luonnontuhomääritys metsästysrajoituksin lisätyn hirvikannan tekemistä vahingoista tuntuu kovasti järjen vastaiselta? Samoin autoilijoiden syyllistäminen hirvikolareista tulisi selkeyttää, koska eihän yksikään autoilija aja hirvikolaria tahallaan. Syyllinen molemmissa tapauksissa olisi mielestäni metsästyksen ylin johto, joka ylläpitää vahinkoja väärillä perusteilla luomansa hirvien säätelyjärjestelmän kanssa.

    Gla

    Ylempänä mainitsin päätehakkuun jälkeisen tauon pitämisestä. Jostain olen saanut käsityksen, jonka mukaan Ruotsissa muutaman vuoden elpymisvaihe olisi käytössä oleva menetelmä. Jos käsitykseni on oikea, perustuuko tuo tutkittuun tietoon vai mutuun? Ja mihin sillä pyritään, tukkimiehen täin torjuntaan vai johonkin muuhun?

    Gla

    Arvelet, että taimikon tiheys olisi eräs tekijä, jolla mainitsemasi henkilö olisi yrittänyt torjua kuusen juurikääpää. Voitko perustella menetelmän mekanismia? Onko syynä yksinkertaisesti estää kuusien synty ja siten estää taudin jatkuminen, jo syntyneiden kuusten juuristojen leviämisen rajoittaminen pienelle alalle kovalla kilpailulla ja siten tartuntariskin pienentäminen vai joku muu tekijä? Vai liittyikö tiheys ainoastaan hirviin ja laatuun?

    Tiheänä kasvattamiseen kuusen torjumiseksi en itse ryhtyisi. Toki ko. tapauksessa muut syyt saattoivat tehdä menetelmästä perustellun. Jos kuitenkin nyt tarkastellaan ainoastaan juurikäävän ehkäisyä palvelevia menetelmiä. Vaikka onhan puulajin vaihto ja sen kasvattaminen hirviä kestävällä tavalla oleellinen juttu.

    Sekapuuston kasvattamisesta on saatu osin ristiriitaisia tuloksia juurikäävän suhteen. Jossain muistaakseni on sekoitus kurittanut tautia, toisaalla taas havaittavaa vaikutusta ei ole ollut. Jatkuvan kasvatuksen kirjassa kuitenkin tähän menetelmään uskotaan, mutta se taitaa perustua enemmänkin suomalaisen yleisurheilijan metodiin eli että tehdään mitä voidaan ja katsotaan mihin se riittää. Menestyksenkin veikkaan korreloivan em. porukan kanssa, koska kasvatuskelpoisten valopuiden saaminen alikasvokseksi on enemmän kuin kyseenalaista hommaa. Kiinnostavin juttu luontaisiin menetelmiin liittyen on kuitenkin haavan tai mahdollisesti jonkun muun kasvilajin vaikutus. Haapaa ainakin teoriassa voidaan käyttää saastuneen maaperän puhdistamiseen, josko joku laji olisi myös juurikäävän vihollinen. Tällaista löytöä ei kuitenkaan taida olla? Ainoa toimiva mekanismi on ilmeisesti monimuotoisuus, jolla yleisesti ottaen voidaan pitää metsä tervempänä ja siten kyky vastustaa sairauksia parempana. Se ei kuitenkaan riitä tilanteessa, jossa vahinko on jo tapahtunut.

    suorittava porras

    En oikein ymmärrä tätä Tanelin hirvihysteriaa enkä tarinoita metsästäjien propakandakampanjasta (anteeksi vain). Päätoimittaja oli tällä kertaa keskittynyt oleelliseen eikä sotkeutunut lillukanvarsiin. Kokemukset syksyn jahtikaudelta ovat jopa metsästäjäjärjestön kantaa/tietoja karumpia.

    Viikko sitten omillakin metsästysalueilla oli muutama hirvi , nekin naapureilta lainassa. Jos nyt tehtäisiin kanta-arvio lähialueilla , tuskin pästäisiin edes 2 hirveä /1000ha tasoon. Kolmannes pyyntiluvista on kuitenkin vielä käyttämättä.

    Yksi tai ei yhtään havaintoa hirvistä jahtipäivää kohden saa oikeasti huolestumaan , varsinkin , kun se yksi ja ainoa eksyy eteen päivästä toiseen. Aluetta haravoi kuitenkin neljä kokenutta (näyttöjä on kuluneilta vuosilta) koiraa asiansa osaavien koiranohjaajien johdolla.

    Pari vasatonta /mahoa naarashirveä on saatu kaadettua samoin ykis uros ja kaksi vasaa. Niidenkin emät kaadetaan lähialueilla , kun vasa ei enää niitä seuraa.
    Vuosikymmeniin ei ole ollut näin vähän hirvihavaintoja eikä näin paljon tyhjiä ”vetoja”. On ilmeisesti tehtävä päätös jahdin lopettamiseksi tältä syksyltä. Homma jatkuneekin koirien kouluttamisen merkeissä ilman asetta.

    A.Jalkanen

    En osaa sanoa mikä O.Laihon motiivina oli tiheikkökasvatuksessa. Pitäisi kysyä asianomaiselta, muu on spekulaatiota. Itse ajattelin että tiheiköllä estetään kuusen luontainen uudistuminen, mutta voihan ne poistaa manuaalisestikin.

    Leppä ja tervaleppä ilmeisesti tosiaan ovat juurikäävän kestäviä, mutta se ei paljon lohduta, jos arvokkaimmat pääpuulajimme käyvät mahdottomiksi uudistaa. Tosin ns. vähäarvoiset puulajit saadaan usein ilmaiseksi kasvupaikalle, joten niiden kasvatus voisi olla hyvinkin kannattavaa prof. Timo Pukkalan laskelmien mukaan (jos hirvikanta mahdollistaisi kasvatuksen).

    Mielestäni JK on poissuljettu jos juurikääpä on saastuttanut kasvupaikan.

    suorittava porras

    GLA:lle päähänpinttymästä…

    Hirviluvat on jaettu perustuen ARVIOON , että talvehtiva kanta olisi n . 85000. Viime aikojen käytännön metsästystilanteet kuitenkin osoittavat , että ARVIO ei ole välttämättä oikea. On toki seurueita , jotka ovat onnistuneet jahdeissaan , mutta entistä enemmän niitä , joilla kaatokiintiö ei täyty alhaisen hirvikannan vuoksi. Väläytetty täysrauhoitus hirven kohdalla ei suinkaan ole tuulesta temmattu asia. Perusteita löytyy , jos viitsii vähänkin perehtyä nykytilaneeseen.

    Ei olisi lainkaan ihmeellistä , jos nykyinen hirvikanta olisi arvioitu rajustikin yläkanttiin. Monissa metsästysseuroissa elää valitettavasti ahneuden siemen ja kanta-arvioihin jääväksi kannaksi ilmoitetaan aivan liian suuria lukuja. Luotetaan siihen , että kyllä sieltä naapurin puolelta riittää hirviä jahdattavaksi , vaikka seurueen paikallinen kanta olisikin ammuttu yhdettömiin. Nyt vain on tullut pää vetävän käteen ja jotkut hurjat vielä kannustavat tappamaan viimeisetkin elikot.

    Metsätaloudessa ei todellakaan tarvitse enää yleisesti pelätä hirvien aiheuttamia vahinkoja. Toki jossakin niitä tulee niin kauan , kun hirviä yleensä esiintyy. Emä , vasa tai kaksi ja uros ovat jo lauma , joka jättää elämisen merkit jonnekin . Tätä laumaa voi kukin ohjailla metsätaloudellisesti vähemmän arvokkaille alueille metsänhoidollisin keinoin.

    Hirvi on laiska eläin . Se viihtyy hyvin siellä, missä ravintoa on runsaasti . Pajukot ja lehtipuuviidakot ovat hirvien mieleen. Alusta asti hyvin hoidettu taimikko kiinnostaa vähemmän , kun ravinto on haettava isommalta alalta ja sen eteen on nähtävä enemmän vaivaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)