Keskustelut Metsänhoito HIRVIELÄIKANNAN MÄÄRÄN PIENENTÄMINEN ON SUURI ILMASTOTEKO

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 116)
  • HIRVIELÄIKANNAN MÄÄRÄN PIENENTÄMINEN ON SUURI ILMASTOTEKO

    Merkitty: 

    EU:n komitean kaavailema metsästrategia tunnustaa metsien suuren merkityksen ilmastomuutoksen hillinnässä. Runsaan hirvieläinkannan aiheuttamasta kuusettumisesta johtuvaa monimuotoisuuden vähenemistä ja lajikatoa ei ohjelmassa tunnusteta. Niinpä niitä pidetäänkin strategiassa lähinnä käytettyjen metsänhoitomenetelmien aiheuttamina. Esim. avohakkuita ja aukon kokoa halutaan nyt voimakkaasti rajoittaa.

    On kuulunut sellaisiakin huhuja, että metsien sosiaaliseen kestävyyteen luokiteltu hirvieläinten metsästys siirrettäisiin kokonaan EU:n hallintaan. Se varmasti sopisi hyvin myös Suomen ja Ruotsin metsästysjärjestöille, joilla on nyt erityisiä paineita eläintensä säätelyssä. Ei haluta enää lisää julkista arvostelua.

  • jees h-valta

    Joku on maininnut sellaisestakin että pitäisi otsikon aiheesta kirjoittaa. En aivan löydä tämän sivun kommenteissa edes sanaa hirvi. Mutta hyvin silti irvii ilman hirviikin!

    suorittava porras

    Gla 16.7 klo17.54 kommenttia:

    Yhteislupa-alueilla ei ole juriidisia esteitä siirtää mahdollisesti käyttämättä jääviä lupia tarvitseville. Lisäksi joka tontti on saatava lupa-alueeksi ja erityislupa omistajalta ampua saalista 150 metriä lähempänä asumusta. Nämä ovat yhteistoiminnan muotoja ,joilla voidaan saada tuloksia paremmiksi. Tiheään asutuille seuduille syntyy helposti metsästystä rajoittavia katvealueita ja riisalle piilopaikkoja ,kun varoetäisyydet estävät metsästyksen.

    Seurojen omien sääntöjen päivittäminen joustavammiksi voisi kohottaa lupien käyttöasteita. Tasapuolisuusvelvoitetta muita jäseniä kohtaan on mahdollista hieman löysätä siksi aikaa ,kun saaliskannat ovat yli tavoitetason. Tämä toki seuran yhteisellä päätöksellä.

    ….ja onko vielä seuroja ,joihin saa kuulua vain maanomistajia. Jos on , kannattaa säännöt muutta kiireen vilkkaa muotoon ,joissa ei vaadita ,että omistaa maata. Porukka käy tehottomaksi ,jos se koostuu vain toisilleen kateellisista ja eläkeiässä olevista isännistä.

    Gla

    Suurin osa peuroista ammutaan kyttäämällä, joten en usko mainitsemiesi asioiden olevan syy peurakannan räjähdysmäiseen kasvuun tai este leikkaamiselle.

    Gla

    MaalaisSeppo: ”Miksei oli mahdollisuutta, jos metsästys olisi vapaampaa?”

    Et metsästä, joten osaaminen tuskin valkohäntäpeuraan riittää. Jos peura olisi vapaa, hankkisitko luvat, aseen, kiikarin, patruunat, huoltovälineet, säilytyskaapin, metsästyskortin, lihamyllyn, vakuumin, kävisit radalla harjoittelemassa, opettelisit saaliin käsittelyn ja saalisilmoitukset yms. asiat, jotta voisit saunaa lämmittäessäsi kytätä peuroja? Minä veikkaan, että 99% tältä pohjalta metsästävistä luopuisi ajatuksesta viimeistään, kun laskisivat paistille tulevaa hintaa ja sen vaatimaa aikaa. Sekin vielä, että jäisi sauna siltä illalta väliin, jos saisi peuran kaadettua. Paljonko sinulla menee aikaa suolistamiseen ja nylkemiseen?

    Paljon parempi tapa olisi kysyä paikalliselta seuralta mahdollisuutta ostaa ruho. Siksi en pidä siitä, että peuran vapauttamista perustellaan täysin epärealistisilla asioilla. Kuvioon kuuluu myös aktiivimetsästäjien kokema velvoite kaatomääristä. Jos se romuttuisi vapautuksen myötä, aiheutuisi tämän kaltaisista paistihaaveista satakertainen vahinko hyötyyn verrattuna.

    suorittava porras

    Hyvää pohdintaa ja asiaan perehtymistä Gla:lla edellisessä kommentissa. Saalista ei saada katselemalla. ”Pari”muutakin juttua tarvitaan ja on tehtävä.

    Edeltävään lyhempään kommenttiin vastaan,että paikallisen tilanteen kehittymiseen mainitsemillani asioilla voi olla ratkaiseva merkitys. Ongelmat eivät johdu juuri koskaan yhdestä asiasta ,vaan ovat monen eri tekijän summa. Kaikki tekijät on tunnistettava ,jotta voidaan valita oikeat ratkaisut ongelman ratkaisemiseksi. Resurssipula ja toisaalla haluttomuus tai kyvyttömyys vaativat ihan toisistaan poikkeavat lääkkeet. Eri syistä syntyvät metsästysrajoitteet ovat ongelmista hankalimpia ratkaista.

    Gla

    Saaliin määrä on viime vuosina kasvanut suunnilleen yhtä jyrkästi kuin peurakanta eli toistaiseksi resurssit ovat riittäneet saalismäärän kasvattamiseen. Tästä päättelen, ettei hommaa rajoita nuo esteet ainakaan isommassa mittakaavassa. Olisi vaan pitänyt ottaa pari vuotta ennakkoa, jolloin kaatomäärät suhteessa peurakantaan olisi vaikuttanut kantaa alentavasti. Nyt kaatomäärät laahaa jäljessä, eikä kanta alene.

    Toki esteitä pitää poistaa, missä niitä on. Mutta kuten tuhoista kärsivä naapurini totesi metsästäjälle, saa ampua vaikka rappusille, kunhan ammutte. Veikkaankin, että tihentymäalueilla ei paljon sitä porukkaa ole, joka metsästystä jarruttaa.

    Metsuri motokuski

    Tuohon gla:n kirjoitukseen ei voi olla kuin samaa mieltä. Hyviä pohdintoja ja realismia.

    A.Jalkanen

    Kun katsoi Riistametsällä-jaksoa jostain Tanskan saaresta, ei kauriiden löytäminen ja kaataminen vaikuttanut aivan helpolta tehtävältä ilman koiraa lumettomana aikana. Paksun lumen aikaan ne varmaan saakin houkuteltua ruokinnoille.

    Gla

    En ole sarjaa katsonut, mutta varmasti näin. Ahvenia ja haukiakin saa virvelillä suhteellisen helposti, mutta yleensä pitää useampi paikka koluta läpi. Jos pitää saunan lämmityksen aikana omalta laiturilta kalastaa, jää saaliit aika vaatimattomaksi. Sama pätee metsästykseen. Tai ainakin pitää olla hyvin hoidettu ruokintapaikka. Lisätään siis se tuohon MaalaisSepolle osoittamaani listaan.

    Esteistä suurin on mielestäni päätösvaltaa pitävien haluttomuus leikata kantaa ja halu levittää vahva kanta nykyistä laajemmalle alueelle. Siksi alan ylin organisaatio eli mmm pitelee ratkaisun avaimia taskussaan.

    Planter

    ”Kuvioon kuuluu myös aktiivimetsästäjien kokema velvoite kaatomääristä. Jos se romuttuisi…”

    ”Velvoite” toimii myös toisinpäin:

    Otetaan esimerkiksi Etelä-Savo. Siellä on alueellinen riistaneuvosto asettanut tavoitteeksi valkohäntäpeurakannan ”maltillisen kasvun ja levittämisen”. Tämä tarkoittaa tietysti myönnetyn lupamäärän pitämistä ”maltillisena” ja samaan aikaan metsästäjät ovat ymmärtäneet velvoitteekseen maltillisen lupien käytön urosvoittoisella verotuksella ja käyttäneet niistä noin 40%. Maltillinen kasvu nouseekin näin toiseen potensiin.

    ”Tiheään asutuille seuduille syntyy helposti metsästystä rajoittavia katvealueita ja riisalle piilopaikkoja..”

    Sirpalealueiden metsästyskielto täällä rikkonaisen maanomistuksen ja erilaisten maanomistusintressien maakunnassa järjesti suuriakin suojelualueita hirvieläimille.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 116)