Keskustelut Harrastukset Hirviä yli 100 000 ?

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 276)
  • Hirviä yli 100 000 ?

    Merkitty: 

    Nyt kun tuli näkyviin Luken Hirvitietotaulukko_2017_xlsx, siitä
    löytyy mielenkiintoista tietoa. 2000-luvun hirviminimiä 71 000 vuonna 2011 on korjattu jälkeenpäin lentolaskenta, saalis ym tietojen pohjalta.

    Uusi vuoden 2011 määrä on noin 84 000.

    Riistaweb:n mukaan jäävä kanta on noussut noin 18 000 vuodesta 2011 vuoteen 2016. (kun korjataan Lappi/ Kainuu oikeat lukemat)

    Tämän mukaan talvikanta olisi nyt noin 102 000.

    Riistahavinnot.fi havaintomäärien mukaan jäävä kanta olisi noussut vuodesta 2012 vuoteen 2016 noin 23%.

    Sen mukaan kanta olisi nyt noin 105 000.

    Kun lähtötasoa vuodelta 2011 nostetaan noin 13 000, niin 2016 taso nousee vastaavasti. Näin yksinkertaisesti laskien määrä olisi 97 000.

    Pienempiä kaatomääriä kuin neljän vuoden periodi vuosina 2012 – 2015,
    löytyy historiasta vasta vuosilta 1995-1998. Sen seuraukset tiedämme.

    Luken ohjelmat varmaan laskevat kanta-arviot oikein, mutta toimitetuissa lähtötiedoissa saattaa olla ”puutteita”?

  • Planter Planter

    Saanko sen koko pdf:n sinne sinun metsänomistaja blogiin liitteenä ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Pl vinkistä; nyt se ehkä näkyy osoitteessa (jos näkyy liian pienenä, suurenna näyttösi kuvaa):

    https://metsanomistaja.blogspot.com/2020/01/valtakunnallisen-riistaneuvoston.html

    Metsuri motokuski

    Eihän ne kiellä sitä borreliosin lisääntymistä vhp alueilla. He myöntävä sen että kauriit ja vhp:t lisäävä punkkien määrää ja sitä kautta borrelioosia. Mutta borrelioosia on esiintynyt myös 50 – luvuila jolloin kauriita ja vhp ei ollut nykyisiä määriä. Eihän tämä ole kielto. Uskon että syynä on ollut metsälaidunnus kun karjaa ja muita tuotantoeläimiä pidettiin metsälaitumilla. Ei kannata tietoja vääristellä kun olet saanut virkamiehet vastaamaan kirjoitukseesi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei se ollutkaan suora kielto, vaan tietääkseni ensimmäinen kerta, kun riistahallinto myöntää punkkien ja kauriiden määrän yhteyden julkisesti. Maininta 50-luvusta on kuitenkin lisätty, jotta lukijalle jäisi mielleyhtymä tai ainakin epäily, että punkkitautiepidemian takana ovatkin aivan muut syyt.

    Metsuri motokuski

    No jos sinä siitä saat kiellon tuosta niin ihmettelen vain. Hehän myöntävät borrelioosin lisääntymisen mutta toteavat että sitä on esiintynyt muulloinkin. Eihän se ole kielto ensimmäiseen. Mutta hyvä että eivät lähteneet arvailemaan miksi borrelioosia esiintyi myös 50 -luvuilla. Itse esitin tulkinnan siihen,

    Gla Gla

    Eli vastauksessa vähätellään sorkkaeläinten merkitystä asiassa, vaikka heillä ei asiantuntemus vähättelyyn riitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olen samalla kannalla kanssasi Mm, ja niin ovat myös jotkut oikeat punkkitutkijat, että 50-luvulla punkkeja suosi karjan metsälaidunnus. Sekä silloin että tänä päivänä kaikkein suurimmat borrelioosin vasta-aineiden osuudet löytyvät luonnossa työtä tekeviltä tai siellä harrastavilta henkilöiltä ja ammattiryhmiltä, eli suurempi määrä altistumisia johtaa suurempaan määrään tautitapauksia.

    Asian toteaminen  vie kuitenkin huomion toissijaisiin asioihin. Nykyinen heikkenevä punkkitautitilanne johtuu ilmastonmuutoksesta, punkkien isäntäeläinten vinksahtaneista ravintoketjuista sekä siitä, että muuttolintujen mukana punkit leviävät tehokkaasti joka paikkaan. Mikäli punkkien tarvitsemia isäntäeläimiä on paikalla, siihen paikkaan syntyy uusi punkkitautipesäke. Tautipesäkkeen kannalta maassa touhuilevat linnut ja myyrät ovat avainasemassa. Metsästäjät voisivat torjua riskiä kahta kautta: alentamalla kasvinsyöjien kantoja ja lisäämällä petoeläinten kantoja. Muun muassa ketun ja näädän metsästystä pitäisi saada vähemmäksi.

    Lausunto oli tyylikkäästi laadittu. Punkkiasian pois jättämällä kokonaisvaikutelma olisi ollut parempi. Olisin sillä kannalla, että nyt odotellaan rauhassa tuloksia hirvikannan hoidon järjestelmästä. Paikallistasolla jokaisen metsänomistajan kannattaa pitää asiaa esillä ja painottaa, että joillakin alkaa kärsivällisyys olla koetuksella.

    Metsuri motokuski

    Olen täysin samaa mieltä nyt Anneli kirjoituksesta. En tiedä oliko tuo punkkiasia otettu asiakirjaan kun olit selvityspyynnössä siitä maininnut. Ehkä näin. Hirviasia pitää pitää esillä ja vaatia että kannanrakenne, koko ja metsästys on oikeanlaista jotta metsänomistajien mahdollisuus ammatinharjontaan säilyy. Minusta riistaviranomaiset ovat avoimesti kertoneet asiasta sidosryhmille. Se että onko sidosryhmät hoitaneet asiansa oikein jää teidän metsänomistajien harkittavaksi. En usko kuitenkaan että tässäkään asiassa on salailtu vaan edetty niillä tiedoilla joita on ollut olemassa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Lääkärikirja Duodecim ohjeistaa lääkäreitä (päivitys 28.06.2019): ”…Luonnossa Lymen borrelia on pienten jyrsijöiden bakteeri…  …Positiiviset vasta-ainetulokset ovat niin yleisiä muustakin syystä kuin aktiivisesta borraliainfektiosta johtuvina, että jos koko väestö testattaisiin, niin 90%:lla positiivisen tuloksen saajista syy siihen olisi muu kuin borreliainfektio…  …Tutkittu tieto ja siihen perustuvat suositukset ovat lääkäreitä velvoittavia, ja lääkäreillä on velvollisuus seurata tiedon muuttumista ja reagoida siihen…”

    Metsästäjäjärjestöjen agitaattoreilla ja politrukeilla ei ole vastaavia velvoitteita eikä velvollisuuksia.

    Valtakunnallinen Riistaneuvosto siteeraa tuossa vastineessaan samaa lähdettä kuin helsingin sanomat, eli professori jukka hytöstä turun yliopistosta. Mutta mitä tämä hytönen oikein sanookaan: ”…Borreliabakteerin vasta-aineita löytyi neljästä prosentista vuoden 2011 näytteistä, mutta 50 vuoden takaisissa näytteissä niitä oli peräti 20 prosentissa eli joka viidennessä…  …Pidän mahdollisena, että takana on borrelioosi…”

    Sillä lailla: pidän mahdollisena

    Noista 50 vuoden takaisista näytteistä enintään 2 (kaksi) prosenttia on teoriassa borreliaa. Luku on todennäköisesti tuotakin pienempi, sillä saman vasta-ainereaktion tuottavat syfilis eli kuppa, herpes eli yskänrokko ja tuberkuloosi eli keuhkotauti, jotka kaikki olivat tuolloin 50 vuotta sitten hyvin yleisiä.

    Biohorror

    Hypätään välillä toiselle mantereelle. Alaskassa ollaan oltu jo pitkään huolissaan tuomen leviämisestä. Sen kemikaalit voivat tappaa hirven!

    Kun Suomessa todetaan, että tuomenmarjat eivät maistu hirville, niin ilmeisesti Alaskan hirvet eivät vaan ole vielä oppineet?!

    https://www.adn.com/alaska-life/gardening/2017/06/22/dont-plant-mayday-trees-dont-even-let-your-existing-ones-remain/”

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 276)