Keskustelut Harrastukset Hirviä yli 100 000 ?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 276)
  • Hirviä yli 100 000 ?

    Merkitty: 

    Nyt kun tuli näkyviin Luken Hirvitietotaulukko_2017_xlsx, siitä
    löytyy mielenkiintoista tietoa. 2000-luvun hirviminimiä 71 000 vuonna 2011 on korjattu jälkeenpäin lentolaskenta, saalis ym tietojen pohjalta.

    Uusi vuoden 2011 määrä on noin 84 000.

    Riistaweb:n mukaan jäävä kanta on noussut noin 18 000 vuodesta 2011 vuoteen 2016. (kun korjataan Lappi/ Kainuu oikeat lukemat)

    Tämän mukaan talvikanta olisi nyt noin 102 000.

    Riistahavinnot.fi havaintomäärien mukaan jäävä kanta olisi noussut vuodesta 2012 vuoteen 2016 noin 23%.

    Sen mukaan kanta olisi nyt noin 105 000.

    Kun lähtötasoa vuodelta 2011 nostetaan noin 13 000, niin 2016 taso nousee vastaavasti. Näin yksinkertaisesti laskien määrä olisi 97 000.

    Pienempiä kaatomääriä kuin neljän vuoden periodi vuosina 2012 – 2015,
    löytyy historiasta vasta vuosilta 1995-1998. Sen seuraukset tiedämme.

    Luken ohjelmat varmaan laskevat kanta-arviot oikein, mutta toimitetuissa lähtötiedoissa saattaa olla ”puutteita”?

  • jees h-valta

    Tilannetta pahentaa lisäksi se että ilmaston lämpenemisen myötä meidän pitäisi alkaa nimenomaan lehtipuulle suunnata viljelyä. Mutta se ajatus ei edelleenkään ole toteuttamismahdollinen ilman massiivisia suojaustoimia. Aitojen yleistymistä tuskin kukaan toivoo, en minäkään. Vaan toivon nimenomaan järjellistä sorkallisten kannan säätöä ja se on huomattavasti vähemmän kuin nyt on. Kaikkia niitä. Miten pääsemme ilmaston kannalta suotuisempaan kun juuri Metsälehden kehuma douglaskuusikin menee halusti hirvieläinten suihin? Olemme aika pahasti nk. puun ja kuoren välissä. Tuntuu että se kuori määrää nyt ja siksi olisi viisasta pistää ”kuoripojat” kuriin. Eli miettikää sitä vuokrasopimusasiaa.

    suorittava porras

    Juurikäävän torjunta on minulle varmasti tutumpaa ,kun Gla:lle. Lorottelen vuositasolla päälle 10 000 litraa ureaa puiden kantoihin. Tosin  tulevan kesän tilanteesta en  en ole enää varma. Puita katkotaan tai sitten ei. Eläkkellä on vara valita.

    Ja muistutan vielä ,että hirvi on  suurimmassa osassa maata puustolle pienempi riski ,kun istuttaa kuusta väkisin juurikäävän saastuttamaan maahan. Muutaman prosentin mahdollinen taimihävikki/ mänty on pientä verrattuna koko puusadon/kuusi saastumiseen lahoamisen tuloksena .

    Varsin vähän on toisaalta murehdittu sitä ,kuinka paljon vahinkoa on aiheutunut siitä ,että mäntyä istutettiin tietyllä ajan jaksolla liian reheville maapohjille tuloksena pelkkää moniväärää kuitupuuta kasvava metsä. Näitä tuotoksia laitellaan pinoon parhaillaan isäntien ihmetellessä alhaista tukkien määrää.

    Lenkopetäjä

    Minua vaivaa enempi tämä ilmaston kylmeneminen ja hirvetki on vähissä.sujet syöny hirvet ja hirvikoirat.

    kim1

    Naapurin emäntä on kova metsästäjä…,15.10.naamakirjassa totesi.eiköhän tämä riitä,elikkä omat pakastimet on täynnä,sekä tuttuttujen ja myöskin tuntemattomien…., siksi väitän että ensi talvena puhkaistaan 100/1000ha peurojen määrä….

    oksapuu

    Vai että muutaman % taimihävikki…

    Itse kun olen joutunut istuttamaan hirvien tuhoamia taimikoita uudestaan kuuselle tai vaan antanut luontaisesti uudistua hieskoivulle niin voin vakuuttaa ettei paljon naurata…

    Toiset lorottaa ureaa ja toiset yrittää kasvattaa puita…

    wanhajätkä

    Onko tilanne sama kuin Korpituvalla. Muutama hirven kallelleen polkema taimi on katastrofi. Muutama pökkelökuusihan on tavoiteltavaa ehippien mielestä….miluiten kaikki lahoja. Monimuotoisuus säilyy ja ötököille purtavaa…Saatte kohta Luonnsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin naavariipuksin! Kyllä siinä rinta nousee rottingille. Ei syö hirvet mainittavastit eikä ne viis nuorta kuusta johon on sarvet kelottu ole enää mikään vahinko eikä ne muutamat taimet joihin karhu on pyyhkiny prseensä. Olette sankareita ja Luonnon ystäviä.

    Makkaran paistajat on erikseen. Kädet on sidottu korkeemmalta taholta ja hirven tappo on pahempi ku….en sano ääneen.. Liika on liikaa ja vähän on liian vähän joidenkin mielestä. Mitä tekee metsästäjä?….paistaa makkaraa ja kertoo lapsenlapsille satua sudesta ja punahilkasta. Ei tuu tehtyä väärin.

     

    Gla

    Ei Suorittava juurikääpä vähene, vaikka paloautolla ureaa metsään ruiskuttaisit. Korkeintaan leviäminen vähän hidastuu verrattuna siihen, ettei tehtäisi mitään. Valitettavan usein juurikäävän torjunnasta puhutaan vain kantokäsittelyinä, vaikka se on vain pieni, mutta sinänsä tärkeä osa koko prosessia.

    Kun puhutaan hirvieläinpolitiikan ohjaamasta puulajivalinnasta, ei keskustelua pidä ohjata menneiden vuosikymmenten männynkasvatuksessa tehtyihin virheisiin. Erona hirvieläinten kasvatukseen on nimittäin se, että männyn kohdalla virheistä on opittu ja nykyään toimitaan toisin. Hirvieläinten kohdalla ollaan vasta siinä vaiheessa, että virheet kiistetään ja vahinkoa tehdään kiihtyvällä tahdilla. Jokainen juurikääpäiselle kuviolle istutettu kuusi lykkää tällä hetkellä ongelman ratkaisua vähintään vuoteen 2080-2100 ja jokainen vuosi ilman ongelman ratkaisua tuo noihin lukuihin yhden vuoden lisää. On siinä lastenlastenlapsilla ihastelemista, kun koittavat rakentaa yhteiskuntaa tuontiöljykauden sijaan biotalouden varaan.

    Puu Hastelija

    Laho on ongelma, johon mielestäni vaikuttaa erittäin paljon pienilmasto, eli lämpö- ja kosteusolot. Lisäksi sopiva maaperä, niin helvetti on valmis.

    Tällä alueella isompien järvien ympäristöt ovat täyttä höttöä, mutta kun siirrytään n. 15km ”sisämaahan”, niin lahon määrä putoaa muto-osaan. Nämä ovat paikallisen sahalle hakkaavan motokuskin kommentteja. Ja tuota lahoa on sitten helposti se 30%, eli päätehakkuulla tukki% voi jäädä alle 50.

    Joku tuolla naureskeli Planterin kuvalle ja meinasi, ettei muutama % hirvien aiheuttamia taimivahonkoja mitään vaikuta. Itse toimin aiemmin vastaavasti. Istutin lahopuiden ympärille mäntyä. Enää en ole istuttanut. Jos edes muutama % noista männyistä olisi jäänyt syömättä, mutta mitään ei ole jäljellä. En ole kyllä kuustakaan istuttanut. Yleensä maapohja näissä pahimmissa kohteissa on mäkimuraa, joka kyllä ottaa koivua rikottuna luontaisesti. Ja paljon. Sille kun ei tee mitään perkausta, niin jotkut yksilöt selviävät muiden ylle.

    Miten tähän tilanteeseen on tultu? Jos peijaisissa (maailman kalleinta soppaa) puheessa mainostetaan hirvikannan hoitoa tyyliin: uroksista ammutaan vain alle xxx piikkisiä, naarailta ammutaan vain kaksoisvasoista toinen, 1 vasaisia ei ammuta lainkaan ja yksinäisiä naaraita ei ammuta lainkaan. Tähän perään todetaan, miten hienoa on, kun metsässä on riistaa! Ja miten tärkeää työtä metsästäjät tekevät kolarihirviä lopettaessaan. Kun näillä ohjeilla mennään ja väärän eläimen ampujia rankaistaan päästään lopuksi vielä toteamaan, että vain muutama lupa jäi käyttämättä.

    Haistakaa paska!

     

    Remie

    Puu haistelija !
    Hyvä veto.
    Jos maaperä sisältää tuon sienen niin ainoaksi menestyjäksi nousee koivu tai haapa.Vaikka maaperä olis kuinka märkä niin kuusi menestyy siitä huolimatta oikein hyvin , märkyys ei ole kuuselle este. Minulla kasvaa aivan vettä vellovassa maastossa rehevä kuusikko joka on täysin terve. Männystä en tiedä oletan että tulee kituliaita käkkyröitä joista ei voi kuin tehdä koristeita peikon pesään.

    Remie

    Voisin hyvin ampua pihallani joka päivä 10 kpl peuroja eikä peurakanta minun elinaikanani edes vähentyisi. Täällä emo kulkee yleensä kaksosten ja kolmosten kanssa. Ennen olin sitä kantaa että nuo vasat ovat emonsa menettäneitä mutta jahtimiehet kertoivat että nykyään peurat saavat kolmosia. Voiko olla edes todellista. Tarkoittaa että luvat pitäisi kolminkertaistaa koko maassa. Liekö hirvillä sama tilanne.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 276)