Keskustelut Metsänhoito Hirvi hävitää männyn kokonaan Etelä-Ruotsista

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 108)
  • Hirvi hävitää männyn kokonaan Etelä-Ruotsista

    MT artikkelin mukaan hirvi uhkaa hävittää männyn kokonaan Etelä-Ruotsista.Vain 17% nuorista männyistä on säästynyt hirvivahingolta.Valtavien vahinkojen vuoksi on mahdollista,että Halandin ja Blekingen maakunnista mänty häviää kokonaan.Metsänomistajat istuttavat vain kuusta ja kuusella sienitaudit jatkavat lisääntymistään
    Olisiko kohta aika metsäalan päälliköiden herätä???

  • Visakallo Visakallo

    Näin varmasti olikin kuten Timppa sanoo.
    Alaspäin tultiin noista luvuista selvästi, mutta nyt on taas tilanne kääntynyt huonompaan suuntaan. Ainakin paikoitellen on havaittavissa huomattavaakin hirvikannan lisäystä.
    Viimeksi varhaisperkaamassani kuusentaimikossa oli hirvenjätöksiä niin että jalkaa livetti, enkä ole havaintojeni kanssa suinkaan yksin.
    Nyt kun on ollut erityisen kuivat ajat, on lähekkäin olevat männyn- tai koivuntaimikko, vanhempi suojametsä ja juomapaikka, taimikolle lähes murhaava yhdistelmä.

    Planter Planter

    Onko muilla havaittu ilmiö, että männyn taimet syödään jo ensimmäisenä syksynä istutuksen jälkeen? Uusimmassa istutuksessa 90% taimien latvoista oli napsastu poikki. Ilmeisesti on mehevää ja maukasta, kun potissa on lannoite. Ensin epäilin peuroja, mutta sitten kävin muutamana aamuna kyttäämässä. Naaras kahden vasan kanssa kulki taimikon läpi ja nyppivät latvat kaikista kohdalle sattuneista taimista. Sama perhe asui taimikossa. Joka kerta, kun kävin olivat paikalla ja siirtyivät laiskasti sivummalle. Soitin maan vuokranneele hirviporukalle, että käykää ampumassa pois. Oli kuulemma kaikki luvat käytetty. Ilmeisesti luontaisesti syntyvistä kuusentaimista pitää 5-10 vuoden viiveellä saada aikaan kitukasvuinen kuusikko. Onneksi saan maanvuokrana jauhelihaa 40gr/ha.

    pihkatappi pihkatappi

    Meillä söi 70-luvulla hirvet puolen metrin mittaisia männyntaimia. Tyvimutkihan noista seurasi, joita tietysti väitettiin sitten istutuksesta johtuviksi. Mutta näinhän se on aina ollut, myyrätuhoja ei uskota ja hirvikannan suuruuden aiheuttamia männikkötuhoja ei uskota. Ja metsämiesten mielestä syy hirvituhoihinkin on aina hoitamattomuus eikä liian suuri hirvikanta. Kylä pitäisi jo herätyskellojen soida, hirvitaousalueet alas ja metsätalous ylös.

    oksapuu

    Itsellä vastaava tapaus kuin Planterilla, ei ehtinyt männyntaimet seuraavaa kevättä nähdä…

    Noin nelisen hehtaaria menee uusintaviljelyyn.

    Kurki Kurki

    Planterille sanoisin, että minulla on viime vuosina ruvennut löytymään eri puolilla entistä Oulun lääniä olevilla metsäpalstoilla juuri tuota samaa eli vasta istutetun ja seuraavankin vuoden männyntaimenen vuosikasvun napsimista.
    Mutta ei koskaan aikaisemmin, vaikka hirvikanta täälläkin on ollut 5–10 vuotta sitten paljon korkeampi.
    Yhdellä alalla kävi niin, että kaikki männyntaimien vuosikasvut kesäkuussa oli syöty, mutta eipä alueella olevien istutuskuusten vuosikasvuihin oltu koskettu.
    Iso mutta kuitenkin on, että yhtään hirven jälkeä en ole havainnut, vaikka niitä pitäisi helposti näkyä ojitusmätästetyssä maassa.
    Tricoa laiton kaikkiin nännyn taimiin tänä keväällä tuolla taimikolla ja nyt tänä kesänä ei ollut syöntejä.
    Toisella tämän kevään 2 hehtaarin männyn ja kuusen taimikolla oli taas sama juttu, mutta napsimista oli harvakseltaan siellä täällä.
    Voisiko myös metsolle maistua nuo männyn vuosikasvaimet?
    Riistakamerakin on hankittuna ja tarkoitus olisi virittää se ensikeväänä uudelle taimikolle, että saisi selville tuholaisen.

    Timppa

    Itselläkin takavuosilta huonoja kokemuksia männyn taimien kanssa. Voi tietysti olla hirvi, mutta epäilin metsoa tai metsämyyrää. Emme käytä enää taimia vaan kylvämme männyn. Sitä kauttahan saa yleensä myös tiheämmän taimikon, mikä takaa laatumännyn kasvatuksen.

    Saitko Oksapuu jostain korvauksen? Jos olisi ollut hirvi, niin luulisi korvauksen saannin olevan helppoa.

    oksapuu

    Kyllä tuo selvä hirvivahinko on, vadelmat ja pihlajanvitsat on myös
    syöty. Tila on vahikotarkastajalle tuttu ja kokemukseni mukaan
    määrää tuon kuivan / kallioisen mäen istutettavaksi kuuselle.

    Tästä hirvivahingosta teen ilmoituksen keväällä, antaa hirvien syödä
    nuo harvat sivuversot pois…

    Timppa

    oksapuu. En oikein ymmärrä kuviota. Kuiva mäki, jossa kasvaa vattua ja pihlajaa hirvien syötäväksi. Sellaisten joukkoon istutettu männyn taimet, jotka syötiin istutusta seuraavan vuoden aikana. Näinkö se on?

    Jos kuiva mäki, niin siinä ei kasva yleensä vattua. Eikö ne männyn taimet olisi pitänyt istuttaa jo kauan sitten? Eihän vattu ja pihlaja hetkessä kasva.

    Itse en koskaan istuttaisi mäntyä paikkaan, jossa vaarana on, että vatukko kasvaa niiden päälle. Kuusentaimet yleensä selviävät etenkin, jos hirvet avittavat, kuten kerroit.

    Meillä on aika kuivia mäkiä. Kyllä niissä on kasvanut suuria kuusia ja epäilemättä kasvaa tulevaisuudessakin. Jossakin kasvaa nyt taimikon alla kanervaa. Sinne syntyi myös luontaista männyntaimikkoa. Jossain kasvoi vattua. Siellä kasvaa nyt pelkkää kuusta.

    Tietysti sitten sekin, että samassa paikassa voi olla useampiakin tuholaisia. Siis metsoja ja myyriä hirvien lisäksi. Hyvä, kun saat korvauksen.

    tamperelainen tamperelainen

    Viime keväänä istutin kuusentaimien seuraksi n 300 männyntainta hehtaarille ,niin 70% taimista syöty.
    Tänä vuonna kolmessa taimikossa kuusen ja männyntaimien kumoonpuskemista ja yksittäisten kuusentaimien katkomista
    Myös kuitukokoisten,oksattomien laatutukkiaihioiden runkojen kaluaminen selvästi lisääntynyt

    Olen menettänyt täysin luottamukseni metsästäjiin-Juttusilla ollessa ollaan lipeviä,mutta ilmeisesti ajatuksena viekkaasti hyödyntää ja vahingoittaa metsänomistajan omaisuutta

    Liityin MHY:n lähinna saadakseni MTK:n kautta järkeä hirvipolitiikkaan-paineet kasvavat –
    MTK:n on toimittava !!

    oksapuu

    Heh…

    Timpalla ei ole kokemusta näistä Etelä-Suomen rehevistä maista
    täällä kuivan mäenpäälle kasvaa metrinen heinä yhdessä kesässä,
    sen vuoksi istutus ja isoilla taimilla.

    Hakkautin tuolta vahinkoalueelta ”kökkö”lahon kuusikon pois ja sitten
    vaihtoehdot olikin vähissä. Koivua ei voinut ajatellakkaan ja päätin
    kokeilla riskillä mäntyä.

    Pieleen meni…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 108)