Keskustelut Metsänhoito Hirvi hävitää männyn kokonaan Etelä-Ruotsista

Esillä 8 vastausta, 101 - 108 (kaikkiaan 108)
  • Hirvi hävitää männyn kokonaan Etelä-Ruotsista

    MT artikkelin mukaan hirvi uhkaa hävittää männyn kokonaan Etelä-Ruotsista.Vain 17% nuorista männyistä on säästynyt hirvivahingolta.Valtavien vahinkojen vuoksi on mahdollista,että Halandin ja Blekingen maakunnista mänty häviää kokonaan.Metsänomistajat istuttavat vain kuusta ja kuusella sienitaudit jatkavat lisääntymistään
    Olisiko kohta aika metsäalan päälliköiden herätä???

  • pihkatappi pihkatappi

    Eihän se istutusvirhe aiheuta muutakuin tyvilengon, joka suoristuu lievemmissä tapauksissa jo päätehakkuuseen mennessä. Ja meillä kävi 70-luvulla hirvet popsimassa puolimetrisen männyntaimikon latvat, siitä aiheutui tietysti ranganvaihto jota asiantuntijat pitävät nyt istutuksesta johtuvana tyvimutkana. Että ei se ihan mustavalkoinen tämä istutusvirhe asiakaan ole.

    mehänpoika mehänpoika

    Takavuosina kun mäntyä enemmän istutettiin, oli istutuksen motiivina istuttaa heinettyvälle maapohjalle tuottoisa ja keväthallaa kestävä puulaji. Koivukuitupuu oli silloin heikosti markkinoitavissa, joten jäljelle jäi mänty. Tottakai karummat maapojat kylvettiin tai uudistettiin luontaisesti männylle.

    Timpan kuvat olivat hyvin tarkoituksenhakuisia, joilla ei ole minkäänlaista todisteluarvoa.

    MJO

    Timppa:
    MaalaisSepolle vastaisin, että yleisesti ottaen ruoan saatavuudella on vaikutusta eläinkantoihin. Miksi se ei ainakin jossain määrin vaikuttaisi hirviinkin.
    *****************************************************************************

    Jos taimikoiden hoitaminen vaikuttaisi hirvikantaan alentavasti. (sitähän ei oikeasti tapahdu ) Mitä suorittava ja timppa & co tekisi.

    Tottakai vähentäisi lupamääriä, jolla kompensoitaisiin kantaa laskeva vaikutus. Jos hirvien määrä tippuisi alle 80 000. Hirvethän yritettäisiin riistakeskuksen toimesta rauhoittaa. Lopulta taimikonhoitoihinkin alettaisiin etsiä rajoituskeinoja. Perusteltaisiin hirvikoirien perinteinen kasvatus loppuisi jne..

    Timppa

    Mehänpojalle vastaisi, että kyseessä oli istutustapojen vertailu. Ei kannanotto hirviin. Kun nyt otit asian esille, niin voikin hyvin todeta, ettei tyvilenkous johdu meidän mailla hirvistä vaan istutustavasta. Kuvat sen todistavat.

    Metsuri motokuski

    Se tyvilenkous ei poistu koskaan. Juuri hakkasin sellaista 300 – 400 litran männikkö harvennusta joka oli joskus istutettu. Joka jumalan puussa on tyvimutka. On syy sitten istutustavassa tai taimien kasvatustavassa niin ihan sama. Silloin kun tuo männikkö on perustettu niin hirvistä ei ollut tietoakaan. Tyvilenkous ei johdu hirvistä vaan ihan muusta.

    pihkatappi pihkatappi

    Kyllä se tyvilenkous häviää merkityksettömäksi, kun kasvattaa puita tarpeeksi järeiksi. 400 litrainen puu, jonka tyvitukki menisi raakiksi lenkouden takia voi olla 15 vuoden päästä kelpo tyvi.

    Timppa

    Pihkatapille sanoisin, että yritäpäs myydä sitä mäntyä 15 vuoden kuluttua jollekin sellufirmalle. Kyllä keittoon menee. Jollekin sahalle saattaa kelvata, jos sillä sattuu olemaan tukkipula.

    Metsuri motokuski

    Voihan se lenkous ”hävitä” kun niitä kahdessa harvennuksessa on pois otettu. Joka tapauksessa näissä aiemmissa harvennuksissa on tukki lähtenyt ainakin tästä viimeisestä. Eihän se tyvitukki kokonaisuudessaan hukkaan mene vaan vajaan 3 m pätkä siitä tyvestä. Kun poistettavia runkoja leimikosta on pari tuhatta niin onhan se jonkinmoinen kuluerä.

Esillä 8 vastausta, 101 - 108 (kaikkiaan 108)