Keskustelut Metsänhoito Hirvet vievät jo tukitkin

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)
  • Hirvet vievät jo tukitkin

    Merkitty: 

    Jutussa oli mainittu että osaan oli iskenyt sen seurauksena jopa juurikääpä.  Miten on todettu että kysessä on todellakin juurikääpä?

  • Visakallo

    Mitä tuohon aloituksen kuusikon vahinkoihin tulee, ilmiö on hyvin tuttu tälläkin seudulla. Hirvet kaluavat hampaillaan ja hankaavat sarvillaan juuri niitä parhaiten kasvavia punakylkisiä tukkikuusia, eikä vahinko jää koskaan vain yhteen runkoon.

    Visakallo

    Karhut ovat ainakin meilläpäin hirviin verrattuna paljon säästeliäämpiä tukkipuita kohtaan. Valitsevat yleensä vain yhden tai kaksi hyvin karsiintunutta mäntyä, johon kiipeävät ja vetelevät kynsillään runkoon kunnon pystyurat. Säästöpuitahan niitäkin sen jälkeen tulee. Muutamilla palstan keventäjillä näyttää olevan käytössä sellainen laskuoppi, että kaikki säästöpuut ovat omistajilleen ilmaisia. Mielelläni näkisin siitä ihan matemaattisen yhtälön.

    Nimetön

    Miksiköhän?…. ja miksi ”metsästys”- ketju sensuroitiin? Kyseli ”suorittava porras”. Olisko se tämä pimeä keskitalvi……aika? ?

    Tomperi

    Mutta jos kukaan ei kerro, miten se juurikääpä on tunnistettu niin otsikkohan on virheellinen. Luulis toimittaja raasun kertovan kuinka ja miksi loihti moisen otsikon?

    Visakallo

    Jos metsäkone on rikkonut kuusen kuorta, niin voiko siitä aiheutua juurikääpää?

    Nimetön

    Jos minulta hirvet söisivät taimikon, en ehkä ilmottelis valtiolle. Loppujen lopuksi minun ja hirvien välinen juttu. ”Porvarilla on porvarin huolet”ennen sanottiin, omaisuudesta häätyy pitää huolta. Toisaalta, jos joskus perustan yhden puulajin taimikon kairaan, niin minulta saa solmia hihat seljän takana yhteen. ?

    Tomperi

    Voi aiheutua hyvä Visakallio, pienessä vauriossa kesällä jyrsityssä  haavassa on yleensä voimakas pihka vuo, siksi epäilen että onko juurikääpää.  Juurikääpää ei voi tunnistaa varmaksi silmämääräsesti kuin itiöpesäkkeestä,  muutoin vaatii ns mikroskoobbisen tutkimuksen.  Oliko näin tehty.  Vissiin toimittaja hatusta vetäissyt tuon juurikääpä jutun, ei perusteluja tuolle väitteelle kumminkaan iloksemme siennyt. Jospa selvennys tyulisi A. Jalkaselta.

    Tomperi

    Jos rungossa on hirven kaluama paikka ja siitä ei ole laho edennyt tukin latvalieriön ns sisäpuolelle on terve tukki.  Metsänomistajan kannattaa ne selvittää ennen kaupan tekemistä ja vaatia ajettavaksi omaan kasaan… Vai onko jo mittauslakikin jo unohdettu?

     

    Nimetön

    Cronartium flaccidum, tervasroson aggressiivinen muoto. Tehometsätalouden uusi lahja Suomen kansalle. Metsämaitikkaa syyllistetään. Tuo sympaattinen kasvi, jota poikasena äitini kanssa keräsin lehmille. Metsälaidunnus oli lopullisesti kielletty. Lappilaiseen tapaan ainakin kymmenen vuoden siirtymäaika, kuten loukuilla, satimilla ja ansoillakin. Tämä tauti tuo jatkuvan kasvatuksen entistä enemmän kiinnostavaksi. Kannattaa lukea Norokorpea ja Lähdettä, eikä vain ”arvata” sanomisiaan.

    A.Jalkanen

    Visakallo ja Tomperi voisivat opetella käyttämään Googlea – sillä tavoin oppii pitkässä juoksussa enemmän kuin kilauttamalla kaverille.

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)