Keskustelut Metsänhoito Hirvet taas keväällisten männyntaimien kimpussa!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 313)
  • Hirvet taas keväällisten männyntaimien kimpussa!

    Ilmeisesti joudun keväälä täydentämään, tämän kevään männyn istutusta. Valtion karja on taas käynyt jo kesällä syömässä.

    Elokuun alussa löytyi jo syötyjä taimia, mutta niissä oli yleensä ensi vuoden silmut kuitenkin jossain haarassa. Tosin pensastuminen on jo siis saanut alkunsa. Täysin kuolleita tai irronneita taimia ei juurikaan ollut.

    Nyt näyttää pahemmalta. kiimariemuissaan on temmelletty melkoisesti taimia irtikin. Syötyjä reilusti lisää, jos niissä on jotain vihreää, niin ei ainakaan ensivuoden silmuja.

    ei nyt sitten kannata antaa neuvoja että ilmoita tuhosta. Se systeemi on minun osalta läpi käyty ja turhaksi todettu.

    Ainoa keino kai on ruveta palkkaamaan salakaatajia. Toki virallisia lupiakin on taas hiukan enemmän kuin viime syksynä. Viime vuosi jäi kai historiaan ennätys pienellä lupamäärällään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Kurki

    Tuo ei ihan täsmää, kun siinä puhutaan  latvasilmuista. Nyt syödään puutumatonta kasvun alkuvaiheen vuosikasvua. Mutta voi silti olla metsokin. Väitetty on , että rusakollekin kelpaisi. Uutisena myös on ollut, että metso olisi nostellut irti maasta  istutettuja männyn pottitaimia ja tehnyt näin pahaa tuhoa. Itsellä niitä on näkynyt muutamia.

    jees h-valta

    Tämä alkaa mennä samalle tasolle kuin luontoradiossa männäiltana. Sielläkin pohdittiin kuinka jotkut eläimet ja linnut ovat saaneet niskaansa mitä kummallisempia tuholaistuomioita. Esim. vaikka ”saukko, salojen sarjasurmaaja” yms. Ja tapporahaakin maksettiin mitä kummallisemmilla synneillä varustetuille elukoille. Tämä kurjen esitys alkaa tuntua vähän samalta. Jos ei muulla päästä hirven ”synneistä” syytetään paljon ja montaa muuta lajia joilla saadaan huomio pois hirviongelmasta. Joka ei tarvitse tapporahaa vaan tappohaluja, ja paljon enemmän kuin nyt.

    suorittava porras

    Lue enemmän, luulet vähemmän !

    Tällaista tietoa löytyy luken sivuilta:

    Metso on suurin kanalinnuistamme. Metso sekä toinen yleinen metsäkanalintumme, teeri, voivat vioittaa pieniä männyntaimia syömällä niistä silmuja ja neulasia. Syönti tapahtuu yleensä alkukesällä heti istutuksen jälkeen tai syksyllä. Taimia syödään aikaisin keväällä sekä syksyllä. Jo kevättalvella saattavat linnut katkoa pienten taimien latvoja silmuja tavoitellessaan. Niillä alueilla, joilla metsot talvehtivat, saattaa löytyä yksittäisiä mäntyjä, jotka ovat joutuneet talvisyönnin, eli hakomisen, kohteeksi. Metsätaloudellista haittaa ei hakomisestakaan yleensä synny, sillä hakomismännyt ovat usein jo ennestään kitukasvuisia ja puu toipuu neulasmäärän vähenemisestä. Metsoa tavataan koko maassa.

    Metsojen ja teerien ruokailu männyntaimikoissa saattaa aiheuttaa paikallisesti merkittäviä tuhoja. Esim. talvena 1979-1980 teeret aiheuttivat Oulussa ja Alastarossa kaksivuotiaissa männyntaimikoissa tuhot, joiden arvo kohosi 0.5 miljoonaan markkaan. Metsojen ja teerien vanhemmissa puissa aiheuttamat tuhot ovat taloudellisesti lähes merkityksettömiä. Tuhot ovat yleisempiä Pohjois-Suomessa, jossa vahva lumipeite estää muun ravinnon saannin. Taimitarhoilla tuhoilla ei ole ollut taloudellista merkitystä.

     

    Korpituvan Taneli

    Lisättäköön tuohon että metso käyttää hirven kalosseja peittääkseen syyllisyytensä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    suorittava porras

    Taneli:  ….”Viime vuosi jäi kai historiaan ennätys pienellä lupamäärällään.”

    Edellä kertomasi on luonnollisesti seurausta siitä , että edellisinä vuosina on tehty alueella ennätyksellisen vähän hirvihavaintoja . Lintujen aiheuttamat tuhot ovat siis todennäkoisempi vaihtoehto .

     

    jees h-valta

    Suorittavan usko on kyllä kieltämättä horjumatonta laatua. Valitettavasti siinä on aivan sama vivahde, surullista sinällään, joka vaivaa eräitä muitakin uskontokuntia. Kun usko sokaisee ei näe oikeutta ja totuutta taustalta.

    Timppa

    Mitenkähän on?  Ketkä tässä keskustelussa ovat ”uskovia”?  Ainakaan minun kaaliini ei mene, että tuossa Kurjen esimerkissä hirvet voisivat olla ainakaan pääsyyllisiä.   Tanelikaan ei tunnu aina ymmärtävän sanomaani.  Tuolla edellä kerroin, että hirvenjälkiä näkyy myös kuusen taimien joukosssa.  Sillä tarkoitin, ettei hirviä välttämättä houkuttele aukkoon mitkään taimet vaan muu syötävä.   Jos joku taimi vahingoituu, se on luultavimmin seurausta siitä, että se sattui olemaan hirven muunm ruoan lähellä.

    jees h-valta

    Aika varmaa on että kun lauma eläimiä tulee aukolle syömään (isoja) on jo pelkästään sotkemistuhot huomattavia. Kun siihen lisätään vielä ruokaa hamuavan turvan aika suurpiirteinen vihreän nyhtäminen on varmaa että mukana nousee taimia jopa juurineen. Ja kun se ei maistu siellä hirven suussa hyvältä se tippuu suupielestä ulos. Ja ei varmasti jatka kasvuaan. Ne mitkä pysyvät maassa menevät siellä mukana aivan saman viher”terkinä” eikä latvaa silloin enää ole siinä mukaan sattuneessa taimessa. Jos siitä jotain kasvaa se on arvoitus tuleeko siitä koskaan sahatavaraa. Jos tulee se on taatusti sen leimikon pienintä allejäänyttä kuitupuuta. Muutaman vuoden jurotus muun kasvillisuuden mennessä menojaan on takuu sille ettei siitä rahoiksi pistä lapsenlapsenlapsikaan. Onko Timppa tuo sinusta kaiken hirvituhon mitätöivä kehityskaari? Vaikka hirvi ei olisi ollenkaan kiinnostunut niistä istutetuista kuusista,männyistä,koivuista tahi mitä kukin on talousmetsäänsä istuttanutkin. Ja jotta ei aivan väitettäisi huuhaaksi tuo kertomani perustuu aivan samoin omakohtaiseen havainnointiin omilla metsänviljelyaukoillani kuin Tanelillakin. Metsojakin todella o mutta ne eivät käyttäydy kuin hirvet eivätkä tee hirven jälkiä. Eivätkä paskanna hirven pompulakasojakaan.

    suorittava porras

    Minunkin  kuusentaimikossa oli aikoinaan runsaasti hirven jälkiä . Syynä siihen oli runsas pihlajan ja koivun vesakko . Taimikonhoidon jälkeen havinnot vähenivät , mutta kantovesojen tultua sopivasti ”hollille” hirvet palasiavt alueelle . Kiitos siitä ! Ei tarvinnut mennä enää raivurin kanssa hommiin . Hirvet pitivät kantoversot kurissa ja nyt paikalla on tukeva kuusikko . Ylimääräistä lehtipuukasvosta ei ole lainkaan . Mekaanisen ja ”biologisen” vesakontorjunnan yhdistelmä toimi hienosti .

    Kuvia ko kuviosta :  käyttäjän kuvat/sp/sivu 14 ”Väijytorni” ja ”hirven syömä koivukuvio”,   Palstat sijaitsevat vierekkäin ja ovat samanikäisiä.

    Kurki

    Istutettavien männyntaimien ruiskuttaminen jo taimilaatikossa tricolla ei ole mikään kustannus. Jos kyseessä on hirvi, kauris tai jänis, niin tuskinpa nuo taimiin kajoavat. Metsonkin voisi ajatella välttävän ruiskutettuja taimia, sillä  on kasvissyöjä sekin. Ruiskutin tricoa menneenä kesänä yhdelle ojitusmätästetylle hehtaarin alalle ensin keväällä ja sitten toisen kerran puutumattomiin kasvaimiin ja lisäksi kuusen taimia kuolleiden tilalle, joka alue oli istutettu edellisenä kesänä ja syöty heti. Nyt tänä kesänä oli joitain syöntejä, mutta pääsääntöisesti taimet säästyivät ja paljon reunametsän siementä näkyi olevan myös mättäissä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 313)