Keskustelut Metsänhoito Hirvet taas keväällisten männyntaimien kimpussa!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 313)
  • Hirvet taas keväällisten männyntaimien kimpussa!

    Ilmeisesti joudun keväälä täydentämään, tämän kevään männyn istutusta. Valtion karja on taas käynyt jo kesällä syömässä.

    Elokuun alussa löytyi jo syötyjä taimia, mutta niissä oli yleensä ensi vuoden silmut kuitenkin jossain haarassa. Tosin pensastuminen on jo siis saanut alkunsa. Täysin kuolleita tai irronneita taimia ei juurikaan ollut.

    Nyt näyttää pahemmalta. kiimariemuissaan on temmelletty melkoisesti taimia irtikin. Syötyjä reilusti lisää, jos niissä on jotain vihreää, niin ei ainakaan ensivuoden silmuja.

    ei nyt sitten kannata antaa neuvoja että ilmoita tuhosta. Se systeemi on minun osalta läpi käyty ja turhaksi todettu.

    Ainoa keino kai on ruveta palkkaamaan salakaatajia. Toki virallisia lupiakin on taas hiukan enemmän kuin viime syksynä. Viime vuosi jäi kai historiaan ennätys pienellä lupamäärällään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Kurki Kurki

    Ruiskutin keväällä kaikki männyntaimet jo laatikossa Tricolla ennen istutusta, kun näitä kevätsyöntejä on alkanut olla joka uudistusalalla. Nyt syksyllä huomaan, että taimien vanhat neulaset näkyy kuolleen joko Tricon takia tai sitten muuten. Vielä pitäisi ruiskuttaa viime kesän vuosikasvu. Mitenkähän tämä ruiskuttaminen vaikuttaa taimen ensi kesän kasvuun?  Sitä mikä elukka näitä puutumattomia kasvuja mielellään syö, on vaikea sanoa, mutta se ei ainakaan ole myyrä, sillä jokaisella istutusalalla on ollut myyräloukkuja porkkanasyötillä keväälläkin eikä yhtäkään myyrää loukuissa. Hirven jälkiä ei ole siinä määrin kuin pitäisi, kun KAIKKI hehtaarin alan 2…4 cm pitkät vasta kasvuun lähteneet vuosikasvut on syöty.  Sitten jää kauris, metso, jänis. Jänikselle näkyi maistuvan viime talvena hangen yläpuolelle yltäneiden männytaimien latvojen neulaset. Jos on syöty tänä keväänä, niin varmasti syödään ensi keväänäkin sama ala. Näin kävi minulle Kajaanissa olevalla männyn uudistusalalla vuosina 2011..2012.

     

    Timppa

    Kurki entäs tukkimiehentäi tai joku muu hyönteinen.  Noin tarkkaan hommaan pystynee vain hyönteisarmeija ei mikään nisäkäs tai lintu.

    Timppa

    Kuvahaun tulos haulle hirvi polvillaan

    Planter Planter

    Oliko Kurjella syöty pelkät neulaset tai uusi vuosikasvu kaikkinensa.

    Perinteinen tyyli ruohonsyöntiin:

    Kuvahaun tulos haulle hirvi syö

    suorittava porras suorittava porras

    Lyhytpäinen vasa syö orasta lähes aina poviltaan. Turpa ei yksinkertaisesti yletä riittävän alas . Olen todistanut tapahtumaa monta kertaa emän vieraillessa vasoineen syksyisellä ruispellolla. Keväälläkin olen tavannut edelliskesän vasoja polvillaan samoissa askareissa .

    Kummasti tuntuvat hirvivahingot vaivaavan varsinkin niitä metsänomistajia, joiden mailta on korjattu huomattavia määriä(eräillä jopa tuhansia motteja) energiapuuta . Vahingot voivat siis osaltaan johtua historiallisista rasitteista . Hirvet eivät heti usko , että tilalla on tarjolla niukemmin ravintoa . Käyvät varmuuden vuoksi välillä tarkistamassa tilanteen .

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Metsuri Motokuski:

    ”Mielenkiintoinen havainto että hirvet olisivat jo syöneet keväällisiä taimia. Hirvihän joutuu syömään noita polvillaan kuten olette varmaan nähneet kuvia kun hirvet ovat syömässä orasta pellosta. Pelkkien sorkanjälkien perusteella en vielä sanoisi hirvien niitä syönneen mutta ilman muuta ne ovat niitä voineet kävellessään viottaa,”

    Tämä on jo toinen taimikko, jossa näin tapahtuu. 2012 en edes itse uskonut, mutta kun kyttäsin niin pääsin jopa näkemään. Eikä ollut hirvi kontallaan. Miten huono metsästäjien tuntemus on elukasta nimeltä hirvi kun tuollaisia väitteitä esitetään?

    Olen toki minäkin nähnyt oraspellon, jossa hirvi selvästikkin on ollut kontallaan. Se ei kuitenkaan todista että hirven turpa ei ulettuisi maahan.

    Kerroppa mikä on sitten se taho joka on niin hirven kanssa kompuksessa että syö vain sieltä missä on hirvenjälkiä, eikä itse jätä mitään jälkiä?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    Kurki Kurki

    ”””Oliko Kurjella syöty pelkät neulaset tai uusi vuosikasvu kaikkinensa”””

    Syöty vain vuosikasvun puutumaton alku muutama senttimetri kaikista.

    Oliko Tanelilla syöty jo näin varhain kasvun alkuvaiheessa heti kevällä vai vasta keski- ja syyskesällä, kun kasvu on jo puutunut ja siinä neulaset?

    Gla Gla

    Taneli: ”Miten huono metsästäjien tuntemus on elukasta nimeltä hirvi kun tuollaisia väitteitä esitetään?”

    Oletetaan, että taimet on syöty polviltaan. Sitä vain jäin ihmettelemään, että konttaamallako hirvi taimikkoon on tullut, kun noista tassun tai mistä lie kavion jäljistä keskustelua aseenkantoluvan omaavien kavereiden taholta käydään. Yhdenlainen älyttömyyden ennätys tämäkin ja toivottavasti ei kantaudu päättäjien tietoon, muuten aselakia aletaan taas kiristää.

    Ihan vain lajien evoluution kannaltakin voi asiaa pohtia seurauksia, jos tuo Planterin kuvan mukainen syömistapa ei olisi arkitodellisuutta.

     

    Kurki Kurki

    ”””Kurki entäs tukkimiehentäi tai joku muu hyönteinen.”””

    Kuusentaimia olen istuttanut noin kolmanneksen istutetuista eikä niissä ole ollut yhtään kuollutta. Joten ei tukkimiehentäikään, mutta kaikki nännyntaimet on kyllä löydetty.

    Timppa

    Metsätuhot-kirja sivu 172

    ”…Nuorissa männyntaimikoissa taimien latvasilmujen syönti voi aiheuttaa merkittävästi laatuvikoja.  Kanalintujen syöntivioitukset voivat olla myös vaikeita erottaa metsämyyrän tai metsäkauriiden aiheuttamista viotuksista.

    Metso kulkee taimiriviä pitkin ja ja napsii mennessään mäntyjen latvasilmuja sekä riipii neulasia siten, että osa neulasten tyvistä jää versoon kiinni.  Yksittäisiä metson ulosteita voi löytyä taimien juurelta…”

    Eiköhän tässä ole vastaus.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 313)