Keskustelut Metsänomistus Hirvet syövät nyt kuusiakin

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 118)
  • Hirvet syövät nyt kuusiakin

    Itä-Suomessa hirvituhoja on havaittu kuusikoissa tänä syksynä jo noin 1 500 hehtaarin alueella. Johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta laskee, että kuusituhoja on noin kymmenesosa kaikista vahingoista. Tyypillisin tuho on ylimmän latvakasvaimen syönti.

    ”Metsänomistajat ovat tehneet virheitä istuttaessaan kuusta liian karuille kasvupaikoille. Nyt on tultu tilanteeseen, jossa hirvet syövät karujen kasvupaikkojen kuusikot tai ainakin vaurioittavat niitä”, Remes sanoo.

    METSÄLEHTI

    Toivottavasti on viimeinen kerta Remekseltä kun laskettelee suustaan noin pahoja sammakoita.
    Metsänomistajienko vika se nyt onkin, jos hirvien takia on pitänyt karummillekin maille kuusia istuttaa?!!

  • vänkäri vänkäri

    Ei tämä mitään uutta ole. Taannoin kun hirvikannat olivat vielä nykyistäkin suuremmat kuuset kelpasivat hirville. Ensiharvennuskuusikoissa näkyi rungoissa hirven kaluamia paikoitellen paljonkin. Tänä keväänä näkyi katkottuja kuusentaimen latvoja. Vesakkoa ei ainakaan tässä tapauksessa kannata syylliseksi nimetä, kun sellaista ei ole vielä ehtinyt edes tulla. Voi olla hirven tai kauriin aikaansaannoksia, en ollut katsomassa. Jälki on kuitenkin samanlaista.

    Timppa

    Täytyy sanoa, että on toisilla ja naapureillakin hyvin hoidetut taimikot, kun niistä ei hirville lehtipuuta löydy. Onnittelut esimerkillisestä metsänhoidosta.

    Naapuripitäjässä valkohäntäpeurat kyllä kalusivat kuusia. Meneekö kaikki vahingot hirvien piikkiin?

    Juuri käytiin viemässä vaimon kanssa saippuapaloja 15 vuotta sitten perustettuun mäntytaimikkoon, jota ollaan muutama vuosi näin suojeltu. On sieltäkin vuosien saatossa joku latva syöty. Nyt ovat pisimmät puut liki 5-metrisiä ja kasvatettavia kunnon puita luokkaa 2000 kpl/ha. (tähän taimikkoon ei ole syntynyt lehtipuuvesakkoa lainkaan)

    Meillä on runsaasti eri-ikäisiä männiköitä ja todella vähän näkyy hirvien katkomia latvoja. Lumi sitä vastoin on aika usein katkonut latvoja. Kokemattomalta nekin vahingot menevät helposti hirvien piikkiin. (jos neulaset tallella, niin luultavasti lumi)

    Kuten monesti aiemminkin olen kirjoittanut, niin hirvet eivät tuhoa Suomen metsiä vaan väärät puuvalinnat, joilla luullaan ehkäistävän hirvituhoja. Kun kasvattaa mäntytaimikon tiheänä, saa aikanaan laatupuuta eikä muutama latvansa menettänyt mänty merkitse yhtään mitään.

    Tuntuu näitä keskusteluja lukiessa, että hirvet ovat kaikkeen mahdolliseen syyllisiä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Että ankea todellisuus ei pääsisi unohtumaan on syytä muistuttaa, että juuri tällä hetkellä on tuoreita hirvituhoja näkyvissä miljoona (1000000) hehtaaria, parinkymmenen (20) keskikokoisen kunnan pinta-alan verran. Seitsemän (7) vuoden uudistusalat.

    Kun otetaan huomioon miljoona (1000000) uudelleen kuuselle istutettua kuusenjuurikäävikköhehtaaria ja lisäksi miljoona (1000000) kuivalle kankaalle istutettua kuusikkohehtaaria, niin ollaankin jo hirvituhojen (suorien ja välillisten) osalta kolmessa miljoonassa (3000000) hehtaarissa. Kuudenkymmenen (60) keskikokoisen kunnan pinta-alan verran, parinkymmenen (20) vuoden uudistusalat.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Juupa juu Timppa! Ei ne hirvet mitään tee. Minullekkin väitettiin neljä vuotta sitten että metso ja ties mitä kun saman vuoden istutustaimia syötiin. Kaikille ei riittänyt sekään että oli pari kertaa ihan nähty itse kun hirvi niitä nyppii, oli kuulemma vain sairaan mielen kuvittelua.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Burl

    Myönteistä huomata, että palstan väen keskuudessa näyttää vallitsevan muutamaa soraääntä lukuun ottamatta vahva konsensus hirvituhojen laajuudesta.

    Vaan miten puuntuottajakunta saisi äänensä kuuluviin niin, että hirvikanta saataisiin järkevälle tasolle? Metsäorganisaatioiden sikariportaiden väki MTK:sta, ministeriöstä ja Metsäkeskuksesta sellufirmoihin tuntuu harrastavan hirvenmetsästystä ja tuskin on politiikka muuttumassa. Maaseudun pienmetsäomistajista iso osa harrastaa itse metsästystä ja pienillä pinta-aloilla hirvituhot eivät tunnu erikoisen karvailta antoisaan harrastusmahdollisuuteen nähden. Kaupunkilaispienmetsänomistajia taas metsänhoito ei monestikaan ihmeemmin kiinnosta ja nämä ovat välinpitämättömiä asian suhteen.

    Isoilla metsäfirmoilla voisi yhteiskunnallista vaikutusvaltaa olevan tilanteen muuttamiseksi, mutta kun tili tulee sellusta, niin laatuvikojen takia kuiduksi lankeava tukin mitat täyttävä puu on ehkä pidemminkin myönteinen asia.

    jees h-valta

    Ei tuo sellufirmojen kiinnostus tukkiin ja nimenomaan laadukkaaseen varmasti mihinkään häviä vaan kiinnostus varmasti vain lisääntyy.
    Onhan heillä nimenomaan sahauksen lisäykseen paineita koska lisääntyvä kuiduntarve tuo vääjämättä myös lisää hakkuita päätehakkuina ja harvennuksina. Ja molemmissa tukkia tulee myös. Ja sen sahauksen kannattavuus on pikkuhiljaa parantunut ja organisaatiohan heillä venyy ulkomaankaupassa lankkutavaran lisääntyvään vientiin. Puumarkkinathan ovat kokonaisuus jossa ei voi tehdä vain yhdellä tapaa rahaa. On aina myös se sahaus ja isot vientisahat sekoittaa hyvää sahatavaraa maailmalle sen mitä metsistä saadaan.

    hemputtaja

    Hirvi näyttää karanneen käsistä ja tuskin tämän palstan osallistujat ilmasta käsityksiään ottavat. Kuusenkin syönti ja havurunkojen kaluaminen kyllä viittaa siihen, että hirviä on liikaa.

    Käy kyllä mielessä, että kuusen syönnillä ja runkojen kaluamisella voi olla muitakin syitä kuin nälkä. Etteivät vain etsi lääkintää loisia tai jotain tautia vastaan. Tosin taudit ja loisetkin lisääntyvät samassa tahdissa kuin hirvet.

    Huomaa, että porukka alkaa saada tarpeekseen. Kysymys kuuluukin, että kauanko MTK:n, Metsänomistajaliittojen ja -yhdistysten herrasväki pakoilee vastuutaan tässä asiassa.

    Metsäkeskus ja ministeriö ovat viranomaisia, mutta kyllä sieltäkin pitäisi jo löytyä selkärankaa, vaikka mieluummin kyttäävätkin vain metsänomistajaa, että onko se kiltisti.

    Jätkä

    Peurat ovat etelä-ruotsin kuusikoille todella paha tuhoeläin. Kun syyskesällä jyrsitään kuorta pois kuusen kyljestä, on lahoaminen ja värivika aivan varmoja laadunpilaajia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jätkälle kysymys: mikä eläin mahtaa olla kyseessä? Ruotsissa ei ole valkohäntäpeuraa joka on siis meillä vieraslaji eikä tulokaslaji kuten esim. villisika joka on levinnyt meille ihan omin sorkin. Onneksi sen kantaa ollaan nyt leikkaamassa.

    Satuin tänään Metsätieteen päivillä lounastamaan metsäkeskuksen Markku Remeksen ja Annikka Selanderin kanssa. Näytin tämän keskusteluketjun. Keskusteltiin sitten hirvikannoista, tuhojen määrästä ja tuhojen estämisestä. Kokemuksen mukaan taimikko kannattaa pitää puhtaana vesakosta, mutta mikäli kyseessä on talvilaidun, tästäkään konstista ei ole apua vaan tarvitaan torjuntaan Tricoa.

    Kyllä tässä nyt haukutaan väärää puuta kun metsäkeskus ei ole asianosainen. Metsästäjien olisi otettava tyytymättömyys vakavasti ja haettava kestävä hirvikannan ja kauriiden kannan taso yhdessä metsänomistajien kanssa. Muuten joudutaan turvautumaan metsästysvuokrasopimusten irtisanomisiin ja järjestämään metsästys muulla tavoin eli esimerkiksi palkka-armeijan avulla.

    Visakallo Visakallo

    Hirvenmetsästäjien ei tarvitse ajatella, että tässä oltaisiin jotenkin vastakkaisilla puolilla.
    Hirviseurueet tekevät todella arvokasta työtä ampuessaan hirviä vähemmäksi.
    Kysymys on vain hirvien kokonaismäärästä.
    Kun määrä saadaan riittävän alas, kaikki hirvivahingot vähenevät. Sen jälkeen metsästäjien arvostus nousee, kun metsänomistajien ei enää tarvitse kokea olevansa väärinkohdeltuja.
    Hirvivahinkojen korvausjärjestelmä on nykyisin lähinnä huono vitsi.
    Jokainen vahinkoja kokenut voi kokeilla nykyisen korvausjärjestelmän toimivuutta.
    Hirvenmetsästäjien on nyt itsensä otettava heille annettu valta käyttöönsä ja korjattava hallitusti nämä asiat.
    Muuten sen tekevät ennenpitkää toiset, ja se ei tunnu välttämättä yhtä hyvältä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 118)