Keskustelut Metsänhoito Hirvet ja luonnontaimet

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 100)
  • Hirvet ja luonnontaimet

    Merkitty: 

    ”On myös todettu, että nimenomaan istutetut taimet maistuvat paremmin verrattuna luonnontaimiin”. Makasini 8/2017 erkoistutkija Juho Mattila. Samaa ajatusta tarjosin metsälehteen aijemmin Mutta asiaa ei julkaistu.

    Ilmeisesti asiaan sisältyy nyt tieteellistä eleganssia, kun saman asian ilmaisee erikoistutkija.

    Lieneekö muilla käytännön metsureilla vastaavia kokemuksia.

    Hyvää Uutta Vuotta!

    sa-ta

  • Tolopainen Tolopainen

    Turha kuvitella että kuusentaimikkoon ei tule hirvituhoja. Tuo on tiedonpuutetta, menkää tekemään ensiharvennus moottorisahalla niin näette tuhot.

    sata

    ”Turha kuvitella”

    Jahka Tolopainen omaa parempaa tietoa niin kertonet, miksei metsäteollisuutta kiinnosta männyn saanti tulevaisuudessa.Myös minä kuvittelin , se tapahtui kohta sodan jälkeen.

    Tolopainen Tolopainen

    Oiskohan näennäistietoa mänty on valtapuu Suomessa, sitä kasvaa isommalla pinta-alalla kuin kuusta ja aina tulee näin olemaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Teuvalla kun pidettiin hirvituho-iltaa Kärkkäisen johdolla, joku metsästäjä uskalsi sanoa että puulajivalinnoillakin hirvituhoja voi torjua.

    Kärkkäinen vastasi tähän: ”Jotku luulee että se on hirvituho kun hirvi syö männyn tai koivun taimikon, mutta hän erehtyy. No, onhan se toki sekin sitä hirvituhoa, mutta se on vain murto-osa koko tuhosta. Todellenen tuho ja kansantaloudellinen tappio tulee siitä kun istutetaan kuusta männyn maille, eikä kuusen maille voi istuttaa koivua tervehdyttämään sitä juurikäävästä. Siinä tulee se totaalinen hirvituho vasta”

    Arvatkaa oliko vastaväittäjiä ja puulajin valintaa hirvituhonn estäjäksi ehdottajia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Samaa mieltä tutkijan kanssa, että istutusmännyntaimi lienee herkempi hirvituholle kuin siemenestä suoraan kasvanut.  Mistä sitten johtuneekaan.  Ainakin niin kävi naapurin istutusmännyille.

    Toinen havainto, mistä näillä palstoillakin on usein kirjoitetuu, on se, että aluskaasvillisuusmännyntaimet ovat herkempiä hirvituholle kuin vapaana kasvavat.

    Tuohon Kärkkäisen kommenttiin vielä.  On totta, että kuusen istuttaminen liian karulle paikalle on tuhoisaa.  Siitä olen samaa mieltä.   Miksi sitten istutetaan?  Yleensä mielestäni syynä ovat metsäammattilaiset, jotka pelkäävät sitä, että metsänomistaja alkaa syyttää heitä, jos joku taimi on katkottu.  Ei nähdä metsää puilta.  Meillekin eräs ammattilainen esitti aikanaan kuusta karulle paikalle.  Alettiin kuitenkin kasvattaa sillä mäntyjä, jotka ovat jo kasvaneet niin suuriksi, ettei hirvistä ole vaaraa.  Kärkkäinen tuhopuheineen, jotka johtavat karujen maiden kuusenkasvatukseen,  on siis eräs eniten Suomen metsätaloudelle hallaa tekevä.  Siinä mielessä vaarallinen tyyppi, että hänellä on arvovaltaa, kuten Taneli tuolla edellä osoitti.

    Planter Planter

    Alla olevassa linkissä tuli tutkailtua kuusettumista. Kyllä kuusi on kovaa vauhtia tulossa valtapuuksi. Katselin Kuusamossakin, kun hirvien tuhoaman mäntytaimikon tilalle istutetiin kuusta, ei oikein näyttänyt taloudellisesti järkevältä toiminnalta.

    Lisäksi on tullut uusi ”trendi”, ettei uudisteta lainkaan, vaan jätetään herran haltuun avohakattu alue. Niitä on aika paljon ja nekin käytännössä tulevat kuusikoiksi, kun muut taimet syödään pois.

    https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/hirvea-tilanne/

    Planter Planter

    Samaa mieltä Timpan kanssa. Metsäammattilaiset ovat syypää hirvituhoihin, vaihdetaan matsäammattilaiset, niin voidaan vaikka nostaa hirvikantaa ja tuhot pienenevät.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikö hirvituhot ole se todellinen syy ”vääriin” puulajivalintoihin eikä Kärkkäisen puheet. Pitäisikö hirvituhopuhetta muidenkin mielestä sensuroida? Kuusta menee nykyisin liian laajalle: sekä kuiville kankaille että juurikääpäkohteille.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Miksi turhaan sensuroimaan (hirvituhopuhetta), tuo timpan linjahan on yhtä kolmen ämmän ministeriön, MTK:n tiirolan ja metsästystalousministeri lepän kanssa (ja metsälehden). Metsälehteenhän johtaa suora komentoketju metsästystalousministeri, hirvitalousaluepäällikkö lepästä.

    arto arto

    Saako niistä kuusikoista muuta puuta kuin kuitua. Minusta metsänomistaja pettää itseään valitsemalla väärän puulajin. Rahallisesti mitattuna. Samalla vääristää hirven metsästystä luvat menee tuhojen mukaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 100)