Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • jees h-valta

    Suorittava tietää varsin hyvin että kun korvaushaku tehtiin mo:n maksettavaksi ei sinne aivan helposti enää ilmoitella.

    Gla Gla

    Suorittava: ”Jos Gla ystävällisesti vaivautuisi tutustumaan ohjeisiin ja suosituksiin ,joita tänä päivänä riistahallinnon taholta annetaan metsästäjille. Ei pitäisi olla epäselvää ,mihin pyritään.”

    Aloit spekuloida, joten vastasin spekuloimalla.

    ”Lopulliset päätökset syntyvät siellä metsän siimeksessä yksityisten metsästäjien ja seurojen piirissä.”

    Ainakin Keski-Suomessa näyttää olevan tarvetta varmistaa, että siellä syntyy sopivia päätöksiä.

    suorittava porras suorittava porras

    Korvausten hakeminen on ollut jo vähän kauemmin maksullista ,kun mitä edellä mainitut poiminnat tilastosta edustavat. Tässä suhteessa muuttuneet käytännöt eivät voi aiheuttaa muutoksia tilastoihin. Vahinkoja vain yksinkertaisesti esiintyy vähemmän.

    jees h-valta

    Vahinkoja vain ei yksinkertaisesti ilmoiteta juuri maksullisuuden vuoksi. Miksi kolaritilastot ei kulje samaa rataa? ( poislukien koronan sulkuajan vaikutus.)

    mehänpoika mehänpoika

    Taimikot kuusettuu, kun muuta puulajia ei enemmälti uskalla istutella, olipa maapohja vaikka kuuselle sopimatonta. Jos sekapuuksi pyrkivä männyn tai koivun taimi menee hirville, niin tyhjä on silloin metsänomistajan tehdä vahinkoilmoitusta. Ilmoituksen teolla vain varmistaa arviointilaskun itsensä maksettavaksi. Eipä ihme, jos sen tähden hirvivahingoista vähemmän ilmoitellaan.

    Toinen uusi keino metsästäjillä on saada hirvivahinkotilastot pienemmäksi, on uudehko metsänhoito-ohje, mikä mahdollistaa ns. jatkuvan kasvatuksen käytön hakkuissa uudistushakkuiden sijaan. Näin käsitellyillä hakkuualoilla harvemmin syntyy korvaukseen yltävää taimikon hirvituhoa edes ns. pienaukkoihin.

    Molemmissa kuusivaltaisiin metsiin johtavissa hakkuumenetelmissä hiilinielu hupenee pitemmän päälle yksipuolisen puuston ja lämpenevän ilmaston aiheuttamien tuhojen vuoksi. Kuusikoista voi tulla nopeastikkin päästölähteitä. Se osaltaan vauhdittaa ilmastokriisiä. Myös monimuotoisuus siinä kärsii ja lajikato voimistuu.

    Teufelin Zumi

    Ahaa, jatkuvakasvatus onkin metsästäjien salaliitto jolla saadaan manipuloitua hirvivahinkokorvaus tilastoa joka karsii monimuotoisuutta ja lajikatoa.

    arto arto

    Miksi pelätä tulevaa. Rohkeesti vaan oikea puulaji oikeaan maahan. Vai onko pelko liian kovaa tulevasta. Samaa voi ruveta pelkäämään vaikka sotaa vetää verhot kiinni ja peitto korviin.

    Gla Gla

    Rohkeasti laitoin koivua juurikääpäiseen paikkaan. Tuloksena oli tällaista hiilinielua:

    https://aijaa.com/ml23gi

    On ymmärrettävää, ettei moni tätä koe viisaana.

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän tässä on tullut aika rohkeasti laitettua oikeita puulajeja oikeisiin maapohjiin. On myös tullut monesti haettua hirvivahinkokorvauksiakin. Valitettavasti on vain tullut rajuja pettymyksiä niin puunlajivalinnoista kuin niistä korvaushakemuksistakin. Sanokaapa suoraan, kuka enää viitsii hakea nykyjärjestelmän mukaisia hirvivahinkokorvauksia? Monilla ne jää siihen yhteen ja viimeiseen kertaan, ja se selittää maksettujen korvausten laskevan tason, mikä tietysti oli tarkoituskin, jotta riistahallinnolle jäisi enenmmän rahaa käyttöön.

    Gla Gla

    Samalla voidaan tilaston avulla osoittaa, ettei ongelmia ole. Riistahallinnon käsitys win-win-tilanteesta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 711)