Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Gla

    Mitä edustaa metsänomistaja? Jo Sirkka-Liisa Anttila hoksasi, että metsänomistuksella on useita tavoitteita. Joku on metsätalouden harjoittaja, toinen metsästystalouden harjoittaja, kolmas luonnonsuojelija jne. Ei näin epähomogeenisen porukan ajatuksia voi määritellä.

     

    Numppi

    Kantatavoite hirville meilläpäin seuraavat 3 vuotta 4,5-5,5/1000 hehtaaria. Onko oikea kanta sitten lähes tuplat kuten Uudenmaan lentolaskenta osoitti?

    mehtäukko

    Uutiset ja lokit-osastolta: ”Meidän pitäisi saada enemmän lehtipuustoa ja mäntyä, mutta minkäs teet, kun sorkkaeläimet popsii ne. Toimiiko Suomen riistapolitiikka”, kyseli Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.

    Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojala vastasi Niemen esittämään kysymykseen ykskantaan:

    ”Ikävä kyllä ei toimi. Riistalainsäädäntö tarvitsee kokonaisuudistuksen, jossa hirvieläimien ja petojen kannan säätely ajanmukaistetaan ja maanomistajien päätösvaltaa lisätään.”

    Metät kunnossa!

    Toivottavasti juu uudistetaan koko hoito ja aletaan toteuttamaan hirvikannan hoitosuunnitelmaa jonka valtiovalta on määritellyt. Siellä todetaan esim. noin 3,5 / 1000 ha kannan tavoitteesta. Se ei siis ole varmuusmarginaaleilla 5,5. Vaan 3,5 / 1000 ha. Sitten jos vahingot ja harmi ei edelleenkään ole hyväksyttävällä tasolla pitää kantaa edelleen leikata.

    Suorittava saa sulattaa kiväärinsä maatalouskoneen rungoksi, mutta silti uskon porukkaa löytyvän harrastejahtiin, vaikka ihan joka päivä ei kahta hirveä saisi ammuttuakaan…..

    Visakallo

    Kyllähän tätä on jo hyvän aikaa odotettu, että metsäteollisuus puuttuisi hirviasiaan riittävällä painollaan. Yksityiset puuntuottajat ovat olleetkin näissä asioissa aivan mopen osassa. Teollisuuden omissa metsissä alkaa nyt olla melko paljon pahimmassa riski-iässä olevia taimikoita, ja uudet vaatimukset puuston monipuolistamisesta ovat nyt kyllä sellainen yhdistelmä, että nyt on toiveita, että mannerlaatat vihdoinkin heilahtavat.

    Metsuri motokuski

    Meidän hirvenmetsästysalueen reunassa on erään metsäyhtiön edustusjahtialue. Euroopasta tuovat sinne vieraita hirvijahtiin. Kyllä niille pitää hirviä olla. Eihän ne siellä tyhjää odota. Mutta onhan se selvä että kyllä hirvimäärät pitäisi kuitenkin maltillisena pitää.

    suorittava porras

    Missä hirviä esiintyy tuo 5,5/1000 , siellä on jahtaajiakin. Alle kolmen tiheyksillä alkavat osallistujat olla hakusessa. Tosin tilanne ei kauaa siinä säily. Kun kiinnostus metsästystä kohtaan laskee , hirvet ottavat jälleen tilan haltuun. Lopetuspäätöksen tehnyt metsästäjä ei monestikaan palaa enää joukkoon.

    Pikkuisen ihmetyttää ”napahenkilöiden” polte muuttaa lakeja ja päätöksentekorakenteita . Kuitenkin lopulliset päätökset eri tilanteissa tekee jokainen seura ja metsästäjä oman tuntemuksensa perusteella.  Jos lupien käyttöaste on keskimäärin 80% ja paikoin lähellä puolta , syy/vika löytyy paikalliselta tasolta ,jossa lopulliset ratkaisut tehdään.

    Kannattaa miettiä enemmänkin sitä , ovatko metsästysseurat kuihtumassa jo siellä ,missä ongelma on laajenemassa tai ovatko pedot jo aiheuttaneet hirvien laumaantumisen laajemmalla aluiella. Vahinkojen keskittyminen valtateiden tuntumaan voi johtua teiden suolauksen houkuttelevasta vaikutuksesta ja siitä ,että vilkkaiden teiden läheidyydessä metsästys on haasteellista. Koiraa ei haluta syöttää susilla eikä johdattaa saaliin perässä auton alle. Molemmat vaihtoehdot aiheuttavat katvealueita  toimintaan. Suolattu haaparisukko ja pajukko tien varrella on hirville houkutteleva vaihtoehto . Koiraa noihin olosuhteisiin ei kukaan vapaaehtoisesti laita.

    Kerrataan vielä Keski-Suomen tilannetta. Lupien käyttöaste 80%. Parilla paikkakunnalla alle 60%. Pyyntilupia on haettu parisataa viimevuotista enemmän. Luvat mahdollistavat  noin 4000:n hirviyksilön poistamisen päiviltä. Toteutuessaan kaatuisi hirviä yli kolmannes viime kautta enemmän. Maanomistajien ääntä on siis kuultu ,mutta kokonaan eri asia on pystytäänkö kaikkien toiveita täyttämään.

    A.Jalkanen

    Jos koiraa ei voi laittaa susialueelle tai valtatien läheisyyteen, auttaisi lennokkien salliminen metsästystä – ainakin hirvet löytyisivät hiukan helpommin.

    Visakallo

    Kyllä niitä hirviä vaan tahtoo olla riesaksi asti sielläkin, missä ei ole susia eikä valtateitä.

    mehtäukko

    MT Metsässä on juttua ”Aallonpohjasta uuteen nousuun” Mtk:n Varsinais-Suomen alueen riistaneuvoston jättävä mo jäsen Ville Kalluinen: ”Keskustelu alueellisessa riistaneuvostossa on Kalluisen mukaan avointa ja rakentavaa.Toisaalta turhauttaa,kun mo ääni jää aina vähemmistöön. Välillä on sellainen olo, kuin seinille puhuisi. Ollaan yleensä altavastaajina Metsäkeskuksen ja Elyn kanssa samoilla linjoilla,me kolme siellä ollaan ja hävitään”.

    Sehän se. Harrastus jyrää elinkeinot joka pitäisi olla vähintään toisin päin.

     

Esillä 10 vastausta, 671 - 680 (kaikkiaan 711)