Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • suorittava porras

    Kollega tiivistikin mukavasti koko homman. Minäkin olen täysin samaa mieltä siitä, että liikoja odotuksia on turha kasata metsästyksen osalle . Gla alkaa oppia!

    Gla

    Kiva olla samaa mieltä aivan kuten eduskunnassa vasemmalta oikealle: Työttömyys alas ja velkaantuminen kuriin.

     

    Metät kunnossa!

    Kyllä se Gla on sellainen juttu, että paremmin sisältä kun ulkoa asioihin pystyy vaikuttamaan. Nyt vaan kortin suoritukseen ja jäsenyyden hakemiseen. Suorittava + jahtikaverit ovat luopumassa aseistaan (hirvet Suomessa ammuttu lähes sukupuuttoon), joten halpoja hirven kellistäjiä on tarjolla. Seuroissa on toki monenlaisia vasemmalle kallistuvia koukkuja (lienevät sukujuuriltaan venäläisiä?), mutta paras vaan keskittyä itse asiaan ja saada vahvasta hirvikannasta käytännön kokemus ja tuntemus.

    Makarov

    Metsälehdessä oli minusta hyvä avaus niistä ammatti porukoista joita voisi käyttää maanomistajat mikäli seurat eivät saa hirvikantoja kuriin niin kuin on käynyt. Epäilen että ajan myötä tulee joku tämmöinen malli. Ammatti porukka ottaisi riskiä koirien kanssa vaikka olisi vähän petopainettakin. Vähän sama asia kun että metsänomistaja ottaisi riskiä ja viljelisi mäntyä hirvialueilla.

    Visakallo

    Niinhän sitä sanotaan, että eläkkeellä ollessa on hyvä olla virikkeellistä toimintaa. Olen sitä nyt järjestänyt perustamalla ensin männikön, ja nyt vielä koivikonkin saman hirvien kulkureitin varrelle, eli voidaan puhua korkean riskin alueista. Paikallinen hirviporukka tietää, missä hirvet jatkossa viihtyy, ja meikäläinenkin saa osaltaan liikuntaa ja aivotyötä hirvivahinkojen torjunnassa!

    Gla

    Minusta on toissijaista puhua siitä, ampuuko hirvet metsästysseura, maanomistaja, palkkasotilas vai joku muu. Esimerkki: Liikenneturvallisuuden tavoitteeksi asetetaan nolla kuolemaa ja vakavaa loukkaantumista. Vastaako metsätalouden harjoittaja tästä vai kettutyttö, jonka mielestä pedot hoitaa sorkkaeläinkannat. Vai maksaako LVM tai autoilija hirvijahdit. Tai nämä yhdessä ja millä jakokulmalla.

    Kuka ikinä ampuukin, joku päättää kannan hallinnasta. Määrä, hirvien ikä/sukupuolijakauma yms. Tässä tulee mukaan ylemmän tason organisaatiot ja muu yhteiskunta, joka asettaa tavoitteet. Kiinnostavaa on se, mihin tavoitteet asettuu. Vasta sen jälkeen kannattaa miettiä keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Toistaiseksi nykyiset tahot eivät ole viestineet avun tarpeesta, tästä ollaan suorittavan ja Mm:n kanssa samaa mieltä, joten koska valtaakaan ei nämä halua muille luovuttaa, sillä systeemillä jatkettaneen. Eri asia on, jos metsästyksen edunvalvonta nostaa kädet ylös kuten srva:n osalta moni on tehnyt. Silloin pitää miettiä vaihtoehtoja

    Kovin moni on täällä asian suhteen kiipeämässä takapuoli edellä puuhun, mikä ei minusta tunnu fiksulta.

     

     

    Nostokoukku

    Kuka ikinä ampuukin, joku päättää kannan hallinnasta. 

    Olen usein palstalla yrittänyt tolkuttaa, että ainakin Keski-Suomessa metsänomistajat päättävät kannan hallinnasta. Kakki alueelliseen riistaneuvostoon riistanhoitoyhdistysten valitsemat jäsenet ovat metsänomistajia, lisäksi kolme sidosryhmäläistä on metsänomistajia. Arn päättää isot suuntaviivat, riistanhoitoyhdistyksissä ja metsästävissä seuroissa päätetään miten ne toteutetaan. Päätösvalta hirvikannasta on ainakin täällä erittäin hyvin metsänomistajien näpeissä. Hirvien tavoitekannan nostaminen seuraavalle kolmivuotiskaudelle oli arn:n yksimielinen päätös.

    A.Jalkanen

    Eli Keski-Suomessa uskotaan että pedot vaikuttavat jonkin verran hirvikantaan, mutta toisaalta ulkomaisista esimerkeistä tiedämme, ettei kannanhallintaa voida jättää kokonaan niiden varaan. Vaikea yhtälö ratkaistavaksi kun metsästysmahdollisuudet heikentyvät.

    Sekä hirvien että petojen kannat ja haitat tulevat kasvamaan lähivuosina ellei petojen metsästystä saada aloitettua uudelleen. Onko kellään tietoa mitä asiassa aiotaan tehdä?

    Numppi

    Keski-Suomen todennäköisesti vain kanta lähtee kasvuun, liioitellaan petojen vaikutusta. Varsinais-Suomessa kannat korkealla vaikka on petoja. Lehtien mukaan metsästäjät ampuvat valtavat määrät peuroja, susiakin on runsaasti muttei kanta silti vaikuta taittuvan.

    Silloin tällöin kuulee jonkun löytäneen susien jäljiltä peurojen raatoja, hirvien en ole kuullut löytyneen.

    Nostokoukku

    Kuten eilen kirjoitin, muutamalla laumalla ja muutamalla sadalla sudella koko valtakunnassa ei ole vaikutusta hirvieläinten määrään.

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 711)