Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 641 - 650 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Rukopiikki

    Petopaineen kasvu tietää kylmää kyytiä metsäpeuroille. Laji katoaa sillä menolla äkkiä. Metsäpeura on maailmanlaajuisesti hyvin harvinainen suteen verrattuna, joten on kumma jos metsäpeuran suojelun nimissä susia ei voisi vähentää.

    Metsuri motokuski

    Ymmärrän jotenkin rukopiikin huolen. Mutta kuinka luulet että metsäpeura on selvinnyt tähän saakka ? Sehän ei ole mitään tuontitavaraa. Se on kyllä totta että sudet ja muutkin pedot hidastavat kannan kasvua tai jopa pysäyttää mutta tuskin kokonaan hävittävät. Yleensä petopaine on silloin pahimmillaan estämässä kannan kasvua kun olemassa oleva kanta on alhainen. Mutta onko metsäpeuran osalta enää näin ?

    Nostokoukku

    Metsäpeuroja on maailmassa alle 5 000, ainoastaan Suomessa ja Venäjällä. Lajia ei voi verrata siis elinvoimaisuudeltaan esim. hirveen. Kun metsäpeura palasi -50 luvulla suomen eläimistöön ja alkoi lisääntyä, petoja oli melko harvassa. Tuolloin sille luonnollisia laitumia oli nykyistä enemmän. Näihin päiviin tultaessa metsätalous on muuttanut rajusti metsäpeuran elinympäristöä ja petoja on ainakin tarkoitus lisätä kaikkialla sen esiintymisalueilla. Petopaine näkyi jo viime talven laskennoissa. Petojen tappamia peuroja löytyi ennennäkemättömän paljon.

    Gla

    ”Olisi hyvä jos joku (vaikka mhy) järjestäisi gallupin: ovatko metsänomistajat alueella tyytyväisiä ja onko miten paljon talvilaidunongelmia.”

    Jokin kyselyhän taannoin oli. Itsekin vastasin ja kritisoin suuria sorkkamääriä. En muista mikä kysely se oli ja kuuluiko sen tuloksista koskaan mitään.

    Joku toinenkin kysely oli, mutta se oli niin huonosti laadittu, että jätin vastaamatta.

     

    A.Jalkanen

    Ilmeisesti järjestelmää ei saada sellaiseksi, että aivan jokainen metsänomistaja ja metsänomistaja olisi tyytyväinen samanaikaisesti. Jossakin on aina talvilaidunongelma ja jossakin hirvityhjiö. Miten ne oikein Lapissa pärjäävät kun kannat ovat keskimäärin alhaiset?

    suorittava porras

    Koskahan näämme otsikon ,jossa kerrotaan tulevalle syksylle jätettyjen lupahakemusten mahdollistavan yli kolmanneksen lisäyksen kaadettavien hirvien määrään kuluneeseen metsästyskauteen verrattuna Keski-Suomessa? Tämä oli todettavissa Metsä-lehteen jätetyssä riistaneuvoston vastineessa hirvituhoja käsittelevään uutiseen. Hirviä kaatui kaudella 2023-24  2800kpl ja tulevana syksynä olisi mahdollista kellistää 4000.

    Vielä noihin hiilinieluihin sen verran , että peilistä löytyy se suurin syyllinen nielujen katoamiseen. Hirvellä ei asiaan ole osaa eikä arpaa. Se syö vain elääkseen. Moni ihminen kuluttaa luontoa toistenkin edestä .

    A.Jalkanen

    Keski-Suomeen ennustetaan em. vastineen mukaan kasvavia susimääriä. Mielenkiintoista nähdä mitä ne vaikuttavat hirvien talviaikaiseen käyttäytymiseen: pitävätkö ne hirvet enemmän liikkeellä ja lisäävätkö laumojen kokoa?

    suorittava porras

    Hirvilaumat suurenee ja ”metsästäjälaumat ” pienenee. Merkit ovat jo ilmassa. Korpilahden esimerkkitapauksessa saattaa olla kysymyksessä hirvien laumaantuminen mäkien päälle susien hyökkäysten hankaloittamiseksi. Vihollisen voi havaita kaukaa ja almäkeen pääsee liukkaasti karkuun. Tämä on yksi syy ,miksi hirvet hakeutuvat mielellään korkeille paikoille.

    Numppi

    <p>Meilläpäin on maan tiheimpiä hirvikantoja. Lisäksi susireviirejä ja tihein valkohäntäpeurakanta. Vaikka on runsaasti susia, on myös runsaasti hirviä ja peuroja sen verran, että vakuutusyhtiön korvauskäsittelijöiden työt lisääntyvät vuosi vuodelta.  <br />Eli on petopainetta, mutta riittää myös hirviä ja peuroja.</p>

    Visakallo

    Hirvet valitsevat mäkien päällykset turvallisuuden ja mukavuuden takia. Mäen päältä havaitsee lähestyjät ja mäen päällä on kylmillä ilmoilla lämpimämpää kuin viereisessä notkossa. Helteellä hirvet oleskelee yleensä soilla ja vesien lähellä.

Esillä 10 vastausta, 641 - 650 (kaikkiaan 711)