Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 631 - 640 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • suorittava porras

    Puoli milliä maksettuja korvauksia vuodessa ei oikein anna kuvaa kovin massiivisista tuhoista. Viisi milliä oli tarjolla ,puolikas kelpasi ja vuosi vuodelta anomuksia on tullut vähemmän. Eikö se ole merkki muiden samaan suuntaan osoittavien idikaattoreiden ohella ,että hirvikanta on laskenut?Talvehtimisalueilla vahingot eivät lopu koskaan. Kokonaisia talvehtimisalueita on kuitenkin viime vuosien tehometsästyksen vuoksi lakannut olemasta kokonaan.

    Gla

    Kaikkien tiedossa on, ettei tuhokorvausjärjestelmä ole käyttökelpoinen mittari asian arvioimisessa. Älä sinäkään sitä siis käytä.

    Ilmeisesti taimikkokuvistani et löydä huomautettavaa, joten raivaus ei ollutkaan, toisin kuin toistuvasti olet esittänyt, riittävä keino estää tuhoja. Sekametsässä ei korvauskynnys ylity, kun jäljelle jää luontaisia alikasvoskuusia ja etukasvuisia mäntyjä täyttämään vaadittavan runkoluvun.

     

    Visakallo

    Jos suorittava ihan ajatuksen kanssa perehdyt nykyisiin hirvivahinko-korvausten ehtoihin, et ihmettelisi lainkaan korvausanomusten vähäisyyttä! Korvausehtoja laadittaessa on johtoajatuksena ollut vahinko-hakemusten vähentäminen, ei se, että metsänomistajille korvattaisiin vahingot. Lisäksi ne korvaukset, jotka lopulta läpäisevät seulan, ovat naurettavan pienet todellisiin vahinkoihin nähden.

    Visakallo

    suorittava: ”Kokonaisia talvehtimisalueita on kuitenkin viime vuosien tehometsästyksen vuoksi lakannut olemasta kokonaan.”

    Nyt menee asiat vähän ristiin suorittavalta. Pari päivää sitten kirjoitit, että vain muutamastakin hirvestä koostuu talvehtiva porukka. Kyllä asia oikeasti on niin, että talvehtimisalue lakkaa olemasta vain sen takia, että siellä ei ole enää hirville mitään syömistä. Ei hirvet huvikseen tule mihinkään paikkaan talveksi seisoskelemaan, vaan pitää olla paljon evästä myös ja lisäksi suojaa pakkasilta ja tuulelta.

    suorittava porras

    Metsävahinkoja koskevat korvaushakemukset eivät ole ainoat tekijät ,jotka kertovat hirvien vähenemisestä . Kolaritilastot näyttävät kehityksen suunnan. Metsästyksen yhtydessä tehdyt havainnot ovat myös laskeneet vuodesta 2018 vuoteen 2022. Vasoja sai pari vuotta sitten hakemalla hakea. Vahingot tunuvat koettelevan vain harvoja ja valittuja ihmisiä , vaikka tapahtuisi mitä. Hirvikanta on kuitenkin ollut näin alhaalla viimeksi lähes 30 vuotta sitten.

    Gla

    Suunta on oikea, mutta edelleen riski on kova. Ja onhan tälläkin palstalla ihan täysipäisinä pidettyjä kirjoittajia sanonut kasvattavansa kuusta juurikääpäalueella. Usko siihen, että ei ehdi lahota nopeassa kasvussa on kova. Itse taas uskon, että laho etenee nopeasti kasvavassa puussa nopeasti varsinkin, kun tartunta tulee jo nuoreen puustoon saastuneesta maaperästä.

    Jokainen uskoo eri asioihin. Metsästys saa uskomaan hirvien ongelmattomuuteen. Joku jopa haluaa kasvattaa hirvikantaa, kun uskoo sen olevan hyvä ratkaisu. Mutta lääkkeitä ei sinultakaan taimikon hoitoon tule, kun edessäsi on kuvat kertomassa todellisuudesta. Minä en usko siihen, että hirvituho olisi harvoja koskettava asia ja minulla erityisen huonoa tuuria. Vuosia meni hyvin ja nyt lipsahdus Tricossa tuotti oikean lottovoiton.

    suorittava porras

    Jos Gla on jäänyt siihen käsitykseen ,että minä koen hirven ongelmattomaksi , on päätelmä väärä. Olen kokenut hirvikannan hallinnan varsin haastavaksi. Suomen runsaat ravintovarat antavat kannan kasvulle loistavat edellytykset . Luonnontilaisella Isle Ryalen saarella hirvikanta vaihtelee 7-44 /1000 ha haarukassa vasatuoton ollessa vain kolmannes verrattuna Suomen vasatuottoon. Ravintovarat ovat maassamme huomattavasti paremmat Isle Royaleen verrattuna.

    Monesti on ihmetelty , mistä hirviä oikein sikiää ,kun ne tuntuvat olevan välillä paikallisesti ihan loppu. Ruotsalaistutkimuksista löytyi tähänkin valaistusta. Tutkimuksissa suljetulla alueella kahdeksan hirven lauma kehittyi 60 hirven tokaksi viidessä vuodessa ,kun ravintoa oli runsaasti tarjolla!

    Metsästystä ja metsästäjiä on helppo arvostella. Edellä kertomani toivottavasti valaisee hieman ,miten ison haasteen edessä hirvien suhteen ollaan. Kanta pystyy hyvin nopeasti kasvamaan hallitsemattomiin mittoihin ,jos ote vähänkin herpaantuu. Olemme olleet onnekkaita ,että tilanne on saatu haltuun tähän saakka. Uusien järjestelmien ja toimintatapojen avustuksella kannan kehitykseen on voitu reagoida huomattavasti nopeammin verrattuna esim. aikaan kymmenen vuotta sitten. Pedot ja metsästäjien ikääntyminen voivat kuitenkin muuttaa kehityksen suunnan. Metsänomistajien omat toimet  voivat pelastaa pahimmalta. Juhlapöytää hirville ei kannata pitää jatkuvasi katettuna. Se ,että hirvivahingoista päästäisiin jollakin keinolla kokonaan eroon, on epärealistinen toive. Ei päästy 50 vuodessa eikä päästä jatkossakaan.

    Gla

    ”Jos Gla on jäänyt siihen käsitykseen ,että minä koen hirven ongelmattomaksi , on päätelmä väärä. Olen kokenut hirvikannan hallinnan varsin haastavaksi.”

    Ongelmaton metsätalouden näkökulmasta, kun kanta on nykyinen eli virallisten lukujen mukaan vähän päälle 3.

    ”Monesti on ihmetelty , mistä hirviä oikein sikiää ,kun ne tuntuvat olevan välillä paikallisesti ihan loppu.”

    Eli varovaisuusperiaatteelle ei ole tarvetta.

    ”Metsästystä ja metsästäjiä on helppo arvostella.”

    Lähinnä politiikkaa. Metsästäjiä vain silloin, kun kantaa halutaan kasvattaa vastoin tavoitteita.

    ”Se ,että hirvivahingoista päästäisiin jollakin keinolla kokonaan eroon, on epärealistinen toive.”

    Päästäisiin edes siihen, ettei yksi lipsahdus kalliissa torjunnassa välittömästi tarkoita hirvituhoa.

     

    Visakallo

    Uuden hiilinielun perustaminen on täällä loppusuoralla. Huomenna pitäisi mennä loput koivuntaimet maahan. Hieman huonolta tosin ennuste näyttää, kun joka aamu on alueella ollut uudet hirvenjäljet. Alueen kahdella vastakkaisella sivulla on naapureina varttuneet kuusikot, ja toisilla sivuilla varttuneet koivikot, eli kyllähän alueelle metsän saa tulemaan, mutta harmittaa tietysti, jos puulajiksi muuttuukin hirvien ruokailujen takia kuusi. Kun viimeksi perustin muutaman sadan metrin päähän nykyisestä alueesta koivikon, piti alueelta ampua viisi hirveä, jotta syöntipainetta saatiin rauhoitettua.

    A.Jalkanen

    Houhala ja Vesterinen kertovat että Keski-Suomessa varaudutaan petopaineen kasvuun nostamalla kantatavoitteita hiukan. Samaan aikaan kehotetaan kuitenkin metsästämään hirviä. Lisäksi kerrotaan, että päätösvalta alueella on maanomistajilla. (Metsäuutiset).

    Olisi hyvä jos joku (vaikka mhy) järjestäisi gallupin: ovatko metsänomistajat alueella tyytyväisiä ja onko miten paljon talvilaidunongelmia.

Esillä 10 vastausta, 631 - 640 (kaikkiaan 711)