Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Metsuri motokuski

    Sen verran voisi vähemmän metsästäjille kertoa kuinka tämä kaatolupa ruljanssi menee. Riistakeskukselta tosiaan tulee hirviverotussuunnitelma jonka perusteena on muutamia parametreja: Olemassa oleva kanta, jäävä kanta, uros ja naaras suhde, vasa tuotto,  ja peto sekä liikennepoistuma jne.  Rk julkaisee suosituksen hirvitalousalueittain kaatomääräistä sukupuolittain. Mini ja maksimi määrän. Tämä käsitellään sitten rhy:n suunnittelupalaverissa jossa laaditaan suositukset seuroille. Sen jälkeen seurat hakevat luvat joko suosituksen mukaan tai sitten omapäisesti. Rhy ei voi määrätä lupamääriä vaan kun on kyse viraomaismenettelystä on riistakeskus valvova viranomainen joka päättää lopullisen lupa määrän seuralle. Tietenkin päätöksen pohjana on em  verotussuunnitelma.

    Meidän hirvitalousalueen kaatosuunnitelma on 2,1 hirveä/1000 ha. Kanta on nyt 3,8 hirveä/1000ha. Tavoitekanta on 3,0 hirveä /1000ha ha. Peto ja liikkennepoistuma on 0.25 hirveä/1000ha. Nyt jo voi todeta että liikenne ja petopoistuma on lähellä yhtä hirveä, mutta tuo on laskentaparametriksi päätetty. Näin ne hirviluvat menee……

    suorittava porras

    Hyvin kerrottu. Lisäisin vielä sen ,että lupien saamiseen voi vaikuttaa myös seuran metsästyskäyttäytyminen ja lähinnä se ,kuinka pyyntilupaehtoja on noudatettu. Tiedän muutaman tapauksen ,joissa lupamääriä on alennettu ja ehtoja kiristetty , kun suosituksia ei ole toistuvasti noudatettu. Kannattaakin kysäistä tätä seikkaa niiltä ,jotka valittavat saavansa liian vähän lupia. Samalla voi tiedustella ,onko haettujen lupien määrä sopusoinnussa alueen muiden osakkaiden saaman lupamäärän suhteen.

    Nostokoukku

    Täällä tavoite hyvin haarukassa. Sidosryhmien kanssa oli yksimielisesti sovittu, että kantaa kasvatetaan n. 0,5 hirveä / 1000 ha. Perusteena petopoistuman todennäköinen lisääntyminen petojen metsästyksen loputtua oletettavasti ainakin 3-5 vuodeksi.

    Visakallo

    Tuohon Metsuri motokuskin kertomaan kysyn sen verran, että kuuluuko metsille aiheutuneet hirvivahingot Riistakeskuksen parametreihin?

    Nostokoukku

    Kyllä ne kuuluu. Luke ja metsänomistajien edustaja on niistä tuomassa tietoa. Netistä voi tarkistaa riistakeskuksittain tavoitteet ja niiden perustelut.

    Kalle Kehveli

    Hirvenkaatolupien hinta pitäisi olla 5x suuremmat, että se korvaisi edes osan vahingoista, vahinkojen korvaustaso pitäisi luonnollisesti olla 5x suurempi.

    suorittava porras

    Esitän tarkentavana kysymyksenä ,että mistä luulet maksajia löytyvän ,kun porukat pienenevät ja kustannukset lankeavat harvempien maksettaviksi? Kustannusten kasvaessa metsästäjäkato vain kiihtyy. Alkaa useimpien varat kulua jo pelkkiin pakollisiin elämisen menoihin.

    En pitäisi kaukaa haettuna sitäkään ajatusta, että metsänomistajat joutuvat kohta jopa maksamaan siitä ,että joku yleensä suostuu hirviä metsästämään. Ongelma ei välttämättä ilmene suurten asutuskeskusten läheisyydessä, mutta alkaa olla ajankohtainen muualla Suomessa. Jos pedot lisääntyvät nykyiseen tahtiin , metsästäjiä ei saa jahtiin rahallakaan.

    Metsuri motokuski

    Voitaisiinko Kalle lähteä siitä ajatuksesta nyt heti aluksi että kaikki hirvilupamaksut käytetään hirvien metsävahinkojen korvauksiin ? Tätä ovat myös metsästäjät toivoneet. Nythän asia ei ole näin.

    Miksi pitää hirvilupamaksuja ja vahinko korvaulsia korottaa kun nytkään kaikki maksut eivät ohjaudu vahinkojen korvauksiin ?

    suorittava porras

    Muistinko väärin ,että viisi milliä kerätään ,mutta vain puolen millin edestä anotaan korvauksia?

    A.Jalkanen

    Muistat suorittava oikein: tuollaiset ovat suuruusluokat.

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 711)