Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • kim1

    Tietoisuus siintä,että metsän uudistamisessa pitäisi suosia mäntyä ja lehtipuuta saattavat vaikuttaa mielipiteisiin mikä on hirvikannan kohtuullinen koko…,ainakin sen pitäisi vaikuttaa..

    Vaikka hirvikanta olisikin tavoitekannassa,tai jopa hieman ali,niin ei sekään olisi autuaaksi tekevä asia…,tricoa joutuisi silti käyttämään mänty ja koivu taimikoissa välttyäkseen lähes varmat merkittävät taimikko vahingot….,miksi näin on ,siihen on ainakin kaksi selkeää syytä täällä meillä etelä-Pirkanmaalla..

    Kalle Kehveli

    Kyllä hirvipolitiikassa pitäisi päästä 1960-1970- luvun alun tasoon. Silloin saatettiin kirjoittaa paikallislehdessäkin, että hirvi oli nähty! Hirvituhot/-kolarit olivat lähes tuntematon asia.

    Gla

    AJ: ”Vaikka hirvet syövät koko vuoden ympäri jotain jossain, pahimmat vahingot syntyvät edelleen talvilaitumilla, eikö niin?”

    Kyllä, mutta talvilaidun on käsitteenä edelleen vaikea. Täällä on puolet maapinta-alasta peltoa. Oletettavasti talvilaidun on eräälläkin hieman metsäisemmällä alueella. Ainakin minun metsistä osa sijaitsee tuolla ja hirvituhotarkastuksessa metsästäjien (rhy?) edustaja puhui jostain talvilaitumista. Toisaalta en ole ollenkaan varma, että hirvet tuolta muualle kesälaitumille muuttaa. Eikö siellä ole hyvä olla kesällä, jos on talvellakin. Muualla olisi pieniä metsäsaarekkeita peltojen keskellä.

    ”Joillakin alueilla on jo kokeiltu yhteistoimintaa hirvitalousalueen laajuisena, eli metsästetään enemmän yhdessä ja jaetaan saalis tasapuolisesti. Tätä mahdollisuutta kannattaisi pitää enemmän esillä ja kokeilla.”

    Tuo on varmasti hyvä ajatus siinä vaiheessa, kun ongelmana on metsästyksen toteutus. Missään vaiheessa metsästäjien puolelta ei ole esitetty, että metsästykseen kaivattaisiin apuja. Metsästäjälehdessäkin valiteltiin vain hirvien vähyyttä. Ensimmäinen asia on siis tavoitteen määrittely ja vasta sen jälkeen, jos tarvetta eli metsästäjien suorituskyky ei tavoitteen saavuttamiseksi riitä, kannattaa keskittyä muihin asioihin.

    Suorittava toki täällä maalailee kauhukuvia, mutta niissähän näkökulma muuttuu kuun asennon mukaan aina kulloiseenkin tuulen suuntaan sopivaksi. Näin saadaan ristikko pois kohteesta.

     

    suorittava porras

    Olen koettanut pitää sitä ristikkoa oikeassa kohteessaa. Vuosia syytettiin riistaviranomaisia suuresta hirvikannasta ,vaikka avaimet oli metsästäjillä. Viimeiset kuusi metsästyskautta ovat osoittaneet selkeästi ,että lupia ei ole pantattu . Hirvikanta on saatu leikattua puoleen ja lupia on jäänyt reilusti reserviinkin.

    Se puolestaan huolestuttaa , että metsästjäkunta harvenee ikääntymisen ja kiinnostuksen vähenemisen myötä. Toisaalta olisi pitänyt käydä ilmi ,kuinka tehokkaasti hirvi käyttää tilanteen hyväkseen , kun metsästyspaine laskee. Kanadan heikoissakin olosuhteissa hirvimäärä on kehittynyt moninkertaiseksi Suomeen verrattuna ennen ,kun luonto puuttuu peliin  ja alkaa kurittaa kantaa. Tämä on puhdasta realismia.

    Todelliset ongelmat ilmenevät jo muutamassa vuodessa ,kun syrjäisemmät seudut tyhjenevät eikä siellä metsästä kukaan. Ei ole ketään ,jota voisi syyttää siinä vaiheessa liian suuresta hirvikannasta. Tällöin metsänomistajan osaamisella ja metsienhoidon oikealla ajoituksella on tärkeä rooli pidettäessä hirvivahingot vähäisinä .

    Huonolle hoidolle jäävä taimikko on varma tae tuhojen syntymiseen. Jos taimikko ei pysty kehittymään nopeasti hirvien ulottumattomiin , ovat kasvutappiot todennäköisiä. Kun vesakko pysyy hirven säkää alempana , taimet kasvavat  nopeasti ja hirville on ”laillista” syötävää vähäarvoisemman ja taimia haittaamattoman risukon muodossa . Rästikohteen energiarisukko on hirville pituutensa vuoksi käyttökelvotonta ,joten hirvi siirtyy sinne ,missä eväs on paremmin ulottuvilla. Tämän takia nuori metsä on kunnostettava ajoissa ilman tavoitetta tuottaa taimikossa energiapuuta. Lisäksi energiarisukosta saatava kokopuu ei sovellu enää nykyisin käytettäväksi kaikilla energialaitoksilla. Kokopuu tarvitsee turvetta sekaan poltettaessa. Nyt turpeen puuttuminen on johtanut siihen ,että vain ranka ja vahvempi tavara kelpaa polttolaitoksille.

    Visakallo

    Hieman olen joskus hämmästellyt, miten paljon toisen, aivan saman suunnan kokeneen keski-suomalaisen metsä-asiantuntijan Johannes Lehtomäenkin näkemykset hirvistä ja raivauksista poikkeavat suorittavan vastaavista.

    A.Jalkanen

    Seuranta on ongelmallista, jos ei tiedetä todellista hirvien määrää, mutta metsästettävän kannan vähyys maastossa viittaa siihen, että tavoitteeseen on päästy lähes kaikkialla. Ei toisaalta myöskään olla hirvipulassa eikä vaaranneta kantaa geneettisesti. Kaikki on hyvin muualla paitsi siellä missä ei ole.

    Mielenkiintoista nähdä mihin tavoitteet asettuvat tänä keväänä. Kun hirvi on hyvin hallinnassa, valkohäntäpeuraan riittäisi ehkä ”paukkuja” nyt.

    Hirvien käyttäytymisessä voi olla paikallisia eroja, mutta se perusperiaate pätee että männyn pitää saada kehittyä vapaana lehtipuuston varjostuksesta, myös siellä kuusentaimikon sekapuuna ollessaan. Varhaishoito on se vaihe jossa asia hoituu tai sitten ei. Rehevällä paikalla kuten mustikkatyypillä voi joutua kurittamaan koivua rankasti vielä ensimmäisessä taimikonhoidossa jos sekametsää haluaa kasvattaa.

    suorittava porras

    Niin….siellä Lehtomäen reviirillä käyttivät vain puolet pyyntiluvista. Kun puhutaan vielä talvehtimisalueesta ,olisiko Anneli lisäämässä metsästyspainetta tännekin , kun ei ole enää metsästettävää.

    A.Jalkanen

    Taitaa olla nyt myöhäistä videon kuvaamalla alueella mutta kyllä siellä jonakin vuonna on ollut hirviä. Vastaus on siis: en lisäisi, tyhjän saa pyytämättäkin.

    Ehdotus: maksetaan Tricon levitys kaatolupamaksujen tuotosta. Aine ja levitys moottoriruiskulla.

    Gla

    Moottoriruiskun joku ympäristömies julisti laittomaksi.

    Visakallo

    Hirven kaatolupamaksuista käytetään nykyisin vain 10% metsänomistajille maksettaviin hirvivahinkokorvauksiin. Eikö voitaisi ajatella, että ainakin talvilaidunalueista alettaisiin maksaa todellisen vahingon mukaisia korvauksia, eli 10 000-20 000 euroa/ha ilman omavastuita ja vähimmäispinta-aloja? Metsänomistajat saisivat hirvistä oikeudenmukaisen kasvatuspalkkion ja metsästäjät motivaation metsästää hirviä.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 711)