Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Metsuri motokuski

    Ketkä sitä haluaa ?

    suorittava porras suorittava porras

    Silloin kehotettiin liittymään seuraan ,kun hirvikanta oli reippaasti nykyistä korkeampi. On ihan luonnollista ,että kanta alkaa kasvaa taantuman jälkeen kenenkään erityisesti kasvattamatta. Seuraan kannattaa liittyä toki nytkin ,että on paremmat valmiudet ryhtyä toimenpiteisiin siinä vaiheessa ,kun hirviä on taas jonkun mielestä liikaa.

    Kumma kyllä Uu kakkosella siedettiin lähes 20 hirven tiheyksiä tuhannella. Joillekin täällä tuntuu yksikin olevan liikaa. Anttoonin metsävahingotkin pysyivät olemattomina,kun ”kaikki” hirvet ammuttiin joka syksy alueelta. Kummasti niitä vain riitti tähän asti ammuttavaksi 3,5 tuhannelta vuosittain. Tämä edellyttää lähes kymmenen hirven talvehtivaa kantaa tuhannella hehtaarilla. Kaikki on suhteellista.

    Gla Gla

    Antonin juttuihin en ota kantaa. UU2 osalta ei ole näyttöä, että kanta olisi ollut siedettävä. Lehdissä ovat esiintyneet metsästäjät, jotka haluavat ylläpitää muuhun Suomeen verrattuna kaksinkertaista hirvikantaa.

    En tiedä, miksi tavoitteeseen päästyään hirvikannan pitäisi alkaa kasvaa. Luonnollista olisi pitää se jatkossakin tavoitteessa.

    Visakallo Visakallo

    Kaikki tiedot kaipaavat säännöllistä päivitystä, jotta ne pysyisivät mahdollisimman lähellä todellista tilannetta. Olisiko nyt vuoro päivittää raivausopit. Vuosien mittaan palstaa seuratessa on huomannut tehneensä aina jotain väärin. Raivannut liikaa, raivannut liian vähän, yleensäkään raivannut, raivannut vääriä puita, raivannut väärään vuodenaikaan, raivannut liian aikaisin, raivannut liian myöhään, raivannut liian paljon vuodessa, raivannut liian vähän vuodessa, käyttänyt raivaamiseen liikaa bensaa, käyttänyt raivaamiseen Kemeraa, raivannut väärällä asenteella, kertonut siitä, että on raivannut. Autoonkin on tullut liikaa kilometrejä! Listasta jäi vielä puuttumaan monta tärkeää kohtaa, mutta aloitetaan näistä!

    Gla Gla

    Piipahdin eilen ohikulkumatkalla metsässä, jossa olen talven mittaan harventanut muutamaa kuviota polttopuurangoiksi. Alueella on 2-4 metristä mäntytaimikkokuvioitakin ja siellähän hirvet olivat intoutuneet pystykarsintaan. Onneksi katkaistuja latvoja oli vain muutama, tosin en pimeässä alkanut sen tarkemmin kierrellä.

    Aikaisemminkin olen huomannut, että tällainen työmaa vetää hirviä puoleensa. Epäselvää on, milloin harvennus olisi ok, ellei sitä talvella voi tehdä.

     

    suorittava porras suorittava porras

    ”…metsästäjät ,jotka haluavat pitää muuhun Suomeen verrattuna kaksinkertaista hirvikantaa.”

    Kyseessä useita riistanhoitoyhdistyksiä ja kokonainen hirvitalousalue. Kannattaa vielä ottaa huomioon taso, johon alueella on totuttu.

    Vuonna 2018 kaadettiin 575 hirveä, 2019 yli 600, vuonna 2020 yli 500 ,vuonna 2021 yli 400 , vuonna 2021 yli 200 ja vuonna 2023 ainoastaan 71 hirveä päätyi pataan . Ko kauden jälkeen lentolaskennassa löydettiin 360 hirveä ,joka oli tavoitteisiin nähden puolet liikaa.Muutama vuosi sitten on kuitenkin kaadettu useina vuosina peräkkäin enemmän hirviä ,kun nykyinen talvehtiva kanta. Miettikää ,millaista kokonaismäärää on aikaisemmin siedetty? Nyt itketään ,jos hirviä on vähänkin yli 3 yksilöä tuhannella hehtaarilla .

    Gla Gla

    Ensinnäkin, mitä ihmeen merkitystä sillä on, millainen katastrofi siellä on joskus ollut.

    Toisekseen, mistä päättelet, että hirvikantaa on siedetty? Reipas leikkaus on merkki siitä, että kanta on ollut sietämättömän suuri. Älä käännä asioita päälaelleen.

    Yli 3 hirven kantaan on vaikea löytää perusteita, kun usein vuolaasti kehumassasi hirvikannan hoitosuunnitelmassa todetaan yli 4 aiheuttavan liikaa haittoja. Silti joillain alueilla asetetaan tavoitteeksi yli 4 ja kun tuohon päästään, alkaa itku hirvikannan surkeasta tilasta. Pitäisi olla mieluummin 6.

    suorittava porras suorittava porras

    Kuitenkin ollaan vielä kaukana tilanteesta ,johon hirvikanta asettuisi ilman rajoittavia toimia nykyolosuhteissa. Uu kakkosellakin on oltu vasta puolivälissä vuonna 2018. En sano tätä sillä ,että tavoittelisin ko tilaa ,mutta kohtuus pitää olla kerjätessäkin.

    Gla Gla

    ”Kuitenkin ollaan vielä kaukana tilanteesta ,johon hirvikanta asettuisi ilman rajoittavia toimia nykyolosuhteissa. Uu kakkosellakin on oltu vasta puolivälissä vuonna 2018.”

    Minä en tiedä, mihin se nykytilanteessa asettuisi, täysin kestämättömälle tasolle kuitenkin. Jos peilaat Kanadan lukuihin, siellähän elinympäristö ei ole täkäläinen.

    Mitään syytä verrata luontaiseen tilaan ei ole, enkä ymmärrä, miksi niin teet.

    ”En sano tätä sillä ,että tavoittelisin ko tilaa ,mutta kohtuus pitää olla kerjätessäkin.”

    Onko demokraattisen järjestelmän mukaan eduskunnassa säädetty metsästyslainsäädäntö kohtuuton? Entä onko kohtuutonta se, mikä suurimmassa osassa Suomea on saavutettu? Vai mitä tarkoitat kohtuuttomuudella kerjäämisessä? Sitäkö, että metsästysoikeuden haltijat ja muut sidosryhmät olettavat metsästäjien noudattavan laatimaansa hirvikannan hoitosuunnitelmaa? Korostat yhteistyötä ja haukut meitä kerjäläisiksi. Sekö on sinun näkemyksesi yhteistyöstä?

    Kyllä on puheet muuttuneet kovasti viime vuosina sinulla, ei voi muuta sanoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsästäjä-lehdessä kirjoitetaan hyvin tutkitusta Kanadan Isle Royalen luontaisesta hirvikannasta juuri siksi, että voitaisiin perustella entistä korkeammat kannat täällä. Meillä on kuitenkin tehty yya-sopimus valtion, metsästäjien ja maanomistajien kesken, ja sitä ei pitäisi hämmentää. Sopimukseen kuuluu, että osapuolet hyötyvät eikä kenellekään koidu kohtuutonta haittaa.

    Kuten VTV on huomauttanut, kansantalouden kannalta hirvitalous saattaa mennä tappiolle. Ainakin jos huomioidaan kaikki, mukaan lukien hiilinielujen väheneminen (otsikko), aitojen rakentaminen teiden varsille ja liikenneonnettomuuksien välilliset kulut.

    Vaikka hirvet syövät koko vuoden ympäri jotain jossain, pahimmat vahingot syntyvät edelleen talvilaitumilla, eikö niin? Joillakin alueilla on jo kokeiltu yhteistoimintaa hirvitalousalueen laajuisena, eli metsästetään enemmän yhdessä ja jaetaan saalis tasapuolisesti. Tätä mahdollisuutta kannattaisi pitää enemmän esillä ja kokeilla.

    Homma on hoidossa silloin kun ht-alueelta ei enää tule hirvivahinkoilmoituksia.

     

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 711)