Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Metsuri motokuski

    Hirvet ovat yllättävän paikkauskollisia niin kuin nostokoukku kirjoitti. Hirvi on varmasti yksi tutkituin riistalaji ja sen elinpiiri ja ekologia on hyvin selvitetty.  Jos hirvikanta pudotetaan alle yhden / 1000 ha niin sen geneettinen perimä vaaraantuu.  Nyt tavoite kanta muualla Suomessa pyörii siinä 2 ,5 hirven /1000 ha paikkeilla niin isoa toleranssia ei enää ole.

    Tuo hirviporukkaan liittyminen aiheuttaa paljon keskustelua ja osin sitä vääristellään tahallaan kuten edellä kirjoituksissa huomataan. Meillä on seurassa 90 jäsentä ja kaikilla on mahdollisuus tulla hirvijahtiin. Nykyään 16 jäsentä on käyttänyt tämän mahdollisuuden. Säännöt ovat sellaiset että kenenkään ei ole pakko osallistua vaikka hirviporukkaan lähteekin. Se niistä hankaluuksista päästä porukkaan.

    Numppi

    En tiedä miten muualla Suomessa on, mutta täälläpäin ei sinne niin vain jäseneksi päästä. Siskoni mies, muutti tänne aikanaan eikä porukkaan oikein innostuneesti vastaan otettu. Kotipuolessa oli kuitenkin vuosia ollut jo hirviporukassa.

    Tosin täällä on paljon pieniä hirviporukoita. Osissa kunnissa taas on vain yksi.  Ei ollut tarkoitus mitenkään vääristellä. Se nyt on ihan yleisessä tiedossa, että porukat ovat varsin sisäänlämpeäviä. Olen siitä sanonut täälläkin päin, että teidän toiminta hiipuu pikku hiljaa ellette uusia huoli. Keski-ikä on monessa seurassa jo hyvinkin korkea.

    Niin kauan kuin minä muistan, niin omien maidenkin metsästysseurassa on ne samat ihmiset ja suvut vaikuttaneet nuoruudesta asti. Ei siellä hirveästi ”ulkopuolisia” ole.

    Rukopiikki

    Nuorempien miesten mahdollisuudet viettää viikonloput metsällä on hyvin rajalliset. Alkaa tyttöystävät vilkuilla luurilla rehvipalstoja. Ja jos nainen jättää niin metsälle ei ehdi semminkään kun alkaa uuden kahtelu.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän tämä maailma muuttuu. Kehenkään ei rukopiikki voi luottaa. Vähiten elämänkumppaniin.

    A.Jalkanen

    Lähinnä tarkoitin kysyä hirven pysyviä siirtymisiä enkä vaelluksia. Jos 1 per 1000 hehtaaria on näivettymisen raja-arvo, monilla alueilla voitaisiin vielä tihentymiä purkaa. Esimerkiksi Visakallo ja jees h-valta on ollut osassa metsistään tyytymätön hirvikannan nykytilaan. Hirviä ja valkohäntäpeuroja koskevia toiveita kannattaa nyt viestiä oman alueen metsästäjille, rhy:lle tai alueelliselle riistaneuvostolle, niin terveiset menevät kevään päätöksentekoon.

    Metsuri motokuski

    Nykyään nuo hirvitihentymät, ainakin täällä keski-suomessa, tulevat talvilaitumille. Sen vuoksi vaikka hirvikantaa pienennetään lähes minimiin niin johonkin se tihentymä tulee.  Meillä hirvien kesäkanta on alle kahden hirven / 1000 ha. Talvikanta pyörii varmaan  lähes 7  paikkeilla. Hirvien osalta on tasaisen hirvikanta vaikea saada kun niillä on tapana laumaantua aina jonnekin.

    Visakallo

    Ilmeisesti hirvikantojen ero Keski-Suomen ja Etelä-Suomen välillä on huomattavasti suurempi kuin on oletettu:

    Gla

    Joskus näissä keskusteluissa metsästäjät neuvoivat muita ryhtymään metsästäjiksi. Pitää tehdä asialle jotain, jos kerran haluaa hirvikantaa alas.

    Mikä on päivän suositus, kun metsästäjät haluaa rajoittaa metsästystä?

     

    suorittava porras

    Lue vielä kerran se Metsästäjä-lehden 4/-23 linkittämäsi artikkeli . Jos tapetaan tolkuttomasti hirviä useita vuosia eikä puolella naaraista ole vasoja mukanaan puhumattakaan kaksosvasoista , ei liene ihme ,että painetaan jarrua.

    Kerrataan vielä ,että vuonna 2018 tapettiin Uu kakkosella 757 hirvä. Nyt kerrotaan suurena uutisena , että 360 hirven talvehtiva kanta samalla alueella on puolet liian suuri. Lentolaskenta tulisi toteuttaa ympäröivilläkin hirvitalousalueilla , jotta voitaisiin todeta ovatko ”ylimääräiset” hirvet peräisin niiltä alueilta.

    Metsästäjät arvioivat hirvikannan jahdin päättyessä ja se hetki on sijoittunut kuluneella kaudella vähäisestä saaliista johtuen jo jahtikauden alkuun. Nyt on laskettu hirviä talvehtimiskaudella kuukausia myöhemmin ,jolloin muuttovoittoa on kertynyt varmasti.

    Todetaan vielä ,että hirvikannan jahtikaudenaikaisen kehityksen perusteella on osuttu keskelle arn:n asettamaa tavoitehaarukkaa. Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Tähän asti on kehotettu metsästämään tehokkaammin. Nyt on tullut aika maltillistaa tahtia.

    Gla

    Muotoilen kysymyksen paremmin.

    Joskus näissä keskusteluissa metsästäjät neuvoivat muita ryhtymään metsästäjiksi. Pitää tehdä asialle jotain, jos kerran haluaa hirvikantaa alas.

    Mikä on päivän suositus, kun metsästäjät haluaa kasvattaa hirvikantaa?

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 711)