Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

  • Tämä aihe sisältää 711 vastausta, 44 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Visakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Gla

    Tällaista tietoa ei Luke ole julkistanut, vaikka on asiaa tutkinut. Yleinen käsitys vielä vuosi sitten oli, että mustikka vähenee. Uutta tietoa saatiin, kun operaatio mustikka antoi väliaikatietoa.

     

     

    A.Jalkanen

    Kyllä maksetut hirvituhokorvaukset ovat edelleen nähtävillä metsäkeskuksen metsätuhosivustolla. Karttoihin pitäisi ehdottomasti saada selite, josta voisi valita viimeisimmät vuodet. Usean vuoden koontina aineisto ei ole oikein hyvä nykytilanteen kuvaamiseen ja kaatosuositusten suunnitteluun, kun siellä voi olla vanhojakin tuhoja mukana.

    https://metsakeskus.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=43be56db29374caba5e7d73f541999e2

    suorittava porras

    Edellä kyseltiin vahinkotilastojen perään. Kyseiset tilastot ova metsästäjien ja rhy:n käytössä vuosittaista verotussuunnitelmaa tehtäessä. Muille niistä ei liene apua.

    Millainen meteli pitäisi nostaa ,kun paikkakunnan kaadettavaksi esitetyistä hirvistä tulisi olla 28 aikuista ,joista yli puolet naaraita ja 67 vasaa.

    Yhdestä kannanhoidollisessa jahdissa kaadetusta ylivuoteisesta karhun pennusta nousi valtava haloo. Hirven vasat ovat kuitenkin saman vuoden tuotantoa. Pitäisikö nekin rauhoittaa, kuten karhun kohdalla tehdään? Toisen eläimen poikasen tappaminen on metsästysrikos ,mutta toisen ei.

     

    Nostokoukku

    Kaikki eläimet eivät ole mediaseksikkäitä. Toisten poikasten tappamiseen yllytetään, toisen nuoren yksilön tappamisesta seuraa hirveä Tumeraivo. Huomiota saanut karhu ei ollut pentu vaan nuori karhu.

    Samahan se on ihmistenkin ja heidän tekojensa kanssa. Jos ammun naapuri, se on murha. Jos ajan riittävän tukevassa kännissä hänen ylitseen se on kuolemantuottamus.

    hemputtaja

    Joku jo saattanut kertoakin, mutta varmistan sitten uudestaan.

    Ketjun aiheotsikko on ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”. Niin hotkivat ja se hiilinielu tulee sitten takaa ulos ja hiukan röyhtäilynäkin. Hirveetä sanoisin.

     

    kim1

    Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä en niistä hirvikorvaus hakemuksista tekisi…,toki sen verta voi päätellä..,että liikaa kuusta istutetaan…,toki sekin kelpaa hirville kun parempi ravinto on kortilla..Elikkä ei ole sorkkaeläimillä helppoa ainakaan paikallisen metsästys seuran mailla,kun minulla taitaa olla ainut puhdas männyntaimikko,ja sekin on tricolla käsitelty..toki metsähallituksella on kuusi mänty sekataimikko…toki ei niistä männyn taimista enään kauheasti hirville iloa ole,kun peurat kerkisivät istutusta seuraavana vuotena niiden kimppuun..

    Ola_Pallonivel

    Viisi vuotta kokemusta Tricon levityksestä, niin jotain on oppinut. Kannattaa odottaa, että horsmat ovat kuukahtaneet. Näkee paljon paremmin. Lämpötila olisi hyvä olla 10-20 asteen välissä. Jos on 0-10 astetta, niin ainakin tuo halpa ruisku rupeaa tukkeutumaan. Ja valoisa aika vähenee lokakuussa, niin viimeistään syyskuussa aineen levitys.

    Mieluummin tuon ajan käyttäisi vaikka raivaukseen, eihän tuossa hommassa ole järjen hiventäkään.

    10 litraa eli kanisteri menee hehtaarilla. Nyt olen ruvennut laimentamaan vedellä, kun muuten ei riitä kanisteri miehen korkuisiin taimiin.

    Gla

    Pilkkuvirhe minulla edellisellä sivulla, menekki on tosiaan 10 l/ha, ei 1l/ha.

    Pieneen taimikkoon vähemmän, mutta noin siis keskimäärin. Kuusi sekapuuna vähentää menekkiä.

     

    suorittava porras

    Petri Kortejärveltä erinomainen tilanneanalyysi Aarre-lehdessä. Kyselee ,”miksi koivun ja männyn viljely ei lisäänny?”

    Gla

    Ensinnäkin siinä puhutaan vain hirvistä ja niiden määrästä, vaikka suuressa osassa maata kyse on hirvieläimistä, ei ainoastaan hirvistä. Tällöin perusongelman mittakaava vääristyy.

    Toisekseen, karkotteesta puhumiseen tarttuminen olisi ehkä turhaa, kun kyse on syönninestoaineesta. Kirjoituksessa pidetään ongelmana sitä, ettei Tricoa voi tehdä lentolevityksenä. Oikeasti suurimpana ongelmana on taimivaiheen ajan toistuvan käsittelyn kustannus. Syönninestoaine ei missään muodossa ole ratkaisu ongelmaan, koska sillä vain siirretään ongelma toisaalle. Kilpavarustelua.

    Ylipäätään jos verrataan moottoriruiskutusta lentolevitykseen, mikä mahtaa olla kustannusvaikutus?

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 711)