Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Gla

    Ei ole verrokkidataa olemassa, joten en osaa sanoa. Teen vain kaikkeni, ettei omat taimikot tuhoutuisi.

    Etukasvuisista lehtipuista männikössä ei tosiaan nyt puhuta, kun tarkastellaan hoidettuja kohteita. Tosin rehevien paikkojen männiköissä lievä varjostus mahdollistaa laadultaan kelvollisten mäntyjen kasvatuksen. Mutta se on niin tarkkaa, ettei sitä voi yleispätevänä sääntönä muilla antaa ja tulee pohdittavaksi lähinnä sekametsissä. Niitä tosin nykyään muutkin kuin minä suosivat.

    Visakallon kommenttiin liittyen jäi listasta tosiaan pois se, että joidenkin mielestä ylitiheä puusto on omistajalle ihan tavoitteellinen tiheys ja siten ok.

    Visakallo

    A.Jalkanen: ”mikä on lehtipuusekoituksen suhde hirvituhoriskiin hoidetussa taimikossa, jossa lehtipuu on selvästi alikasvosasemassa havupuihin nähden; houkutteleeko se hirviä” 

    Männyntaimikot olen aina pitänyt lehtipuista vapaana, mutta kuusentaimikoista on se kokemus, että sinne jätetyt koivut ja männytkin syödään. Kuusentaimikko tarjoaa näkösuojaa, niin mikäpä ei olisi mieluisampi ruokapaikka hirville. Nyt pyrin kasvattamaan puhtaita kuusentaimikoita.

    narisija

    Onko kenelläkään kokemusta myöhäissyksyllä suoritetusta männyn kylvöstä? Kahteen kertaan kylvetty alue edelleen liian harva, ajattelin kokeilla kun äestysurat osin hyvin näkösällä, alue kuivaa jäkäläkangasta.

    Gla

    Visakallon kommenttiin. Itse olen saanut kuuset ja männyt kasvamaan Tricon avulla. Joskus laitoin kuvan eräästä kymmenvuotiaasta taimikostani, johon tehtiin uusintaviljely, kun koivut syötiin. Harmi, ettei edes omia kuvia voi selata enää taaksepäin, mutta googlella löytyy:

    https://pr-246—metsalehti-s4uzwwd6nq-lz.a.run.app/lukijoiden-kuvat/hirvituhon-jalkeen-2/

    Paikoin mäntyvaltaista, mutta myös paikoin kuusta n. 50/50. Yllättävän paljon tuossakin on maisema kuvasta muuttunut, kun siellä äskettäin kävin. Tuon ikäinen puusto kasvaa lujaa vauhtia. Vielä jos hetken säilyisi ehjänä, voisi ruiskutukset lopettaa.

    Toisaalla koivun ja männyn sekametsä alkaa olla ensiharvennusvaiheessa. Vaikka on tien varressa, en tiedä miten edellinen omistaja on taimivaiheesta selviytynyt. Jossain vaiheessa sekin kuvio on ylitiheänä kasvanut. Ihan kivan näköinen tällainenkin yhdistelmä on.

    Puuki

    Männyt pitää kylvää ennen juhannusta.

    Monestiko Gla olet joutunut käsittelemään mä-taimikot Tricolla ? Itselläni on vain yksi ulkopalsta (ra-koivikon istutusalueen lisäksi.) jolla on hirvivahinkoja joskus tullut. N. puolet taimikoista on männyn (lähes kaikki  niistä) luontaisesti uudistettuja ja puolet kuusen taimikoita.

    Gla

    Ruiskutan kerran vuodessa näihin aikoihin vuodesta. Pitää vaan löytää kalenterista vapaapäivä, jolloin on poutakeli.

    En tiedä, riittääkö vähempi. En viitsi kokeilla, kun seurausten parsiminen on mahdotonta.

    suorittava porras

    Männiköiden raivaus kannattaa tehdä keväällä ainakin taimikoiden osalta. Syksy on huonoa aikaa . Tuolloin hirvet tulevat turpa tanassa vastikään raivattuihin metsiin risujen katkaisupinnoista vapautuvan tuoksun houkttelemana. ,kun muu ravinto alkaa ehtyä.  Ne voivat viihtyä paikalla pidempäänkin ,jos syötävää on runsaasti. Kuusikoiden raivaukset ja ennakkoraivaukset voi toki tehdä myöhemmällä ja ohjailla hirviä sinne ,missä niiden oleskelusta ei ole haittaa.

    Gla

    Jouluun mennessä aletaan olla jo metsästyksen jälkeisessä hirvikannassa. Etelässä tuskin on lunta liikaa milloinkaan ja kelit juurikääpäriskin suhteen on jo kunnossa. Eli tammikuussa alkaa minulla tuollaiset raivaukset. Puhtaat kuusikot voi aloittaa vuodesta riippuen jo marras-joulukuussa.

     

    Visakallo

    Milloinka suorittava ne koivikoiden raivaukset olisi hyvä tehdä?

    suorittava porras

    Raivaukset heti ,kun taimikon tila sitä vaatii ja Tricoa taimille ,jos ollaan hirvien talvehtimisalueella tai muuttopolun tuntumassa . Tricon kanssa ei tarvitse kauaa pelata ,kun taimikko pidetään sopivassa tiheydessä ja hyvässä kasvussa. Suuressa osassa maata ei tarvita edes Tricoa .

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 711)