Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • A.Jalkanen

    ”Huolena on hirvieläimille tarjolla olevan ravinnon väheneminen, jos kauttaaltaan taimikkoon levitetty karkote tekisi myös kenttäkerroksesta syömäkelvotonta.”

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/ruiskutuksesta-syntyi-sakea-soppa/#d22ca7cc

    Hirvieläinkannan tulisi sopeutua syötävän ravinnon määrään ja petojen määrään. Ei maanomistajilla kai ole velvollisuutta tarjota riittävää määrää murkinaa metsästäjien haluamalle hirvikannalle.

    Metsuri motokuski

    Voi hel…..tti. Taas sama laulu soi hirvistä vaikka määrä on murto-osa aiemmista kannoista.  Meillä ollaan tavoitekannassa 2,5 – 3 jo pitkään. Viimeaikaiset havainnot näyttävät että voidaan olla tuon alle. Ihmettelen myös millä perusteella jokin on ns ” kevytnimimerkki”. Onko se siinä tapauksessa että ollaan erimieltä kuin kirjoittaja on ollut.  En ole kertaakaan nähnyt että yksikään metsänomistaja olisi metsänhoidollaan ruokkinut hirviä. Korkeintaan silloin kun on jättänyt tekemättä. Yleensä silloin puhutaan laiskuudesta kun ei viitsitä taimikonhoitoja tehdä.

    A.Jalkanen

    Joskus voisi olla hyvä tehdä uutisen tynkää siitä kuinka monessa hirvenhoitoalueessa vahvistettu tavoitekanta poikkeaa maanomistajien tavoitekannasta, mihin suuntaan ja kuinka paljon.

    Metsuri motokuski

    Kuka on se metsänomista joka sen ”oikean” kannan kertoo. Anton vai ? Eikö ole parempi kun metsänomistajat on niin sekalainen seurakunta niin etujärjestö antaa tavoitekannan. Niinhän on tapahtunutkin.

    A.Jalkanen

    Tarkoitan siis sitä että alueellisten riistaneuvostojen salaista päätöksentekoa voisi tuoda hieman enemmän julki.

    Nostokoukku

    Onko se päätöksenteko salaista? Meillä ainakin hirvipalaverissa käsitellään riistaneuvoston päätöksiä varsin avoimesti hirvilupien hakemisen pohjaksi. Täytyypä antaa ensi kerralla huomautus, etteivät Rhy:n johtajat puhu sivu suunsa neuvoston salaisista päätöksistä.

    Ola_Pallonivel

    Palstan koneosasto jatkaa omia höpinöitään. Konemies, joka ei omista metsää saatikka konetta. Huutelee sitten neuvoja.

    Sitten kun raadissa on mukana enemmistö metsänomistajia päättämässä hirvikannasta, homma on kunnossa. Nythän niin ei ole. Ei tarvitse kenenkään yksin päättää.

    Tuntuu hirvitouhu olevan tuulahdus vuosisatojen takaa. Samoin kuin tuo porohulluus. Pienen ryhmän oikeus mellastaa koko suomen alueella, ja muiden kustannuksella. Olisi aika tulla 2000-luvulle.

    Nostokoukku

    Sieltä koneen hytistä kun näkee päivittäin aika hyvin mikä on todellisuus metsässä, myös hirviasioissa. Ainakin meidän Rhy:ssä yhdeksän kymmenestä päätöksentekijästä on metsänomistajia. Siis päättämässä myös hirvikannan koosta. Poromiehet eivät mellasta koko maassa, tietääkseni. Vai onko Olalla tietoa paljonko Helsingin seudun paliskunnalla on poroja?

    Metsuri motokuski

    Ola: ammatin valinnalla ei ole tässä mitään tekemistä.  Meissä nykyisissä ja entisissä konekuskeissa on paljon myös metsänomistajia. Me emme yleensä hysterisoi kun vertailukohteita on muualtakin.

    Varsi

    Monin paikoin ei tarvita niitä vanhoja miehiä, hirviä ei ole. Lienee osin karhu kannan pienetymisen syy hirvien puute eli ei ravintoa.

    https://www.luke.fi/sites/default/files/2023-03/Suomen_hirvikanta_ja_saalis_2000_2022.pdf

     

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 711)