Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 711)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • suorittava porras

    Täällä keskemmällä saatiin pyyntilupia suunnilleen se ,mitä anottiin. Lupaehdoissa oli kuitenkin suositus ,että ellei vasoja pystytä kaatamaan suunniteltua määrää ,ei ole syytä ampua kaikkia aikuisiakaan. K-S 2:n uros/naarasuhdekin näyttää olevan hyvin lähellä tavoitetta ja ainoastaan maakunnan kaakkoiskulmilla valtakunnan tiheystavoitteen edellytyämä hirvitiheys ylittyy  vain lievästi . Kolme vuotta oli aikaa saavuttaa tavoite ja nyt alkaa viimeinen vuosi. Valtakunnassa kaikki hyvin!

    kaapo123

    no keväällä näin kun metsässä isot hirvet söi männyn taimia,niitä oli 3

    Gla

    Suorittavan kanssa samaa mieltä, että valtakunnassa kaikki hyvin. Hirvikatoa ei ole, eikä maanomistajat ole asiasta huolissaan. Vain se rikkoo tunnelmaa, että muutamalla alueella metsästäjät on pahoillaan, kun kanta on vain 1,5-kertainen muihin vastaaviin alueisiin ja he pitävät tilannetta ongelmana.

    Timbe

    Viimeisessä Metsästäjä lehdessä oltiin kovin huolissaan heikosta hirvi kannasta. Kantaa pitäisi saada kuulemma ylös

    Gla

    Edellidellä sivulla tuota käsiteltiin.

    mehänpoika

    Liian runsaana pidetyn hirvieläikannan aiheuttama ”hiilinielun hotkinta” tapahtuu koivun versoihin ja männynhavuun kohdistuvaan ravinnon hakuun lähinnä kuusia säästäen. Liian tiheän hirvikannan on siis annettu jo vuosikymmeniä metsästäjiä nuoleskellen vaikuttaa uudistettavan puulajin valintaan. Tämä on johtanut metsien kuusettumien lisääntymiseen, mikä tulevaisuudessa ilmaston edelleen lämmitessä, mitä ilmeisemmin johtaa erilaisiin kuusikoiden luonnontuhoihin.

    Metsien puulajikoostumus on yksipuolistunut heikommin erilaisia tuhoja kestäväksi. Merkkejä tällaisesta kehityksestä on jo runsaasti. Vielä on Suomessa tällaisille metsille löytynyt teollista käyttöä, mutta löytyykö enää aina, tulevaisuudessa? Tuhon tappamat kuusikot eivät enää sido hiiltä vaan toimivat myöhemmin päästölähteinä. Silloin voidaan perustellusti sanoa, että meillä MMM on antanut ylisuurten hirvilaumojensa ”hotkia hiilinieluja”. Tähän verrattuna varsinaiset taimikopiden hirvituhot vaikuttavat hiilinieluun vähemmän mutta puun laatuun ja hakkuutuloihin enemmän.

    Nostokoukku

    Meillä päin raivaussahat hotkivat hiilinieluja moninkertaisesti hirviin verrattuna.

    A.Jalkanen

    Mitä mielestänne pitäisi tehdä taimikoiden hiilinielujen vahvistamiseksi? Jätetään hirven vikuuttamat männyntaimikot herran haltuun, ja toivotaan että jonkin verran energiapuuta tulee jonakin päivänä myytäväksi tai parhaassa tapauksessa harvahko kuusikko?

    Visakallo

    Kun ollaan toistuvien kesätuhojen alueilla tai talvilaitumilla, vaihtoehdot ovat silloin vähissä. Raivaamalla kannattaa toki yrittää kasvustoa hoitaa, mutta kyllä se kymppitonnin vahinko/hehtaari tahtoo sinne muodostua. Tätähän ei palstan kevytnimimerkit ymmärrä, kun eivät tunnu oikein muustakaan kovin hyvin ymmärtävän. Karhukanta on koko ajan lisääntynyt, joten sitä kautta hirvenvasat vähenevät, mutta vastaavasti vähennetään myös metsästystä, eli tuhot eivät valitettavasti katoa mihinkään.

    Gla

    Riistakeskus:

    Hirven pyyntilupamäärä on vähentynyt viime kaudesta noin 15 prosentilla Varsinais-Suomessa. Hirvikanta on suurimmassa osassa Varsinais-Suomea tavoitetasolla, paitsi saaristossa ja Valtatie 1 eli Helsinki-Turku-moottoritien eteläpuolella, jossa hirvikanta on jo laskenut alle tavoitetason.

    https://riista.fi/varsinais-suomen-hirvielainpyyntiluvat-2023-myonnetty-peurajahti-jatkuu-tehokkaana/

    Alle tavoitetason tarkoittaa 4,1-4,8/1000 ha. Lähestytään tilannetta, joka on  riistapomon mielestä kohtuuton.

     

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 711)